Матар панир – грах с индийско сирене
Следващото ни предложение от пикантните индийски изкушения е матар панир – вкусно и питателно ястие с грах и сирене панир. То има своите корени в района на Пенджаб, който се намира на територията на съвременна Индия и Пакистан и богата история в индийската традиция. Матар означава „грах“, а „панир“ се отнася до индийското сирене, използвано в рецептата.
Рецепта за Матар панир
Матар панир е традиционно ястие, което е много популярно в Индия. Приготвя се от индийското сирене и сладък грах, който се задушава в кремообразен доматен сос със смес от подправки и люти чушки.
Балансът на вкусовете се получава между пикантността на лютите чушки от една страна и сладостта на зеления грах от друга.
Това вегетарианско ястие е най-добро, когато се използват пресни продукти, като пресен панир и грах.
Рецептата за сирене панир може да видите в нашата кулинарна секция.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 4 | 10, 94 нетни въглехидрати, 406 калории |
Необходими продукти:
- 250 г грах, сварен
- 250 г панир, нарязан на кубчета и запържени
- 4 с. л. доматено пюре (80 г)
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно (10 г)
- 1 ч. л. семена от кимион
- 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно (75 г)
- 2 с. л. паста от джинджифил (15 г)
- 1 ч. л. куркума на прах
- 1 ч. л. червено чили на прах
-
1 ч. л. кориандър на прах
- 1/2 ч. л. гарам масала
- 4 с. л. заквасена сметана (по желание)
- 2 с. л. краве масло Гхи (25 г)
- сол на вкус
- листа пресен кориандър за украса
- 400 г карфиолен ориз за поднасяне
Подправки за гарам масала:
- 1 с. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. смлян кориандър
- 1/2 ч. л. смлян кардамон
- 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч. л. канела на прах
- 1/2 ч. л. смлян карамфил
- 1/2 ч. л. смляно индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Загрейте кравето масло Гхи в тиган на среден огън. Добавете семена от кимион и ги запържете до златистокафяво.
- Задушете наситнения лук и след това добавете пастата от джинджифил, като готвите 1 минута, докато суровата миризма изчезне.
- Прибавете доматеното пюре и гответе за още 2-3 минути.
- Намалете топлината и добавете куркумата, червеното чили на прах, кориандъра, гарам масалата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 1 минута.
- Добавете предварително сварения грах и запържените кубчетата панир. Разбъркайте внимателно, за да ги покриете с масалата.
- Покрийте съда и го оставете да къкри за около 10 минути, оставяйки вкусовете да се смесят.
- След 10 минути се налива и сметаната. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 2-3 минути.
- Украсете с пресни листа кориандър и поднесете с карфиоления ориз.
Поднася се също и с индийски хляб роти (кръгъл плосък хляб), като може да опитате нашата смес за кето хляб. Още от кулинарните ни кето изкушения ще откриете в поредицата „Кето фантазии“.
Интересни факти за индийската кухня
Независимо дали сте фен на индийската кухня или я опитвате за първи път, матар панир предлага едно наистина ароматно и удовлетворяващо кулинарно изживяване.
Това ястие често се приготвя и сервира по време на фестивали, специални поводи и тържества в индийските домакинства. Смята се за празнично и често присъства на трапезата по време на семейните събирания.
Приготвя се по различен начин в различните части на Индия, като всеки регион добавя своя уникален щрих и вкус към ястието. Подправките и техниките за готвене могат да варират, което води и до леки вариации във вкуса и външния му вид.
Но независимо от вариациите, то е много питателно, полезно и вкусно, като сладостта на зеления грах допълва перфектно кремообразния и леко остър вкус на доматеното пюре и лютите чушки. Комбинацията от тези аромати създава един балансиран вкус.
В индийската традиция е много важно храненето и комбинацията на вкусовете. Ведическата кухня и Аюрведа са два взаимосвързани аспекта на древната индийска култура, които наблягат на холистичното благополучие и връзката между храната и здравето.
Аюрведа има своите корени в древните индийски писания, известни като Ведите, които датират от хиляди години. Ведите съдържат знания и мъдрост за различни аспекти на живота и съществуването, включително и храненето, здравето, билките и духовността.
Според Аюрведа, човек се разглежда като резултат от преплитането на трите основни биоенергии „доши“ – Вата, Питта или Кафа.
Всеки човек има уникална, своя конституция от доши и затова хранителните му нужди зависят от тяхната комбинация и доминиращата доша. Ведическата кухня следва тези принципи и набляга на персонализирани диети за поддържане на баланс и насърчаване на оптимално здраве.
Аюрведичното готвене разчита на използването на широка гама от билки и подправки, известни със своите лечебни свойства. Куркума, джинджифил, кимион, кориандър, кардамон и сминдух обикновено най-често присъстват в повечето ястия.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за матар панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Поглезете вкусовите си рецептори с тези неустоими и сочни индийски кюфтенца в кето вариант - кофта къри.
Потопете се в магията на индийската кухня със завладяващия вкус на Гоби панир - карфиол с традиционно индийско сирене.
Предлагаме ви едно вкусно и пикантно ястие от традиционната индийска кухня - палак панир.