Матар панир – грах с индийско сирене

Обновена: 12.06.2024|
матар панир, индийска кухня

Следващото ни предложение от пикантните индийски изкушения е матар панир – вкусно и питателно ястие с грах и сирене панир. То има своите корени в района на Пенджаб, който се намира на територията на съвременна Индия и Пакистан и богата история в индийската традиция. Матар означава „грах“, а „панир“ се отнася до индийското сирене, използвано в рецептата.

 

Рецепта за Матар панир

Матар панир е традиционно ястие, което е много популярно в Индия. Приготвя се от индийското сирене и сладък грах, който се задушава в кремообразен доматен сос със смес от подправки и люти чушки.

Балансът на вкусовете се получава между пикантността на лютите чушки от една страна и сладостта на зеления грах от друга.

Това вегетарианско ястие е най-добро, когато се използват пресни продукти, като пресен панир и грах.

biotin 02 400
omega3 600
biotin 02 400
omega3 600

Рецептата за сирене панир може да видите в нашата кулинарна секция.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 4 10, 94 нетни въглехидрати, 406 калории

Необходими продукти:

  • 250 г грах, сварен
  • 250 г панир, нарязан на кубчета и запържени
  • 4 с. л. доматено пюре (80 г)
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно (10 г)
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно (75 г)
  • 2 с. л. паста от джинджифил (15 г)
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. червено чили на прах
  • 1 ч. л. кориандър на прах
  • 1/2 ч. л. гарам масала
  • 4 с. л. заквасена сметана (по желание)
  • 2 с. л. краве масло Гхи (25 г)
  • сол на вкус
  • листа пресен кориандър за украса
  • 400 г карфиолен ориз за поднасяне

 

Подправки за гарам масала:

  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1/2 ч. л. смлян кориандър
  • 1/2 ч. л. смлян кардамон
  • 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 1/2 ч. л. смлян карамфил
  • 1/2 ч. л. смляно индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в тиган на среден огън. Добавете семена от кимион и ги запържете до златистокафяво.
  2. Задушете наситнения лук и след това добавете пастата от джинджифил, като готвите 1 минута, докато суровата миризма изчезне.
  3. Прибавете доматеното пюре и гответе за още 2-3 минути.
  4. Намалете топлината и добавете куркумата, червеното чили на прах, кориандъра, гарам масалата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 1 минута.
  5. Добавете предварително сварения грах и запържените кубчетата панир. Разбъркайте внимателно, за да ги покриете с масалата.
  6. Покрийте съда и го оставете да къкри за около 10 минути, оставяйки вкусовете да се смесят.
  7. След 10 минути се налива и сметаната. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 2-3 минути.
  8. Украсете с пресни листа кориандър и поднесете с карфиоления ориз.

Поднася се също и с индийски хляб роти (кръгъл плосък хляб), като може да опитате нашата смес за кето хляб. Още от кулинарните ни кето изкушения ще откриете в поредицата „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

матар панир, индийска кухня

 

Независимо дали сте фен на индийската кухня или я опитвате за първи път, матар панир предлага едно наистина ароматно и удовлетворяващо кулинарно изживяване.

Това ястие често се приготвя и сервира по време на фестивали, специални поводи и тържества в индийските домакинства. Смята се за празнично и често присъства на трапезата по време на семейните събирания.

Приготвя се по различен начин в различните части на Индия, като всеки регион добавя своя уникален щрих и вкус към ястието. Подправките и техниките за готвене могат да варират, което води и до леки вариации във вкуса и външния му вид.

Но независимо от вариациите, то е много питателно, полезно и вкусно, като сладостта на зеления грах допълва перфектно кремообразния и леко остър вкус на доматеното пюре и лютите чушки. Комбинацията от тези аромати създава един балансиран вкус.

В индийската традиция е много важно храненето и комбинацията на вкусовете. Ведическата кухня и Аюрведа са два взаимосвързани аспекта на древната индийска култура, които наблягат на холистичното благополучие и връзката между храната и здравето.

Аюрведа има своите корени в древните индийски писания, известни като Ведите, които датират от хиляди години. Ведите съдържат знания и мъдрост за различни аспекти на живота и съществуването, включително и храненето, здравето, билките и духовността.

Според Аюрведа, човек се разглежда като резултат от преплитането на трите основни биоенергии „доши“ – Вата, Питта или Кафа.

Всеки човек има уникална, своя конституция от доши и затова хранителните му нужди зависят от тяхната комбинация и доминиращата доша. Ведическата кухня следва тези принципи и набляга на персонализирани диети за поддържане на баланс и насърчаване на оптимално здраве.

Аюрведичното готвене разчита на използването на широка гама от билки и подправки, известни със своите лечебни свойства. Куркума, джинджифил, кимион, кориандър, кардамон и сминдух обикновено най-често присъстват в повечето ястия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мляко с ориз или още наричан сутляш.

За десерти ви предлагаме да опитате нашето предложение за нисковъглехидратно мляко с ориз.

 

Ако това предложение за матар панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 16:28 | Публикувана: 21 юни 2023 в 16:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф