Рибай стек на тиган с масло

Обновена: 09.10.2025|
3 мин. четене
RРибай стек на тиган.

Рибай стек на тиган изисква прецизност и внимание при приготвяне, за да се получи чудесен резултат с крехко и ароматно месо. Споделяме една класическа рецепта за рибай стек на тиган, с която да си приготвите страхотен кето обяд или вечеря.

 

Рецепта за рибай стек на тиган с масло

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10-15 минути 4 0,28 г нетни въглехидрати
695 калории
41,75 г протеин
59,25 г мазнини

 

Времето и техниката на готвене са ключови за степента на изпичане, затова някои хора използват термометър за месо, с който да следят вътрешната температура на стековете.

Необходими продукти:

  • 2 броя рибай стек от младо говеждо (≈900 г)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 50 г краве масло гхи
  • 1 скилидка чесън
  • Клонка розмарин (по желание)
  • Сол и пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Извадете стековете от опаковката, оставете месото да достигне стайна температура за 20 минути, като подсушите с кухненска хартия.
  • Овкусете ги със сол и пипер, намазнете добре със зехтин.
  • Нагорещете тигана и добавете половината масло. Когато се разтопи, сложете двата стека в него.
  • Добавете отстрани скилидката чесън и клонката розмарин.
  • На всеки 30 секунди до 1 минута обръщайте стековете, за да се запечатат добре.
  • 2 минути преди да извадите стековете, добавете останалата половина от маслото. С помощта на лъжица заливайте пържолата с получения сос до готовност, за да разпределите ароматите.
  • Времето за готвене варира според желаната степен на изпичане (вижте по-долу).

 

След като са готови, оставете стековете да починат 5-10 минути преди сервиране.

Степените за готвене на рибай стек на тиган са, както следва:

  1. Rare (леко изпечен): 3-4 минути на страна, почивка за 6 минути. Цветът вътре е червен и вътрешната температура на месото достига до 49-54°C.
  2. Medium (средно изпечен): 6-7 минути на страна, почивка за 4 минути. Вътрешността е розова с червеникав оттенък. Температурата на месото е между 57-63°C.
  3. Well done (добре изпечено): 8+ минути на страна, почивка за 1 минута. Голяма част от вътрешността е розова. Вътрешната температура на месото е между 68°C (+).

 

В секцията „Кето рецепти“, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 ще откриете още много месни предложения, с които да обогатите кето менюто си, както и подходящи гарнитури за рибай стек на тиган.

 

Кой тиган е най-подходящ за готвене на рибай стек?

Препоръчваме да използвате средно голям тиган с тежка основа, тъй като това ще помогне за равномерното разпределение на топлината. Важно е да използвате достатъчно голям тиган – все пак трябва да има място около стековете за отделянето на масления сос. Ако препълните тигана, температурата ще спадне твърде бързо и пържолите ще се задушат на пара, вместо да се запечатат и да покафенят.

 

Какво да сервирате с рибай стек на тиган?

 

RРибай стек на тиган.

 

Опциите за гарнитура са безкрайни – крехкото и маслено месо се комбинира чудесно със зеленчуци и сосове.

Препоръчваме ви да комбинирате:

  • С гъби (гриловани, запечени, с масло)
  • Сос чимичури
  • Аспержи (печени или на пара)
  • Зеленчуков чипс (от кейл или тиквички)
  • Гриловани зеленчуци
  • Пюре от карфиол
  • Зелен фасул
  • Броколи (хапки, панирани, задушени)
  • Всякакъв вид салати

 

Разнообразието на зеленчуци, които можетм са съчетаем с рибай стек на тиган позволява да приготвим едно пълноценно основно ястие.

 

Какво вино да комбинирате с рибай стек?

Рибай стекът, с неговата богата мраморираност и наситен вкус, изисква вино, което да му бъде достоен партньор. Класическият избор е червено вино с интензивен аромат и добра структура. Най-подходящи са сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Сира, които със своята дълбочина и сложност отлично допълват сочния вкус на стека.

Ако предпочитате по-смели комбинации, опитайте се да съчетаете рибай стек на тиган с Малбек, който предлага плътни нотки на черни плодове и подправки, или дори Зинфандел, известен със своята сладост, пикантност и високо съдържание на алкохол.

За тези, които са склонни да експериментират, може да опитате и вина от по-малко известни региони, като испанско Риоха или италианско Бароло, които добавят допълнителни пластове към вкусовете на месото.

 

Още от здравословната ни кухня

 

салата с брюкселско зеле и кейл

 

Интересна и различна гарнитура е тази салата от брюкселско зеле и кейл, която да допълни питателният рибай стек на тиган.

Пригответе ароматните стекове и споделете с нас резултата си, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.

Направете кето режима си още по-лесен, като се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Към него добавяме и подробен списък за пазаруване, за да не забравите нито една съставка от предложените за обяд или вечеря ястия.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 06.12.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

  • Телешки кето бургер - рецепта.

    Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.

  • Кето доматени сосове. Свински пържоли на скара.

    Насладете се на апетитни рецепти за сочни свински пържоли на скара, които ще се усладят и на най-капризните.

  • Алфа липоева-киселина. Свински шишчета. Фланк стек със сос чимичури.

    Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи

Оставете коментар