Може би не сте предполагали, но витамин Д и множествена склероза имат тясна връзка помежду си.

„Слънчевият витамин“, както още е известен, понижава риска от това заболяване, а също така облекчава симптомите при хора, които вече го имат.

В настоящата статия ще разгледаме каква точно е свързаността между витамин Д и множествена склероза и защо това вещество е толкова полезно.

 

 

vitk2 400
vitk2 600

Какво представлява множествената склероза?

Преди да преминем към механизмите, чрез които витамин Д и множествена склероза си повлияват, първо ще разясним какво точно представлява тя.

Множествената склероза (МС) е хронично заболяване, засягащо централната нервна система (мозъка и гръбначния мозък).

Проявява се, когато имунната система атакува миелиновата обвивка на аксоните –най-дългите окончания на невроните. Тя се състои от мастни вещества, обграждащи и изолиращи здравите аксони

Тази атака причинява възпаление, което унищожава процесите на нервните клетки и миелина, променяйки електрическите съобщения в мозъка.

МС е непредсказуема и засяга всеки пациент по различен начин. Някои хора могат да бъдат леко засегнати, докато други могат да загубят способността си да пишат, говорят или ходят.

 

Симптоми на множествена склероза

Те варират значително от човек на човек и могат да засегнат всяка част от тялото.

Основните са:

 • умора
 • трудности при ходене и движение
 • проблеми с очите, като например замъглено зрение
 • затруднен контрол над пикочния мехур
 • изтръпване или мравучкане в различни части на тялото
 • мускулна скованост и спазми
 • проблеми с баланса и координацията
 • затруднения с мисленето и запомнянето

В зависимост от вида заболяване, тези симптоми може да не отшумяват в продължение на дни или седмици и след това изчезват частично или напълно от само себе си или с лечение.

След това пациентите могат да не ги изпитват в продължение на седмици, месеци или дори години (ремисия). Без адекватни грижи повечето хора с МС ще развият симптоми на заболяването, които постепенно ще се влошават с течение на времето. Ако след период на стабилност, за повече от 24 часа, се появи нов неврологичен симптом или се влоши вече съществуващо оплакване, говорим за пристъп или рецидив.

 

Рискови фактори, предразполагащи към множествена склероза

 

Множествена склероза и диета.

 

Има много възможни причини за заболяването, включително:

 • автоимунни нарушения
 • инфекциозни агенти като вируси
 • фактори на околната среда
 • генетични фактори

Множествената склероза не е наследствено заболяване, което означава, че не се предава от родители на деца. Независимо от това, генетичният състав на човек влияе на риска от МС и около 1 на всеки 5 пациенти има анамнеза за заболяването сред своите роднини.

Инфекция с вируса на Епщайн-Бар е един от най-силните рискови фактори за болестта. Всъщност този вирус, който е от групата на херпесните, повишава риска от развитие на автоимунно разстройство повече от 30 пъти.

При автоимунни заболявания като МС имунната система атакува собствената си здрава тъкан. Много от тези състояния споделят рискови фактори като генетика, което предполага някои общи механизми, предизвикващи заболяване.

Докато специфичните връзки и механизми все още се изследват, хората с определени автоимунни нарушения имат повишен риск от развитие на МС.

Тези заболявания включват:

Витамин Д и множествена склероза са свързани и по географски признак. Като цяло процентите на заболеваемост са по-ниски на места по-близо до екватора. По-малко излагане на слънце и липса на витамин Д се свързват с по-голям риск от развитие на болестта.

Някои други фактори като тютюнопушене и затлъстяване също повишават опасността от заболяването, което засяга около три пъти по-често жените.

 

Витамин Д и множествена склероза – как той може да ни помогне?

Витамин Д - мастноразтворими витамини. Витамин Д и множествена склероза

Той попада в групата на мастноразтворимите и спомага за регулиране на калциевия метаболизъм и поддържане на костната плътност и цялост.

Естествен витамин Д се синтезира в кожата чрез излагане на слънчеви лъчи, но се среща също в някои храни и добавки. Широка гама от изследвания установява значението на адекватните му нива за превенцията на рахит при деца.

Витамин Д за възрастни също е от голямо значение, тъй като действа срещу :

 • остеопороза
 • остеопения
 • фрактура на бедрото и остеомалация

Недостигът му се свързва с диабет тип I, болест на Алцхаймер и други деменции, депресия, шизофрения и някои чести инфекциозни заболявания, като например бактериална вагиноза.

Проучвания показват, че витамин Д и множествена склероза също са тясно свързани. Приемането на достатъчно от това ценно вещество може има защитни функции срещу болестта, като възпира имунната система да атакува собствените нервни клетки.

Тези действия са важни при автоимунни заболявания като склерозата, при които тялото се обръща срещу себе си. Слънчевият витамин подпомага възстановяването на миелина и може да предпази нервите от увреждане.

Установено е, че ниските нива на витамин Д и множествена склероза са свързани с влошаване на симптомите на болестта и развитие на нови лезии на клетките в главния и гръбначния мозък.

Лекарите смятат, че витаминен дефицит е свързан с повишени нива на рецидиви и инвалидност.

 

Как да си набавим необходимото ниво в организма?

Ако се питате как се приема витамин Д, слънцето е негов най-голям източник. Нашите тела го произвеждат, когато са изложени на слънчева светлина. Има обаче няколко причини, поради които е трудно да получите достатъчно от него по този начин.

За да намалите риска от преждевременно състаряване и дори рак на кожата, е разумно да се пазите от най-силното слънце. Това включва да носите защитен крем и да избягвате да сте навън по време на пиковите слънчеви часове през лятото.

Освен това, в зависимост от това къде живеете по света, може просто да не е възможно да имате достатъчно целогодишно излагане на слънце.

Ето защо получаването на витамин D от добавки и храни е най-доброто решение. С тяхна помощ можем да вкараме в рамки своята витамин Д норма и да поддържаме количествата му в организма.

Може да увеличите количествата му, консумирайки ежедневно храни, богати на витамин Д.

Такива са, например:

 • по-мазните видове риба – сардини, сьомга, скумрия, херинга, риба тон
 • гъби
 • яйчни жълтъци
 • млечни продукти

Въпреки това обаче по-голямата част от хората си осигуряват само около 10% с храната. Това е и причината болшинството да страда от дефицит, особено в зимните месеци.

 

Кога синтезът на витамин Д е най-висок?

 

Витамин Д и множествена склероза

 

Според здравни експерти тялото е най-ефективно в производството на витамин D между 10 сутринта и 15 часа. По това време UVB лъчите са най-интензивни и синтезът на веществото е най-висок.

Лекарите обаче предупреждават излагането на слънце да не е за повече от 10-15 минути, защото може да стане опасно, особено за деца, възрастни хора и такива с по-светла кожа. Важно е очите и главата да бъдат винаги предпазвани с очила и шапка.

Любопитен факт е, че хората с по-тъмен цвят на кожата са по-склонни към този тип витаминен дефицит. Те съдържат повече меланин в сравнение с хората с по-светла. Този пигмент действа като протектор, който предпазва кожата от излишната слънчева светлина.

Той е като естествена слънцезащитна бариера, абсорбираща UV лъчите и защитаваща от изгаряне и рак. За да си набавят нужната витамин Д дозировка, за хората с по-тъмна кожа е необходимо по-дълго излагане на слънце.

 

Витамин Д и множествена склероза – заключение

Поради установената връзка между недостиг на витамин Д и множествена склероза, се препоръчва на хората да си набавят адекватни количества, за да понижат риска от коварната болест.

При вече поставена диагноза това ценно вещество може да намали тежестта на симптомите. Важно е да се спазват лекарските препоръки и да се следи как се пие витамин Д.

За хора с доказано тежък дефицит е необходимо приемането на добавка с висока доза (около 10 000 IU) дневно.

Тъй като това е мастноразтворим витамин, се абсорбира най-добре в кръвта, когато се комбинира с храни с високо съдържание на мазнини.
Поради тази причина се препоръчва да приемате добавки с храна, за да подобрите усвояването.

Авокадото, ядките, семената, пълномаслените млечни продукти и яйцата са хранителни източници на мазнини, които помагат за увеличаване на абсорбцията му.

Също така се препоръчва да се приема с витамин К, тъй като двете вещества действат еднопосочно и взаимнодопълващо за предотвратяване на калцификацията на коронарните артерии. По този начин се понижава опасността от поява на сърдечно-съдови болести.