6 храни, от които огладняваме

Обновена: 13.03.2024|
Ползи от сминдух. Красива дама, държаща прибори и показваша чувство на глад.

Много хора се оплакват, че огладняват твърде бързо, често чувстват глад или трудно се засищат. Има много причини, поради които може да имаме повишен апетит:

 • Бърз метаболизъм, вследствие на който тялото ни изисква повече храна
 • Дехидратация, която мозъкът ни бърка с глад
 • Липса на пълноценен сън
 • Стрес
 • Някои заболявания
 • Прием на определени лекарства и други.

Интересен факт е, че консумацията на някои храни дори може да ни накара да се чувстваме по-гладни. Това се дължи на начина, по който те повлияват на кръвната ни захар. Много храни се усвояват прекалено бързо от организма, което води до пикове на кръвната захар, последвани от рязък спад. Тези резки колебания могат да доведат до главоболие, умора и дори до силен глад, малко след като сме се нахранили.

Ако съчетаем храните, съдържащи бързи захари с такива, съдържащи фибри, протеини или мазнини, забавящи храносмилането и осигуряващи чувство за ситост, ще избегнем този стрес за организма.

 

 

1. Рафинирана захар

Тя се съдържа в почти всички пакетирани продукти, като сладкиши, бисквити, бонбони, вафли, сосове, както и в газираните напитки и др. Несъмнено този тип храни са едни от най-изкушаващите и пристрастяващи. Наситеният вкус, който ни предлагат, ни кара да искаме още и още, а освобождаването на „хормона на щастието“ след консумацията им ни осигурява блажено удоволствие.

Какво представляват обаче белите убийци? Това са храни, включващи в състава си бяла захар, бяло брашно и сол. Предизвиквайки пикове и спадове на кръвната захар, те могат да ни доведат до главоболие, отпадналост и силен глад. Този тип храни нямат никаква хранителна стойност, затова трябва да внимаваме с консумацията им.

Освен това могат да предизвикат или влошат редица кожни заболявания, като това се отнася най-вече за акнето. И все пак, ако се изкушим и се почерпим с бисквита или вафла, по-добре ще е да ги съчетаем с протеин, като например пълномаслено кисело мляко, което ще ни осигури хормонален баланс и ще предотврати пиковите нива на кръвна захар.

 

2. Преработени зърнени храни

 

Жена, която гледа сладки бисквитки и й се иска да ги изяде

 

Те представляват една от най-популярните закуски напоследък, но далеч не най-добрата. Тук се включват всички зърнени закуски и барчета. Те съдържат голямо количество захар, което се метаболизира бързо от организма, води до вече споменатите пикови нива на кръвната захар и глад след не повече от час.

Закуската е едно от най-важните хранения за деня – за да си осигурим добър старт и ситост за по-дълго време, най-добре е тя да включва протеин. Ако все пак желаем тази храна да присъства в менюто ни, може да я съчетаем с необезмаслено кисело мляко и лъжица полезна мазнина (фъстъчено масло, сусамов тахан, бадемова паста, кокосово масло, Гхи и др.), така ще си осигурим равновесие в организма и ще избегнем резките колебания на кръвната захар.

 

3. Хляб

Той може да ни накара да се чувстваме супер сити непосредствено след консумация, това се отнася и за всички други тестени изделия. Но ако искаме да се чувстваме енергични следващите няколко часа, тези храни също не са най-подходящият избор.

Голямото количество захар, което доставят на организма, води до рязко повишаване на кръвната захар и инсулина в кръвта, което може да ни накара да се чувстваме гладни, независимо от това, че сме яли преди малко. Съчетавайки го с полезни мазнини и протеини, като авокадо, маслини, яйца и сирене, ще ни помогне да не огладнеем толкова скоро.

 

4. Плодов фреш

 

зелено смути с ягоди

 

Чрез плодовете несъмнено си набавяме много витамини, минерали и фибри, но консумацията им под формата на фреш не е подходяща в случай, че искаме да се разделим с няколко килограма. Фрешът всъщност представлява голямо количество захар, лишено от всички полезни съставки на плодовете, които се усвояват от организма, както изкуствените „натурални“ сокове.

Ако търсим витаминозна „бомба“, по-добре да ядем плодовете цели. Пиейки половин литър фреш, неосъзнато изяждаме около 5-6 портокала. Представете си какво огромно количество захар е това!

 

5. Обезмаслени млечни продукти

Много хора избират този тип продукти заради по-малко количество съдържащи се калории в тях, което се дължи на премахнатите мазнини, но за да не се губят вкусовите качества, те са заменени с по-голямо количество захари. Обезмаслените млечни продукти могат да ни накарат да огладнеем много бързо, след като сме ги изяли.

В тях няма мазнини, които да забавят разграждането на захарта (лактозата), тялото ги усвоява много бързо. Най-добре е да избираме продукти, които съдържат поне 2% масленост.

 

6. Алкохол

Той може да ни накара да се отпуснем и да се отдадем на храни, които обикновено не консумираме. Освен това приемът му ни кара да огладняваме и ожадняваме повече, защото потиска нормалното образуване на захар в организма и ни дехидратира. Имайте предвид, че алкохолът е доста калорична напитка и неосъзнато може да надвишим енергийния прием за деня.

Винаги, когато имаме възможност, е най-добре да консумираме храни като ядки, яйца, сирене, месо, плодове и цветни зеленчуци, както и храна, която е хранително балансирана. Ако се чувстваме гладни, по-добре да разгледаме приема на протеини в менюто ни.

Когато е възможно, по-добре да избягваме храни като тези, споменати по-горе, тъй като те могат да обострят апетита ни, повече отколкото преди да ги изядем. И съгласете се, че за създаването на нов навик са ни необходими точно 21 дни. Промяната зависи от нас!

Автор: Д-р Невена Миронова

Категории: Здраве|Публикувана: 29.01.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

8 Коментара

 1. Elena Panaiotova 02.12.2020 at 23:13 - Отговор

  Blagodaria mnogo bese dosta polezno za men

 2. Donka Nacheva 18.08.2020 at 10:00 - Отговор

  Много полезна информация! Благодаря ви!

 3. Теменужка Митева 03.08.2020 at 6:20 - Отговор

  Много полезна информация
  Благодаря !!

 4. Лена Георгиева 21.07.2020 at 3:30 - Отговор

  Много полезна информация. Отговори ми на въпроси, на който търсех решение.
  Благодаря ❣️

 5. Елена филипова 22.03.2020 at 4:12 - Отговор

  Много полезна информация.

 6. ВЕСЕЛИНА ИВАНОВА... 27.03.2019 at 16:19 - Отговор

  МНОГО ДОБРА ИНФОРМАЦИЯ БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ….

 7. Диана 31.01.2019 at 18:42 - Отговор

  Информацията беше много полезна за мен.Благодаря.

 8. Димитрина Мирчева 29.01.2019 at 21:36 - Отговор

  Много полезна информация

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:57 | Публикувана: 29 януари 2019 в 14:53 | Категория: Здраве