Райска ябълка – всичко, което трябва да знаете

Обновена: 21.03.2024|

Райска ябълка – един плод, известен със своя уникален сладък вкус. Именно той е причината тя да се нарича още „бонбонът на природата“ и „божественият плод“. Този плод произхожда от Китай и е богат на антиоксиданти и куп други полезни вещества, които са отговорни за разнообразните му здравословни ползи.

Продължете да четете и в следващите редове ще научите подробно за хранителния състав, полезните свойства, потенциалните странични ефекти на този интересен плод. Няма да пропуснем да ви предложим и няколко вкусни рецепти с райска ябълка.

 

Райска ябълка – какво представлява?

Райската ябълка е сладък и сочен есенно-зимен плод, произхождащ от Югоизточен Китай и принадлежащ към групата на костилковите плодове. Има четири основни разновидности: японска, американска, индийска и черна райска ябълка. Всеки от тези видове има еднакви основни хранителни стойности и ползи.

bademovo brashno 400
mgnezii 01 600

На външен вид райската ябълка прилича на домат – от ярко жълта до червена на цвят. Отвътре е по-светлооранжева. Листата също могат да имат лек оранжев оттенък.

bademovo brashno 400
mgnezii 01 600

Почти всички видове райска ябълки имат твърда кора, но не всички имат семена. Формата и размерите варират – напомнят на тиква, сърце или жълъд. Американската райска ябълка е с размер на слива, но азиатският вид е по-близък на големина до прасковата, например.

Някои хора казват, че вкусът на този плод също е подобен на праскова или кайсия. Други пък го сравняват с круша или фурма.

Имайте предвид, че неузрялата райска ябълка може да има горчив вкус. Напълно узрелите плодове обаче са невероятно сладки.

 

Какво трябва да знаем за хранителния състав?

 

Райска ябълка, плод.

 

Фибри, органични киселини, фенолни съединения и каротеноиди са най-забележителните макро- и микроелементи, открити в райската ябълка.

Поради високата си концентрация на фенолни съединения (особено танини), каротеноиди и водоразтворими витамини като витамин С, райската ябълка е плод с много висока антиоксидантна активност.

В сравнение с други плодове като ябълки, боровинки или ягоди, една райска ябълка е с много по-висок антиоксидантен потенциал (406 mol Trolox/g).

В този сладък плод има разнообразие от флавоноиди, включително мономерни флаван-3-оли (катехин, епикатехин и епигалокатехин) и полимеризирани проантоцианидини (кондензирани танини), които могат да имат различни структури (димери, олигомери и полимери).

Тя съдържа и нефлавоноидни полифеноли (фенолни киселини), включително производни на бензоена и канелена, ферулова, кумарова и галова киселини.

И кората, и сърцевината на райската ябълка съдържат фибри, разтворими и неразтворими, като кората съдържа по-голямата част от тях. В този плод ще откриете още съдържание на витамини А, С, Е и В6, мед, магнезий, манган, фосфор и калий.

*Райската ябълка не е препоръчителна за хора, които спазват кето режим, тъй като високото съдържание на въглехидрати може да изкара организма от състояние на кетоза на момента.

 

Какви ползи предлага на организма?

Време е да ви разкажем за конкретните ползи, на които можете да се насладите, ако включите плода райска ябълка в менюто си, а те не са за подценяване. Научете всичко за най-важните й здравословни свойства в следващите редове.

Подсилва имунитета

Както разбрахте, райската ябълка съдържа голямо количество витамин С. Той се счита за един от най-ефективните и подхранващи имунната система, особено през есента и зимата, когато организмът е по-податлив на бактерии и вируси.

Хапването на една райска ябълка на ден помага на тялото да се бори със свободните радикали, които го увреждат. Консумацията на плода увеличава производството на бели кръвни клетки – процес, който също води до намален риск от различни заболявания.

Защитава сърцето

Консумацията на райска ябълка ефективно помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тя съдържа значително по-висока концентрация на диетични фибри, минерали и фенолни съединения, които предотвратяват атеросклероза – водещата причина за сърдечни заболявания, инфаркти и инсулт.

Танините в райската ябълка пък могат да понижат кръвното налягане, което също намалява риска от развитие на заболявания на сърцето.

Райска ябълка за по-добро зрение

Подобно на повечето оранжеви плодове и зеленчуци, райската ябълка съдържа съединение, което е полезно за поддържане на здравето на очите – зеаксантин. Той е един от най-често срещаните алкохолни каротеноиди в природата.

Според проучване има пряка връзка между консумацията на зеаксантин и подобряването на зрението, тъй като той действа като антиоксидант и може да намали риска от макулна дегенерация, нощна слепота и катаракта.

Подобрява храносмилането

Вече споменахме, че райската ябълка е известна като плод, който съдържа богато количество диетични фибри, полезни за храносмилането. Те помагат за изчистването на стомашно-чревния тракт, като по този начин предотвратяват запек.

В допълнение, друго предимство е способността на плода да предотвратява анални инфекции, както и да помага при лечението и превенцията на състояния, водещи до рак на дебелото черво или хемороиди.

Има anti-age ефект

Богатата на витамин C райска ябълка е особено полезна и здравето на кожата. Други витамини, като А и К, които се съдържат в нея, също намаляват бръчките и възпрепятстват стареенето.

Бета-каротин, зеаксантин и лутеин действат като антиоксиданти и подпомагат процеса. Както споделихме, ролята на антиоксидантите е да се борят с вредите, създадени от свободните радикали, и да предпазват от болести и инфекции.

Райска ябълка в помощ на отслабването

През есента и зимата сме склонни да качваме килограми поради липса на физическа активност и необходимостта да хапваме повече. Така че, ако търсите сезонен плод, който да замени ежедневната ви закуска, изберете райска ябълка.

Не само, че не съдържа мазнини, но един средно голям плод има само около 30 калории. Същевременно високото съдържание на фибри предизвиква усещане за дълготрайна ситост.

Тези важни фактори правят райската ябълка идеална добавка към менюто за всички, които искат да отслабнат.

 

Как се консумира правилно този плод?

 

Райска ябълка, плод.

 

Имаме няколко съвета и относно правилното консумиране на различните видове райска ябълка, за да сме сигурни, че ще се възползвате от всички здравословни ползи, споменати по-горе.

Когато става въпрос за нестипчивите сортове като Fuyu persimmon, те се консумират най-добре, когато са твърди като ябълки. Просто махнете кората на плода и му се насладете на резени. Те най-често се използват и в салати.

Що се отнася до стипчивите сортове (например Hachiya persimmon), те се консумират най-добре, когато са напълно узрели и меки. Най-добре разрежете плода наполовина и изгребете сочното месо, както бихте направили с авокадо. Такива сортове се използват за смутита и сладкиши.

 

Безопасна ли е райската ябълка?

Консумацията на райска ябълка в умерени количества обикновено е безопасна. Въпреки това, някои хора може да са алергични към този плод и да изпитат гадене, стомашно разстройство или анафилактичен шок при изключителни условия.

Райската ябълка може също да не се препоръчва на хора с хипотония. Съдържащите се в нея танинова и галова киселина могат да понижат твърде много кръвното налягане. Консултирайте се със специалист за повече информация, ако имате съмнение за това заболяване.

Консумирането на големи количества зряла райска ябълка може да доведе до безоари. Това са втвърдени маси, които се получават, когато танините в райската ябълка реагират със стомашните киселини.

Безоарите могат да попречат на храносмилането и да причинят стомашно-чревни проблеми. Затова избягвайте прекомерния прием на райска ябълка!

 

3 бързи рецепти с райска ябълка

 

Райска ябълка, плод.

 

Райската ябълка може да се добавя към различни ястия. Съчетават се добре както със сладки, така и със солени храни. Ето няколко рецепти, с които да я включите в менюто си.

Хляб с райска ябълка

Едно вкусно есенно лакомство, идеално с чаша следобеден чай. Полезен и диетичен хляб, който не изисква много време и специални умения.

Необходими продукти:

  • 100 мл кокосово масло или друго растително
  • 200 г неподсладено ябълково пюре
  • 200 г пюре от райска ябълка (домашно приготвено, в блендер)
  • 600 г бадемово брашно (може да използвате и друго ядково брашно)
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 с. л. канела
  • 1 ч. л. стевиола на прах (или на вкус)
  • ½ ч. л. индийско орехче
  • ½ ч. л. карамфил
  • ½ ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

За начало загрейте фурната на 180 градуса. Междувременно смесете ябълковото пюре и пюрето от райска ябълка. Добавете брашното, бакпулвера, содата за хляб, индийското орехче, смления карамфил и канелата и разбъркайте. Добавете олиото и стевията.

Смесете хубаво всичко и сложете тестото в подходящ съд за хляб. Печете 1 час. Проверете готовността, като пъхнете клечка за зъби в центъра на хляба. Ако излезе чиста, значи е готов – съвет, който винаги е полезен при приготвяне на печива.

Преди да го извадите от съда, нека изстине напълно, за да не се начупи. Можете да сервирате с чай или смути от райска ябълка, а защо не и със сладкото по-долу. Ядките също са чудесна добавка.

 

Сладко от райски ябълки

Сладкото от райска ябълка се приготвя много лесно. Отнема само минути и няколко съставки. Страхотна добавка е към десерти и парче вкусен домашен хляб.

Необходими продукти:

  • 6 големи райски ябълки (обелени)
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 1 лимон (изстискан)
  • 2 с. л. вода
  • 1 с. л. бадемово или друго ядково брашно

Начин на приготвяне:

Първо се уверете, че използвате добре узрели райски ябълки. Почистете ги, обелете ги, ако забележите семки, ги премахнете. Пюрирайте плодовете с помощта на кухненски робот. Трябва да излезе около чаша и половина пюре.

Прехвърлете пюрето в средна тенджера, гответе на средно силен огън и добавете подсладителя. Варете 15 минути, като разбърквате от време на време.

В малка купа смесете водата и брашното, докато се разтвори. Добавете сместа към пюрето, последвано от лимоновия сок, и оставете да ври на слаб огън още 15 минути (като отново разбърквате от време на време), докато леко се сгъсти.

Оставете сладкото да се охлади до стайна температура и го насипете в буркани. Затворете ги и съхранявайте във фризер. Можете да съхранявате и в хладилник за незабавна консумация до 7-10 дни.

 

Смути с райска ябълка

 

Смути с райска ябълка.

 

Вкусна, кремообразна напитка за любителите на райската ябълка. Пълна с пробиотици, хранителни вещества и мощни антиоксиданти. Можете да пиете по едно всеки ден!

Необходими продукти:

  • 2 зрели, меки райски ябълки Hachiya
  • 1 чаша филтрирана вода
  • ½ ч. л. кимион на зърна
  • 200 мл пълномаслено кисело мляко
  • ¼ ч. л. морска сол

Начин на приготвяне:

Пюрирайте райските ябълки с вода. Поставете тиган на среден огън и добавете кимиона. Препечете го при непрекъснато бъркане, докато стане ароматен. Свалете от огъня и смелете на прах. Смесете заедно всички съставки.

Сервирайте в чаша върху лед. Можете да гарнирате с мента или друга ароматна подправка по избор.

 

Ползите от райската ябълка са ненадминати, както превъзходния й вкус. Можем да кажем, че тя е един от плодовете, които насърчават ефективно цялостното здраве. Стига да консумирате райска ябълка отговорно, ще можете да се радвате на благоприятното й въздействие. Дадохме ви и няколко идеи как да го направите. Сега е време да опитате!

Бъдете здрави!

Какво е райска ябълка?

Райската ябълка е сладък и сочен есенно-зимен плод, произхождащ от Югоизточен Китай и принадлежащ към групата на костилковите плодове.

Какъв е хранителният състав на райската ябълка?

Фибри, органични киселини, фенолни съединения и каротеноиди са най-забележителните макро- и микроелементи, открити в райската ябълка. Поради високата си концентрация на фенолни съединения (особено танини), каротеноиди и водоразтворими витамини като аскорбинова киселина, райската ябълка е плод с много висока антиоксидантна активност.

Какви са ползите от консумацията на райска ябълка?

Подсилва имунитета, защитава сърцето, полезна е за зрението, подобрява храносмилането, подпомага отслабването.

Как се консумира правилно райска ябълка?

Когато става въпрос за нестипчивите сортове като Fuyu persimmon, те се консумират най-добре, когато са твърди като ябълки. Просто махнете кората на плода и му се насладете на резени. Те най-често се използват и в салати. Що се отнася до стипчивите сортове (например Hachiya persimmon), те се консумират най-добре, когато са напълно узрели и меки

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 10.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 март 2024 в 16:15 | Публикувана: 10 октомври 2022 в 17:50 | Категория: Хранене и видове храни