Печен камембер с домашно сладко
Печен камембер, срещан още и като камамбер, с домашно сладко – начин да се поглезим по френски. Рецептата е бърза, лесна и особено подходяща за едно вкусно и изискано предястие за специални поводи.
Много често печен камембер се сервира в стила на „изтърване“ на Масимо Ботура.
Както знаем, сиренето е пръв приятел с виното, така че към нашия печен камембер с домашно сладко може да подкрепим и с една чаша червено вино.
Рецепта за печен камембер с домашно сладко
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 1 | 8,68 г нетни въглехидрати 683 калории |
Ето и как да си приготвим печен камембер с домашно сладко, предястие, готово за по-малко от 30 минути, с което може да впечатлим любим човек, гости или просто да поглезим себе си.
Необходими продукти:
- 1 бр. камембер (250 г)
За сладкото:
- 100 г ягоди
- 50 мл изцеден лимонов сок
- 50 г еритритол
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Изплакнете ягодите и ги намачкайте с лимоновия сок и еритритола в тенджерка.
- Оставете сместа да заври на средно силен котлон, след това намалете топлината и оставете сместа да къкри, за около 10 минути, докато достигне консистенция, подобна на сладко.
- Направете повърхностен Х разрез върху камембера.
- Поставете го върху хартия за печене с разреза нагоре и печете в предварително загрята фурна за около 10 минути.
- Извадете готовия печен камембер от фурната и го полейте с топлото сладко от боровинки.
Опитайте и нашето кето сладко от ягоди без захар.
Допълнителни съвети:
- Може да приготвите печен камембер и на тиган, като загреете тигана на почти максимална температура, сложите 1 с.л. зехтин и обръщате периодично, за да се разтопи хубаво отвътре.
- За да е по-ефектно, може да разплиснете 1 лъжица сладко от високо, на дъното чинията, след това да поставите готовия печен камембер отгоре и да завършите отново с домашното сладко.
- Ако искате да хапвате печен камембер за основно, може да добавите 1-2 препечени филийки кето хляб, върху които да намажете течното френско сирене.
- Сладкото може да бъде приготвено от различни бери плодове – боровинки, малини и т.н.
Камембер – интересни факти
Ето няколко интересни факта, свързани със звездата в чинията ни – печен камембер.
Сиренето произхожда от края на 18 век в село Камембер в Нормандия, Франция. За първи път е направен от френски фермер на име Мари Харел.
Според легендата тя е приютила свещеник по време на Френската революция.
В знак на благодарност той, който е родом от Бри, споделя с нея рецептата за приготвяне на деликатеса камамбер.
Сиренето принадлежи към категорията на меко узрелите сирена, което означава, че узрява отвън навътре. То развива кремообразна вътрешност и бяла кора по време на процеса на зреене.
Това предразполага за направата на печен камембер – кремообразно отвътре, с оформена и мека обвивка.
Както споменахме, сиренето преминава през процес на зреене.
Той включва растеж на бяла плесен, наречена Penicillium camemberti, върху повърхността си.
Тя помага за разграждането на протеините и мазнините, което води до характерната текстура и вкус на сиренето.
Печен камамбер е невероятно гъвкаво ястие. Може да се консумира самостоятелно, с хляб, сладко, ядки, крекери или да се разтопи в ястия като фондю и други.
По време на Първата световна война камембер се дава на френските войници като част от дажбите им.
През Втората световна война се превръща в символ на френската съпротива, когато генерал Шарл де Гол настоява камемберът да бъде включен в дажбите му.
Сиренето придобива популярност в световен мащаб и сега се произвежда в различни страни. Въпреки това ценителите често търсят автентичния камембер от Нормандия заради превъзходния му вкус и качество.
Комбинацията сирена и сладко
Печен камембер се съчетава добре с различни гарнитури, включително:
- Круши
- Орехи
- Мед
- Смокини
- Хрупкав хляб
- Бери плодове
Той също така допълва набор от напитки, включително бяло вино, сайдери, шампанско и други.
Идеята за комбиниране на сирене, бри, печен камембер чедар и други, със сладки гарнитури има корени в древни кулинарни традиции, обхващащи различни култури.
В много древни цивилизации, включително тези от Средиземноморието и Близкия изток, е било обичайно да се комбинира сирене с плодове, мед или сладки сиропи.
Комбинациите вероятно са се появили като начин за балансиране на вкусовете на солени сирена с естествената сладост на плодовете или подсладителите.
Били предпочитани сред благородниците и духовенството, отразявайки изтънчените вкусове на висшите класи през това време.
Комбинацията от сирена със сладки елементи продължава да издържа и да се развива в съвременната гастрономия. Главните готвачи и ентусиастите на храната изследват нови и иновативни комбинации.
Още от здравословната ни кухня
За хапване преди вкусния печен камембер, предлагаме една свежа и лека кето салата от тиквички.
Прекрасно се вписват в различни кето и нисковъглехидратни режими.
Освен че са добра комбинация, салатата и печен камембер си отиват чудесно с различни видове питиета.
Ако рецептата ни за печен камембер с домашно сладко ви е харесала, може да черпите още подобни идеи от споделената ни кухня във фейсбук , готварските ни книги – Кето фантазии 1 и 2 или да разгледате и секцията ни „Кето рецепти“ в нашия блог.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви да опитате нашето предложение за кето салата със спанак, извара, орехи и дресинг изненада.
Приготвяме кето коледни шапчици без захар, с бадемово брашно и красива декорация от ягоди.
Този копринен, кремообразен кето чийзкейк без печене с ягоди има нотка на лимон и