Традиционна новогодишна трапеза в кето вариант

Обновена: 13.03.2024|
Кето меню.

Нова година наближава, а това е повод за любителите на кулинарията да се развихрят в кухнята, за да спретнат най-разкошната новогодишна трапеза.

За тези, които спазват кето диета и все още не са планирали празничното меню, няма страшно!

С тези предложения няма как да разочаровате своите гости, защото напълно се припокрива с традиционните вкусотийки на обичайната новогодишна трапеза.

 

Кои са традиционните ястия за новогодишната трапеза?

За Нова година в България има няколко типични ястия, които задължително трябва да се сложат на трапезата. Нашите предци са считали, че тя трябва да е богата, за да има берекет и изобилие през цялата година.

keto baner 011
bademovo brashno 600
keto baner 011
bademovo brashno 600

В наши дни тази традиция се спазва в повечето домове, украсени с гирлянди и лампички, а празничното настроение присъства навред.

А ето и какво трябва да присъства в менюто за традиционната новогодишна трапеза:

  • месо: свинско, пуешко, патешко
  • орехи (и като цяло различни видове ядки)
  • баница с късмети
  • питка с паричка
  • плодове
  • вино и/или шампанско

 

Старите хора задължително са слагали на масата чесън, мед и жито, но в наши дни тази традиция е поизбледняла.

Можете да изпробвате рецептата за нашата обредна питка, която освен много вкусна, е и особено диетична и нисковъглехидратна. Подходящо е както за Бъдни вечер, така и за празничната новогодишна трапеза.

Припомняме, че традиционно питата се разчупва от мъжа в домакинството.

 

1. Кето меню за новогодишна трапеза: „Руска салата“

 

Новогодишна трапеза-руска салата

 

Какво е Нова година без любимата ни руска салата в празничното ни кето меню. За съжаление, оригиналната рецепта съдържа продукти, които не са подходящи при кето режим.

Но ви гарантираме, че следващата рецепта не отстъпва по качества на вкусния спомен от детството за руската салата на мама. Включете я смело към своята новогодишна трапеза!

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
30 минути 12 4,5 г

Необходими продукти:

  • 300 г карфиол
  • 30 г краве масло Гхи
  • 1 буркан кисели краставички (около 500 г)
  • 300 г грах
  • 300 г домашна шунка или мариновани гъби
  • хималайска сол
  • черен пипер

 

За домашната майонеза:

  • 2 яйца
  • 250 мл. зехтин екстра върджин
  • ½ ч.л. лимонена киселина
  • ½ ч.л. сол

 

Начин на приготвяне на кето руска салата:

  1. Почистете и настържете карфиола на ренде. След това го запържете в тиган и оставете да изстине. Подправете със солта и черния пипер.
  2. Време е да приготвите домашната кето майонеза. Във висока купа добавете яйцата, лимонената киселина, зехтина и солта. Пасирайте отдолу нагоре за няколко минути.
  3. Получената смес разбъркайте с карфиола, шунката (или гъбите), граха и настърганите кисели краставички.
  4. Готови сте! Поднесете, в зависимост от това как сте решили да подредите празничната трапеза.
  5. Можете да комбинирате с млечна салата или катък.

 

2. Кето меню за новогодишна трапеза: Пуешки бутчета със спанак и артишок

 

Новогодишна трапеза-пуешки бутчета.

 

Основното ястие не е за пренебрегване и с него може би най-много ще впечатлите гостите, а и ще ги нахраните. Затова е хубаво да помислите на какво месо ще заложите в своята новогодишна трапеза.

Свинското и пуешкото винаги са били фаворити на празника. И все пак трябва да вкарате някаква креативност, с която да изненадате, нали?

Тази рецепта е идеална за случая, защото е едновременно вкусна, полезна и съчетава традиционни вкусове. А и ще ви спести времето, необходимо за приготвянето на цяла пуйка.

Останалото месо можете да оползотворите за приготвянето на още едно основно например, за да задоволите вкусовете на всички гости.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
60 минути 2 16 г

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 пуешки бутчета
  • 500 г спанак
  • 2 артишока
  • 200 г крема сирене
  • 50 г настъргано сирене пармезан
  • 1 с.л. краве масло Гхи
  • 1 ч.л. червен пипер
  • хималайска сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Осолете пуешките бутчета, подредете ги в тава и запечете с фолио за 30 минути на 200 градуса.
  2. Измийте и задушете спанака с кравето масло Гхи. Отделете сърцевината на артишока и я добавете към спанака до омекване.
  3. Време е да сложите крема сиренето и пармезана, като бъркате непрекъснато за няколко минути.
  4. Готовата плънка се слага под кожата на бутчетата, а остатъка се разстила върху тава. Върху нея нареждате бутчетата, подправени с червен пипер. Запечете до златисто и готовност.

 

Бързо, лесно и вкусно! И ако все пак част от гостите ви не си падат по птичето месо, винаги можете да приготвите и запечена обезкостена телешка плешка с билки за тях.

 

3. Кето меню за новогодишна трапеза: Френска селска торта

 

Новогодишна трапеза-френска торта.

 

Изборът на десерт също не е лека задача, но ако приготвите френска селска торта със сигурност няма да сбъркате. Едва ли има човек, който не я обича, а тази рецепта освен вкусна е и изключително полезна.

Да не забравяме и предимството й, че съдържа и по-малко калории от традиционната рецепта, така че гостите ви спокойно могат да си поискат допълнително парче без угризения.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
50 минути 8 7 г

Необходими продукти:

  • 7 с.л. бадемово брашно
  • 4 яйца
  • 5 с.л. стевиола ванилия
  • 120 г орехи
  • шепа боровинки
  • 600 г пълномаслено кисело мляко
  • 3 с.л. заквасена сметана

 

Начин на приготвяне:

Блатовете:

  1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с. л. стевиола с ванилия.
  2. Към тях добавете брашното, като непрекъснато разбърквате. Накрая добавете и жълтъците. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
  3. Това ще ви бъде достатъчно за 3 блата с дебелина 3-4 мм.  В ринг с диаметър 18 см. разстелете 1 черпак от сместа върху хартия за печене.
  4. Печете за 5 мин. на 200 градуса и повторете за останалите блатове.

 

Крема:

  1. Смесете киселото мляко, сметаната и останалите 3 с. л. стевиола. Орехите смелете на ситно или едро по избор.
  2. Готови сте да редите тортата. В подходяща чиния сложете малко крем на дъното и поставете първия блат. Редувайте блат, крем, орехи, боровинки. Декорирайте по избор.

Ако сте пропуснали да почерпите гостите си за Коледа с шоколадови сърчица, винаги можете да добавите и тях към трапезата.

 

4. Кето меню за новогодишна трапеза: Баница с моцарела

 

Новогодишна трапеза-баница с моцарела.

 

Никоя новогодишна трапеза няма как да е завършена без традиционната баница с късмети.

И въпреки че няма да ви съдим, ако решите да си приготвите добрата стара рецепта за баница със сирене, ще ви дадем и подходящо кето предложение като заместител, който няма да е по-малко вкусен.

Не забравяйте, че традиционно баницата се разрязва след настъпването на Нова година.

Най-възрастният човек в дома завърта баницата 3 пъти. След това всеки взима парчето, което се е паднало срещу него и проверява късмета, който му е отреден.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
60 минути 6 5 г

Необходими продукти:

  • 180 г зряла моцарела
  • 30 г крема сирене
  • 70 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • хималайска сол

 

За плънката:

  • 2 яйца
  • 100 г краве сирене
  • 200 г кисело мляко
  • ½ ч.л. сода бикарбонат

 

Начин на приготвяне:

  1. На водна баня смесете всички съставки за тестото, без яйцата. Разбъркайте, докато всичко се разтопи, и махнете от котлона, за да се охлади леко.
  2. След това прибавете яйцето и разбъркайте отново. От получената смес оформете топка и  оставете в хладилник, за да стегне.
  3. От тестото разточете 2 кори. Смесете продуктите за плънката и я разпределете върху единия блат. След това запечатайте отгоре с втория. Ако ви е останала малко плънка, я изсипете отгоре.
  4. Запечете за 20 минути на 200 градуса. След като баницата е готова, изчакайте да изстине леко, нарежете на желаните порции и, разбира се, добавете късметчета на всяко парче.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Какви са ползите от кето храненето?

 

Отслабване с кетони. Разходка след хранене.

 

За финал, но не на последно място, бихме искал накратко да припомним ползите от кето. Тази диета, набираща все по-голяма популярност, е обект на все повече изследвания.

Хранителната кетоза, към която се стреми кетото, се постига чрез ограничаване на приема на въглехидрати, умерена консумация на протеини и увеличаване на броя на калориите, получени от мазнини.

Теоретично, това ограничение на въглехидратите кара тялото да смени глюкозата като основно средство за производство на енергия. Това води до използването на кетонни тела от метаболизма на мазнините.

Множество проучвания сочат, че кето диета помага на хората да отслабнат и да обърнат признаците на метаболитен синдром. Освен това се намалява и в някои случаи дори премахват нуждите от инсулин при диабет тип 2.

Кето храненето потиска възпалението в организма, променя микробиома, подобрява липидните профили и мозъчната функция.

 

Заключение

Много хора изпадат в паника, когато по време на празници трябва да спазват режима си, но все пак и да посрещат гости. Както видяхте, няма нищо страшно, а ви уверяваме, че всички ще ахнат от тази новогодишна трапеза.

Всичко е постижимо, стига да има желание и креативност.

Надяваме се да успеем да ви мотивираме с това меню за традиционна новогодишна трапеза в кето вариант. Така всеки може да посрещне новата година в добра форма и без угризения, че е нарушил кето диетата си заради празниците.

С най-добри пожелания от нас за вкусна и споделена новогодишна трапеза!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар