Киви – полезна ли е редовната му консумация?

Думата „киви“ се отнася не само до плода, но и до уникалната безкрила птица киви, символ на Нова Зеландия, както и до местното население там.
Произход

У нас първите насаждения са направени в края на 80-те години около Петрич и Сандански.
Хранителни стойности
В 100 г киви се съдържат:- 61 калории
- 14 г въглехидрати
- 2 г диетични фибри
- 0, 5 г мазнини
- 0, 8 г протеин
- 312 мг калий
- 34 мг калций
- 17 мг магнезий
- 92 мг витамин С
Какви ползи има за здравето?

В него също се съдържат още витамин К, който е полезен за сърцето, и витамин Е, който поддържа здравето на очите и кожата.Съдържа почти два пъти повече витамин С от един портокал.
Богато на антиоксиданти
Плодовете са изключително богати на хранителни вещества и фитохимикали, които имат антиоксидантни свойства. Консумацията им помага за намаляване на окислителното увреждане и като резултат могат да намалят риска от хронични заболявания.Поддържа имунната функция
Тъй като е изключително богато на витамини C, E, K и фолати, както и каротеноиди, стимулира имунните сили на организма и намалява честотата на настинките и грипа.Подпомага храносмилането
Тъй като е богато на фибри, консумацията на киви поддържа и редовното храносмилане. В него се съдържа също така ензимът актинидин, който улеснява разграждането на протеините, като помага за по-ефективното смилане на протеиновите храни.Поддържа здравето на сърцето
Източник е на калий, който поддържа функцията на сърцето. Консумацията му също повишава липопротеините с висока плътност (HDL) – така нареченият „добър“ холестерол, намалява и триглицеридите в кръвта.Може да помогне при астма
Кивито е от плодовете, които са с високо съдържание на витамин С, което го прави подходящо при дихателни проблеми и астма.Може да предотврати рак
Антиоксидантите в него могат да елиминират свободните радикали от тялото и да помогнат при превенцията на рака. Съдържанието на фибри също намалява риска от рак на дебелото черво.Подобрява съня
Кивито може да подобри качеството на съня, тъй като е с високо съдържание на серотонин – невротрансмитер, предшественик на мелатонина, който е основният хормон, натоварен с поддържането на здравословни модели на сън.Помага при редуцирането на тегло
Тъй като е с ниско съдържание на мазнини и калории и е богато на фибри, този плод е чудесен съюзник в борбата с излишните килограми.Вредна ли е редовната консумация?
Кивито са сред най-честите причинители на алергични реакции сред подправките и плодовете. То може да доведе от лека до изключително тежка алергична реакция.Установено е, че при хората, които имат алергия от латекс, се открива и алергия към кивито. Признаците на алергия към този плод включват:Обикновено реакция се получава при тези хора, които са чувствителни към полените на брезата. Причината е, че в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени.
- Подут език
- Проблеми с преглъщането
- Хрипове
- Болка в корема
- Повръщане
- Копривна треска
В кои диети можем да го добавим?

Заключение
Включването на този плод в менюто ни със сигурност е много здравословен навик. С високо съдържание на антиоксиданти, ежедневната му консумация предотвратява появата на редица заболявания. Ако искате да се насладите на ползите му, включете го в менюто си поне два пъти седмично.Често задавани въпроси
Какво представлява кивито?
Кивито е плод на лиановидното растение от род Актиния.
Какви са неговите полезни свойства?
Кивито е богато на антиоксиданти, витамин С, Е, К, фолати, калий и фибри, които осигуряват антиоксидантна защита, стимулират имунната система и поддържат здравето на сърцето.
Помага ли при отслабване?
Тъй като кивито е с ниско съдържание на мазнини и калории и с високо съдържание на фибри, то помага при загубата на тегло.
Източници
- WebMD Editorial Contributor. Health Benefits of Kiwi Medically Reviewed by Poonam Sachdev on September 09, 2022
- Cleveland Clinic. 6 Health Benefits of Kiwifruit February 1, 2023
- Kubala, J. 4 Health Benefits of Kiwi Medically reviewed by Sade Meeks, MS, RD, Nutrition Healthline Updated on August 29, 2023
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ацерола череша носи короната на суперплод, тъй като съдържа забележително количество витамин Ц и други "съкровища".
Зрелият банан съдържа до 22% въглехидрати и е богат на фибри, калий, манган и витамини В6 и С.
Многобройни изследвания показват, че авокадо има мощни ползи за здравето и за никого днес не е тайна колко полезно е всъщност.