Обредна пита за Бъдни вечер – без глутен и без захар

Обновена: 11.01.2024|

Приготвянето на обредна пита е една от най-големите традиции на Бъдни вечер, чиято подготовка започва от ранни зори на 24-ти декември. Тя е основен елемент от традицията на този празник, тъй като се меси за плодородие и здраве.

Всяко семейство има своя рецепта, която се предава от поколение на поколение по женска линия, но днес сме решили да ви представим тази, по която ние приготвяме питката с паричката.

Паричката задължително трябва да е метална и по вярвания се счита, че цифричката на нея трябва да е единица. Ние винаги използваме желязно левче, което ще покаже у кого ще се паднат материалните изобилия през новата година.

В миналото се е смятало, че нейното място е при домакина на къщата, който носи хляба в семейството.

keto 02
keto banner site 01

 

keto 02
keto banner site 01

Кето обредна пита за Бъдни вечер

 

 

Най-важното за приготвянето на обредна пита е тя да бъде постна, като всички ястия на трапезата. Освен това, трябва да не бъде високовъглехидратна, за да е подходяща за всички спазващи кето режим на хранене.

Вярвало се е, че обредната пита е безкръвна жертва, която ще умилостиви висшите сили. Тя се приготвя от нов квас, като жената, която ще меси, трябва да е в нова премяна, спретната и посветила се изцяло на този обред.

Започва се от рано сутрин, като питката се замесва с нов квас и мълчана вода. Оформя се в равномерен кръг, който символизира цикличността в живота и безкрайността.

И така, време е да пристъпим към приготовленията.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 парче
2 часа и 20 минути 6 10,9 г

 

Необходими продукти:

  • 500 г брашно (300 г бадемово + 200 г кокосово брашно)
  • 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче
  • 250 мл вода
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. оцет

 

Начин на приготвяне на обредна пита:

  1. В една чаша смесваме лъжичка стевиола на прах и натрошената мая, като към тях добавяме 100 мл топла вода. Оставяме да шупне за 15-20 минути.
  2. Бадемовото и кокосовото брашна трябва да са предварително пресяти поне 2 пъти, за да бъдат пухкави и чисти. Поставяме ги в дълбок съд и по средата правим кладенче.
  3. В него изсипваме зехтина, оцета, солта, останалата вода, също затоплена, и кваса.
  4. Замесваме тези съставки в продължение на 20 минути, добавяйки още брашно, ако е нужно.
  5. Накрая полученото тесто трябва да е меко и стегнато, леко лепнещо на допир.
  6. Оформяме го като топка и го намазваме със зехтин, за да го поставим внимателно в тавата. Нея покриваме с кърпа и оставяме за около час, за да втаса.

 

Втори етап в приготвянето на обредна пита

  1. След като втаса добре и увеличи обема си, размесваме още веднъж тестото, като отделяме от него парче за украса.
  2. Паричката увиваме добре във фолио и я вмъкваме при тестото. Едва тогава разстиламе втори път в тавата. Тя трябва да е предварително добре намазнена, за да не загори питата.
  3. Идва ред да развихрим въображението си. За украсата на нашата обредна пита използваме отделеното по-рано тесто.
  4. По традиция от него се оформят класове, кръст и слънце, но вие може да направите различни символи, които символизират важни неща във вашия живот.
  5. След като сме готови и с украсата, печем в предварително затоплена на 160 градуса фурна, след което я завиваме в кърпа.

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Какво повелява традицията?

Обредната пита се поставя в центъра на празничната вечеря и се започва първо с нея. Най-възрастният член на семейството я завърта три пъти, след което я разчупва на парчета.

Първото парче се оставя за Богородица, второто – за къщата, а всяко следващо е за всеки член на семейството. Тук идва моментът на очакване – на кой ще се падне парата и кой ще я носи през идната година.

 

Още полезна информация

 

christmas table 1909796 1280 2

Ако нашето предложение за кето обредна пита ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Желаем ви весели празници, приятели! Нека посрещането на този най-светъл празник да бъде споделено с най-близките ви и любими хора.

От екипа на Forlife!

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 декември 2018 в 10:45 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти