Киви – полезна ли е редовната му консумация?

Обновена: 19.01.2024|
Киви, употреба.

Плодовете киви са чудесно допълнение към всяка диета, благодарение на кремообразната си текстура и сладко-тръпчивия вкус. Този екзотичен плод крие много ползи за здравето, като може да го включвате в здравословни закуски, десерти и смутита.

 

Какво представлява кивито?

Кивито е плодът на лиановидно растение от род Актинидия. В този род има около 50 вида киви, но видът Actinidia deliciosa или обикновеното киви, е най-широко култивирано.

Въпреки че има десетки различни сортове киви, отглеждани с търговска цел, между видовете най-разпознаваемият е „Хейуърд“.

Този вид има яркозелени плодове, които са със сладък, леко кисел вкус. Покрит е с кафява, мъхеста кожа, която лесно се бели, а някои го консумират с кожата.

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1

По-голямата му дълготрайност прави Хейуърд предпочитаният сорт за производители, но не е единственият, който се предлага на пазара.

Жълтомесестите или златистите сортове (A. chinensis) също са дълготрайни. Разликата между тях е, че зеленият сорт съдържа пигмента хлорофил.

Думата „киви“ се отнася не само до плода, но и до уникалната безкрила птица киви, символ на Нова Зеландия, както и до местното население там.

 

Произход

 

киви, произход и полезни свойства

 

Кивито е известно с култивирането в Нова Зеландия, но всъщност произхожда от източен Китай. Това растение е родом от долината Яндзъ, където се е зародила древната китайска цивилизация. Плодовете са били смятани за питателни и лечебни в древен Китай.

Едва в началото на 20-ти век този плод става популярен по света, когато семена на това растение са пренесени в Нова Зеландия от Изабел Фрейзър, преподавател в девически колеж в град Отаго. 

Първото описание за него датира от 12-ти век по време на династията Сонг. Събиран от дивата природа и консумиран предимно за медицински цели, този плод е бил известен като yang tao, като се е смятал за „даващ живот“.

Кивито се отглежда и продава в Съединените щати още през 30-те години на миналия век под името „китайско цариградско грозде“, но популярността му се налага след войната.

У нас първите насаждения са направени в края на 80-те години около Петрич и Сандански.

 

Хранителни стойности

В 100 г киви се съдържат:

  • 61 калории
  • 14 г въглехидрати
  • 2 г диетични фибри
  • 0, 5 г мазнини
  • 0, 8 г протеин
  • 312 мг калий
  • 34 мг калций
  • 17 мг магнезий
  • 92 мг витамин С

 

 

Какви ползи има за здравето?

 

киви, произход и полезни свойства

 

Кивито е много полезен плод, пълен с укрепващи здравето антиоксиданти.

Съдържа почти два пъти повече витамин С от един портокал.

В него също се съдържат още витамин К, който е полезен за сърцето, и витамин Е, който поддържа здравето на очите и кожата.

Богато на антиоксиданти

Плодовете са изключително богати на хранителни вещества и фитохимикали, които имат антиоксидантни свойства. Консумацията им помага за намаляване на окислителното увреждане и като резултат могат да намалят риска от хронични заболявания.

Поддържа имунната функция

Тъй като е изключително богато на витамини C, E, K и фолати, както и каротеноиди, стимулира имунните сили на организма и намалява честотата на настинките и грипа.

Подпомага храносмилането

Тъй като е богато на фибри, консумацията на киви поддържа и редовното храносмилане. В него се съдържа също така ензимът актинидин, който улеснява разграждането на протеините, като помага за по-ефективното смилане на протеиновите храни.

Поддържа здравето на сърцето

Източник е на калий, който поддържа функцията на сърцето. Консумацията му също повишава липопротеините с висока плътност (HDL) – така нареченият „добър“ холестерол, намалява и триглицеридите в кръвта.

Може да помогне при астма

Кивито е от плодовете, които са с високо съдържание на витамин С, което го прави подходящо при дихателни проблеми и астма.

 

Може да предотврати рак

Антиоксидантите в него могат да елиминират свободните радикали от тялото и да помогнат при превенцията на рака. Съдържанието на фибри също намалява риска от рак на дебелото черво.

Подобрява съня

Кивито може да подобри качеството на съня, тъй като е с високо съдържание на серотонин – невротрансмитер, предшественик на мелатонина, който е основният хормон, натоварен с поддържането на здравословни модели на сън.

Помага при редуцирането на тегло

Тъй като е с ниско съдържание на мазнини и калории и е богато на фибри, този плод е чудесен съюзник в борбата с излишните килограми.

 

Вредна ли е редовната консумация?

Кивито са сред най-честите причинители на алергични реакции сред подправките и плодовете. То може да доведе от лека до изключително тежка алергична реакция.

Обикновено реакция се получава при тези хора, които са чувствителни към полените на брезата. Причината е, че в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени.

Установено е, че при хората, които имат алергия от латекс, се открива и алергия към кивито.

Признаците на алергия към този плод включват:

  • Подут език
  • Проблеми с преглъщането
  • Хрипове
  • Болка в корема
  • Повръщане
  • Копривна треска

При прием на лекарства за кръвно налягане или антикоагуланти консумирането на киви може да засили ефекта им.

 

В кои диети можем да го добавим?

 

киви, произход и полезни свойства

 

Редовната му консумация определено може да помогне за редуцирането на тегло и освен това високото му съдържание на минерали и витамини са изключително полезни за здравето.

Кивито е подходящо при спазването на диетични режими, тъй като е нискокалорично. То е подходящо и при диабет заради ниския си гликемичен индекс.

Когато почувствате нужда от нещо сладко или пържено, можете да си хапвате от този екзотичен плод, тъй като съдържа малко калории.

Някои храни се считат за основни в средиземноморската диета за поддържане на здравето и добрата форма. Сред тях е и кивито.

То може да се консумира прясно, замразено или на сушени плодове. Както и да се приема под формата на сок, конфитюр, мармалад, желе, нектар и др.

Можете да замразите резени от него и да ги хапвате вместо обичайния десерт или да го прибавяте прясно към плодови салати.

 

Заключение

Включването на този плод в менюто ни със сигурност е много здравословен навик. С високо съдържание на антиоксиданти, ежедневната му консумация предотвратява появата на редица заболявания. Ако искате да се насладите на ползите му, включете го в менюто си поне два пъти седмично.

Какво представлява кивито?

Кивито е плод на лиановидното растение от род Актиния.

Какви са неговите полезни свойства?

Кивито е богато на антиоксиданти, витамин С, Е, К, фолати, калий и фибри, които осигуряват антиоксидантна защита, стимулират имунната система и поддържат здравето на сърцето.

Помага ли при отслабване?

Тъй като кивито е с ниско съдържание на мазнини и калории и с високо съдържание на фибри, то помага при загубата на тегло.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 24.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 април 2023 в 13:25 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни