Вода в коляното – причини и решение на проблема

Обновена: 05.03.2024|
Вода в коляното.

Коляното е една от най-големите стави в човешкото тяло. То участва в основните ни ежедневни движения и съответно много често е потърпевшо при травми и претоварване.

„Вода в коляното“ е сборно понятие за набиране на течност в тази част на тялото. В резултат на различни процеси, ставата се подува от появата на излив в нея. Според статистиките, около 30% от хората описват поява на вода в коляното в определен момент от живота си.

 

Каква е анатомията на колянната става?

Колянната става е съставена от следните елементи: кости, ставен хрущял, менискуси, връзки и сухожилия. Три броя кости участват в образуването й. Това са феморът (бедрената кост), тибията (големият пищял) и пателата (колянното капаче). Пателата е по-особен вид кост. Тя стои пред ставата и служи за известна протекция.

Ставният хрущял се намира по свързващите повърхности на фемура, тибията и задната част на пателата. Тази субстанция осигурява гладко приплъзване и контакт между отделните кости.

Менискусите са съставени от особен вид хрущял. Те са два броя и се намират във вътрешността на ставата, разположени клиновидно. Тяхната роля е да поемат голяма част от рязкото натоварване при движенията спрямо двете основни кости.

Връзките (лигаментите) са 4 основни. Едните от тях се наричат колатерални (отстрани), а другите – кръстосани (във вътрешността). Те служат като здрави въжета, които държат фемура и тибията заедно и цялата става стабилна.

Активната част на опорно-двигателната система са мускулите. Залавянето им за костите, за да осъществят движения в тях, се дължи на сухожилията. Сухожилието на четириглавия бедрен мускул (квадрицепс) се залавя за пателата, а от друга страна, пателарното сухожилие се плъзга към тибията.

 

Какви са причините за излив в коляното?

 

Вода в коляното.

 

Травма

Както вече беше споменато, колянната става взима активно участие в движенията ни както по време на спорт, така и в ежедневието. Затова при нараняване в тази област, най-често наблюдаваните травми са разкъсване на връзки, навяхвания, фрактури (счупвания) и дислокации (изкълчвания). В много случаи те засягат повече от една структура на коляното.

Навяхванията включват увреждане на връзките на ставата. Когато връзката се разтегне прекалено много или дори се скъса, това причинява локален оток и болка.

Честа фрактура в областта на коляното е тази на капачето. Тя, също като навяхванията и разкъсаните връзки, се свързва с натрупване на течност и дори с още по-силна болка.

Други симптоми при тази травма са деформация и нестабилност в областта.

Отново пателата е най-честата кост, която се измества при изкълчване. Тази травма е свързана с подобна клиника като посочените досега, но често минава благополучно и дори изместеното от срединната си позиция колянно капаче само се завръща в позицията си.

 

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е по-рядко срещана причина за натрупване на вода в коляното. Все пак, близо 1% от обществото страда от това състояние. Представлява автоимунно и възпалително заболяване, което засяга симетрично големи стави от човешкото тяло.

Колянната става е често засегната, като имунната система атакува нейните тъкани и причинява локално възпаление, свързано с оток, зачервяване и затруднения в движението. Типично е влошаване на симптомите рано сутрин, след сън и след дълго обездвижване през деня.

 

Остеоартрит

Най-честото ставно заболяване, от което страдат милиони хора по света, е остеоартритът.

Това е дегенеративно засягане на всички структури на ставата и честотата му се увеличава с напредване на възрастта.

Когато тази болест засяга коляното, тя се нарича гонартроза. Рискови фактори за развитието на гонартроза, освен възрастта, са наднорменото тегло, заседналия начин на живот и миналите травми.

Въпреки че натрупването на вода в коляното не е най-типичната проява при тази форма на остеоартрит, тя се среща при развитието на възпаление. За разлика от ревматоидния артрит, при остеоартрита появата на болка, подуване и затруднено движение са типични след физическо натоварване и се облекчават след покой.

Инфекция

Инфекциозният процес на синовиалната течност и ставните структури се нарича септичен артрит. По-често се засягат деца, отколкото възрастни. Причинителите на възпалението достигат до ставата по кръвен път, а понякога и постъпват директно след инжекции, операции и наранявания.

Причинителите могат да бъдат от следните групи:

 • Стафилококи
 • Стрептококи
 • Вируси, причиняващи грип
 • Е. coli
 • HIV
 • Гонококи

Най-честият причинител е Staphylococcus aureus – бактерия, която може да проникне в организма по много начини. При този вид артрит, освен локална болка и оток, може да се наблюдава и повишена температура.

 

Какви са методите за справяне с отока?

 

Вода в коляното, компрес.

 

Студени или топли компреси

При подуване, болка и видимо наличие на течност в коляното, един от най-достъпните начини за облекчаване, дори и в домашни условия, са компресите. Тук обаче изниква въпросът дали те да бъдат студени или топли.

Най-общо може да се каже, че студените компреси се прилагат при остри състояния (продължаващи не повече от 6 седмици), а топлите – при хронични.

Това означава, че при получаване на травма (разкъсване на връзки, менискус, изкълчване, фрактура, навяхване) или инфекция (влошено общо състояние и повишена температура) може да се приложи лед на болното място.

Студенината намалява възпалението и болката като свива кръвоносните съдове (т.нар. вазоконстрикция), което намалява притока на кръв към съответното място. Кръвоносните съдове стават по-малко пропускливи, което повлиява натрупването на вода в коляното.

Има някои важни неща за безопасното използването на лед:

 • Прилагайте бариера между леда и кожата (напр. плик, възглавничка, хавлия), за да направите студенината търпима.
 • Всяка серия със студен компрес трябва да продължава максимум 20 минути.
 • Имайте предвид съпътстващи заболявания като диабетна невропатия и синдром на Рейно, при които чувствителността е нарушена и може лесно да се стигне до измръзване и увреждане на кожата.

Обратен е ефектът при използването на топли компреси. Те разширяват кръвоносните съдове, като по този начин се увеличава кръвния ток към съответното място. При болни с хронични заболявания в коляното, топлината може да повлияе положително болката и подвижността.

Освен това локално повишаване на температурата влияе благоприятно на съседните мускулни групи и може да подобри движенията. Отново се спазва правилото за приложение на компреса за не повече от 20 минути и се подхожда с повишено внимание, ако имате нарушения в сетивността.

 

Упражнения и физиотерапия

За да бъде известно каква точно физическа активност трябва да се изпълнява при вода в коляното, трябва да има поставена диагноза. Различните здравословни проблеми изискват различен обем от движения, а някои и покой. Най-често решение са леките упражнения за разтягане, без прекомерно натоварване.

 

Медикаменти

Най-чест избор за лекарствена терапия при натрупване на течност в колянната става са нестероидните противовъзпалителни средства. Освен че повлияват възпалението, те имат и обезболяващ ефект.

Пример за препарати от тази група са съдържащите в себе си активната съставка Ибупрофен, Ацетилсалицилова киселина, Кетопрофен, Диклофенак. Те се срещат под различни лекарствени форми – както за перорална употреба, така и за локално приложение.

Въпреки предимствата на тези лекарства за овладяване на болката и възпалителния оток в коляното, трябва да се подхожда с допълнително внимание към хроничната им употреба. Те имат странични ефекти, свързани с дразнене на стомаха и влошаване на бъбречната функция.

В случаите на септичен артрит биха могли да се добавят антибиотици. Това става по лекарско предписание и след установяване на конкретния причинител.

Ревматологичните заболявания, които може да са свързани с натрупване на вода в коляното (напр. ревматоиден артрит, подагра), подлежат на специфично лечение. Тяхната терапия цели повлияване на механизма за възникване на болестта. Може да бъде биологична, специализирана за лечение на имунологични и възпалителни заболянатия, както и конвенционална, свързана с намаляване на пикочната киселина в организма и др.

 

Пункция на коляното

 

Вода в коляното, пункция.

 

Пункцията на става (артроцентеза), в случая колянната, е метод както за лечение, така и за диагностика. Съответно може да включва инжектиране на лекарство или аспирация (изтегляне) на течността от коляното. Аспирираният материал може да се изследва и да се установи точния му произход. Този метод се използва при специални показания.

Какво представлява вода в коляното?

„Вода в коляното“ е сборно понятие за набиране на течност в тази част на тялото. В резултат на различни процеси, ставата се подува от появата на излив в нея. 

Какви са причините за вода в коляното?

Най-честите причини са травми, заболявания като ревматоиден артрит, инфекция и др.

Как да се справим с отока?

Прилагат се студени или топли компреси, практикуват се упражнения, ходи се на физиотерапия и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Георги Янков 20.03.2024 at 2:00 - Отговор

  Ударих силно лявото коляно и не мога да вървя. Поду се. Как да постъпя?

 2. Angel 14.03.2024 at 16:24 - Отговор

  Udarih si silno liavoto koliano ot kapakaa na tovaren avtomobil mnogo boli kak I s kakvo se lekuva

Оставете коментар

Обновена: 5 март 2024 в 08:38 | Публикувана: 4 юли 2023 в 16:38 | Категория: Здраве