Рибай стек на тиган с масло

Обновена: 15.01.2025|
RРибай стек на тиган.

Рибай стек на тиган изисква прецизност и внимание при приготвяне, за да се получи чудесен резултат с крехко и ароматно месо. Споделяме една класическа рецепта за рибай стек на тиган, с която да си приготвите страхотен кето обяд или вечеря.

 

Рецепта за рибай стек на тиган с масло

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10-15 минути 4 0,28 г нетни въглехидрати
695 калории
41,75 г протеин
59,25 г мазнини

 

Времето и техниката на готвене са ключови за степента на изпичане, затова някои хора използват термометър за месо, с който да следят вътрешната температура на стековете.

Необходими продукти:

  • 2 броя рибай стек от младо говеждо (≈900 г)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 50 г краве масло гхи
  • 1 скилидка чесън
  • Клонка розмарин (по желание)
  • Сол и пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Извадете стековете от опаковката, оставете месото да достигне стайна температура за 20 минути, като подсушите с кухненска хартия.
  • Овкусете ги със сол и пипер, намазнете добре със зехтин.
  • Нагорещете тигана и добавете половината масло. Когато се разтопи, сложете двата стека в него.
  • Добавете отстрани скилидката чесън и клонката розмарин.
  • На всеки 30 секунди до 1 минута обръщайте стековете, за да се запечатат добре.
  • 2 минути преди да извадите стековете, добавете останалата половина от маслото. С помощта на лъжица заливайте пържолата с получения сос до готовност, за да разпределите ароматите.
  • Времето за готвене варира според желаната степен на изпичане (вижте по-долу).

 

След като са готови, оставете стековете да починат 5-10 минути преди сервиране.

Степените за готвене на рибай стек на тиган са, както следва:

  1. Rare (леко изпечен): 3-4 минути на страна, почивка за 6 минути. Цветът вътре е червен и вътрешната температура на месото достига до 49-54°C.
  2. Medium (средно изпечен): 6-7 минути на страна, почивка за 4 минути. Вътрешността е розова с червеникав оттенък. Температурата на месото е между 57-63°C.
  3. Well done (добре изпечено): 8+ минути на страна, почивка за 1 минута. Голяма част от вътрешността е розова. Вътрешната температура на месото е между 68°C (+).

 

В секцията „Кето рецепти“, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 ще откриете още много месни предложения, с които да обогатите кето менюто си, както и подходящи гарнитури за рибай стек на тиган.

 

Кой тиган е най-подходящ за готвене на рибай стек?

Препоръчваме да използвате средно голям тиган с тежка основа, тъй като това ще помогне за равномерното разпределение на топлината. Важно е да използвате достатъчно голям тиган – все пак трябва да има място около стековете за отделянето на масления сос. Ако препълните тигана, температурата ще спадне твърде бързо и пържолите ще се задушат на пара, вместо да се запечатат и да покафенят.

 

Какво да сервирате с рибай стек на тиган?

 

RРибай стек на тиган.

 

Опциите за гарнитура са безкрайни – крехкото и маслено месо се комбинира чудесно със зеленчуци и сосове.

Препоръчваме ви да комбинирате:

  • С гъби (гриловани, запечени, с масло)
  • Сос чимичури
  • Аспержи (печени или на пара)
  • Зеленчуков чипс (от кейл или тиквички)
  • Гриловани зеленчуци
  • Пюре от карфиол
  • Зелен фасул
  • Броколи (хапки, панирани, задушени)
  • Всякакъв вид салати

 

Разнообразието на зеленчуци, които можетм са съчетаем с рибай стек на тиган позволява да приготвим едно пълноценно основно ястие.

 

Какво вино да комбинирате с рибай стек?

Рибай стекът, с неговата богата мраморираност и наситен вкус, изисква вино, което да му бъде достоен партньор. Класическият избор е червено вино с интензивен аромат и добра структура. Най-подходящи са сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Сира, които със своята дълбочина и сложност отлично допълват сочния вкус на стека.

Ако предпочитате по-смели комбинации, опитайте се да съчетаете рибай стек на тиган с Малбек, който предлага плътни нотки на черни плодове и подправки, или дори Зинфандел, известен със своята сладост, пикантност и високо съдържание на алкохол.

За тези, които са склонни да експериментират, може да опитате и вина от по-малко известни региони, като испанско Риоха или италианско Бароло, които добавят допълнителни пластове към вкусовете на месото.

 

Още от здравословната ни кухня

 

салата с брюкселско зеле и кейл

 

Интересна и различна гарнитура е тази салата от брюкселско зеле и кейл, която да допълни питателният рибай стек на тиган.

Пригответе ароматните стекове и споделете с нас резултата си, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.

Направете кето режима си още по-лесен, като се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Към него добавяме и подробен списък за пазаруване, за да не забравите нито една съставка от предложените за обяд или вечеря ястия.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

  • Телешки кето бургер - рецепта.

    Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.

  • Кето доматени сосове. Свински пържоли на скара.

    Насладете се на апетитни рецепти за сочни свински пържоли на скара, които ще се усладят и на най-капризните.

  • Алфа липоева-киселина. Свински шишчета. Фланк стек със сос чимичури.

    Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи

Оставете коментар