Приготвянето на обредна пита е една от най-големите традиции на Бъдни вечер , чиято подготовка започва от ранни зори на 24-ти декември. Тя е основен елемент от традицията на този празник, тъй като се меси за плодородие и здраве. Всяко семейство има своя рецепта, която се предава от поколение на поколение по женска линия, но днес сме решили да ви представим тази, по която ние приготвяме питката с паричката.
Паричката задължително трябва да е метална и по вярвания се счита, че цифричката на нея трябва да е единица. Ние винаги използваме желязно левче, което ще покаже у кого ще се паднат материалните изобилия през новата година. В миналото се е смятало, че нейното място е при домакина на къщата, който носи хляба в семейството.
Обредна питка за Бъдни вечер
Най-важното за приготвянето на обредна пита е тя да бъде постна, като всички ястия на трапезата. Вярвало се е, че тази обредна пита е безкръвна жертва, която ще умилостиви висшите сили. Тя се приготвя от нов квас, като жената, която ще меси, трябва да е в нова премяна, спретната и посветила се изцяло на този обред. Започва се от рано сутрин, като питката се замесва с нов квас и мълчана вода. Оформя се в равномерен кръг, който символизира цикличността в живота и безкрайността.
И така, време е да пристъпим към приготовленията.
Какво ни е нужно по традиция:
- 500 г брашно – 300 г бадемово + 200 г кокосово брашно
- 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче
- 250 мл вода
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. л. стевиола на прах
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. оцет
Рецепта за пита с паричка за Бъдни вечер
- В една чаша смесваме лъжичка стевиола на прах и натрошената мая, като към тях добавяме 100 мл топла вода. Оставяме да шупне за 15-20 минути.
- Брашното трябва да е предварително пресято поне 2 пъти, за да бъде пухкаво и чисто. Поставяме го в дълбок съд и по средата правим кладенче.
- В него изсипваме зехтина, оцета, солта, останалата вода, също затоплена и кваса.
- Замесваме тези съставки в продължение на 20 минути, добавяйки още брашно ако е нужно.
- Накрая полученото тесто трябва да е меко и стегнато, леко лепнещо на допир.
- Оформяме го като топка и го намазваме със зехтин, за да го поставим внимателно в тавата. Нея покриваме с кърпа и оставяме за около час, за да втаса.
Втори етап
След като втаса добре и увеличи обема си, размесваме още веднъж тестото, като отделяме от него парче за украса.
Паричката увиваме добре във фолио и я вмъкваме при тестото. Едва тогава разстиламе втори път в тавата. Тя трябва да е предварително добре намазнена, за да не загори питата.
Идва ред да развихрим въображението си. За украсата на нашата обредна пита използваме отделеното по-рано тесто. По традиция от него се оформят класове, кръст и слънце, но вие може да направите различни символи, които символизират важни неща във вашия живот.
След като сме готови и с украсата, печем в предварително затоплена на 160 градуса фурна, след което я завиваме в кърпа.
Тя се поставя в центъра на празничната вечеря и се започва първо с нея. Най-възрастният член на семейството я завърта три пъти, след което се разчупва от него. Първото парче се оставя за Богородица, второто – за къщата, а всяко следващо е за всеки от семейството. Тук идва моментът на очакване – на кой ще се падне парата и кой ще я носи през идната година.
Желаем ви весели празници, приятели! Нека посрещането на този най-светъл празник да бъде споделено с най-близките ви и любими хора!
Екипът на Фор Лайф!
Оставете коментар