Спелта – ползи за здравето + 3 рецепти

През Средновековието често се е консумирала, тъй като зърната са по-лесни за съхранение поради наличието на естествена защитна обвивка. С времето пшеницата измества спелтата, която обаче отново набира популярност през последните няколко години. Тъй като в спелтата се съдържат повече полезни съединения, брашното от спелта е за предпочитане пред обикновеното пшенично.В Бавария и Белгия се произвежда бира, направена от спелта.
Хранителни стойности
В 100 г сварена спелта откриваме:- 127 калории
- 6 г белтъчини
- 22 г нетни въглехидрати
- 1 г мазнини
Полезни съединения
Спелтата има сравнително високо количество магнезий и манган. Тези две съединения са особено важни за състава на кръвта, правилното съсирване и поддържане на балансирано количество кръвен поток. В 100 г сготвена спелта се съдържат 62% от дневната доза манган, 20% от дневния магнезий и 22% от нужната доза фосфор.
Магнезият е важен за поддържане на плътността и здравината на костите и регулира кръвното налягане. Без това съединение сърцето ни не може да поддържа правилния ритъм, от който тялото се нуждае. Допълнително количество магнезий се приема за предотвратяване на мигрена, за което редовното хапване на спелта може да помогне.
Фосфорът се използва от тялото за производство на костна тъкан, която след това се влага в костите и зъбите ни. Това съединение участва в усвояването на въглехидрати и мазнини. Комбинацията от фосфор и белтъчини в тялото допринася за правилния растеж и възстановяване на клетките.Манганът също помага на тялото да произвежда съединителна и костна тъкан.
Ползи от консумацията на спелта
Спелтата съдържа полезни съединения, които подпомагат здравето и физическия тонус. Може да окаже помощ на няколко различни системи в организма и да е част от здравословната балансирана диета предимно като пълнозърнест източник на фибри.
Добро храносмилане
Пълнозърнестите храни са едни от най-добрите приятели на стомашно-чревната флора. Допълнителните фибри, които те предоставят, допринасят за здравето на храносмилателната система, стимулират движението на червата и подобряват усвояването на хранителни вещества от храната, която приемаме.Фибрите намаляват хроничното възпаление, което често е причина за редица храносмилателни проблеми и други заболявания.
Укрепването на здравето на сърдечно-съдовата система
Редица изследвания показват, че консумирането на пълнозърнести храни може да заздрави сърцето и да подобри състоянието на кръвоносните съдове. Това се постига с помощта на високото съдържание на фибри. 100 г сготвена спелта набавя 15-20% от дневната доза фибри.Фибрите помагат за регулиране на кръвната захар и доказано намаляват риска от развитието на диабет тип 2. Заедно с това могат да допринесат за понижаване на „лошия“ холестерол и да намалят цялостното отлагане на мазнини в кръвоносните съдове.С помощта на пълнозърнестите храни можем да намалим риска от различни сърдечно-съдови заболявания.
Противопоказания
Спелтата съдържа глутен и може да провокира отрицателни реакции при хора с цьолиакия и други видове глутенова непоносимост или чувствителност. При синдром на раздразнените черва може да е причина за допълнително раздразнение. При прекомерна консумация на спелта може да се забележи хранителен дискомфорт дори при хора, които нямат стомашно-чревни заболявания.Рецепти със спелта
Спелта може да се хапва под различни форми, но е подходяща за добавяне към всякакви ястия, салати и десерти. Предлагаме ви 3-степенно меню, за да откриете гъвкавостта на тази зърнена храна.
Витаминозна салата с цвекло
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 4 | 309 калории 34 г нетни въглехидрати 10 г белтъчини 13 г мазнини |
- 150 г спелта
- 150 г къпини
- 1/2 (~120 г) червен лук
- 50 г натрошени орехи
- 2 бр (~400 г) цвекло
- 1 с.л. екстра върджин зехтин
- 1 с.л. ситно нарязан копър
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 ч.л. черен пипер
- Сол
- прясно изстискан сок от 1 лимон
- 1 ч.л. дижонска горчица
- В подходяща тенджера сложете вода, докато заври. Добавете лъжица сол във водата.
- Сварете спелтата за 20-25 минути.
- След като спелтата е готова, изсипете водата и я минете през студена вода за 1-2 минути.
- Премахнете възможно най-много от водата, преди да започнете да смесвате съставките.
- В малък съд комбинирайте лимоновия сок и горчицата.
- В голяма купа смесете готовата спелта с дресинга.
- В подходящ тиган запържете червения лук с 1 с.л. зехтин.
- След като омекне, добавете орехите към него за 2-3 минути.
- Добавете запържената смес към спелтата.
- Нарежете цвеклото на тънки ленти или рендосайте на широко ренде. Разполовете къпините.
- Добавете свежите съставки към купата със спелта и лук.
- Добавете копъра, магданоза, черния пипер и солта.
- Разбъркайте добре, но внимавайте да не смачкате къпините.
- Сервирайте студена с подходяща супа или основно ястие.
- 125% манган
- 120% омега-3 мастни киселини
- 60% мед
- 47% омега-6 мастни киселини
- 40% фибри
- 40% фолиева киселина
Ризото от спелта
Това ризото е здравословно и вкусно предложение за апетитно основно ястие. Любителите гъбари могат да използват различни горски гъби, с които да експериментират при направата на това ястие.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 45 минути | 4 | 577 калории 51 г въглехидрати 23 г белтъчини 26 г мазнини |
- 200 г спелта
- 100 г сушени манатарки
- 150 г печурки
- 100 г ситно нарязан бекон
- 30 г краве масло Гхи
- 100 мл бяло вино
- 100 г пармезан
- 2 с.л. заквасена сметана или крем фреш (вид заквасена сметана, чиято масленост е около 28%)
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. черен пипер
- Сол на вкус
- Накиснете спелтата в студена вода за 10 минути.
- В друг съд накиснете сушените манатарки в гореща вода за 15-20 минути.
- В подходящ тиган загрейте краве маслото. Добавете печурките и бекона към него.
- Изцедете спелтата и я прибавете към тигана с печурките.
- Разбъркайте добре. Изсипете в тигана бялото вино.
- Добавете чесъна на прах.
- Бъркайте, докато виното се изпари.
- Изцедете манатарките и добавете към тигана.
- Подгответе 1 литър гореща вода или зеленчуков бульон.
- Добавяйте водата на части (1 чаша). Бъркайте на слаб огън, докато чашата се изпари, след което добавете следващата чаша.
- След като спелтата поеме цялата вода, добавете крем фреш, черен пипер и сол.
- Разбъркайте добре, премахнете от котлона и захлупете за още 5 минути.
- Поднесете ризотото топло, поръсено с настърган пармезан.
Кекс със сушени плодове и зелен чай
Този интересен кекс е нетипичен за нашата кухня, но е страхотна добавка към сутрешното или следобедното кафе. Приготвя се лесно и се харесва от малки и големи. За направата на този кекс трябва да започнем няколко часа предварително или да се подготвим от миналия ден.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
|---|---|---|
| 70 минути | 12 парчета | 203 калории 5 г белтъчини 44 г въглехидрати 1 г мазнини |
- 500 г микс сушени плодове (стафиди, червени боровинки, фурми, кайсии, ананас, смокини и други по избор)
- 500 мл зелен чай
- 250 г брашно от спелта
- 1 бр яйце
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. канела
- Поставете сушените плодове в голяма купа. Залейте ги с 500 мл горещ зелен чай.
- Оставете да се накисват за 3-12 часа.
- В подходяща широка купа смесвате брашното, бакпулвера и канелата. Разбъркайте добре.
- Към сухите съставките прибавете плодовете с чай, както и 1 разбито яйце.
- Разбийте с миксер или ръчна бъркалка, докато се получи хомогенна смес.
- Използвайте правоъгълна форма за кекс или подобна тава.
- Изсипете готовата смес за кекс във формата.
- Покрийте с алуминиево фолио. Печете за 30 минути на 160 градуса с вентилатор.
- Премахнете алуминиевото фолио и продължете печенето за още 20-30 минути.
- Проверете с клечка за зъби дали вътрешността е добре изпечена.
- След изпичане оставете да изстине и сервирайте с подходяща топла напитка.
- Може да се яде в следващите 7 дни.
Заключение
Спелтата е зърнена култура, която е близък роднина на пшеницата. Тя съдържа повече полезни съединения от пшеницата и си заслужава да я консумираме по-често. Има редица ползи за здравето на организма и е вкусно допълнение към голям брой разнообразни ястия.
Често задавани въпроси
Какво е спелта?
Спелтата е зърно, което в близък роднина на пшеницата и ечемика. Тази култура е разпространена в наши дни като здравословна храна и често се използва като заместител на пшеницата. Спелтата съдържа глутен, също като пшеницата, но има по-голямо количество белтъчини, витамини и минерали.
Как се консумира?
Най-често се хапва сварена като добавка към салати, супи, яхнии и други ястия. Използва се и под формата на брашно от спелта.
Какви ползи за здравето има?
Зърната на спелтата съдържат фибри, които укрепват здравето на стомашно-чревния тракт, регулират кръвната захар и кръвното налягане, могат да намалят нивата на холестерол и да подобрят костното здраве и състава на кръвта.
Източници
- Bonafaccia, G., et al. Characteristics of spelt wheat products and nutritional value of spelt wheat-based bread, Science Direct, Food Chemistry Volume 68, Issue 4, March 2000, Pages 437-441
- Ranhotra, G., et al. Baking and nutritional qualities of a spelt wheat sample, Science Direct, LWT - Food Science and Technology Volume 28, Issue 1, 1995, Pages 118-122
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Елиминационна диета се спазва основно за да може да разберем как влияят някои храни на тялото ни.
Японската макробиотика преплита древна мъдрост със съвременни прозрения относно балансирания начин на живот и хранене.
Балансирано хранене представлява правилното съотношение на храни от всички основни хранителни групи.







