Костур с кето пармезанова коричка

Обновена: 12.04.2024|
костур с кето пармезанова коричка

За приготвянето на костур с кето пармезанова коричка са нужни малко на брой продукти и съвсем малко време над печката. Това обаче не означава, че готовата риба няма да се получи великолепно. Тази лесна рецепта може да бъде бърз обяд или питателна вечеря в компанията на любими хора.

 

Рецепта за костур с кето пармезанова коричка

Може да си хапнем панирана риба дори докато следваме нисковъглехидратна диета като кето режима. Препоръчваме да комбинирате това предложение с различни салати и супи или с други морски дарове.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за една порция
20 минути 4

466 калории
2 г нетни въглехидрати
66 г белтъчини
19 г мазнини

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

Необходими продукти:

  • 8 филета от костур (~1 кг риба)
  • 45 г (3 с.л.) настърган пармезан
  • 30 г (2 с.л.) бадемово брашно
  • 1 ч.л. риган
  • 30 г (2 с.л.) разтопено краве масло Гхи*
  • сол на вкус

*Тъй като маслото Гхи не съдържа вода, неговата точка на горене е много висока – 240°C. Тази мазнина произвежда по-малко от токсина акриламид (силен канцероген) при нагряване в сравнение с други масла.

Начин на приготвяне:

  1. В плитка купа или подходяща чиния смесваме пармезана, бадемово брашно и ригана.
  2. Осоляваме рибата и я намазваме с маслото Гхи.
  3. Овалваме всяко филе костур в сместа от пармезан, брашно и риган.
  4. Поставяме на хартия за печене и печем 10-15 минути на 180 градуса.

Можем да сервираме топла с парче лимон и подходяща кето салата:

 

Същата рецепта можем да следваме при приготвянето на пържен костур с кето пармезанова коричка. Печенето обаче е по-лесно и не добавя калории, докато панировката остава все така хрупкава. 

За още много на брой вкусни предложения и добавки към рецептата за костур с кето пармезанова коричка може да разгледате нашите „Кето фантазии“ в две части – над 200 великолепни рецепти за предястия, основни и десерти.

Хранителна стойност в порция костур с кето пармезанова коричка

В една порция от печения костур с кето пармезанова коричка се съдържа изобилие от необходимите за здравето ни хранителни вещества. Спрямо препоръчителната дневна доза полезни витамини и минерали тази рецепта ни предоставя:

  • 200% от витамин Б12
  • 100% от омега-3, манган, фосфор
  • 60% от витамин Д, мед, селен
  • 50% от витамин Б5, цинк
  • 40% от витамин Б3, Б2, Б6, калций, магнезий, калий

 

Особености на костура

 

костур с кето пармезанова коричка

 

Костурът е сладководна риба с характерни шарки в няколко цвята по тялото. Разновидностите на тази риба се открива в реките и езерата на Европа, Северна Америка, Африка и дори някои региони на Австралия и Азия. Популярна е със своята борбеност, което прави улова вълнуващ за рибарите.

Европейските костури са зеленикави с червени и оранжеви окраски в някои части на тялото. Средното тегло на костура е около 2 килограма и достига 30-40 см дължина. Най-големият уловен европейски екземпляр е с тегло 3,7 килограма.

Смята се за една от най-вкусните диво уловени риби.

Костурът е бърз и умел плувец, тялото му е дълго и закръглено. Има много на брой ситни зъби и се храни с месо – малки риби, планктон, миди, насекоми, ларви. Понякога разнообразява менюто си с водорасли и друга водна растителност. Младите екземпляри обикновено се придвижват на пасажи, докато зрелите костури са по-самостоятелни.  Тези риби предпочитат по-дълбоки и хладки води, но се хранят в топли и плитки райони.

През пролетта рибите изхвърлят хайвера си на места, богати на растителност, като така предпазват яйцата си от атаки на други хищници. Женският костур може да произведе до 20 000 яйца за една година. Малките риби се появяват през пролетта.

Костурите са най-активни сутрин и преди здрачаване.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

костур с кето пармезанова коричка

 

Ако имате интерес към други кето морски изкушения, може да се вдъхновите от някои от нашите подходящи рецепти в категория „Ястия с морски продукти“. Например:

  • Панирана риба в кето вариант
  • Пържени черноморски скариди
  • Печена ципура със зеленчуци

 

Ако ви хареса готовият резултат от рецептата за костур с кето пармезанова коричка, ще се радваме да споделите впечатленията си с нас в нашата споделена кухня във Фейсбук. 

Пожелаваме ви приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:32 | Публикувана: 27 ноември 2023 в 14:25 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф