Нова година наближава, а това е повод за любителите на кулинарията да се развихрят в кухнята. За тези от вас, които все още не са планирали празничното меню и се затрудняват да го адаптират към кето режима си – няма страшно! В тази статия ще ви дадем страхотни идеи за кето меню за новогодишната трапеза, с което няма как да разочаровате своите гости, защото напълно се припокрива с традиционните вкусотийки на новогодишната трапеза.

 

1. Кето „руска салата“

Какво е Нова година без любимата ни руска салата. За съжаление, оригиналната рецепта съдържа продукти, които не са подходящи при кето режим. Но ви гарантираме, че следващата рецепта не отстъпва по качества на вкусния спомен от детството за руската салата на мама.

Необходими продукти:

  • 300 г. карфиол
  • 30 г. масло Гхи
  • 1 буркан кисели краставички
  • 300 г. грах
  • 300 г. домашна шунка или мариновани гъби
  • хималайска сол
  • черен пипер

За домашната майонеза:

  • 2 яйца
  • 250 мл. зехтин
  • ½ ч. л. лимонтозу
  • ½ ч. л. сол

Как да я приготвите?

  1. Почистете и настържете карфиола на ренде. След това го запържете в тиган и оставете да изстине. Подправете със солта и черния пипер.
  2. Време е да приготвите домашната майонеза. Във висока купа добавете яйцата, лимонтозуто, зехтина и солта. Пасирайте отдолу нагоре за няколко минути.
  3. Получената смес разбъркайте с карфиола, шунката (гъбите), граха и настърганите краставички.
  4. Готови сте! Поднесете, в зависимост от това как сте решили да подредите празничната трапеза. Можете да комбинирате на масата с млечна салата или катък.

 

2. Кето меню за новогодишната трапеза: Пуешки бутчета със спанак и артишок

 

Кето меню.

 

Основното ястие не е за пренебрегване и с него може би най-много ще впечатлите гостите, а и ще ги нахраните. Затова е хубаво да помислите на какво месо ще заложите. Свинското и пуешкото винаги са били фаворити на празника. И все пак трябва да вкарате някаква креативност, с която да изненадате, нали? Тази рецепта е идеална за случая, защото е едновременно вкусна, полезна и съчетава традиционни вкусове. А и ще ви спести времето, необходимо за приготвянето на цяла пуйка. Него можете да оползотворите за приготвянето на още едно основно например, за да задоволите вкусовете на всички гости.

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 пуешки бутчета
  • 600 г. спанак
  • 3-4 артишока
  • 500 г. крема сирене
  • 100 г. пармезан
  • масло Гхи
  • червен пипер
  • хималайска сол

Как да ги приготвите?

  1. Осолете пуешките бутчета, подредете ги в тава и запечете с фолио за 30 мин. на 200 градуса.
  2. Измийте и задушете спанака с маслото. Отделете сърцевината на артишока и я добавете към спанака до омекване.
  3. Време е да сложите крема сиренето и пармезана, като бъркате непрекъснато за няколко минути. Готовата плънка се слага под кожата на бутчетата, а остатъка се разстила върху тава. Върху нея нареждате бутчетата, подправени с червен пипер. Запичат се до златисто.

Бързо, лесно и вкусно! И ако все пак част от гостите ви не си падат по птичето месо, винаги можете да приготвите и запечена обезкостена телешка плешка с билки за тях.

3. Кето меню: Френска селска торта

 

Кето меню. Парче френска селска торта с ботовинки, поднесена в черна чиния

 

Изборът на десерт също не е лека задача, но ако приготвите френска селска торта със сигурност няма да сбъркате. Едва ли има човек, който не я обича, а тази рецепта освен вкусна е и изключително полезна. Да не забравяме и предимството й, че съдържа и по-малко калории от традиционната рецепта, така че гостите ви спокойно могат да си поискат допълнително парче без угризения.

Необходими продукти:

  • 7 с. л. бадемово брашно
  • 4 яйца
  • 5 с. л. стевиола с ванилия
  • 120 г. орехи
  • шепа боровинки
  • 600 г. пълномаслено кисело мляко
  • 3 с. л. заквасена сметана

 

Как да си я приготвите?

Блатовете:

  1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с. л. стевиола с ванилия.
  2. Към тях добавете брашното, като непрекъснато разбърквате. Накрая добавете и жълтъците. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
  3. Това ще ви бъде достатъчно за 3 блата с дебелина 3-4 мм.  В ринг с диаметър 18 см. разстелете 1 черпак от сместа върху хартия за печене.
  4. Печете за 5 мин. на 200 градуса и повторете за останалите блатове.

Крема:

Смесете киселото мляко, сметаната и останалите 3 с. л. стевиола. Орехите смелете на ситно или едро по избор.

Готови сте да редите тортата. В подходяща чиния сложете малко крем на дъното и поставете първия блат. Редувайте блат, крем, орехи, боровинки. Декорирайте по избор.

Ако сте пропуснали да почерпите гостите си за Коледа с шоколадови сърчица, винаги можете да добавите и тях към трапезата.

4. Новогодишно кето меню: Баница с моцарела

Новогодишната трапеза няма как да е завършена без традиционната баница с късмети и въпреки, че няма да ви съдим, ако решите да си приготвите добрата стара рецепта за баница със сирене, ще ви дадем и подходящо кето предложение като заместител, който няма да е по-малко вкусен.

Необходими продукти:

  • 180 г. зряла моцарела
  • 30 г. крема сирене
  • 70 г. бадемово брашно
  • 1 яйце
  • хималайска сол

За плънката:

  • 2 яйца
  • 100 г. сирене
  • 200 г. кисело мляко
  • ½ ч. л. сода бикарбонат

Как да си я приготвите?

  1. На водна баня смесете всички съставки за тестото, без яйцата. Разбъркайте, докато всичко се разтопи, и махнете от котлона, за да се охлади леко.
  2. След това прибавете яйцето и разбъркайте отново. От получената смес оформете топка и  оставете в хладилник, за да стегне.
  3. От тестото разточете 2 кори. Смесете продуктите за плънката и я разпределете върху единия блат. След това запечатайте отгоре с втория. Ако ви е останала малко плънка я изсипете отгоре.
  4. Запечете за 20 мин. на 200 градуса. След като баницата е готова, изчакайте да изстине леко, нарежете на желаните порции и, разбира се, добавете късметчета на всяко парче.

Много хора изпадат в паника, когато по време на празници трябва да спазват режима си, но все пак и да посрещат гости. Както видяхте, няма нищо страшно. Всичко е постижимо, стига да има желание и креативност. Надяваме се да успеем да ви мотивираме с това новогодишно меню, за да можете да посрещнете 2020 г. в добра форма и без угризения, че сте нарушили диетата си заради празниците.

С най-добри пожелания от нас за вкусна и споделена трапеза!