Печен камембер с домашно сладко

Обновена: 01.03.2024|
pechen kamember s domashno sladko

Печен камембер, срещан още и като камамбер, с домашно сладко – начин да се поглезим по френски. Рецептата е бърза, лесна и особено подходяща за едно вкусно и изискано предястие за специални поводи.

Много често печен камембер се сервира в стила на „изтърване“ на Масимо Ботура.

Както знаем, сиренето е пръв приятел с виното, така че към нашия печен камембер с домашно сладко може да подкрепим и с една чаша червено вино.

 

Рецепта за печен камембер с домашно сладко

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 1 8,68 г нетни въглехидрати
683 калории

Ето и как да си приготвим печен камембер с домашно сладко, предястие, готово за по-малко от 30 минути, с което може да впечатлим любим човек, гости или просто да поглезим себе си.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Необходими продукти:

 

За сладкото:

  • 100 г ягоди
  • 50 мл изцеден лимонов сок
  • 50 г еритритол

Начин на приготвяне:

 

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Изплакнете ягодите и ги намачкайте с лимоновия сок и еритритола в тенджерка.
  3. Оставете сместа да заври на средно силен котлон, след това намалете топлината и оставете сместа да къкри, за около 10 минути, докато достигне консистенция, подобна на сладко.
  4. Направете повърхностен Х разрез върху камембера.
  5. Поставете го върху хартия за печене с разреза нагоре и печете в предварително загрята фурна за около 10 минути.
  6. Извадете готовия печен камембер от фурната и го полейте с топлото сладко от боровинки.

 

Допълнителни съвети:

  1. Може да приготвите печен камембер и на тиган, като загреете тигана на почти максимална температура, сложите 1 с.л. зехтин и обръщате периодично, за да се разтопи хубаво отвътре.
  2. За да е по-ефектно, може да разплиснете 1 лъжица сладко от високо, на дъното чинията, след това да поставите готовия печен камембер отгоре и да завършите отново с домашното сладко.
  3. Ако искате да хапвате  печен камембер за основно, може да добавите 1-2 препечени филийки кето хляб, върху които да намажете течното френско сирене.
  4. Сладкото може да бъде приготвено от различни бери плодове – боровинки, малини и т.н.

 

Камембер – интересни факти

 

Разчупен печен камембер.

 

Ето няколко интересни факта, свързани със звездата в чинията ни – печен камембер.

Сиренето произхожда от края на 18 век в село Камембер в Нормандия, Франция. За първи път е направен от френски фермер на име Мари Харел.

Според легендата тя е приютила свещеник по време на Френската революция.

В знак на благодарност той, който е родом от Бри, споделя с нея рецептата за приготвяне на деликатеса камамбер.

Сиренето принадлежи към категорията на меко узрелите сирена, което означава, че узрява отвън навътре. То развива кремообразна вътрешност и бяла кора по време на процеса на зреене.

Това предразполага за направата на печен камембер – кремообразно отвътре, с оформена и мека обвивка.
Както споменахме, сиренето преминава през процес на зреене.

Той включва растеж на бяла плесен, наречена Penicillium camemberti, върху повърхността си.

Тя помага за разграждането на протеините и мазнините, което води до характерната текстура и вкус на сиренето.

Печен камамбер е невероятно гъвкаво ястие. Може да се консумира самостоятелно, с хляб, сладко, ядки, крекери или да се разтопи в ястия като фондю и други.

По време на Първата световна война камембер се дава на френските войници като част от дажбите им.

През Втората световна война се превръща в символ на френската съпротива, когато генерал Шарл де Гол настоява камемберът да бъде включен в дажбите му.

Сиренето придобива популярност в световен мащаб и сега се произвежда в различни страни. Въпреки това ценителите често търсят автентичния камембер от Нормандия заради превъзходния му вкус и качество.

 

Комбинацията сирена и сладко

 

Печен камембер, сирена и сладко.

 

Печен камембер се съчетава добре с различни гарнитури, включително:

  • Круши
  • Орехи
  • Мед
  • Смокини
  • Хрупкав хляб
  • Бери плодове

 

Той също така допълва набор от напитки, включително бяло вино, сайдери, шампанско и други.

Идеята за комбиниране на сирене, бри, печен камембер чедар и други, със сладки гарнитури има корени в древни кулинарни традиции, обхващащи различни култури.

В много древни цивилизации, включително тези от Средиземноморието и Близкия изток, е било обичайно да се комбинира сирене с плодове, мед или сладки сиропи.

Комбинациите вероятно са се появили като начин за балансиране на вкусовете на солени сирена с естествената сладост на плодовете или подсладителите.

Били предпочитани сред благородниците и духовенството, отразявайки изтънчените вкусове на висшите класи през това време.

Комбинацията от сирена със сладки елементи продължава да издържа и да се развива в съвременната гастрономия. Главните готвачи и ентусиастите на храната изследват нови и иновативни комбинации.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето салата от тиквички.

 

За хапване преди вкусния печен камембер, предлагаме една свежа и лека кето салата от тиквички.
Прекрасно се вписват в различни кето и нисковъглехидратни режими.

Освен че са добра комбинация, салатата и печен камембер си отиват чудесно с различни видове питиета.

Ако рецептата ни за печен камембер с домашно сладко ви е харесала, може да черпите още подобни идеи от споделената ни кухня във фейсбук , готварските ни книги – Кето фантазии 1 и 2 или да разгледате и  секцията ни „Кето рецепти“ в нашия блог.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:39 | Публикувана: 16 февруари 2024 в 15:44 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф