Кето питка за Бъдни вечер – без глутен и без захар

Обновена: 19.12.2024|
Обредна пита за бъдни вечер. Кето ястия за бъдни вечер.

Приготвянето на обредна пита е една от най-големите традиции на Бъдни вечер, чиято подготовка започва от ранни зори на 24-ти декември. Тя е основен елемент от традицията на този празник, тъй като се меси за плодородие и здраве.

Всяко семейство има своя рецепта, която се предава от поколение на поколение по женска линия, но днес сме решили да ви представим тази, по която ние приготвяме кето питка за Бъдни вечер.

 

Кето питка за Бъдни вечер

 

 

Най-важното за приготвянето на обредна пита е тя да бъде постна, като всички ястия на трапезата.

Вярвало се е, че обредната пита е безкръвна жертва, която ще умилостиви висшите сили.

С нашата готова смес за кето хляб приготвянето на кето питка за Бъдни вечер е по-лесно отвсякога.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 парче
1 час и 20 минути 7 2,31 г нетни въглехидрати
149,2 калории
9,33 г мазнини
10,7 г фибри
10,59 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 250 г смес за кето хляб Forlife
  • 340 топла вода
  • Сол на вкус
  • 50 г зелени маслини, без костилка
  • 1 с.л. екстра върджин зехтин
  • Монета от 1 лв
  • Станиол

 

Начин на приготвяне:

  1. В широка купа изсипете сместа за хляб и добавете топлата вода. Разбъркайте добре и добавете сол на вкус.
  2. Изчакайте около 5 минути, за да може сместа да поеме добре водата.
  3. През това време включете фурната на 190 градуса.
  4. След това добавете маслините, увитата в станиол монета и омесете тестото с влажни ръце за 1-2 минути
  5. Разделете сместа на равни части и омесете в овални топки, които да наредите плтъно една до друга в кръг.
  6. Поставете върху хартия за печене, оформено като питка.
  7. Намажете отгоре със зехтин.
  8. Печете в предварително загрятата фурна, на вентилатор за 60-70 минути.

Вашата бърза, лесна и кето питка за Бъдни вечер е готова – насладете се на нисковъглехидратния обреден хляб в святата нощ.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Кето питка за Бъдни вечер с бадемово и кокосово брашна

 

 

Предлагаме ви още един вариант за кето питка за Бъдни вечер, която сме приготвяли през годините.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 парче
2 часа и 20 минути 6 10,9 г

 

Необходими продукти:

  • 500 г брашно (300 г бадемово + 200 г кокосово брашно)
  • 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче
  • 250 мл вода
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. стевиола на прах
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. оцет

 

Начин на приготвяне на кето питка за Бъдни вечер:

  1. В една чаша смесваме лъжичка стевиола на прах и натрошената мая, като към тях добавяме 100 мл топла вода. Оставяме да шупне за 15-20 минути.
  2. Бадемовото и кокосовото брашна трябва да са предварително пресяти поне 2 пъти, за да бъдат пухкави и чисти. Поставяме ги в дълбок съд и по средата правим кладенче.
  3. В него изсипваме зехтина, оцета, солта, останалата вода, също затоплена, и кваса.
  4. Замесваме тези съставки в продължение на 20 минути, добавяйки още брашно, ако е нужно.
  5. Накрая полученото тесто трябва да е меко и стегнато, леко лепнещо на допир.
  6. Оформяме го като топка и го намазваме със зехтин, за да го поставим внимателно в тавата. Нея покриваме с кърпа и оставяме за около час, за да втаса.

 

Втори етап в приготвянето на кето питка за Бъдни вечер:

  1. След като втаса добре и увеличи обема си, размесваме още веднъж тестото, като отделяме от него парче за украса.
  2. Паричката увиваме добре във фолио и я вмъкваме при тестото. Едва тогава разстиламе втори път в тавата. Тя трябва да е предварително добре намазнена, за да не загори питата.
  3. Идва ред да развихрим въображението си. За украсата на нашата обредна пита използваме отделеното по-рано тесто.
  4. По традиция от него се оформят класове, кръст и слънце, но вие може да направите различни символи, които символизират важни неща във вашия живот.
  5. След като сме готови и с украсата, печем в предварително затоплена на 160 градуса фурна, след което я завиваме в кърпа.

 

 

Какво повелява традицията?

Питката традиционно се приготвя от нов квас, като жената, която ще меси, трябва да е в нова премяна, спретната и посветила се изцяло на този обред. Започва се от рано сутрин, като питката се замесва с новия квас и мълчана вода. Оформя се в равномерен кръг, който символизира цикличността в живота и безкрайността.

Паричката в обредната питка задължително трябва да е метална и по вярвания се счита, че цифричката на нея трябва да е единица. Ние винаги използваме желязно левче, което ще покаже у кого ще се паднат материалните изобилия през новата година. В миналото се е смятало, че нейното място е при домакина на къщата, който носи хляба в семейството.

Обредната пита се поставя в центъра на празничната вечеря и се започва първо с нея. Най-възрастният член на семейството я завърта три пъти, след което я разчупва на парчета.

Първото парче се оставя за Богородица, второто – за къщата, а всяко следващо е за всеки член на семейството. Тук идва моментът на очакване – на кой ще се падне парата и кой ще я носи през идната година.

 

Други предложения за празничната трапеза

Ако сте решили да не нарушавате режима си по време на празниците, не се притеснявайте – събрали сме чудесни рецепти със 7 кето ястия за Бъдни вечер, с които да наредите трапезата.

Сервирайте още:

 

Десертът обикновено включва мед, но тъй като той не е препоръчителен при кето, може да опитате някое от предложенията ни за нисковъглехидратен постен сладкиш, подходящи за Бъдни вечер:

 

Десетки предложения ще намерите и в кулинарната ни секция „Кето рецепти„.

 

Още полезна информация

 

christmas table 1909796 1280 2

 

Ако нашето предложение за кето питка за Бъдни вечер ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Желаем ви весели празници, приятели! Нека посрещането на този най-светъл празник да бъде споделено с най-близките ви и любими хора.

От екипа на Forlife!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

32256795112a20886fed11ee6a2bff3b6af774521d080285cf0d06e9fc5451e6?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар