Рибай стек на тиган с масло
Рибай стек на тиган изисква прецизност и внимание при приготвяне, за да се получи чудесен резултат с крехко и ароматно месо. Споделяме една класическа рецепта за рибай стек на тиган, с която да си приготвите страхотен кето обяд или вечеря.
Рецепта за рибай стек на тиган с масло
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
10-15 минути | 4 | 0,28 г нетни въглехидрати 695 калории 41,75 г протеин 59,25 г мазнини |
Времето и техниката на готвене са ключови за степента на изпичане, затова някои хора използват термометър за месо, с който да следят вътрешната температура на стековете.
Необходими продукти:
- 2 броя рибай стек от младо говеждо (≈900 г)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 50 г краве масло гхи
- 1 скилидка чесън
- Клонка розмарин (по желание)
- Сол и пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете стековете от опаковката, оставете месото да достигне стайна температура за 20 минути, като подсушите с кухненска хартия.
- Овкусете ги със сол и пипер, намазнете добре със зехтин.
- Нагорещете тигана и добавете половината масло. Когато се разтопи, сложете двата стека в него.
- Добавете отстрани скилидката чесън и клонката розмарин.
- На всеки 30 секунди до 1 минута обръщайте стековете, за да се запечатат добре.
- 2 минути преди да извадите стековете, добавете останалата половина от маслото. С помощта на лъжица заливайте пържолата с получения сос до готовност, за да разпределите ароматите.
- Времето за готвене варира според желаната степен на изпичане (вижте по-долу).
След като са готови, оставете стековете да починат 5-10 минути преди сервиране.
Степените за готвене на рибай стек на тиган са, както следва:
- Rare (леко изпечен): 3-4 минути на страна, почивка за 6 минути. Цветът вътре е червен и вътрешната температура на месото достига до 49-54°C.
- Medium (средно изпечен): 6-7 минути на страна, почивка за 4 минути. Вътрешността е розова с червеникав оттенък. Температурата на месото е между 57-63°C.
- Well done (добре изпечено): 8+ минути на страна, почивка за 1 минута. Голяма част от вътрешността е розова. Вътрешната температура на месото е между 68°C (+).
В секцията „Кето рецепти“, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2 ще откриете още много месни предложения, с които да обогатите кето менюто си, както и подходящи гарнитури за рибай стек на тиган.
Кой тиган е най-подходящ за готвене на рибай стек?
Препоръчваме да използвате средно голям тиган с тежка основа, тъй като това ще помогне за равномерното разпределение на топлината. Важно е да използвате достатъчно голям тиган – все пак трябва да има място около стековете за отделянето на масления сос. Ако препълните тигана, температурата ще спадне твърде бързо и пържолите ще се задушат на пара, вместо да се запечатат и да покафенят.
Какво да сервирате с рибай стек на тиган?
Опциите за гарнитура са безкрайни – крехкото и маслено месо се комбинира чудесно със зеленчуци и сосове.
Препоръчваме ви да комбинирате:
- С гъби (гриловани, запечени, с масло)
- Сос чимичури
- Аспержи (печени или на пара)
- Зеленчуков чипс (от кейл или тиквички)
- Гриловани зеленчуци
- Пюре от карфиол
- Зелен фасул
- Броколи (хапки, панирани, задушени)
- Всякакъв вид салати
Разнообразието на зеленчуци, които можетм са съчетаем с рибай стек на тиган позволява да приготвим едно пълноценно основно ястие.
Какво вино да комбинирате с рибай стек?
Рибай стекът, с неговата богата мраморираност и наситен вкус, изисква вино, което да му бъде достоен партньор. Класическият избор е червено вино с интензивен аромат и добра структура. Най-подходящи са сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Сира, които със своята дълбочина и сложност отлично допълват сочния вкус на стека.
Ако предпочитате по-смели комбинации, опитайте се да съчетаете рибай стек на тиган с Малбек, който предлага плътни нотки на черни плодове и подправки, или дори Зинфандел, известен със своята сладост, пикантност и високо съдържание на алкохол.
За тези, които са склонни да експериментират, може да опитате и вина от по-малко известни региони, като испанско Риоха или италианско Бароло, които добавят допълнителни пластове към вкусовете на месото.
Още от здравословната ни кухня
Интересна и различна гарнитура е тази салата от брюкселско зеле и кейл, която да допълни питателният рибай стек на тиган.
Пригответе ароматните стекове и споделете с нас резултата си, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.
Направете кето режима си още по-лесен, като се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Към него добавяме и подробен списък за пазаруване, за да не забравите нито една съставка от предложените за обяд или вечеря ястия.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.
Насладете се на апетитни рецепти за сочни свински пържоли на скара, които ще се усладят и на най-капризните.
Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи