Брискет на барбекю в Тексас стил

Обновена: 04.09.2025|
4 мин. четене
Брискет на барбекю

В днешната рецепта за брискет на барбекю в Тексас стил предлагаме ястие, което изисква доста търпение и внимание към детайлите. Въпреки че приготвянето не е бързо, резултатът е зашеметяващ и може да направи събирането с приятели и роднини наистина запомнящо се.

 

Брискет на барбекю в Тексас стил с барбекю сос

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
ок. 4-5 часа 4 600 калории
2 г нетни въглехидрати
65 г протеин
52 г мазнини

 

Споделяме ви една рецепта, в която ще се влюбят всички истински BBQ любители.

Необходими продукти:

За брискет:

  • 1 кг брискет
  • 100 мл телешки бульон или вода

 

За барбекю соса:

  • 1/2 с. л. зехтин или масло от авокадо
  • 1/2 ч.л. лук на прах
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 250 мл доматено пюре, без захар
  • 37 мл пресен лимонов сок
  • 1 с. л. еритритол
  • 1/2 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. дижонска горчица (без захар)
  • 1/2 ч. л. натрошени люти чушки
  • 1/2 ч. л. сушена мащерка

 

За подправяне:

  • 2 ч. л. чили на прах
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 1/2 дафинов лист, натрошен

 

Начин на приготвяне на брискет на барбекю:

  1. За барбекю соса загрейте зехтина или маслото от авокадо в малка тенджера на среден огън.
  2. Добавете лук на прах и чесън на прах, като разбърквате, за да освободят аромата си.
  3. Смесете останалите съставки за соса.
  4. Оставете да къкри 10-15 минути, докато леко се сгъсти. След това оставете настрана да изстине.
  5. Подправете брискета, като първо смесите всички съставки в купа и след това оваляте обилно.
  6. Оставете да престои от 30 минути до един час на стайна температура, за да поеме вкуса.
  7. Поставете в тава за печене. Добавете 100 мл телешки бульон или вода, за да запазите месото влажно по време на готвене.
  8. Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио, за да се запечата парата.
  9. Загрейте предварително барбекюто до ниска, непряка топлина (около 120°C).
  10. Поставете покритата тава с брискет върху по-хладната страна на скарата. Гответе, като проверявате от време на време дали има достатъчно течност в тавата. Добавете още телешки бульон, ако е необходимо.
  11. Отстранете фолиото и намажете обилно с готовия кето барбекю сос.
  12. Прехвърлете брискета директно върху решетката на слаб огън. Затворете капака на барбекюто и гответе още 20–30 минути, като обръщате от време на време и мажете с още сос, докато се образува коричка.
  13. Извадете от барбекюто и оставете за 10-15 минути, покрито с фолио.
  14. Вашият брискет на барбекю в Тексас стил е готов. Нарежете на тънко и сервирайте с кето барбекю сос.

 

Ако искате да спестите време, може да приготвите соса, докато вашият брискет на барбекю се приготвя. Може да съобразите и предварително да подправите брискетата, за да скъсите допълнително времето за приготвяне.

Брискет на барбекю е не само страхотно основно ястие, но и идеално допълнение към всяко събиране. Съчетава се чудесно с гарнитури като зелева салата или печени зеленчуци.

Важно е да се отбележи, че месото не само се изпича, но и получава леко опушен вкус, който се съчетава перфектно с подправките.

 

Повече за брискет

 

Брискет на барбекю с билки

 

След като разбрахме как можем да приготвим брискет на барбекю, типична американска рецепта, е хубаво да се запознаем по-подробно и със спецификата на това месо.

Всъщност брискет (от английски „brisket“) е част, която идва от гърдите на говедото. Тя е известна със своето съдържание на съединителна тъкан и мазнини, което я прави сравнително по-жилава и твърда, ако не се готви по правилния начин. За да се избегне това, е важно да се готви на бавен огън или на барбекю.

При толкова бавно готвене, каквото се изисква за брискет на барбекю, всяка част от месото става максимално ароматна и наситена с вкусовете на подправките и соса. Тази рецепта е страхотна за хората на кето режим. Съдържанието на въглехидрати е изключително ниско (почти нулево) и за сметка на това ястието е богато на здравословни мазнини.

Ако времето е ограничено, брискет може да бъде приготвен в тенджера под налягане. Това значително намалява времето за готвене, като месото може да стане за около 1.5 – 2 часа.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето барбекю - халапеньо, сирене и бекон.

 

Ако тази рецепта за брискет на барбекю в Тексас стил е по ваш вкус и смятате, че бихте експериментирали с още барбекю изкушения, може да намерите още по темата в статиите за:

 

Много цветни и различни идеи за основни, предястия и десерти се крият и в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Там всеки може да разгърне кулинарния си потенциал и да сподели своите предложения за ястия, подходящи за кето режим.

Ако обаче сте от хората, които никога не знаят какво им се хапва, абонирайте се за нашия Вайбър канал. Там ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Грижим се да сте напълно улеснени, като добавяме и удобен списък за пазаруване, за да не забравите нито една вкусна съставка за обяд или вечеря.

Приятно похапване на сочния брискет на барбекю!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 06.12.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

626479756011e81a92bc0c4a19b2896f81316c16492851e232a61563755651d7?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар