Пикочна киселина – как да я контролираме?

Обновена: 05.03.2024|
Пикочна киселина.

Един от основните показатели, които се проследяват при оценка на общото ни състояние, е пикочна киселина. Нормално тя присъства в кръвта в определени количества, но повишените й концентрации могат да крият някои рискове за здравето.

Познанията кога се изследва, кои са симптомите при нейното повишаване и начините тя да бъде контролирана, могат да бъдат много полезни.

 

Какво е пикочната киселина и какъв е пътят й в тялото ни?

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който се получава, когато тялото ни преработва химични съединения, наречени пурини. Пурините са клас азотсъдържащи органични съединения, които играят ключова роля в клетъчната биология и метаболизма на нуклеиновите киселини.

Те изпълняват много важни функции в нашите клетки, като например участието им в молекулите на ДНК и РНК. Тези химични съединения постъпват в организма чрез храната или се образуват при някои процеси в тялото. Тяхното преработване се осъществява в черния дроб и в малка степен в червата.

zdrav sun 400
multi 600
zdrav sun 400
multi 600

След като пикочната киселина се отдели като продукт от техния метаболизъм, тя попада в кръвта и бива изхвърлена от тялото основно през бъбреците, като част от урината, и малка част – през гастроинтестиналния тракт.

Това означава, че при оптимални количества на пурините и нормално протичане на техния метаболизъм, нивата на отпадъчния продукт – пикочната киселина, също ще бъде в референтни граници. Постига се баланс между производството и елиминирането й.

 

Кога пикочната киселина е повишена и как да я изследваме?

 

Пикочна киселина, кръв.

 

Съществуват няколко начина да направим това и всеки от тях е с различна информативна стойност. Един от начините е отчитането на нивата на пикочна киселина в серум от взета венозна кръв.

Всяка лаборатория има свои референтни граници, които се различават минимално, но по принцип за референтни стойности на пикочна киселина се считат между 200-420 µmol/l за мъже и 142-340 µmol/l за жени.

При децата те варират спрямо възрастта, а при женския пол са по-ниски преди менопаузата поради действието на естрогените върху екскрецията (отделянето) на пикочната киселина. Завишените стойности на отпадния продукт на пурините в кръвния серум се означава като хиперурикемия.

Най-добре е тази проба да бъде взета сутрин на гладно, тогава е възможно да получим най-висок резултат за денонощието.

Друг метод за отчитане на нивата на пикочна киселина е събирането на 24-часова урина. През този период не се консумира алкохол, поради ефекта му да намалява елиминирането на пикочната киселина от бъбреците. Нормите при този метод са 250-750 мг пикочна киселина в събраната 24-часова урина.

 

Кога се повишава пикочната киселина?

 

Пикочна киселина, стек.

 

След като вече са изяснени методите за установяване на нивата на този краен метаболит в организма, както и стойностите, над които той се счита за повишен, е време да разберем на какво се дължи това и дали е повод за притеснение.

Обикновено първото нещо, към което се насочва вниманието ни, е диетата. Съществуват храни, които, приети в големи количества, водят до повишен внос на пурини в организма, а съответно и до повишаване на техния краен отпадъчен продукт – пикочната киселина.

Такива храни са например червено месо, черен дроб, бъбреци и морски дарове (скариди, омар, миди, аншоа и сардини).

Както вече беше споменато, алкохолът също може да допринесе за повишените стойности на пикочна киселина поради неговото влияние върху екскрецията (отделянето) й.

Друга причина за повишени нива на този метаболит в организма е наличието на усилен клетъчен разпад. Пурините, чийто краен продукт е пикочната киселина, участват в изграждането на ДНК-молекулата. Тя е важна съставна част на клетките, което означава, че при тяхното разпадане ще се наблюдават и съответните промени в стойностите на този показател.

Заболявания, при които се наблюдава това явление, са левкемии, някои видове анемия, псориазис и др., както и при пациенти на лечение с химиотерапия. При затруднено отделяне на пикочната киселина от организма, например при бъбречно заболяване, тя се натрупва в повишени количества.

Мъжете на възраст над 40-годишна възраст са основната рискова група, при която се наблюдават увеличени стойности на този показател. При жените се среща по-рядко и то след менопаузата.

 

Какво се случва при натрупване на пикочна киселина в организма?

 

Пикочна киселина, подагра.

 

При разгледаните по-горе състояния, пикочната киселина се натрупва под формата на кристали в различни тъкани, най-често в ставите и бъбреците. Понеже те са необичайна находка в тези места, клетки на имунната система (бели кръвни клетки – левкоцити) могат да ги атакуват и да ги фагоцитират (погълнат).

Последващите явления се свързват със заболяването подагра. Подаграта е възпалително ставно заболяване, свързано именно с натрупването на такъв тип кристали в тъканите поради хиперурикемия (повишени стойности на пикочна киселина в кръвния серум).

Най-честите симптоми на повишена пикочна киселина са следните:

 • оток и болка ставите
 • сърбеж
 • болки в бъбреците
 • високо кръвно налягане

 

Хиперурикемията не винаги означава наличие на заболяване. В около две трети от случаите, това състояние е безсимптомно. Въпреки това то трябва да бъде контролирано, защото крие рискове за в бъдеще.

 

Какви са рисковете, ако високите стойности на пикочната киселина не се контролират?

Кристалите, които се натрупват в ставите и останалите тъкани, са мононатриево-уратни. Тяхното поглъщане от клетките на имунната система води до възпалителна реакция в съответната става и симптоми на болка, оток и зачервяване.

Развива се артрит с най-честа локализация метатарзофалангиалната става на големия пръст на крака. Възможно е да се засегнат глезенът, коляното, лакътната става или малките стави на пръстите на ръцете.

Обикновено тази криза настъпва нощем, като може да се повиши и телесната температура. Първите подагрозни кризи преминават спонтанно за 3-10 дни, дори и без терапия. След края на един такъв период, пациентите се чувстват отново здрави. Но това трябва да бъде предупредителен сигнал за започване на терапия и/или промяна в начина на живот.

Между кризите е възможна остатъчна болка и десквамация (отлюспване) на надлежащата кожа. Ако проблемът не се третира, оплакванията се задълбочават, ангажират се повече стави, изчезват т. нар. „светли периоди“ между пристъпите.

С течение на времето и при недобро лечение е възможно образуването на тофи. Те представляват отлагания на кристални депа в съединителната тъкан, тяхното натрупване е свързано с още по-голяма болезненост и значително увеличение на сковаността в съответните стави.

Натрупването на мононатриево-уратни кристали в бъбреците е другият сериозен риск при продължително високи стойности на пикочната киселина. Увеличава се рискът от инфекции на отделителната система, нарушава се пречистващата функция на бъбрека.

Възможно е развитие на хронично бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност. Наличието на бъбречно-каменна болест дори може да предшества артритните прояви.

 

Какво можем да предприемем, за да контролираме нивата на пикочната си киселина?

 

Пикочна киселина без бира.

 

При отчитане на повишени стойности на пикочна киселина или съмнение за подагрозна криза, е задължителна консултация със специалист.

Ако се установи проблем, вероятно ще бъде назначена медикаментозна терапия, съвети за диетичен режим и някои промени в начина на живот:

 1. Намаляване на приема на храни, които водят до повишен внос на пурини в организма (черен дроб, бъбреци, морски дарове и др.) и съответно замяната им с повече растителни мазнини и по-малко мазно месо, като пилешко.
 2. Изключване на алкохола поради потискащия му ефект върху отделянето на пикочната киселина и стимулирането на образуването й в тъканите.
 3. Намаляване на телесното тегло, ако то е наднормено.
 4. Достатъчен прием на течности.
 5. Избягване на подсладени храни и напитки, които също могат да повишат стойностите на пикочна киселина.
 6. Прием на храни, богати на витамин С, като цитруси.
 7. Прием на кафе, защото кофеинът увеличава отделянето на пикочна киселина и също така влияе на ензимите, които отговарят за разграждането на пурините.
 8. Ябълковият оцет допринася за бързо сваляне на пикочна киселина, но резултатите са краткотрайни. 
 9. Подходящ чай за пикочна киселина е Демир Бозан или чаят от дафинов лист
 10. Лекарствена терапия, назначена при нужда от специалист, която може да включва нестероидни противовъзпалителни средства, Colchicine, урикозурици (медикаменти, увеличаващи излъчването на пикочна киселина) и урикоинхибитори (потискат производството на урати) за моментите на криза или за контрол между периодите на обостряне.

 

Заключение

В заключение, пикочната киселина е важен показател, чиито завишени стойности могат да предупредят за налично заболяване или евентуален риск за развитие на такова.

Поради тази причина, рисковите групи пациенти и тези с установено заболяване е желателно да провеждат редовни изследвания, консултации, да спазват назначения си терапевтичен план и да предприемат съответните мерки с цел подобряване на начина им на живот.

Какво е пикочната киселина?

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който се получава, когато тялото ни преработва химични съединения, наречени пурини.

Кога се повишава пикочната киселина?

Обикновено първото нещо, към което се насочва вниманието ни, е диетата. Съществуват храни, които, приети в големи количества, водят до повишен внос на пурини в организма, а съответно и до повишаване на техния краен отпадъчен продукт – пикочната киселина.

Какви са рисковете от натрупване на пикочна киселина?

Последващите явления се свързват със заболяването подагра. Подаграта е възпалително ставно заболяване, свързано именно с натрупването на такъв тип кристали в тъканите поради хиперурикемия (повишени стойности на пикочна киселина в кръвния серум).

Категории: Здраве|Публикувана: 28.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Никола Николов 20.06.2024 at 11:54 - Отговор

  Изключително благодарен съм за статията. Проблема е поднесен на достъпен език, изчерпателно, но и стегнато. Адмирации към автора!

  • Атанас Новков 22.06.2024 at 23:07 - Отговор

   Благодаря за статията. Да попитам, при подагра. Може ли да се пие безалкохолна бира?

Оставете коментар

Обновена: 5 март 2024 в 08:25 | Публикувана: 28 април 2023 в 00:52 | Категория: Здраве