Няма по-прекрасно време от Коледните празници. Семейство, близки и роднини се срещат в едно празнично безвремие, в което всеки е отворил сърцето си, забравил е проблемите си и се е настроил за топли и изпълнени с любов и радост дни. За тази част от годината всеки от нас се готви със седмици – подаръци за всички любими хора, празнични вечери на Бъдни вечер, красива украса и много, много настроение. За малчуганите, Коледа е една магична приказва, в която чудесата дебнат отвсякъде, а Дядо Коледа чука на вратата с подаръци.

Разбира се, за стопаните на едно семейство, коледните празници освен веселие, са и голяма отговорност. Подготовката за този празник е дело на жената в къщата, която освен всички задължения по дома е нужно да приготви празнична вечеря, с която цялото семейство да посрещне празника. Ето защо сме решили да помогнем в подготовката на този така обичан период от годината с наши идеи, основани на българските традиции.

Предлагаме ви 7 ястия, които да приготвите за Бъдни вечер. Ето го и нашето празнично меню за вечерта преди Рождество Христово:

 

Салата от запечено брюкселско зеле

Необходими продукти:

  • Около 15 главички брюкселско зеле
  • 50 г орехи
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 3 с. л. зехтин
  • 3 стръка магданоз

Приговяне:

  1. Разполовете главичките на брюкселското зеле. Наредете ги върху пергаментова хартия и ги запечете леко за около 10 минути на 180оС. Когато са готови, извадете ги и оставете настрани да се охладят.
  2. Счукайте орехите, смесете ги със зехтина и ябълковия оцет. Полейте със сместа запеченото брюкселско зеле. Поръсете салатата със ситно нарязан магданоз.

 

Пълнен патладжан с карфиол за Бъдни вечер

 

Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Необходими продукти:

  • 4 големи патладжана
  • 4 стръка пресен лук
  • 3 големи карфиола
  • 1 ч. ч. смлени орехи
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 3 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Измийте патладжаните, отрежете дръжките им и ги разполовете. Издълбайте вътрешността им и получените лодки посолете и оставете под наклон за 20 минути, за да се отцедят от горчивината.
  2. Настържете карфиолите на по-едрата част на рендето.
  3. Издълбаната плънка от патладжаните, заедно с настъргания карфиол, задушете със зехтина, като добавете към тях пресния лук. След 10 минути добавете и нарязания магданоз, като отделете една част за декорация. Оставете още 1-2 минути да се задуши плънката, като бъркате постоянно и отстранете от котлона.
  4. С тази плънка напълнете отцедените патладжаните. Подредете ги в намазнена с масло тава и ги сложете да се пекат на умерена, предварително загрята фурна за 15-20 минути.
  5. Когато са готови, сервирайте с поръсен отгоре пресен магданоз.

 

Печен алабаш с орехи за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • 20 г орехи, киснати във вода за 2 часа и след това нарязани
  • 500 г обелен и нарязан на кубчета алабаш
  • 100 г сушени домати
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. горчица
  • 2 ч. л. риган
  • няколко стръка прясна мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°С. Поставете кубчетата алабаш върху пергаментова хартия, подправете със сол и черен пипер и ги гответе в горната част на фурната за около 25 минути. Смесете горчицата, зехтина, сушените домати и ригана в малка купичка, овкусете със сол и пипер.
  2. Залейте с получения сос алабаша и гответе за още 10 минути при 220°С. Прибавете орехите. И печете за още 10 минути, докато алабашът е напълно готов.
  3. Сервирайте като украсите всяка порция със стръкче прясна мащерка.

 

Сарми с карфиол за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • 1 бр. кисело или прясно зеле
  • 2 глави карфиол
  • 2 стръка праз
  • ½ ч. ч. смлени орехи
  • 1 с. л. зехтин
  • сол, черен и червен пипер на вкус
  • 1 ч. ч. зелев сок
  • няколко стръка магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Отделете по-големите листа на зелката от кочана и изрежете дебелите жилки. Останалото зеле нарежете на ситно и задушете с 1 с. л. зехтин.
  2. Нарежете праза на ситно и го смесете с настъргания карфиол и смлените орехи. Задушете с масло за около 10 минути. Овкусете с черен и червен пипер. Бъркайте още минута и отстранете от огъня.
  3. С помощта на супена лъжица сложете по малко плънка във всяко листо. Завива се добре и се подрежда в по-дълбока тенджера, дъното на която се застила с остатъка от задушенето зеле. Наредете сармите, залейте ги със зелевия сок и 1 ч. ч. топла вода, притиснете с плоска чиния и варете на тих огън, докато течността се изпари и остане само мазнина.

Когато са готови, сервирайте с наситнен магданоз.

 

Задушени зеленчуци за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • 300 г брюкселско зеле
  • 3-4 бр. червени чушки
  • 1 бр. алабаш
  • 2 бр. тиквички
  • 300 г гъби
  • 1 бр. броколи
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. пресен риган
  • сусамово семе за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на кръгчета, осолете и оставете да се отцедят за около час.
  2. Бланширайте броколите за 30 секунди в кипяща вода.
  3. Нарежете алабаша, чушките, брюкселското зеле, гъбите и сложете да се задушат за около 5 минути в дълбок тиган със зехтина. След това добавете и тиквичките, заедно с броколите. След 6-7 минути добавете ригана, сол и пипер на вкус, и оставете още 3-4 минути на котлона.

При сервиране можете да поръсите зеленчуците със сусамово семе.

Към тях ще добавяме и гъби с мазнина (вижте тук) и нашата любима обредна пита (вижте тук).

 

Традицията за Бъдни вечер повелява…

Бъдни вечер е един от най-значимите празници за българското семейство. Предавани от поколение на поколение, традициите за тази вечер не са се променили и до днес.

Най-важният елемент на този празник е семейството – то трябва да бъде заедно и да посрещне вечерта около трапезата. Тук акцентът обаче не пада върху храненето, а върху ритуалите по подготовката на вечерята. На първо и най-важно място поставяме обредната питка, която започва да се приготвя от ранни зори на 24-ти декември. По стари български обичаи, най-младите момичета в семейството носят мълчана вода, с която домакинята на къщата замесва питата, наричана бъдняк. В нея се поставя сребърна монета и дрянови пръчки за късмет и плодородие. Единствено момите за женене не могат да вземат участие в приготвянето на питата, защото се е смятало, че така те ще отнесат берекета в новия си дом.

И докато жените подготвят празничната трапеза, мъжете имат също толкова отговорна задача. Те трябва да изберат бъдник от круша или дъб, който ще символизира хармонията в света или т.нар. Световно дърво. Бъдникът трябва да се запали от най-възрастния мъж в семейството и да гори през цялата вечер. Според древни вярвания, именно бъдникът прогонва злите сили и носи плодородие. Ето как идва наименованието на Бъдни вечер.

 

Какво се поставя на трапезата на Бъдни вечер?

 

 

Освен свещената питка, която се разчупва сред всеки член на семейството, се приготвят и определен брой ястия – 7, 9 или 12. Седем – колкото са дните от седмицата, девет – колкото са месеците от бременността или 12 за дванадесетте месеца от годината. Абсолютно задължително е гозбите да са постни, тъй като Бъдни вечер е последният ден от Рождественския пост.

Очаквайте всяка рецепта, заедно с история на традиционното ястие в следващите ни статии. Нашият екип с нетърпение очаква идващите празници и затова сме ви приготвили различни награди и игри.

Екипът на Фор Лайф