7 кето ястия за Бъдни вечер

Обновена: 13.03.2024|
Ястия за Бъдни вечер. Кето рецепти.

Няма по-прекрасно време от коледните празници и по-вкусно от домашно приготвените ястия за Бъдни вечер. Семейство, близки и роднини се срещат в едно празнично безвремие, в което всеки е отворил сърцето си, забравил е проблемите си и се е настроил за топли и изпълнени с любов и радост дни.

За тази част от годината всеки от нас се готви със седмици – подаръци за всички любими хора, празнични вечери на Бъдни вечер, красива украса и много, много настроение.

За малчуганите Коледа е една приказка, в която чудесата дебнат отвсякъде, а Дядо Коледа чука на вратата с подаръци.

Разбира се, за стопаните на едно семейство, коледните празници освен веселие, са и голяма отговорност. Ето защо сме решили да помогнем в подготовката на този така обичан период от годината с наши идеи, основани на българските традиции.

 

Кето ястия за Бъдни вечер

Предлагаме ви  7 кето ястия за Бъдни вечер, които да приготвите. Ето го и нашето празнично меню за вечерта преди Рождество Христово.

 

1. Салата от запечено брюкселско зеле

 

Кето ястия за бъдни вечер.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
25 минути 3 5 г

Необходими продукти:

  • 700 г брюкселско зеле
  • 50 г орехи
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. екстра върджин зехтин
  • 3 стръка магданоз

 

Начин на приготвяне:

  1. Разполовете главичките на брюкселското зеле. Наредете ги върху пергаментова хартия и ги запечете леко за около 10 минути на 180оС. Когато са готови, извадете ги и оставете настрани да се охладят.
  2. Счукайте орехите, смесете ги със зехтина и ябълковия оцет. Полейте със сместа запеченото брюкселско зеле. Поръсете салатата със ситно нарязан магданоз.

 

Можете да добавите и други ядки по желание – пекани, бадеми и др.

 

2. Ястия за Бъдни вечер: Пълнен патладжан с карфиол

 

Кето ястия за бъдни вечер.

 

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
1 час 6 7,5 г

 

Необходими продукти:

  • 4 големи патладжана
  • 4 стръка пресен лук
  • 3 глави карфиол
  • 150 г смлени орехи
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте патладжаните, отрежете дръжките им и ги разполовете. Издълбайте вътрешността им и получените лодки посолете и оставете под наклон за 20 минути, за да се отцедят от горчивината.
  2. Настържете карфиолите на по-едрата част на рендето.
  3. Издълбаната плънка от патладжаните, заедно с настъргания карфиол, задушете със зехтина, като добавете към тях пресния лук. След 10 минути добавете и нарязания магданоз, като отделете една част за декорация. Оставете още 1-2 минути да се задуши плънката, като бъркате постоянно и отстранете от котлона.
  4. С тази плънка напълнете отцедените патладжаните. Подредете ги в намазнена с масло тава и ги сложете да се пекат на умерена, предварително загрята фурна за 15-20 минути.
  5. Когато са готови, сервирайте с поръсен отгоре пресен магданоз.

 

3. Печен алабаш с орехи за Бъдни вечер

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
50 минути 4 3,9 г

 

Необходими продукти:

  • 20 г орехи, киснати във вода за 2 часа и след това нарязани
  • 500 г обелен и нарязан на кубчета алабаш
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. горчица
  • 2 ч. л. риган
  • няколко стръка прясна мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°С. Поставете кубчетата алабаш върху пергаментова хартия, подправете със сол и черен пипер и ги гответе в горната част на фурната за около 25 минути. Смесете горчицата, зехтина и ригана в малка купичка, овкусете със сол и пипер.
  2. Залейте с получения сос алабаша и гответе за още 10 минути при 220°С. Прибавете орехите. И печете за още 10 минути, докато алабашът е напълно готов.
  3. Сервирайте като украсите всяка порция със стръкче прясна мащерка.

 

4. Ястия за бъдни вечер: Сарми с карфиол

 

Кето ястия за бъдни вечер, сарми.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
1 час и 20 минути 8 5 г

 

Необходими продукти:

  • 1 бр. кисело или прясно зеле
  • 2 глави карфиол
  • 2 стръка праз лук
  • 100 г смлени орехи
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол, черен и червен пипер на вкус
  • 200 мл зелев сок
  • няколко стръка магданоз за сервиране

 

Начин на приготвяне:

  1. Отделете по-големите листа на зелката от кочана и изрежете дебелите жилки. Останалото зеле нарежете на ситно и задушете с 1 с. л. зехтин.
  2. Нарежете праза на ситно и го смесете с настъргания карфиол и смлените орехи. Задушете с масло за около 10 минути. Овкусете с черен и червен пипер. Бъркайте още минута и отстранете от огъня.
  3. С помощта на супена лъжица сложете по малко плънка във всяко листо. Завива се добре и се подрежда в по-дълбока тенджера, дъното на която се застила с остатъка от задушеното зеле. Наредете сармите, залейте ги със зелевия сок и 1 ч. ч. топла вода, притиснете с плоска чиния и варете на тих огън, докато течността се изпари и остане само мазнина.
  4. Когато са готови, сервирайте с наситнен магданоз.

 

В кулинарния ни блог ще намерите предложение и за постни лозови сарми, също с карфиолен ориз.

 

5. Задушени зеленчуци

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
25-30 минути 4 9 г

 

Необходими продукти:

  • 300 г брюкселско зеле
  • 3-4 бр. червени чушки
  • 1 бр. алабаш
  • 2 бр. тиквички
  • 300 г гъби
  • 1 бр. броколи
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. пресен риган
  • сусамово семе за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на кръгчета, осолете и оставете да се отцедят за около час.
  2. Бланширайте броколите за 30 секунди в кипяща вода.
  3. Нарежете алабаша, чушките, брюкселското зеле, гъбите и сложете да се задушат за около 5 минути в дълбок тиган със зехтина. След това добавете и тиквичките, заедно с броколите. След 6-7 минути добавете ригана, сол и пипер на вкус, и оставете още 3-4 минути на котлона.
  4. При сервиране можете да поръсите зеленчуците със сусамово семе.

В случай, че търсите идеи за друго зеленчуково блюдо на вашата трапеза, опитайте и постен кето гювеч с бамя с разнообразие от съставки и подправки.

 

6. Гъби в мазнина и орехова разядка

 

Кето ястия за бъдни вечер. Гъби в мазнина, орехова разядка.

 

Рецептата за гъби в мазнина сме я споделяли и преди – можете да я откриете в кулинарната ни секция. В една порция се съдържат само 3 г нетни въглехидрати, а приготвени със зехтин стават чудесно ястие за постната трапеза.

 

7. Обредна питка

 

Обредна пита за бъдни вечер. Кето ястия за бъдни вечер.

 

Макар и на последно място в този списък, тази рецепта е първа по важност в менюто на Бъдни вечер. Нашата рецепта за питка без глутен и захар е препоръчителна алтернатива за всеки, който се стреми да запази здравословното си и диетично хранене.

 

 

Традицията за Бъдни вечер повелява…

Бъдни вечер е един от най-значимите празници за българското семейство. Предавани от поколение на поколение, традициите за тази вечер не са се променили и до днес.

Най-важният елемент на този празник е семейството – то трябва да бъде заедно и да посрещне вечерта около трапезата. Тук акцентът обаче не пада върху храненето, а върху ритуалите по подготовката на вечерята.

На първо и най-важно място поставяме обредната питка, която започва да се приготвя от ранни зори на 24-ти декември.

По стари български обичаи, най-младите момичета в семейството носят мълчана вода, с която домакинята на къщата замесва питата, наричана бъдняк.

В нея се поставя сребърна монета и дрянови пръчки за късмет и плодородие. Единствено момите за женене не могат да вземат участие в приготвянето на питата, защото се е смятало, че така те ще отнесат берекета в новия си дом.

И докато жените подготвят празничната трапеза, мъжете имат също толкова отговорна задача. Те трябва да изберат бъдник от круша или дъб, който ще символизира хармонията в света или така нарареченото Световно дърво.

Бъдникът трябва да се запали от най-възрастния мъж в семейството и да гори през цялата вечер. Според древни вярвания, именно бъдникът прогонва злите сили и носи плодородие. Ето как идва наименованието на Бъдни вечер.

 

Какво се поставя на трапезата на Бъдни вечер?

 

Ястия за Бъдни вечер.

 

Освен свещената обредна пита, която се разчупва сред всеки член на семейството, се приготвят и определен брой ястия за Бъдни вечер – 7, 9 или 12.

Седем – колкото са дните от седмицата, девет – колкото са месеците от бременността или 12 – за дванадесетте месеца от годината.

Абсолютно задължително е всички ястия за Бъдни вечер да са постни, тъй като това е последният ден от Рождественския пост.

Светли празници от екипа на Фор Лайф!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Йорданка Тодорова 23.12.2021 at 21:58 - Отговор

    Благодаря! Менюто е чудесно!
    Весела Коледа!

  2. Antoanet toni 22.12.2021 at 10:09 - Отговор

    Благодаря за чудесните рецепти ще направя някои от тях! Пожелавам ви весели и щастливи празници, бъдете здрави!

  3. roza tsenkova 23.12.2019 at 23:09 - Отговор

    retseptite sa 4ydesni 6te bse vbazpolzvam mnogo blagodaria v posnite sarmi slojih smliani maslini i gabi praz lyk i mnogo podpravki veseli praznitsi na vsi4ki

Оставете коментар