Зелен фасул с бекон
Днес ще си приготвим ароматен зелен фасул с бекон и ви съветваме да опитате, защото комбинацията между тях е наистина неустоима.
Това предястие, подходящо за кето диета, не изисква специални кулинарни умения, нито трудно откриваеми продукти, но за сметка на това ще удовлетвори и най-претенциозните вкусове.
Рецепта за зелен фасул с бекон
Пригответе си зелен фасул с бекон за кето обяд или вечеря, когато нямате много време или ви се иска да сготвите бързо и вкусно, без да нарушавате режима си.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 7,34 г |
Необходими продукти:
- 450 г зелен фасул, почистен и сварен
- 200 г бекон
- 50 г пармезан, настърган
- 5 г чесън на прах
- сол на вкус
Начин на приготвяне на зелен фасул с бекон:
- В дълбок тиган, най-добре уок, запържете за няколко минути нарязания бекон до хрупкавост на средно силен огън. След като е готов, го извадете и заделете настрана.
- Оставете мазнината, отделила се от бекона в тигана, добавете зеления фасул и подправете с чесън на прах и сол. Сотирайте на умерен огън, докато бобът омекне.
- Отстранете от котлона и разбъркайте с бекона.
- За финал поръсете с настърган пармезан и сервирайте готовия зелен фасул с бекон, докато е топъл.
Зелен фасул – ползи от консумацията му
Зеленият фасул, наричан още зелен боб, е основен продукт в много световни кухни. Той е любим и в България и се използва в много ястия. Независимо дали го бланширате, сотирате или използвате консерва, този зеленчук е хранително допълнение към вашата диета.
Зеленият фасул съдържа полезни фибри, спомагащи за понижаване на LDL холестерола. Известен още и като „лош“ холестерол, той води до мастни натрупвания в артериите, намалява притока на кръв към сърцето и мозъка и може да причини инфаркт или инсулт.
Зеленчукът облекчава сърдечно-съдовите функции чрез понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението в организма. Изключително полезен при диабет, защото има способността да редуцира значително нивата на кръвната захар.
Зеленият боб е богат на протеини, нужни на тялото за здрави кости, коса, мускули и органи. Протеините са от съществено значение и за добре работеща имунна система, а също така са ключът в поддържането на здравословно тегло.
Зеленият фасул е добър източник на витамини, включително фолиева киселина, витамини С, А, К. В него се съдържат и много минерали, особено манган. Този основен минерал подпомага метаболизма и има антиоксидантни способности, поддържа костното здраве и насърчава заздравяването на рани.
В зеленчука се срещат още прилични количества калий, калций, фосфор, желязо и магнезий.
Как да изберем и готвим зелен боб?
Пресният зелен фасул е най-здравословният вариант, но той не трябва да е престарял, затова внимавайте бобчетата да не са твърде големи. Стремете се да избирате яркозелените шушулки, които са без черни петна.
Съхранявайте в хладилник в найлонов плик и използвайте в рамките на една седмица пресния зеленчук. Ако искате да запазите за по-дълго време, бланширайте зеления боб и го съхранявайте във фризер или консервирайте в буркани, като по този начин ще запазите до 70-80% от полезните му вещества.
Що се отнася до готвенето, той е идеално допълнение към месо, както е в случая с нашата рецепта за зелен фасул с бекон. Той обаче може да бъде и чудесна вегетарианска гарнитура, приготвен само с масло и подправки.
Около 3 до 5 минути варене илиготвене на пара са достатъчни за приготвяне на зеления фасул, като същевременно запазва хрупкавостта му.
След като сте сготвили зеленчука, потопете го в ледена вода, за да спрете процеса на готвене и избегнете преваряване. Студената вода също така помага да се запази яркозеления цвят.
Сред най-подходящите подправки за зеления фасул са копърът и чесънът. Изключително добре си подхожда и с добавка от кисело мляко.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Впечатлете близките си с тази бърза рецепта за костур с кето пармезанова коричка.
Пилешки дробчета с бекон е едно засищащо ястие, което ни предоставя комбинация от текстури и вкусове.