Безкофеиново кафе – вредно ли е?

Обновена: 06.03.2024|
Понижаване на кръвното налягане. Кето мока. Чаша с кафе. Премахване на целулит.

Идеята за приема на безкофеиново кафе навлезе стремително през последните десетилетия, като алтернатива на така любимия на всички навик – чаша топло кафе в добра компания.

Кафето е една от най-популярните напитки в света и може да се приготви по всевъзможни начини. Повечето хора наистина обичат да я консумират, но понякога се налага да ограничат приема на кофеин по някаква причина. За тях безкофеиновото кафе е отлична алтернатива.

То е близко на вкус до обикновеното кафе, но съдържа много малко кофеин. Няма категорични доказателства, че алтернативата на стандартното кафе е по-вредна и дори може да претендира за някои ползи за здравето.

В тази статия ще разгледаме разликите между обикновено и безкофеиново кафе, както ползите и вредите от консумацията им.

 

ekzo 02 400
probiotik 600
ekzo 02 400
probiotik 600

Безкофеиново кафе – какво представлява?

Безкофеиново кафе, логично, е кафе, с извлечен от него кофеин. То се приготвя от кафени зърна, от които е премахнат поне 97% от кофеина. Това става по много начини,  най-популярните от които са чрез вода, органични разтворители или въглероден диоксид.

Кафените зърна се промиват в разтворителя, докато кофеинът не бъде извлечен. След това разтворителят се отстранява. Кофеинът може да бъде премахнат и с помощта на въглероден диоксид или филтър с дървени въглища – метод, известен като „швейцарския воден процес“.

Всичко това се извършва преди зърната да се изпекат и смелят, като хранителната стойност на готовото безкофеиново кафе трябва да остане почти идентична с обикновеното кафе, с изключение на съдържанието на кофеина.

Вкусът и ароматът обаче могат да станат по-меки, а цветът – да се промени, в зависимост от използвания метод. Трябва да се има предвид обаче, че кафето без кофеин, все пак съдържа минимални количества кофеин, обикновено около 3 мг на една чаша.

 

Здравословните ползи на безкофеиново кафе

 

Бронирано кафе с добавено към него кокосово масло и масло Гхи, смляно от кафени зърна. Безкофеиново кафе с масла.

 

Въпреки че някои хора го отричат, истината е, че кафето в по-голямата си част е полезно – както безкофеиновото, така и обикновеното. Това се дължи главно на съдържанието му на антиоксиданти и други активни полезни вещества.

Повечето проучвания оценяват приема на кафе, без да правят разлика между обикновено и безкофеиново кафе. Също така повечето от тези изследвания са наблюдателни. Те не могат да докажат, че кафето е причинило ползите или вредите, само че пиенето на кафе – безкофеиново или обикновено по някакъв начин е свързано с тях. Така че да се фокусираме върху ползите.

 

Богато на антиоксиданти и други хранителни вещества

Кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти. Безкофеиновото обикновено съдържа подобни количества, въпреки че те могат да бъдат и с до 10-15%. Те се губят в процеса на премахване на кофеина.

Основните антиоксиданти в обикновено и безкофеиново кафе са хидроцинамичните (фенилпропаноидни) киселини и полифенолите. Както сме споменавали неведнъж всичките антиоксиданти са много ефективни при неутрализиране на реактивните съединения, наречени свободни радикали. Това намалява оксидативните щети и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет тип 2.

В допълнение към антиоксидантите, безкофеиновото кафе съдържа и някои важни хранителни вещества. Една чаша осигурява 2,4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4,8% калий и 2,5% ниацин (витамин В3).

 

Намалява риска от диабет тип 2, чернодробна дисфункция и преждевременна смърт

Редовната консумация на кафе, без значение дали е обикновено или безкофеиново кафе, е свързана с намален риск от диабет тип 2. Всяка чаша може да намали риска с до 7%. Това е така, защото елементи, различни от кофеина, са отговорни за тези защитни ефекти.

Влиянието на кафето без кофеин върху функцията на черния дроб не е толкова добре проучено, колкото това на обикновеното кафе. Но все пак има способността да понижи нивата на чернодробните ензими, което предполага по-добър защитен ефект.

Пиенето на безкофеиново кафе е свързано и с малко, но значително намаляване на риска от преждевременна смърт, както и смърт от инсулт или сърдечни заболявания.

 

Влияе благоприятно върху стареенето и невродегенеративните заболявания

Както обикновеното кафе, така и безкофеиновото имат положителен ефект върху умствения спад, свързан с възрастта. По специално кафето без кофеин може да защити невроните в мозъка. Това би могло да помогне за предотвратяване на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, което се дължи на хлорогенната киселина в кафето, а не на кофеина.

Самият кофеин обаче също е свързан с намален, макар и в по-малка степен, риск от деменция и невродегенеративни заболявания.

 

Някои предимства на обикновено пред безкофеиново кафе

 

Безкофеиново кафе с кокос и масло.

 

Кафето е известно със своите стимулиращи ефекти и повечето хора го пият най-вече защото повишава бдителността и намалява чувството на умора. Тези ефекти обаче са пряко свързани с кофеина и безкофеиновото кафе не може да ги предложи. Ето и още няколко предимства, които се отнасят само за обикновеното кафе, но не и за безкофеиновото:

 • Повишено настроение, време за реакция, памет и умствена функция
 • Повишена скорост на метаболизма и изгаряне на мазнини
 • Подобрени атлетични показатели
 • Намален риск от лека депресия при жените
 • Много по-нисък риск от увреждане на черния дроб

И все пак отново да споменем, че изследванията върху нормалното кафе са много повече и е обосновано откритите ползи също да са повече. Все по-популярно напоследък става и бронираното кафе. За неговите ползи можете да разберете повече тук.

 

За кои хора е по-подходящо безкофеиново кафе?

Тук основното, което се взима предвид е толерантността към кофеина. За някои хора една чаша кафе може да бъде достатъчна, докато за други са необходими 3-4 на ден.

Излишъкът на кофеин, от своя страна, може да повлияе на централната нервна система, да предизвика безпокойство, тревожност, храносмилателни проблеми, сърдечна аритмия или проблеми със съня при по-чувствителни хора. За тях е препоръчително да ограничат приема на обикновено и да преминат към безкофеиново кафе или чай.

Други с определени медицински състояния също може да се наложи да ограничат кафето. Това включва пациенти, приемащи лекарства, отпускани по лекарско предписание, които могат да взаимодействат с кофеина. Освен това се препоръчва бременни и кърмещи жени да ограничат приема на кофеин. Децата, юношите и хората, страдащи от тревожност или проблеми със съня – също. Ако сте пристрастени към кафето, а това можете да разберете тук, също може да преминете към безкофеиново кафе.

 

Заключение

Като цяло можем да обобщим, че кафето – с или без кофеин, е една от най-здравословните напитки на планетата. Заредено е с антиоксиданти и е свързано с намален риск от няколко сериозни заболявания. Въпреки това, кофеинът не е подходящ за всеки.

За тези хора безкофеиновото е отличен начин да се насладят на ароматно кафе без страничните ефекти на кофеина и същевременно да се възползват от същите предимства за здравето.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Светлана Георгиева 29.06.2024 at 16:58 - Отговор

  Благодаря Ви!
  Информацията ми беше полезна.

 2. Светослав Дамянов 13.12.2023 at 1:33 - Отговор

  Благодарим, чудесна статия!

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:18 | Публикувана: 4 март 2020 в 14:27 | Категория: Хранене и видове храни