Гонартроза – износване на коленната става

Обновена: 01.01.2024|

Гонартроза е една от най-честите причини за инвалидност в света. Заболяването е известно още като остеоартрит, калцификация или износване на коляното. Дължи се на постепенно разрушаване на хрущялната тъкан, покриваща костните повърхности в коленната става.

Както е известно, тази тъкан предотвратява триенето и гарантира плавни движения. Нарушаването на хрущялната цялост води до необратими процеси, които намаляват подвижността и причиняват болка.

 

Прояви на гонартроза

Остеоартритът може да се развива дълго време без оплаквания. Понякога се открива случайно на рентгенова снимка, направена по друг повод. Ето най-честите сигнали за износване на коляното:

vitc 400 1
vitc 600 1
 • Болка. Това е първият симптом, който принуждава пострадалите да търсят лекарска помощ. Неприятното усещане се засилва при движение и се облекчава след почивка.
 • Скованост в ставата обикновено се явява сутрин след събуждане. При гонартроза възникналата вцепененост отминава за около 30 минути. Клинични наблюдения сочат, че неподвижността се запазва за около час, ако се дължи на ревматизъм.
 • Звук като хрускане може да възникне при клякане, изправяне, резки промени в позицията на тялото или други движения. Звукът е резултат от триенето на увредени ставни структури.
 • Костни издатини се образуват, когато разрушителният процес е напреднал. Те са болезнени. Могат да се усетят при опипване на коляното.
 • Оток на тъканите около коляното се наблюдава при вторичен възпалителен процес.
 • Движенията са ограничени до определен ъгъл.
vitc 400 1
vitc 600 1

 

Фактори за болестни промени в коляното

 

Гонартроза. Екзогенни кетони, същност, видове.

 

 • Стареенето

Основна причина за износване на ставния хрущял. Според последни проучвания рискът от гонартроза се увеличава значително след 65-годишна възраст.

 • Полът и наследствеността

Също условия, улесняващи развитието на остеоартроза. В публикация на Българското ендокринологично дружество, родни експерти доказват, че симптомите, свързани с износване на коляното и нарушенията в ежедневните активности, са по-изразени сред пациентки със СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници), в сравнение със здрави жени.

Освен това гонартрозата е по-честа при хора, чиито родители, братя и сестри са засегнати от остеоартрит.

 • Наднормено телесно тегло

Отдавна се знае, че ставите се износват по-бързо при затлъстяване.

 • Травми

Внезапните и тежки травми (например при пътнотранспортни произшествия или след падания от височина) силно увреждат коленната става. Състоянието й се влошава и от малки, но продължителни травматични смущения. Неслучайно гонартроза се диагностицира често при спортисти.

 • Метаболитни заболявания

Някои метаболитни заболявания водят до натрупване на вредни вещества в организма, включително в коляното. Например, болестта на Охрон е свързана с наслагване пигменти в ставите, което затруднява функцията им.

 • Хормонални нарушения

Сред рисковите фактори са и хормонални нарушения. Износване на коленната става е установено при диабет и дефицит във функциите на щитовидната жлеза. Проблемът е по-чест в ранна възраст.

 

Благоприятен фон за появата на гонартроза създават и други видове заболявания на опорно-двигателния апарат, както и някои хирургични интервенции.

 

Диагностиката е многостранна

 

Гонартроза, стави, рентгенография.

 

За да се изясни общото състояние на пациента, са необходими лабораторни тестове: анализ на кръв и урина. По правило след основния преглед лекарското внимание се насочва към коляното чрез различни изследвания:

 • Рентгенография. Тя визуализира костната тъкан и ставите. Обикновено засегнатата област се анализира в две проекции. Ако е проведено някакво лечение, чрез рентгенография може да се прецени ефектът от него като се съпоставят няколко изображения, направени в различно време.
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Изследването е начин да се открие увреждане на меки тъкани около коляното – разкъсвания на мускули, сухожилия или връзки.
 • Компютърна томография (КT). Сканирането на увреденото място в много разрези дава възможност прецизно да се определят ставните проблеми.
 • Артроскопия. Това е процедура, чрез която се оглежда ставната кухина с помощта на уред (артроскоп), снабден с камера и източник на светлина. Може да се вземе и материал за изследване. Методът е едновременно диагностичен и терапевтичен.
 • Артрофонография. При този тест се записват звуците от триенето на части в болната става. Данните се ползват за доказване на артроза, възпаление и други нарушения.

 

Какво, ако гонартрозата не се лекува?

С течение на времето болката в коленете става много силна и пострадалият изпада в състояние, при което е неспособен да извършва ежедневните си дейности. Когато липсва квалифицирана ортопедична помощ, остеоартритът води до трайни поражения.

Лечебни подходи

При гонартроза най-често се предписват различни медикаменти:

 • обезболяващи
 • нестероидни противовъзпалителни средства
 • миорелаксанти
 • хондропротектори
 • кортикостероиди и други лекарства

Някои от тях се инжектират в ставата.

Хирургична намеса се препоръчва, когато от т.нар. консервативен метод няма ефект, пациентът изпитва силна болка и щадейки засегнатото коляно, натоварва и пакости на другите си стави.

Един от оперативните подходи е поставяне на коленна протеза, която се състои от няколко компонента – метални и полиетиленови.

Тези части заместват увредените краища на присъстващите в коленната става кости и позволят свободни движения. Операцията продължава около час и половина. Свързана е с кръвозагуба и риск от инфекции. Ето защо налага болничен престой в рамките на седмица.

 • Стволови клетки

Много обещаващо днес е присаждането на стволови клетки, които се извличат от костния мозък на пациента или от коремната му мазнина. Изтеглените клетки се обработват в лаборатория и се инжектират в болната става. С течение на времето те се диференцират в структури на костната и хрущялната тъкан. Подходът е щадящ и много резултатен.

При началните форми на гонартроза добър ефект се постига с физиотерапия, която включва магнитотерапия, лазер, ултразвук криотерапия и др. Прилагат се още кинезитерапия (лечебна физкултура, подводна гимнастика), както и балнеолечение с минерални води или кални бани.

 

Каква е профилактиката?

 

Гонартроза. Естествени начини да прочистване на белите дробове. Какъв колаген да пия за мускули.

 

Ако страдате от лека форма на гонартроза, не е нужно да се затваряте вкъщи и да водите заседнал живот. Трябва да се движите, но разумно, без да се уморявате, без да пренасяте тежки товари и да насилвате ставите си.

Не забравяйте, че върху коленете ви пада тежестта на вашето тяло и ако сте натрупали излишни килограми, правилно е да се отървете от тях чрез подходяща диета. Идеално е, ако успявате да поддържате нормално телесно тегло.

Пазете коленете си по време на тренировки и спортни събития. При сядане и изправяне използвайте ръцете си като опора.

Носете удобни обувки с меки подметки и токчета с височина около 2 см. Не извършвайте дейности, които са свързани с поставяне на коленете върху твърди подове.

Приемайте достатъчно количество минерали и витамини. Консумирайте храни, които поддържат еластичността на хрущялната тъкан. Например:

 • спанак, броколи, магданоз (богати са на антиоксиданти, които заздравяват хрущялната тъкан)
 • мазна риба, сьомга и сардини (съдържат омега-3 мастни киселини, намаляващи ставната болка и сутрешната скованост)
 • цитруси и горски плодове (изобилстват с витамин С и биофлавоноиди, способни да ограничават възпалението и да укрепват ставния хрущял)

Практиката отдавна е доказала, че спазването на тези прости правила гарантира възстановяване на ставите и нормализиране на живота.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 април 2022 в 13:51 | Категория: Здраве