Вирусна инфекция – как да я преборим с 5 изпитани средства

Обновена: 12.03.2024|
Вирусна инфекция.

Хремата, възпаленото гърло, кашлицата, температурата – все неприятни симптоми на протичаща вирусна инфекция в организма. Антивирусните лекарства могат да намалят тежестта на симптомите, но те не спират вируса директно. За разлика от бактериалните инфекции, вирусните обаче могат да бъдат облекчавани от естествени средства като билки и други домашни похвати. Допълнително те ще помогнат за профилактика и ще ускорят процеса на възстановяване. Повече за това как да разпознавате видовете инфекции прочетете в статията: Бактериални срещу вирусни инфекции – каква е разликата?

Нека първо да разберем как точно ни повалят вирусите. След като атакува клетка, вирусът инжектира генетичния си материал вътре в нея и се копира. Този процес отнема около 12 часа и всъщност няма да се почувстваме зле, докато два или три от тези цикли не завършат. В крайна сметка най-добрата защита срещу всички инфекции е здравата имунна система и трябва да се грижим на първо място за нея.

Внимание! Ако подозирате, че страдате от по-тежки симптоми, задължително се консултирайте с лекар, преди да опитате каквито и да било домашни лекове. Не забравяйте, че не всички антивирусни решения работят еднакво при всеки и при различни условия! Ако обаче сте сигурни, че причината за неразположението е лека настинка или грип, можете спокойно да опитате тези няколко естествени средства за борба с вирусите.

 

1. Бъз

Това е една от най-популярните антивирусни билки и особено ефективна при ранни симптоми, тъй като показва по-голям инхибиторен ефект в ранните етапи на цикъла на грипния вирус, в сравнение с фазата след развиване на инфекцията. Екстрактът от обикновения черен бъз от векове се използва за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите на различни болести. Можете също да го приемате като тинктура или сироп още при първи симптоми. Приемат се 60 мл на ден за възрастни и 30 мл – за деца, до пълното възстановяване, което често се съкращава на три дни. Бъзът също така подобрява имунния отговор с по-високи нива на антитела в кръвта. Смята се, че пречи на вирусите да проникват в здрави клетки. За още билки с подобни свойства, погледнете статията Коя е най-добрата билка за здрав имунитет?. И едно напомняне – трябва да бъдете внимателни, ако приемате и лекарства, защото бъзът може да взаимодейства с определени видове.

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

 

2. Колоидно сребро (сребърна вода)

Среброто се използва като лекарство от древни времена за лечение на множество заболявания, включително чума. Колоидното сребро е суспензия от чисто метално сребро във вода, която се използва за драстично намаляване на активността на вируса на ХИВ при пациенти със СПИН, забавяне на усложненията на хепатит С, както и за борба с всякакви други вируси като цяло. Колоидното сребро действа, като инхибира ензимите, които позволяват на вируса да използва кислорода в клетките. По този начин го задушава, така че да не може да нанесе поражения на тялото.

Сребърната вода е изключително ефективна и безвредна, поради което се препоръчва за лечение на симптоми и при бебета. Помага при хрема и болки в гърлото с различен произход. Често се използва и като помощно средство при синузит. Сребърната вода се прилага под формата на капки за нос или за гаргара. Също така може и да се пие, но допълнително разредена с вода.

 

3. Чесън при вирусна инфекция

Вирусна инфекция.

Чесънът е антибактериално и противогъбично средство и е особено ефективен срещу вируси, ако се приема суров. Съединенията алицин и алиин са отговорни за тези свойства на растението. Чесънът не само ще участва активно в борбата с вирусната инфекция, но и ще помогне за неутрализирането на всякакви вторични инфекции още в зародиш. За хората, които са на кето режим, не е препоръчително да консумират суров чесън, но могат да добавят към ястията си чесън на прах. Той е не по-малко полезен за организма.

При първите признаци на заболяване започнете да ядете поне една сурова скилидка чесън дневно или използвайте концентриран екстракт от алицин (активното вещество в чеъсна) за засилване на имунитета. Можете да добавяте и много чесън към супи и всякакви ястия, които си похапвате, докато сте болни. Имайте предвид обаче, че чесънът може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за ХИВ. Ако приемате такива лекарства, консултирайте се с лекар, за да сте сигурни, че  може да консумирате чесъна безпроблемно.

 

4. Цинк при вирусна инфекция

Цинкът е основен микроелемент, който е от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на имунната функция. Неговото влияние достига до всички органи и клетки. Следователно, съдържанието на цинк в организма е критичен фактор, който може да повлияе и на антивирусния имунитет. Повечето настинки например се причиняват от риновирус, който се развива в носните кухини и гърлото. Цинкът предотвратява размножаването на риновируса. Същевременно може да му попречи да попадне в лигавиците на гърлото и носа, ако е в достатъчни количества. Не напразно той влиза в състава на таблетки за смучене и сиропи. Така че приемът на подходяща добавка по време на боледуване, а и превантивно в сезона на настинка и грип, няма да навреди. Можете да прочетете и статията Защо комбинацията на витамин С и цинк е толкова важна?

Внимание! Не надвишавайте препоръчителните дози, защото големите количества цинк могат да причинят дефицит на мед, анемия и увреждане на нервната система.

 

5. Контрастни душове

При първите признаци на вирусна инфекция задължително си направете и „контрастен душ“. Колкото по-скоро, толкова по-ефективно ще бъде. Това средство увеличава броя на циркулиращите бели кръвни клетки и може да предотврати развитие на инфекцията. Ето как да процедирате, ако не сте сигурни:

  • Пуснете водата толкова гореща, колкото можете да понесете.
  • След няколко минути включете студената вода. Започнете с лек контраст. Скачането нагоре-надолу и триенето на кожата, докато сте под студената струя, ще ви помогне. Оставете да действа за около 30 секунди. Пуснете отново горещата вода, докато се загреете. След това опитайте да приложите студена вода за по-кратко или на по-топла температура.
  • Повторете този контраст три пъти, завършвайки със студена вода.
  • Подсушете се бързо и си легнете да починете поне за един час. Повторете това лечение 1 до 2 пъти дневно.

Внимание! Ако имате диабет, сърдечно заболяване или друго нарушение на кръвообращението, използвайте само много лек контраст.

 

Какво се случва след като преборим вирусна инфекция?

 

Вирусна инфекция. Студени крайници. Високо кръвно. Билки за раздразнено гърло.Златно мляко. woman holding a cup of warm tea while relaxing on the sofa with eyes shut

 

И за финал да видим какво става в тялото, когато тези средства са си свършили работата. Добрата новина е, че всички неприятни симптоми трябва да изчезнат в рамките на една седмица (средното време на боледуване). Това е така, защото цяла армия от клетки в тялото работи от първия контакт с вируса за потискането и унищожаването му.

Единствените неща, които остават, след като инфекцията бъде изчистена, са Т-клетките на паметта. Те ще ви помогнат да се предпазите от същия вирус занапред, което прави много по-малко вероятно отново да страдате точно от този щам. Именно тези клетки са виновниците да боледуваме по-малко, отколкото като деца. Бъдете здрави и дано не ви се налага да влизате в понякога неравностойната борба с вирусните инфекции!

Категории: Здраве, Билки, Витамини и минерали|Публикувана: 24.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:57 | Публикувана: 24 ноември 2020 в 14:20 | Категория: Здраве, Билки, Витамини и минерали