Пристрастени ли сте към кафето? Разберете тук.

Обновена: 29.02.2024|
Брауни с еспресо, кето рецепта без захар.

Няма нищо по-хубаво от чаша ароматно, горещо кафе сутрин, нали? Но, ако мисълта за любимата напитка е единственото нещо, което е способно да ви накара да станете от леглото и не можете да изкарате и ден без нея, то има шанс да сте пристрастени към кофеина. Явлението е толкова често срещано днес, че вече счита за истинско, медицинско психично разстройство.

Кафето е полезно за здравето, ако се консумира умерено. Прекомерната употреба на кафе може да доведе до неприятни последствия. Как обаче да разберете, че сте прекрачили границата и можете да си навлечете проблеми? Ето няколко признака, които ще ви подскажат, че трябва да вземете мерки:

Главоболие

Ако редовно пиете кафе и случайно сте пропуснали дневната си доза и това доведе до главоболие, значи определено имате проблем. Главоболието може да ви атакува от 12 до 24 часа след последната ви доза, което обяснява защо сутрешната чаша кафе е толкова необходима на организма. Също така при събуждане тялото ви е по-дехидратирано и това може допълнително да бъде причина за главоболие. Кофеинът забавя притока на кръв към мозъка, а спирането на консумацията му води до промени в мозъчния кръвоток. Кръвоносните съдове се разширяват. Това дразни нервните окончания в мозъка, които предизвикват болката. Бъдете внимателни, защото от обикновено главоболие това може да се превърне в хронична мигрена.

Мускулни спазми

Прекомерната консумация на кофеин може да дехидратира тялото до такава степен, че да предизвика мускулни спазми, особено в прасците и бедрата. Можете да страдате и от синдром на неспокойни крака, който води до болка и дискомфорт в краката, усещане за “иглички” особено през нощта или, когато краката са в покой. За съжаление, отказването на кафето няма задължително да реши проблема. Възможно е дори да влоши симптомите. Тогава непременно трябва да се консултирате с лекар.

Ниско кръвно налягане

Пропускането на кафето означава, че лишавате тялото си от доза мощен стимулант. Кофеинът ускорява сърдечния ритъм, може да предизвика сърцебиене и да повиши кръвното налягане. Спирането му, от своя страна, може да доведе до обратния ефект. Ако кръвното ви пада, преди да сте пили кафе и това е придружено със симптоми като замаяност, слабост и умора, трябва да се обърнете към специалист.

Колебания в телесната температура

Както споменахме, кофеинът увеличава сърдечния ритъм и притока на кръв в тялото, което освен кръвното налягане, може да повиши и телесната температура. Така че, премахването на източника на кофеин може да доведе до внезапни колебания в температурата, свиване на кръвоносните съдове пристъп на студени тръпки и пот. Няма смисъл да подчертваме, че тези симптоми не са полезни за организма.

Лошо настроение

Всичко ви дразни преди кафето сутрин? Спокойно, не сте сами! Кофеинът стимулира допаминовите рецептори („центъра на удоволствието“) в мозъка ви, както и адреналина, които ни карат да се чувстваме добре. Без кафе, тялото трябва да разчита на себе си, за да регулира тези процеси. Това е и причината за лошото настроение и чувството на летаргия, които ви обземат преди дневната доза. Освен това, липсата на кофеин може да се отрази и на симпатиковата нервна система, която отговаря за чувството на еуфория и бдителността.

Липса на концентрация

Уморен работещ мъж, спящ върху работното си бюро, затрупан от листи и документи. Кафето ни поддържа будни.

Ако не можете да се концентрирате без чашата си кафе, също може да е знак, че говорим за прекомерна употреба. Това отново се отнася до способността на кофеина да повишава адреналина, което ни помага да останем будни и фокусирани. Тялото привиква с времето и без кафе ще се чувствате замаяни и няма да можете да се съсредоточите върху ежедневните си задачи.

Имате нужда от по-големи дози

Пили сте по една чаша на ден и сте се чувствали добре, но вече имате нужда от повече, за да постигнете същия ефект? Това е още един признак, че страдате от пристрастяване. Причината за увеличаването на дозите се крие в това, че тялото започва да развива резистентност към кофеина и, ако не направите нещо, ще се нуждаете от още и още кафе и няма да можете да излезете от този порочен кръг.

Нервност и тревожност

Всеки обработва кофеина по различен начин – някои могат да пият три чаши без проблеми, докато други са много по-чувствителни. Ако високите дози кофеин ви накарат да се чувствате нервни, тревожни, отегчени, трябва да ги намалите. Кафето създава стрес в тялото (заради адреналина) и, ако не вземете мерки, прекомерната му консумация ще направи тези симптоми ежедневие.

Проблеми със съня

Кофеинът може да намали нивата на невротрансмитерите, включително серотонина, което може да причини безсъние. Той също така блокира аденозиновите рецептори, които са от основно значение за предизвикване на умора и нужда от сън. Така че хората, които са пристрастени към кафето, често могат да се чувстват по-енергични и по-бдителни. Дори само намаляването на количеството кафе, което пиете сутрин, може да ви помогне да получите по-спокоен и качествен сън, както и да се откажете от втората или третата чаша по-късно следобед.

Не можете да си помислите, че ще откажете кафето

Кафето, сервирано по турски обичай.

Ако не можете да си представите, че живеете в свят без кафе, най-вероятно сте по-зависими от него, отколкото предполагате. И все пак, ако решите да го откажете, направете това постепенно, малко по-малко, за да не шокирате тялото си и да се изострят някои от симптомите, споменати по-горе

Прекомерната консумация на кафе може да се превърне в един лош навик, който да доведе до още по-лоши последствия. Така, че ако някой от тревожните признаци е налице при вас и не искате да останете роб на кофеина до живот, вземете мерки още сега. Първо намалете дозите, след това количеството и накрая заменете някое от кафетата през деня с безкофеиното. Така няма да се лишавате от любимия вкус, но същевременно ще се погрижите за здравето си. Този процес може да отнеме време, но със сигурност ще сте доволни от резултата. Имайте воля и бъдете търпеливи.

 

Автор: Кристина Тонева

Категории: Здраве|Публикувана: 19.07.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:02 | Публикувана: 19 юли 2019 в 10:01 | Категория: Здраве