Кафето е една от най-популярните напитки в света и може да се приготви по всевъзможни начини. Повечето хора наистина обичат да я консумират, но понякога се налага да ограничат приема на кофеин по някаква причина. За тях безкофеиновото кафе е отлична алтернатива. То е близко на вкус до обикновеното кафе, но съдържа много малко кофеин. Няма категорични доказателства, че то е по-вредно от нормалното и дори може да претендира за някои ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме разликите между безкофеиновото и обикновеното кафе, както ползите и вредите от консумацията им.

Какво представлява безкофеиновото кафе?

Безкофеиновото кафе се приготвя от кафени зърна, от които е премахнат поне 97% от кофеина. Това става по много начини,  най-популярните от които са чрез вода, органични разтворители или въглероден диоксид. Кафените зърна се промиват в разтворителя, докато кофеинът не бъде извлечен. След това разтворителят се отстранява. Кофеинът може да бъде отстранен и с помощта на въглероден диоксид или филтър с дървени въглища – метод, известен като „швейцарския воден процес“. Всичко това се извършва преди зърната да се изпекат и смелят, като хранителната стойност на кафето трябва да остане почти идентична с обикновеното кафе, с изключение на съдържанието на кофеина. Вкусът и ароматът обаче могат да станат по-меки и цветът може да се промени, в зависимост от използвания метод. Трябва да се има предвид обаче, че кафето без кофеин, все пак съдържа минимални количества кофеин, обикновено около 3 мг на една чаша.

Здравословните ползи на безкофеиновото кафе

Бронирано кафе с добавено към него кокосово масло и масло Гхи, смляно от кафени зърна

Въпреки че някои хора го отричат, истината е, че кафето в по-голямата си част е полезно – както безкофеиновото, така и обикновеното. Това се дължи главно на съдържанието му на антиоксиданти и други активни полезни вещества. Повечето проучвания оценяват приема на кафе, без да правят разлика между обикновеното и безкофеиновото кафе. Също така повечето от тези изследвания са наблюдателни. Те не могат да докажат, че кафето е причинило ползите или вредите, само че пиенето на кафе – безкофеиново или обикновено по някакъв начин е свързано с тях. Така, че да се фокусираме върху ползите.

  • Богато на антиоксиданти и други хранителни вещества

Кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти. Безкофеиновото обикновено съдържа подобни количества, въпреки че те могат да бъдат и с до 10-15%. Те се губят в процеса на премахване на кофеина. Основните антиоксиданти в обикновеното и безкофеиновото кафе са хидроцинамичните (фенилпропаноидни) киселини и полифенолите. Както сме споменавали неведнъж всичките антиоксиданти са много ефективни при неутрализиране на реактивните съединения, наречени свободни радикали. Това намалява оксидативните щети и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет тип 2. В допълнение към антиоксидантите, безкофеиновото кафе съдържа и някои важни хранителни вещества. Една чаша осигурява 2,4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4,8% калий и 2,5% ниацин (витамин В3).

  • Намалява риска от диабет тип 2, чернодробна дисфункция и преждевременна смърт

Редовната консумация на кафе, без значение дали е обикновено или безкофеиново, е свързана с намален риск от диабет тип 2. Всяка чаша може да намали риска с до 7%. Това е така, защото елементи, различни от кофеина, са отговорни за тези защитни ефекти. Влиянието на кафето без кофеин върху функцията на черния дроб не е толкова добре проучено, колкото това на обикновеното кафе. Но все пак има способността да понижи нивата на чернодробните ензими, което предполага по-добър защитен ефект. Пиенето на безкофеиново кафе е свързано и с малко, но значително намаляване на риска от преждевременна смърт, както и смърт от инсулт или сърдечни заболявания.

  • Влияе благоприятно върху стареенето и невродегенеративните заболявания

Както обикновеното кафе, така и безкофеиновото имат положителен ефект върху умствения спад, свързан с възрастта. По специално кафето без кофеин може да защити невроните в мозъка. Това би могло да помогне за предотвратяване на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, което се дължи на хлорогенната киселина в кафето, а не на кофеина. Самият кофеин обаче също е свързан с намален, макар и в по-малка степен, риск от деменция и невродегенеративни заболявания.

Някои предимства на обикновеното кафе пред безкофеиновото

кафе с кокос и масло

Кафето вероятно е най-известно със своите стимулиращи ефекти и повечето хора го пият най-вече защото повишава бдителността и намалява чувството на умора. Тези ефекти обаче са пряко свързани с кофеина и безкофеиновото кафе не може да ги предложи. Ето и още няколко предимства, които се отнасят само за обикновеното кафе, но не и за безкофеиновото:

  • Повишено настроение, време за реакция, памет и умствена функция
  • Повишена скорост на метаболизма и изгаряне на мазнини
  • Подобрени атлетични показатели
  • Намален риск от лека депресия при жените
  • Много по-нисък риск от увреждане на черния дроб

И все пак отново да споменем, че изследванията върху нормалното кафе са много повече и е обосновано откритите ползи също да са повече. Все по-популярно напоследък става и бронираното кафе. За неговите ползи можете да разберете повече тук.

За кои хора е по-подходящо безкофеиновото кафе?

Тук основното, което се взима предвид е толерантността към кофеина. За някои хора една чаша кафе може да бъде достатъчна, докато за други са необходими 3-4 на ден. Излишъкът на кофеин от своя страна може да повлияе на централната нервна система, да предизвика безпокойство, тревожност, храносмилателни проблеми, сърдечна аритмия или проблеми със съня при по-чувствителни хора. За тях е препоръчително да ограничат приема на обикновено кафе или да преминат към безкофеиново или чай. Други с определени медицински състояния също може да се наложи да ограничат кафето. Това включва пациенти, приемащи лекарства, отпускани по лекарско предписание, които могат да взаимодействат с кофеина. Освен това се препоръчва бременни и кърмещи жени да ограничат приема на кофеин. Децата, юношите и хората, страдащи от тревожност или проблеми със съня – също. Ако сте пристрастени към кафето, а това можете да разберете тук, също може да преминете към безкофеиново.

Като цяло можем да обобщим, че кафето – с или без кофеин е една от най-здравословните напитки на планетата. Заредено е с антиоксиданти и е свързано с намален риск от няколко сериозни заболявания. Въпреки това, кофеинът не е подходящ за всеки. За тези хора безкофеиновото е отличен начин да се насладят на ароматно кафе без страничните ефекти на кофеина и същевременно да се възползват от същите предимства за здравето.