Колагенът в протеиновите добавки – как ни помага?
В последно време все по-обсъждан става колагенът в протеиновите добавки и неговата роля за човешкия организъм. Многобройните му ползи варират от облекчаване на болки в ставите до подобрена хидратация на кожата.
В настоящата статия ще разгледаме с кои други предимства колагенът в протеиновите добавки е полезен и как ни помага да сме по-здрави.
Колаген – какво представлява?
Ако се питате какво е колаген, това е най-разпространеният протеин, който произвеждаме естествено. Той образува едно своеобразно скеле, мрежа от молекули, осигуряваща сила и структура в тялото. Основен компонент е на съединителната тъкан и играе решаваща роля в задържането на телесните клетки заедно.
Думата идва от гръцката дума „kólla“, означаваща „лепило“. Силните колагенови влакна работят като лепило, за да държат заедно мускули, кости, сухожилия, връзки, органи и кожа.
Здравословните нива на протеина допринасят още и за защита на бъбреците и други органи, както и за добре функционираща сърдечно-съдова система.
С напредване на годините тялото произвежда по-малко колаген. Разпадането и изчерпването са свързани с различни здравословни проблеми и симптоми като болки в ставите, сковани сухожилия или връзки. Мускулите също може да отслабнат, а кожата се състарява с по-бързи темпове.
Това е и една от причините колагенът в протеиновите добавки да е едно от най-предпочитаните средства за подмладяване и поддържане на добро здраве. Лекарите го използват и като средство за заздравяване на рани.
Защо е важен за организма?
Тъй като съставлява толкова много критични части от тялото, колагенът в протеиновите добавки е не само полезен, но и от съществено значение за поддържането на добро здраве.
За хидратирана и гладка кожа
Употребата на колаген за кожата обикновено е първа в списъка с многобройните му ползи. Доказано е, че той подобрява значително хидратацията и еластичността на кожата при възрастни хора.
Макар да не можем да спрем времето, имаме опции значително да го забавим и да намалим отпечатъка му върху лицето си. Именно това е ключът към намаляване на бръчките и запазване на младежки вид за по-дълго време.
За здрави кости и стави
Годините неминуемо се отразяват и на костите. Те стават по-малко плътни, чупят се по-лесно и отнема повече време за зарастване. Проучванията показват, че колагенът в протеиновите добавки може да е от полза за уплътняването им. Той е склонен да забави процеса на стареене, който ги прави крехки, и помага за изграждането им.
Колагенът има силата да помага и срещу болки в ставите, като облекчава ежедневните дейности на хора с артрит. Редица изследвания свързват колагеновите добавки с намалени симптоми на остеоартрит.
При жени в менопауза се отбелязва подобрение в минералната костна плътност при комбинация на колаген с витамин D и калций. Също така добавки с колагенови пептиди съвместно със силови тренировки може потенциално да помогне за увеличаване на мускулната маса и сила.
За по-гъста коса и здрави нокти
Докато повече мъже оплешивяват, много жени също изпитват загуба на коса или изтъняване с възрастта. Някои проучвания показват значително увеличение на количеството косми по скалпа и дебелината на косъма при ежедневен прием на колагенови добавки.
Освен за косата, те са от полза и при чупливи крехки нокти, които не растат бързо. Всяка жена иска красив естествен маникюр, но това често е трудна задача.
Има данни, че колагенът в протеиновите добавки допринася за по-бърз растеж на ноктите и редуцира чупливостта им след само четири седмици употреба.
За добро храносмилане и стомашно-чревно здраве
Има доказателства, че някои аминокиселини, откривани в колагена, по-специално една, наречена глицин, могат да намалят възпалението на стомашно-чревния тракт и да подпомогнат храносмилането.
Колагенът регулира секрецията на стомашни сокове, чийто излишък води до киселини, язви и други неприятни проблеми. Освен това спомага за заздравяването на чревната лигавица и облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво.
Видове колаген
Съществуват около 28 вида колаген и всички те имат различни структури. Повечето са образувани от фибрили – дълги и тънки гъвкави структури, които са изградени от микрофибрили, обединяващи в себе си тропоколагенови вериги, съставени от аминокиселини.
Въпреки че има толкова много, типове I, II и III са най-често срещаните, съставлявайки около 80% до 90% от общия брой. Можете да си ги набавите чрез здравословни протеини, като консумирате месни храни, по-специално хрущяли, и карантия.
Тъй като не всеки обича този тип храни, колагенът в протеиновите добавки е още по-лесен и бърз начин да увеличите нивата му в организма.
Колаген тип I
Това е най-разпространеният вид в тялото, но си струва да отбележим, че както всички видове, нивата на тип I започват да намаляват след около 25-годишна възраст.
Тъй като е толкова широко срещан в съединителните тъкани, често виждаме резултата от намаляването му, състоящ се от неприятни характеристики като увиснала кожа, фини линии, чупливи нокти и изтъняване на косата.
Но тип I не е само вещество, свързано с красотата. Освен това е основен компонент на сухожилията, органите и костите. Помага за възстановяването на мускулите, очите, костите и гръбначния стълб, което го прави жизненоважен компонент от всяка диета или здравословна рутина, особено с напредване на възрастта.
Колаген тип II
Друг често срещан тип е II. Макар и по-малко разпространен в тялото от тип I, той е изключително важен, защото съставлява хрущялите и е изключително необходим на скелетната система. Част е от съединителната тъкан и в гръбначните дискове и очите.
Особено важен е за активните хора, които разчитат повече на ставите си. За тях е от ключово значение да се възползват от добавянето на колаген тип II в хранителния план.
Колаген тип III
Третият често срещан тип е обозначаван като тип III. Обикновено срещан в ретикуларните влакна, като например в костния мозък, той се открива в големи количества в червата, мускулите, кръвоносните съдове и матката.
Най-често се използва с тип I за подобряване на чревното здраве и за насърчаване на еластичността и хидратацията на кожата.
Кои са нещата, които вредят на колагена?
Освен напредването на възрастта, три основни неща понижават нивата на колаген:
- слънчева светлина
- тютюнопушене
- захар
Прекаленото излагане на ултравиолетова светлина кара влакната му да се разплитат. Затова колкото и да обичаме слънцето, трябва да внимаваме и да се предпазваме, за да редуцираме преждевременната поява на бръчки.
Много от химикалите в цигарения дим също му вредят, което може да доведе до увисване, сбръчкване и повяхнал тен.
Захарта, освен че е свързана с повишен риск от затлъстяване и диабет, причинява кръстосано свързване и заплитане на колагеновите влакна. Това прави кожата по-малко еластична с течение на времето.
Кои са най-добрите източници на колаген?
Можете да помогнете на тялото си да произвежда повече колаген, като консумирате здравословни храни. Той се произвежда естествено в тялото чрез комбиниране на аминокиселини – градивните елементи на протеините, намиращи се в храната.
За да произвежда колаген, тялото ви се нуждае от:
- пролин: намира се в яйчен белтък, млечни продукти, зеле, гъби и аспержи
- глицин: откриван в пилешка и свинска кожа, риба
- витамин С: срещан в големи количества в чушки и цитруси
- цинк: в говеждо, агнешко, свинско, миди, мляко, сирене и различни ядки и семена
- мед: има го в органни меса, а също и в какао на прах, кашу, сусам и др.
Освен тези богати на колаген храни, има и една напитка, която се отличава с чудесните си качества – костен бульон. Чрез него си набавяме много ценни съединения, както и колаген, превръщащ се в желатин при готвене.
Тялото не го абсорбира директно, а го разгражда до аминокиселини, които помагат за изграждането на тъкан за по-добро здраве и свеж младежки вид.
Видове колагенови добавки
Ако досега не сте приемали добавки и си задавате въпроса: „Какъв колаген да пия“, то имате опции пред себе си.
Колагенът в протеиновите добавки се извлича от два основни източника: животни и растения. Този от животински произход обикновено идва от рибени люспи, свинска или пилешка кожа, костен бульон или яйчен белтък. Добавките на растителна основа често се произвеждат с помощта на модифицирани дрожди и бактерии.
Обикновено се предлагат в следните две форми:
1. Пептиди
Известна още като хидролизиран колаген, тази форма включва по-къси вериги, които се разграждат и се абсорбират по-лесно. Колагенът в протеиновите добавки се предлага най-често в този вид.
Можете да изберете течен колаген или колаген на прах. Прахообразният вариант придоби огромна популярност поради факта, че можете да го добавяте към всичко – от смутита до супи, разтваря се добре както в горещи, така и в студени течности.
Той има много добра усвояемост от организма и се абсорбира бързо, оказвайки благотворен ефект върху редица метаболитни процеси.
2. Желатин
Желатинът, по същество, е разградена форма на колаген за пиене. Получава се чрез сваряване на животински кости, кожи и хрущяли. Може да се добавя и като сгъстител при готвене.
Колагенът в протеиновите добавки – какво е важно да знаем?
От решаващо значение е колагенът в протеиновите добавки да бъде от сертифициран източник, за да е доказано надежден и безопасен.
Обърнете внимание на следното:
- Изберете такива с възможно с най-изчистен състав, което ще рече с по-малко съставки.
- Пропуснете ароматизираните видове. Те могат да съдържат добавени захари и е възможно да разстроят стомашно-чревния тракт и да добавят излишни калории.
Винаги съблюдавайте указанията за правилен прием на колаген, за да извлечете максимални ползи за своето здраве.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Колагенът е една от най-разпространените добавки за грижа за кожата, но неговите ползи за цялостното здраве също не
От години знаем, че колагенът е много важен за тялото ни. Той има огромна връзка с начина, по
Колаген – неговият полезен състав и ползи са известни на всички нас в най-общи линии. Но какво представлява,