Всичко за кафето – любимата напитка на човечеството

Обновена: 23.02.2024|
Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

Над 9 милиона тона кафе е износът за 2021 г. според международните икономически организации, а ние, българите, сме отговорни за консумацията на 28 хиляди от тези тонове. Цифрите са огромни и сами по себе си говорят за популярността на кафето.

 

Защо кафето е толкова популярна напитка?

Причината е, че много хора започват деня си с чаша любимо кафе, което ги ободрява и подготвя за предизвикателствата на новия ден. Това се е превърнало в ритуал, който има както психологически, така и социален аспект.

Доста често провокира в мозъка ни асоциация за споделени моменти на кафе с любими хора. А защо не и време само за себе си? Напитката може да се приготви по толкова много различни начини, че никога няма да ви омръзне. Ако веднъж сте харесали вкуса, любовта остава за цял живот.

Хубавата кофеинова напитка има своята цена, но като изключим това, то може да ни осигури безплатна доставка на приятни емоции.

stev tabletki 400
stev tabletki 600
stev tabletki 400
stev tabletki 600

 

Какво съдържа в състава си?

 

Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

 

Кафените зърна съдържат голямо количество сложни органични вещества, като всеки вид има своя специфична комбинация. Съставът им включва голям брой различни химични съединения, като се добавят и нови в процеса на печене.

Общият брой на различните вещества, съдържащи се в кафето, достига няколкостотин.

Въглехидратите в него са около 50%, но могат да достигнат и до 60% в суровите зърна. От тях по-голямата част заемат захарозата – средно 8% и целулозата – средно 8,5%. Протеините в кофеиновите зърна са най-много: 9-10%. Присъстват също лигнин и влакна.

Най-голямото богатство обаче се крие в неговото високо съдържание на антиоксиданти, които са изключително важни за здравето и красотата. Няма как да пропуснем и негово величество кофеинът – който може да ни донесе множество ползи и подейства ободряващо, ако го приемаме правилно.

Кафето съдържа и известно количество полезни елементи, които се натрупват в организма, ако консумирате напитката редовно.

Една чаша от 240 мл кофеинова напитка съдържа следните количества витамини и минерали от препоръчителния дневен прием (ПДМ):

 

Кратка история на кафето

 

vsichko-kafe-polzi-sustav-upotreba

 

Има много митове и легенди за произхода на кофеиновите зърна. Най-популярната история разказва за пастира на кози Калди, който пръв открил потенциала на любимата напитка. Действието се е развило в Етиопия.

Тя гласи, че Калди открил кофеиновата напитка, след като забелязал, че козите му ставали много енергични, не спели през нощта, след като изяждали плодовете от определено дърво.

Пастирът съобщил за откритията си на игумена на местния манастир, който приготвил напитка с плодовете и установил, че тя го държи бодър през дългите часове на вечерната молитва. Игуменът споделил откритието си с останалите монаси в манастира и знанието за енергизиращата напитка започнало да се разпространява.

Когато историята се разпространяват на изток и културата достига Арабския полуостров, започва едно пътуване, което ще пренесе кафените зърна по целия свят.

Отглеждането на кафе и търговията с него започват именно там.  През 15-и век то се отглежда в района на Йемен в Арабия, а през 16-и век вече е познато в Персия, Египет, Сирия и Турция.

Мълвата за необичайна черна напитка започва да се разнася от европейските пътешественици в Близкия изток. През 17-и век кафето стига до Европа и става популярно из целия континент.

В средата на 1600 г. кофеиновите зърна са пренесени в Ню Амстердам, наречен по-късно от британците Ню Йорк. Въпреки че бързо се появяват кафенета, чаят продължава да бъде предпочитана напитка в Новия свят до 1773 г., когато колонистите се бунтуват срещу тежкия данък върху чая, наложен от крал Джордж III.

Тъй като търсенето на напитката продължава да се разпространява, се появява ожесточена конкуренция за отглеждане на културата извън Арабия.

През втората половина на 17-и век холандците най-накрая получават разсад. Първите им опити да ги засадят в Индия се провалят, но успяват в Батавия, на остров Ява в днешна Индонезия.

 

Мисионери и пътешественици продължават да пренасят семена от кафе в нови земи и растението се засажда по целия свят. Създават се плантации в тропически гори и в труднодостъпни планински възвишения.

Някои култури процъфтяват, а други – загиват. До края на 18-и век кафето се превръща в една от най-доходоносните експортни култури в света. Нарежда се сред най-търсените стоки в света. Веднага след суровия петрол.

 

Какви са различните видове кафе ?

 

Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

 

Според сорта:

 • арабика – по-разпространено, счита се за по-висококачествено от робуста
 • робуста – отглежда се лесно е с по-високо съдържание на кофеин; използва се, за да се направи разтворимо кафе

Според метода на обработка на зелените кафе зърна:

 • измити – зърната се накисват във вода, смачкват се, ферментират, изсушават се, почистват се от обвивката и се сортират според качеството, на което отговарят; този метод гарантира по-свежи, плодови и леки на вкус кафета.
 • непочистени – зърната се оставят да изсъхнат на слънце в продължение на 2-3 седмици преди да се почистят; така кофеиновата напитка става по-плътна и силна на вкус.

Според продължителността на изпичането:

 • светло
 • средно
 • средно-тъмно
 • тъмно

Вкусът на напитката се променя от по-мек и плодов при светлите кафета до тръпчив и плътен при по-тъмно изпечените.

Според начина, по който е сварено:

 • еспресо
 • шварц
 • турско
 • френска преса и др.

 

Какви са различните начини за приготвяне на кофеиновата напитка?

 

Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

 

Еспресо

Приготвя се чрез гореща пара и много малко количество вода, което бързо преминава (за около 30 секунди) през ситно смляно кафе (около 7-8 г).

Плътният каймак е признак за добро изпълнение.

Наситеният вкус на еспресото е основа за много други кафе специалитети.

Шварц (черно)

За направата му са необходими горе-долу 2 супени лъжици по-едро смляно кафе. Шварц се приготвя най-често с френската преса (за кафе). Също може да се използва и капкова машина или такава с филтър. Врялата вода минава бавно през смлените зърна.

Разтворимо

Приготвя се най-бързо и лесно. Нужно е само да се добави към вода или мляко и да се разбърка.

Турско кафе

Един от най-старите методи за приготвяне на напитката. Могат да се използват различни смеси. Кафето е много фино смляно и се вари в джезве. Обикновено се добавя захар още при варенето.

Американо

Можете да си го направите, като към шот еспресо долеете топла вода.

Капучино

 

Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

 

То представлява нежна комбинация от 1/3 части еспресо, 1/3 горещо мляко и 1/3 пяна от мляко.

Лате

Приготвя се в съотношение 1/4 части еспресо, 1/2 горещо мляко и 1/4 пяна.

Макиато

Ще го получите, като към нормално еспресо добавите една лъжичка разбито на фина пяна мляко.

Мока или Мокачино

Ако към капучино или лате прибавите какао на прах или шоколадов сироп.

 

Разбира се, има и много други комбинации и изкушения – топли и студени. Общо взето всичко, което може да роди въображението.

Може би една по-необичайна, но със сигурност една от най-интересните и здравословни напитки, е бронираното кафе – рецептата включва и кокосово масло, краве или пречистено масло Гхи, подсладител – блендирани.

 

Какви са ползите от употребата на кафе?

 

. Оставете празно, ако то е с изцяло декоративна цел.

 

 

Вярваме, че тук много ще зарадваме любителите на кафе, защото освен наслада за душата, консумацията на любимата напитка носи и редица ползи за здравето.

Бързаме да ги изброим.

 

Подобрява:

Увеличава:

 • бодростта
 • продуктивността

Понижава риска от:

 • чувството на болка
 • развитието на рак
 • развитието на диабет тип 2
 • развитие на деменция
 • развитие на цироза
 • развитие на сърдечно-съдови заболявания

В допълнение, подобрява концентрацията, подпомага отслабването и е пълно с антиоксиданти.

 

Каква е препоръчителната дневна доза?

Според Световната здравна организация препоръчителният дневният прием на кофеин не трябва да надвишава 400 мг или 6 мг на 1 килограм телесна маса.

За сравнение, средното съдържание на кофеин в чаша кафе е между 70 и 140 мг.

Казано с други думи, за да извлечем здравословните ползи от приема на кафе – без да навредим на организма си, не бива да пием повече от 4–5 чаши дневно.

 

Заключение

Както с всичко останало, така и с кафето трябва да имате една наум. Колкото и да обичате вкуса и аромата му, не бива да прекалявате с количеството. Това особено важи за бременните, хората с автоимунни заболявания или тези с проблеми в костната система.

За щастие, безкофеиновото може да бъде една добра алтернатива в тези случаи. Ако не е противопоказно, оптималното количество кофеин оказва множество положителни ефекти върху организма.

Насладете му се по ваш вкус и бъдете здрави и пълни с енергия!

 

Какви са ползите от консумацията на кафе?

Повишава концентрацията, подобрява мозъчната дейност, намалява времето за реакция, понижава риска от сърдечни заболявания, развитието на деменция и др.

Колко вида кафе има?

Видовете се разделят според сорта, арабика и робуста, според метода на обработка – измити и непочистени, според продължителността на изпичане и начина, по който е сварено.

Какво има в състава на кафето?

От макронутриентите откриваме въглехидрати, протеини, лигнин и влакна, а от микронутриентите – витамини от група В, малки количества фолиева киселина, манган, магнезий, калий и фосфор.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 26.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:30 | Публикувана: 26 август 2022 в 11:26 | Категория: Хранене и видове храни