Сваляне на кръвна захар – 4 ефективни метода

Обновена: 23.05.2024|
Сваляне на кръвна захар.

Кръвната захар е един от естествените механизми на организма ни за усвояване на храната и балансиране на множество вътрешни процеси. 

Регулирането на глюкозата в кръвта може да се постигне чрез различни техники. Освен с медикаменти, можем да помогнем на тялото си и чрез някои домашни методи.

 

vitk2 400
omega3 600
vitk2 400
omega3 600

Методи за бързо сваляне на кръвна захар

Начините за сваляне на кръвна захар без лекарства не бива да са заместител на лекарското наблюдение, но могат да са полезно допълнение към него.

1. Сваляне на кръвна захар с лимон и оцет

 

сваляне на кръвна захар

 

Тези два кисели продукта могат да понижат нивата на глюкоза в кръвта ни по различни начини:

 • Лимон: Забързва метаболизма и понижава кръвната захар поради своя нисък гликемичен индекс и антиоксидантен ефект.
 • Оцет: Отразява се добре на кръвната захар, когато се консумира редовно заедно с храната.

2. Сваляне на кръвна захар чрез билки

Има различни естествени билки и растения, които можем да използваме за регулиране и сваляне на кръвна захар в домашни условия:

 • Канела: Проучвания показват, че канелата понижава инсулиновата резистентност и подобрява нивата на кръвна захар. Също така действа благоприятно на холестерола. Не бива да предприемаме сваляне на кръвна захар с канела, ако имаме здравословни проблеми, свързани с черния дроб.
 • Женшен: Това растение има множество ползи за организма – насърчава имунната система, подобрява когнитивните функции, намалява възпалението и понижава нивата на кръвната захар. Женшенът успешно стимулира производството на инсулин и забавя разграждането на въглехидратите.
 • Джинджифил: Лютивият корен подобрява чувствителността на тялото към инсулин, което предразполага към по-ефикасно усвояване на глюкозата от клетките.
 • Сминдух: В традиционната медицина се е използвал за третиране на диабет. Семената са богати на фибри, което балансира нивата на кръвна захар и забавя разграждането на въглехидратите.

3. Сваляне на кръвна захар с тренировки

 

сваляне на кръвна захар

 

Редовното движение и подходящите упражнения подобряват инсулиновата чувствителност на тялото. С тяхна помощ глюкозата се използва по-лесно от клетките, които захранва, и се намаляват нивата на захар в кръвта. Заседналият начин на живот вреди на цялостното здравословно състояние и е хубаво да открием подходящ за нас начин да се движим редовно.

4. Промяна в диетата

Има няколко ключови фактора в диетата ни, които могат да ни помогнат за лесно сваляне на кръвната захар:

 • Избягване на въглехидрати: Този макронутриент веднага се превръща в захар в тялото ни. Препоръчва се да консумираме по-малко въглехидрати с храната си, за да ограничим рязкото повишаване на кръвната захар. Препоръчителната диета за сваляне на кръвна захар е богата на белтъчини.
 • Прием на повече фибри: Влакнините забавят усвояването на захарта и въглехидратите от тялото, поради което кръвната захар се повишава бавно и постепенно. Богати на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите култури.
 • Хапване на достатъчно храна: Препоръчително е да се храним балансирано и умерено, но без да преяждаме. Контролът на теглото е също толкова важен, колкото и типът храна, който приемаме.
 • Храни с нисък гликемичен индекс: Този индекс показва колко бързо се разгражда и усвоява храната, заедно с която се повишава и кръвната захар. Стойностите на гликемичния индекс са между 0 и 100, като храните с нисък индекс, които не провокират скок в кръвната захар, са със стойност под 55.
 • Храни, богати на пробиотици: Проучвания показват, че приемът на пробиотици понижава кръвната захар. Можем да си ги набавим чрез храни като кисело мляко, кефир, кимчи, туршия, кисело зеле и други.
 • Пълноценна хидратация: Важно е да пием достатъчно вода за благосъстоянието на цялото тяло. Приемът на достатъчно течности насърчава уринирането, което може да изчисти тялото от излишната кръвна захар. За тази цел не трябва да пием напитки със захар.
 • Храни, богати на хром и магнезийДефицитите на тези съединения предразполагат тялото да задържа глюкозата в кръвта. Хром може да си набавим от месо, плодове, зеленчуци и ядки, а магнезий от тъмни зеленчуци, тиква, риба тон, пълнозърнести храни, банани и боб.

5. Добавки за сваляне на кръвна захар

Някои добавки също могат да бъдат добри помощници за сваляне на кръвна захар като например берберин. Това съединение може да подобри реакцията на клетките към инсулин и да им помогне по-лесно да усвояват глюкозата от кръвта. По този начин той спомага за регулиране нивата на кръвната захар. 

Коензим Q10 е друга полезна добавка. Този мощен антиоксидант помага в борбата със свободните радикали в организма, които се отразяват зле на инсулиновата чувствителност и регулацията на кръвната захар. 

 

Други спомагателни техники за сваляне на кръвна захар

 

сваляне на кръвна захар

 

Общото благосъстояние на тялото е тясно свързано с нивата на кръвната захар и отговорът на тялото ни към тях.

Пълноценният сън и здравословното справяне със стреса ще помогнат на организма да се справи с повишените нива и да постигне баланс в кръвта.

Понякога сваляне на кръвната захар може да се постигне единствено чрез медикаменти. Заедно с тях можем да приложим техниките за здравословен начин на живот и да провеждаме редовни консултации с лекуващия си лекар. В много от случаите лекарствената доза бавно се намалява, ако успяваме да се справим с повишените нива на кръвна захар по естествен начин.

 

Какво представлява кръвната захар?

Кръвна захар наричаме естественото съдържание на глюкоза в кръвта ни. Тя се набавя и събира в кръвта чрез храната, която ядем. Тази захар се използва от тялото ни за енергия, след като мине през няколко процеса.

След поглъщане на храна тялото ни разгражда съставките в нея до глюкоза. Това съединение се освобождава в кръвта и при тази промяна панкреасът реагира, произвеждайки инсулин. Той действа като ключ, който отваря клетките и позволява на глюкозата да влезе в тях, за да бъде използвана за производство на енергия. Този процес е от съществено значение при поддържане нормалните нива на кръвната захар, както и за общата обмяна в организма.

При диабет тип 1 панкреасът синтезира твърде малко инсулин, който да оползотвори глюкозата, и тя не влиза в клетките и не се използва за енергия. При диабет тип 2, панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но пък клетките не реагират ефективно на този хормон, което води до т.нар. инсулинова резистентност (невъзприемчивост). И в двата случая се повишават нивата на кръвната глюкоза и това е свързано със сериозни здравни последици.

 

Какви са здравословните граници за кръвна захар?

Кръвната захар естествено се повишава след хранене. При консумирането на захарни и високовъглехидратни храни се получава т.нар. скок на кръвната захар.

Тогава се надхвърлят общоприетите, приблизителни стандарти за нормални нива на кръвната глюкоза:

 • На гладно: глюкозата в кръвта е между 3 и 5 ммол/л.
 • След хранене: глюкозата достига между 7.5 и 8 ммол/л.

Ниска кръвна захар

Ако тялото ни е постоянно близо до горните граници или ги надхвърля, трябва да се консултираме с лекар и да обърнем внимание на диетата си. Ниските стойности обаче също не са добри показатели. При много ниски стойности на кръвната захар (под 2 ммол/л) пациентите може да изпаднат в кома.

Причини за прекомерно ниската кръвна захар са някои чернодробни заболявания, хормонални дефицити, увреждания на бъбреците. Това състояние се нарича хипогликемия и може да доведе до неприятни симптоми:

 • Изпотяване
 • Треперене на краката
 • Слабост и умора
 • Ускорен пулс
 • Замъгляване на зрението
 • Световъртеж
 • Раздразнителност и объркване
 • Глад

Хора, които са застрашени от опасно ниски или високи нива на кръвната захар, понякога самостоятелно използват глюкомер, с който да бъдат отчитани нивата на глюкоза в кръвта.

Опасна ли е високата кръвна захар?

 

сваляне на кръвна захар

 

Високата кръвна захар, или хипергликемия, може да доведе до различни здравословни усложнения и нежелани симптоми:

 • Неутолимо чувство за жажда
 • Обща умора, слабост и отпадналост
 • Главоболие
 • Често уриниране
 • Замъгляване на зрението
 • Бавно зарастване на рани

 

Повишените нива на кръвна захар за дълъг период от време могат да нанесат необратими увреждания на крайниците, бъбреците, нервната система, очите и кръвоносните съдове. За да запазим тялото си здраво, трябва да правим редовни изследвания и консултации и да поддържаме кръвната си захар в нормални нива.

 

Заключение

За да бъдем жизнени и здрави, трябва да се грижим добре за организма си. Успешното регулиране на кръвната захар ще предпази тялото ни от увреждания и хронични заболявания, но също може да ни помогне да се чувстваме по-добре в собственото си тяло.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява кръвната захар?

Така наричаме глюкозата, която естествено циркулира в кръвта. Тя се използва за енергия на клетките под влиянието на инсулина.

Какви са нормалните стойности?

Здравословните нива на гладно са между 3 и 5 ммол/л, а след хранене между 7 и 8 ммол/л. Твърде високите и твърде ниските нива са опасни за здравето и могат да доведат до заболявания, увреждания и неприятни ефекти.

Какви са най-добрите техники за сваляне на кръвна захар?

Освен с медикаменти можем да понижим нивата на кръвна захар чрез някои техники в домашни условия - чрез приема на канела, женшен, джинджифил, лимон, сминдух и оцет. Редовното движение и здравословният начин на хранене с по-малко въглехидрати също подобряват регулирането на кръвната захар.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 06.12.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Галин Стоянов 27.04.2024 at 9:21 - Отговор

  Благодаря Ви за информацията!

 2. Елена Иванова 15.12.2023 at 9:39 - Отговор

  Благодаря Ви за информацията! Полезна, образователна, напомняща и много важна!

Оставете коментар

Обновена: 23 май 2024 в 17:13 | Публикувана: 6 декември 2023 в 13:47 | Категория: Здраве