Зелен фасул с бекон

Обновена: 14.03.2024|
Зелен фасул с бекон

Днес ще си приготвим ароматен зелен фасул с бекон и ви съветваме да опитате, защото комбинацията между тях е наистина неустоима.

Това предястие, подходящо за кето диета, не изисква специални кулинарни умения, нито трудно откриваеми продукти, но за сметка на това ще удовлетвори и най-претенциозните вкусове.

 

Рецепта за зелен фасул с бекон

Пригответе си зелен фасул с бекон за кето обяд или вечеря, когато нямате много време или ви се иска да сготвите бързо и вкусно, без да нарушавате режима си.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 4  7,34 г

Необходими продукти:

keto 02
mgnezii 01 600
keto 02
mgnezii 01 600

Начин на приготвяне на зелен фасул с бекон:

  1. В дълбок тиган, най-добре уок, запържете за няколко минути нарязания бекон до хрупкавост на средно силен огън. След като е готов, го извадете и заделете настрана.
  2. Оставете мазнината, отделила се от бекона в тигана, добавете зеления фасул и подправете с чесън на прах и сол. Сотирайте на умерен огън, докато бобът омекне.
  3. Отстранете от котлона и разбъркайте с бекона.
  4. За финал поръсете с настърган пармезан и сервирайте готовия зелен фасул с бекон, докато е топъл.

 

Зелен фасул – ползи от консумацията му

 

Зелен фасул с бекон

 

Зеленият фасул, наричан още зелен боб, е основен продукт в много световни кухни. Той е любим и в България и се използва в много ястия. Независимо дали го бланширате, сотирате или използвате консерва, този зеленчук е хранително допълнение към вашата диета.

Зеленият фасул съдържа полезни фибри, спомагащи за понижаване на LDL холестерола. Известен още и като „лошхолестерол, той води до мастни натрупвания в артериите, намалява притока на кръв към сърцето и мозъка и може да причини инфаркт или инсулт.

Зеленчукът облекчава сърдечно-съдовите функции чрез понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението в организма. Изключително полезен при диабет, защото има способността да редуцира значително нивата на кръвната захар.

Зеленият боб е богат на протеини, нужни на тялото за здрави кости, коса, мускули и органи. Протеините са от съществено значение и за добре работеща имунна система, а също така са ключът в поддържането на здравословно тегло.

Зеленият фасул е добър източник на витамини, включително фолиева киселина, витамини С, А, К. В него се съдържат и много минерали, особено манган. Този основен минерал подпомага метаболизма и има антиоксидантни способности, поддържа костното здраве и насърчава заздравяването на рани.

В зеленчука се срещат още прилични количества калий, калций, фосфор, желязо и магнезий.

 

Как да изберем и готвим зелен боб?

 

Зелен фасул с бекон

Пресният зелен фасул е най-здравословният вариант, но той не трябва да е престарял, затова внимавайте бобчетата да не са твърде големи. Стремете се да избирате яркозелените шушулки, които са без черни петна.

Съхранявайте в хладилник в найлонов плик и използвайте в рамките на една седмица пресния зеленчук. Ако искате да запазите за по-дълго време, бланширайте зеления боб и го съхранявайте във фризер или консервирайте в буркани, като по този начин ще запазите до 70-80% от полезните му вещества.

Що се отнася до готвенето, той е идеално допълнение към месо, както е в случая с нашата рецепта за зелен фасул с бекон. Той обаче може да бъде и чудесна вегетарианска гарнитура, приготвен само с масло и подправки.

Около 3 до 5 минути варене илиготвене на пара са достатъчни за приготвяне на зеления фасул, като същевременно запазва хрупкавостта му.

След като сте сготвили зеленчука, потопете го в ледена вода, за да спрете процеса на готвене и избегнете преваряване. Студената вода също така помага да се запази яркозеления цвят.

Сред най-подходящите подправки за зеления фасул са копърът и чесънът. Изключително добре си подхожда и с добавка от кисело мляко.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки дробчета с гъби и лук.

Ако идеята ни за зелен фасул с бекон ви е допаднала, опитайте и пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб. Много вкусно и напълно режимно при кето диета.

 

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:22 | Публикувана: 20 май 2022 в 15:46 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф