Ягоди – вкусни и полезни

Обновена: 19.07.2024|
Ягоди.

Ягоди може да намерим почти навсякъде. Те са широкоразпространени, консумирани и предпочитани, дори може да се каже, че са любим плод на голяма част от хората на всички възрасти и по цял свят.

Има много истории, свързани с ягодите, употребяват се обилно в кулинарията за сладки ястия, сосове или като добавка към някои видове салати за приятен вкусов акцент.

Ягоди - какво знаем за тях?

Това са сочни, вкусни и известни плодчета. Характеризират се със своя яркочервен цвят, конична форма, зелена “коронка“ и повърхност, осеяна с малки черни семчици. Принадлежат към рода Fragaria от семейство Rosaceae. Въпреки наименованието си – strawberry, в ботанически смисъл ягодите не се водят berries (заоблени плодчета от типа на боровинката).

Считат се за сборен плод, тъй като се развиват от едно цветенце с множество яйчници, всеки от които произвежда собствен малък плод, подобен на семенце, наречен achene – ахени, които виждаме по повърхността на ягодата.

cosmetic 01 400
stev tabletki 600
cosmetic 01 400
stev tabletki 600

В зависимост от сорта и местоположението, сезонът на ягодите е между април и септември, като масовите сортове виреят между месец май и юни.

 

История

Историята им датира хиляди години назад. Различни култури от древни времена са имали възможността да опитат от вкуса и ползите на дивите ягоди. Започнали да ги култивират и отглеждат още около 14-ти век в Европа.

Първата известна градинска ягода се е появила във Франция през 18-ти век. Била кръстоска между различни видове от Северна Америка и Чили, носеща името Fragaria × ananassa. Този, тогава нов и хибриден, сорт имал по-пищни плодове и станал основата на съвременното култивиране.

През 19-ти век започва пикът на ягодите, когато иноваторските фермери в САЩ започнали да отглеждат едни от най-популярните сортове, Hovey и Jucunda, които били важна част от комерсиализирането на плодовете.

В началото на 20-ти век отглеждането на ягоди станало още по-обширно. Тогава започнало разработването на различни сортове, които да подобрят вкуса, големината на плодовете и това да са по-устойчиви на различни фактори, като например зарази.

Любопитен факт е, че ягодата е единствения плод, чиито семена са на повърхността и поради това е известна и като “безсрамния“ плод.

Днес използването на оранжерии и напоителни системи позволява отглеждането на ягоди да бъде целогодишно и в различни региони. Някои от основните производители на плодовете са САЩ, Мексико, Полша и Испания.

 

Състав

Те са с много високо съдържание на вода – 91%. В една ягода има около 1,5 г въглехидрати, като тази стойност идва предимно от фибрите и естествените захари като фруктоза. Мазнините в един брой от плода са незначителни – 0,1 г.

Ягодите са богати също на:

 • Витамин С
 • Витамин К
 • Манган
 • Фолиева киселина
 • Калий

Съдържат още витамини и минерали като магнезий, калций, витамин В6 и мед, но в по-малки количества. Ако нямаме възможност да консумираме ягоди, поради алергия или вид непоносимост, може да си добавим полезните витамини и минерали в състава й от добавки или други източници.

 

Ползи

 

Ягоди - ползи.

 

Ягодата е богата на антиоксиданти, като антоцианини, флавоноиди и елагова киселина. Тези съединения защитават тялото от оксидативен стрес, който често е причина за появата на заболявания като рак, сърдечни проблеми или невродегенеративни разстройства.

Със страхотния си състав, плодовете играят ролята на “емоционална“ храна и имат способността дори да повдигнат настроението ни. Ето и още ползи, които може да извлечем от консумацията на червения плод.

Подсилват имунната система

Основният компонент, който прави ягодата добър имуностимулатор, е високото наличие на витамин С. Той стимулира производителността на бели кръвни клетки, които са от важно значение за борбата с инфекциите и патогените.

От това може да си направим и заключението, че приемът на ягоди помага при борбата с възпаленията. Противовъзпалителните съединения в плодовете насърчават балансирания имунен отговор и поддържат имунната ни система на ниво.

Наличието на други хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, освен че поддържат цялостното благосъстояние на организма, служат като градивни елементи за имунните клетки.

Подпомагат сърдечното здраве

Ягодите съдържат калий, който минерал е известен с това, че играе роля в регулацията на кръвното налягане. Калият контрадейства на ефектите на натрия, като поддържа здравословен баланс на течностите в тялото и оптимално кръвно налягане.

Фибрите, намиращи се в ягодите, помагат за това да понижим нивата си на холестерол, като се свързват с излишния и го препращат към храносмилателната система, намалявайки абсорбцията му в кръвта.

Доказано е, че ягодите подобряват ендотелната функция, като насърчават здравословния кръвен поток и намаляват риска от ендотелна дисфункция, което се явява предшественик на сърдечни заболявания.

Ендотелиумът е вътрешната обвивка на кръвоносните съдове и правилното му функциониране е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система.

Споменатите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на ягодите също са от важно значение за поддържането на добро сърдечно здраве.

Подобряват функцията на мозъка

Освен че антиоксидантите намалят оксидативния стрес, се твърди, че те, заедно с фитохимикалите, могат да подобрят когнитивната функция на мозъка и паметта.

Хроничното възпаление може да доведе до когнитивен спад и невродегенеративни заболявания.

Противовъзпалителните съединения в плодовете подпомагат за намаляне на възпалението в мозъка и намаляват риска от състояния като деменция и болестта на Алцхаймер.

Ягодите насърчават добрия кръвен поток и невроваскуларното здраве в мозъка. Съединенията в плодовете поддържат функцията на кръвоносните съдове като подобряват притока на кръв и доставят хранителни вещества и кислород до мозъчните клетки.

Плодовете имат също невропротективен ефект, който защитава мозъчните клетки от увреждания, потенциални заболявания и спадове, свързани с възрастта. За тази полза на ягодите може да благодарим на комбинацията от антиоксиданти, хранителни вещества и полифеноли.

Съдействат за контрол на теглото

 

Ягоди за отслабване.

 

Ягодите могат да бъдат чудесно допълнение към режима ни на хранене, с който искаме да поддържаме или намалим теглото си. По-горе споменахме за ползите на плодовете относно храносмилането, което автоматично се превръща във фактор и за поддържане на здравословно тегло.

Естествените захари в ягодите ги правят страхотна нискокалорична алтернатива на сладкото.

Друг плюс на фибрите в ягодите е това, че засилват и удължават чувството ни за ситост като по този начин контролираме апетита си и приемаме по-малко калории.

Подпомагат храносмилателната система

Фибрите, налични в ягодите, са от важно значение за храносмилателната ни система. Първата причина е, че спомагат изхождането и са ефективни в случаи на запек.

Другата е, че фибрите насърчават растежа на полезни бактерии в червата, познати като пробиотици, които са от съществено значение за поддържането на здрав микробиом на червата.

Ягодите съдържат и естествени ензими, като амилаза и липаза, които облекчават храносмилането и помагат за разграждането на сложните въглехидрати и мазнините.

Противовъзпалителните свойства на плодовете успокояват чревния тракт и правят процеса на храносмилането много по-лек.

Предпазват също от състояния на гастрит и синдром на раздразнените черва.

Високото 91-92 процентово съдържание на вода в ягодите поддържа хидратацията, която е важна част от здравословното храносмилане.

Предпазват кожата

Наличието им на витамин С подпомага производството на колаген, за който е известно, че заема важна роля за кожата.

Естествените киселини, от своя страна, помагат за ексфолирането като премахват мъртвите клетки от кожата ни, което допринася за свежия й и подхранен вид. Противовъзпалителните свойства я успокояват като предотвратяват сърбежи и дразнения.

Не може да не споменем антиоксидантите и тук. Борейки се с оксидативния стрес и свободните радикали, те ни помагат да поддържаме по-млад външен вид. Отделно, защитават кожата от вредното влияние на UV лъчи и други външни фактори.

 

 

Видове

 

Ягоди - видове.

 

Има няколко типа ягоди, всяка със свои собствени характеристики, вкус и специфики:

 1. Юнски ягоди – известни са като „къс ден“, защото раждат една голяма реколта през определен период, обикновено юни месец. Примерни сортове са Chandler и Earliglow.
 2. Вечноплодни – те произвеждат множество малки култури през целия период на вегетацията. Обикновено това се случва началото на май или юни, чак до есента. Примерни сортове са Seascape и Albion.
 3. Неутрални за деня – тези ягоди са подобни на вечнораждащите, но имат по-последователен модел на даване на плодове, който е независим от продължителността на деня. Те могат да дават плодове от пролетта до есента. Пример за сорта са Tristar и Seascape.
 4. Алпийски – плодчетата им са по-малки с по-концентриран вкус. Често се отглеждат в градини, защото, освен че са вкусни, са чудесна декорация.
 5. Диви – известни още като горски ягоди, те са едни от любимите сортове, малки плодове с интензивен аромат. По името се разбира, че може да ги срещнем сред природата.
 6. Хибридни – изобретените хибридни сортове ягоди през годините са многобройни. При тях са комбинирани разнообразни характеристики за по-добър вкус, големина, устойчивост на зарази и други. Примери са Sweet Charlie, Fern и Ozark Beauty.

Разнообразието от ягодки е голямо, така че да може да задоволи индивидуалните предпочитания на всеки човек.

 

Алергия към ягоди

Докато много хора се наслаждават на вкуса и сочността на плодовете, има такива, които притежават алергия към ягоди. Ако не сме сигурни дали имаме алергия, е препоръчително да се консултираме с лекар, за да избегнем проявата на евентуални симптоми. Ето някои основни неща, които да знаем по темата.

Алергична реакция

Проявата на симптоми на алергична реакция могат да варират от по-леки до по-тежки. Леките се изявяват със сърбежи, уртикария или кожен обрив, тежките – подуване на гърло, лице, език, затруднено дишане и дори животозастрашаващата реакция – анафилаксия.

Кръстосана реактивност

 

Ягоди - възможни алергии.

 

Някои хора, алергични към определени полени, брезов прашец или трева, могат да изпитат кръстосана реактивност. Това означава, че имунната ни система разпознава протеините, съдържащи се в прашеца като вредни, както е в случая с ягодите.

Непоносимост към хистамин

Както ягодите, така и други плодове могат да съдържат хистамин –  съединение, взимащо участие в алергичните реакции. Хора, имащи непоносимост към хистамин, може да изпитат симптоми като главоболие, стомашно-чревни несгоди или копривна треска след консумацията на плодовете.

Алергенни протеини

Алергичните реакции към ягоди често се предизвикват поради съдържанието на специфични протеини, открити в плодовете. Основните такива се наричат Fra a протеини. Хората, които са наясно с алергията си към ягоди, може да се наложи да избягват не само пресните, но и всякакъв вид преработени храни, съдържащи плода.

 

Ягоди в кулинарията

 

Ягоди в кулинарията.

 

Те били наслада за кулинарията през вековете и муза за много готвачи. Хората задоволявали вкусовите си рецептори с всякакви изкушения, съдържащи това незаменимо плодче.

В древен Рим ягодите били стойностни както заради вкуса си, така и заради вярванията в лечебните им сили. Използвали ги като допълнителна съставка към медицински препарати за третиране на различни здравословни състояния.

С течение на вековете, те се разпространили и в средновековна Европа, където биват отглеждани и включвани в различни десерти, сладка и плодови вина. Често тези плодове се консумирали от благородниците по време на Ренесанса, като така се превърнали в символ на лукса.

Днес ягодите продължават да поддържат позицията си. Използват се обширно в кухнята и продължават да вдъхновяват кулинари по цял свят. Много често се консумират пресни или се добавят към салати заради естествената им, необработена сладост.

Масово може да ги видим преобладаващи като украси на различни торти и други десерти, заради яркия им и изпъкващ цвят. Симбиозата между вкусовете на ягодите ги прави много подходящи за консервиране, чрез което ще може да се наслаждаваме на плодовете по всяко едно време.

От вкусовата им привилегия може да се възползваме под формата на напитки като:

 • Смутита
 • Шейкове
 • Сок

Ако искаме да акцентираме с ягодов вкус върху закуската си, от тях се получават страхотни топинги за чийзкейк, палачинки, гофрети или кисело мляко. Сосът от ягоди се връзва чудесно и със солени салати, например зелена салата с ягоди, балсамова редукция и козе сирене, от която може да усетим хармонията между вкусовете на различните компоненти.

„Гъвкавостта“ на ягодите ги запазва на челна позиция в практиката на много готвачи по света, изпитващи желание да откриват нови и нови рецепти, където главният герой да бъде този сочен и сладък червен плод.

 

Рецепта за салата с ягоди

По-горе споменахме за една рецепта за салата с ягоди, лека, засищаща и подходяща за настъпващия летен сезон.

 

Салата с бейби спанак и ягоди

 

Рецепта - салата с ягоди.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 мин 3 14 г

 

Необходими продукти:

 • ¾  ч. ч печени пекани
 • ½ глава червен лук (ако спазвате кето режим, заменете със зелен лук или пропуснете)
 • 300 г бейби спанак
 • 300 г ягоди
 • ½  ч.ч натрошено фета сирене
 • 2 с. л балсамова редукция
 • 2 с. л гръцки зехтин
 • ½ ч. л сол
 • ½ ч.л черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 1. Първо нарязваме лука на малки кубчета или ленти и го оставяме за малко в студена вода.
 2. През това време натрошаваме ядките, измиваме спанака и ягодите. Нарязваме плодовете на четвъртинки и ги смесваме в купа със спанака и пекана.
 3. Добавяме редукцията, подправките, сиренето, разбъркваме и сервираме.

По желание на консуматора, салатата може да се приготви с микс бейби спанак и рукола, друг вид ядки, например бадеми или лешници и печено козе сирене.

 

Заключение

Ягодите са едни от най-обичаните плодове от много векове назад. Имат страхотен хранителен състав, носещ ползи за здравето на организма и красотата на кожата. Готвачите и до днес експериментират с ягоди в кухнята за създаването на различни фюжън рецепти.

Има много хора с алергия към плода, затова преди консумация трябва да сме сигурни, че няма да изпитаме някои от изброените по-горе симптоми.Най-сигурният начин е да си направим тест за алергия.

Какво съдържа ягодата?

Има високо съдържание на вода – 91%. В една ягода има около 1,5 г въглехидрати, като тази стойност идва предимно от фибрите и естествените захари като фруктоза. Мазнините в един брой от плода са незначителни – 0,1 г. Съдържа също витамини и минерали.

Има ли ползи от яденето на ягоди?

Със състава си, тези плодове могат да помогнат за сърдечното здраве, отслабването, подсилването на имунната ни система, здравето на кожата, дори за настроението и други.

С какво да ядем ягодите?

Може да ги консумираме със сладко или солено в салати. Чудесни са за добавка към закуската – палачинки, гофрети, кисело мляко.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.06.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 юли 2024 в 10:54 | Публикувана: 22 юни 2023 в 14:51 | Категория: Хранене и видове храни