Матар панир – грах с индийско сирене

Обновена: 16.04.2024|
матар панир, индийска кухня

Следващото ни предложение от пикантните индийски изкушения е матар панир – вкусно и питателно ястие с грах и сирене панир. То има своите корени в района на Пенджаб, който се намира на територията на съвременна Индия и Пакистан и богата история в индийската традиция. Матар означава „грах“, а „панир“ се отнася до индийското сирене, използвано в рецептата.

 

Рецепта за Матар панир

Матар панир е традиционно ястие, което е много популярно в Индия. Приготвя се от индийското сирене и сладък грах, който се задушава в кремообразен доматен сос със смес от подправки и люти чушки.

Балансът на вкусовете се получава между пикантността на лютите чушки от една страна и сладостта на зеления грах от друга.

Това вегетарианско ястие е най-добро, когато се използват пресни продукти, като пресен панир и грах.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Рецептата за сирене панир може да видите в нашата кулинарна секция.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 4 10, 94 нетни въглехидрати, 406 калории

Необходими продукти:

  • 250 г грах, сварен
  • 250 г панир, нарязан на кубчета и запържени
  • 4 с. л. доматено пюре (80 г)
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно (10 г)
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно (75 г)
  • 2 с. л. паста от джинджифил (15 г)
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. червено чили на прах
  • 1 ч. л. кориандър на прах
  • 1/2 ч. л. гарам масала
  • 4 с. л. заквасена сметана (по желание)
  • 2 с. л. краве масло Гхи (25 г)
  • сол на вкус
  • листа пресен кориандър за украса
  • 400 г карфиолен ориз за поднасяне

 

Подправки за гарам масала:

  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1/2 ч. л. смлян кориандър
  • 1/2 ч. л. смлян кардамон
  • 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 1/2 ч. л. смлян карамфил
  • 1/2 ч. л. смляно индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в тиган на среден огън. Добавете семена от кимион и ги запържете до златистокафяво.
  2. Задушете наситнения лук и след това добавете пастата от джинджифил, като готвите 1 минута, докато суровата миризма изчезне.
  3. Прибавете доматеното пюре и гответе за още 2-3 минути.
  4. Намалете топлината и добавете куркумата, червеното чили на прах, кориандъра, гарам масалата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 1 минута.
  5. Добавете предварително сварения грах и запържените кубчетата панир. Разбъркайте внимателно, за да ги покриете с масалата.
  6. Покрийте съда и го оставете да къкри за около 10 минути, оставяйки вкусовете да се смесят.
  7. След 10 минути се налива и сметаната. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 2-3 минути.
  8. Украсете с пресни листа кориандър и поднесете с карфиоления ориз.

Поднася се също и с индийски хляб роти (кръгъл плосък хляб), като може да опитате нашата смес за кето хляб. Още от кулинарните ни кето изкушения ще откриете в поредицата „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

матар панир, индийска кухня

 

Независимо дали сте фен на индийската кухня или я опитвате за първи път, матар панир предлага едно наистина ароматно и удовлетворяващо кулинарно изживяване.

Това ястие често се приготвя и сервира по време на фестивали, специални поводи и тържества в индийските домакинства. Смята се за празнично и често присъства на трапезата по време на семейните събирания.

Приготвя се по различен начин в различните части на Индия, като всеки регион добавя своя уникален щрих и вкус към ястието. Подправките и техниките за готвене могат да варират, което води и до леки вариации във вкуса и външния му вид.

Но независимо от вариациите, то е много питателно, полезно и вкусно, като сладостта на зеления грах допълва перфектно кремообразния и леко остър вкус на доматеното пюре и лютите чушки. Комбинацията от тези аромати създава един балансиран вкус.

В индийската традиция е много важно храненето и комбинацията на вкусовете. Ведическата кухня и Аюрведа са два взаимосвързани аспекта на древната индийска култура, които наблягат на холистичното благополучие и връзката между храната и здравето.

Аюрведа има своите корени в древните индийски писания, известни като Ведите, които датират от хиляди години. Ведите съдържат знания и мъдрост за различни аспекти на живота и съществуването, включително и храненето, здравето, билките и духовността.

Според Аюрведа, човек се разглежда като резултат от преплитането на трите основни биоенергии „доши“ – Вата, Питта или Кафа.

Всеки човек има уникална, своя конституция от доши и затова хранителните му нужди зависят от тяхната комбинация и доминиращата доша. Ведическата кухня следва тези принципи и набляга на персонализирани диети за поддържане на баланс и насърчаване на оптимално здраве.

Аюрведичното готвене разчита на използването на широка гама от билки и подправки, известни със своите лечебни свойства. Куркума, джинджифил, кимион, кориандър, кардамон и сминдух обикновено най-често присъстват в повечето ястия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мляко с ориз или още наричан сутляш.

За десерти ви предлагаме да опитате нашето предложение за нисковъглехидратно мляко с ориз.

 

Ако това предложение за матар панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 април 2024 в 16:52 | Публикувана: 21 юни 2023 в 16:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф