Ябълков пектин – 7 ползи и употреба

Обновена: 15.03.2024|

Пектинът е невероятно съединение, което се съдържа в най-висока концентрация в ябълките, но и в много други плодове. Той се използва в конфитюри и желета, за да им помогне да стегнат, но също така има редица ползи за здравето.

Днес ще ви разкажем именно за тези ползи, които носи употребата на ябълков пектин – една добавка, която вече е доста популярна сред хората, придържащи се към балансиран и здравословен режим.

 

Пектин – какво представлява?

Френските учени Анри Браконо и Анселме Пайен са първите, които откриват пектина през 1825 г. Браконо го нарича „пектинова киселина“, въз основа на древногръцката дума за „коагулант“. Той се намира в клетъчните стени на растенията и им помага за поддържане на здрава и твърда структура.

Пектин има и в цитрусите, дюлите, черешите, сливите, ябълките и други плодове и зеленчуци. Ако говорим специално за ябълков пектин, той може да се разглежда като един от най-богатите източници на фибри. Приблизително 15-20% от кората на този плод се състои от пектин.

Когато се извлече, пектинът представлява фин жълтеникав прах, който е силно разтворим във вода и образува гъсти колоидни разтвори.

В присъствието на калциеви йони пектинът образува гел, който е по-устойчив на разрушаване в червата. В зависимост от целите на продукта, може да се добавя под различни форми, за да се получи качествена и ефективна добавка.

 

Ябълков пектин – здравословни ползи

Пектинът има разнообразие от здравословни ползи. Всъщност, именно на него се дължи познатата поговорка: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. В следващите редове ще ви докажем, че тя е съвсем вярна.

  1. Укрепва храносмилателното здраве

 

Ябълков пектин. Цикория. Топене на коремните мазнини. Фибри. Цьолиакия. Глутенова ентеропатия. Лек за хемороиди. Вратига. Диета след празниците. жена и схема на чревната флора

 

Разтворимите фибри се превръщат в гел в храносмилателния тракт в присъствието на вода. Следователно такова е действието и на ябълковия пектин. Той омекотява изпражненията и ускорява времето за преминаване на отпадните продукти през храносмилателната система, като по този начин намалява риска от запек.

Също така, можем да разглеждаме пектина като пребиотик, тоест източник на здравословни бактерии за чревната флора. Междувременно той създава защитна бариера около чревната лигавица, за да предотврати навлизането на вредни бактерии в тялото.

  1. Ябълков пектин за отслабване

Приемът на пектин преди хранене може да повиши чувството за ситост и да намали приема на храна, което се дължи на гореспоменатото му свойство – да се разширява и да става желатинообразен, когато се смеси с вода. Това може да бъде много полезно в борбата с килограмите.

Специално употребата на ябълков пектин може да забави и усвояването на холестерола от храните, което също води до загуба на тегло. И още един плюс – като цяло продуктите с високо съдържание на фибри са по-нискокалорични.

  1. Помага за контролиране на кръвната захар

Ябълковият пектин се свързва с мазнините и въглехидратите в стомаха, забавяйки усвояването им. Следователно може да стабилизира нивото на кръвната захар и да предотврати скоковете й след хранене.

На пациенти с диабет тип 2 често се препоръчва прием на добавки с ябълков пектин, защото той не само понижава нивата на кръвната захар, а подобрява цялостно функцията на инсулин.

  1. Ябълков пектин при депресия

Тук може би ще ви изненадаме, но е факт, че в човешкото тяло ябълковият пектин се превръща в бутират. Той е добре известен със своето благоприятно влияние върху промените в настроението.

Бутиратът може да стимулира мозъка да произвежда BDNF (мозъчен невротрофичен фактор) за облекчаване на стреса, безсънието, депресията и тревожността.

  1. Полезен е за сърцето

 

Ябълков пектин. Кето диетата върху холестерола. Граници на висок холестерол.

 

Ябълковият пектин може да подпомогне здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Това вещество се свързва с жлъчните киселини в тънките черва, което именно помага за подобряване на нивата на холестерола.

Пектинът намалява LDL (лошия) холестерол, без да засяга нивата на HDL (добрия) холестерол. Това е важно, тъй като високите нива на общия и LDL (лошия) холестерол са рисков фактор за сърдечни заболявания.

Освен това ябълковият пектин влияе добре и върху кръвното налягане.

  1. Пектин за здрава и красива коса

Да, ябълковият пектин може да бъде пръв помощник в укрепването на косата! Той често се добавя към козметични продукти като шампоани и балсами за сгъстяване на косата.

Особено полезен е при поддържане на естествени къдрици, защото прави оформянето им много по-лесно, а косата – красива и бляскава. Всъщност можете да си направите страхотен домашен стилизиращ продукт само с пектин и алое вера.

  1. Помага за детоксикация на организма

Приемът на ябълковия пектин може да помогне за по-бързото премахване на радиоактивните частици, тежките метали и токсините от тялото. С отрицателен заряд пектинът привлича положително заредени метали.

Голямо предимство е, че човешкото тяло не може да усвои ябълковия пектин. Това именно му помага да се свърже с всички „вредители“ и да ги премахва чрез движението на червата.

 

Как да приемате ябълков пектин?

Най-сигурният начин да консумирате тези полезни фибри, е като хапвате храни, богати на пектин. Почти всички плодове и зеленчуци съдържат малко от него, но най-добрият източник са ябълките.

Въпреки това екстрактът от ябълков пектин, извлечен от кората на плодовете, има много по-добър ефект. Той обикновено се предлага под формата на прах или капсули. Имайте предвид, че нито една от тези форми не съдържа значителни количества витамини или минерали, а всички въглехидрати и калории идват от фибрите.

Прахообразните продукти обикновено се приемат, смесени с напитка (за предпочитане вода) 30 минути преди хранене. Препоръчителната дневна доза е 1000-1400 мг. За създаването на капсулите по принцип се използва екстракт и от кори на цитрусови плодове, не само от ябълки.

 

Извличане на ябълков пектин в домашни условия

 

Ябълков пектин, полезни действия.

 

Ако държите на изцяло био продукт, можете да извлечете пектин от ябълки и сами, просто следвайте този процес:

  1. Нарежете 2 кг кисели зелени ябълки на парчета (с кората).
  2. Сложете ги в по-дълбока тенджера.
  3. Добавете 1 с. л. вода и 1 с. л. лимонов сок.
  4. Оставете ябълките да врят 30 минути на средна температура, докато обемът им намалее наполовина.
  5. Прецедете ябълките през тензух.
  6. Варете ги още 20 минути.
  7. Изсипете соса в дезинфекциран буркан и го съхранявайте в хладилника.
  8. Имате си домашен ябълков пектин, от който да разтваряте по лъжичка при необходимост!

Когато използвате готовия продукт, може да забележите, че той лесно образува бучки, обвити в тънък слой гел. Те затрудняват пълното разтваряне на сместа, така че опитайте да блендирате допълнително, ако се наложи.

Ще забележите, че пектинът се разтваря много по-бавно в разтвори с високо съдържание на захар, така че опитайте да го приготвяте само с органични течности. Можете да го добавите и към домашно приготвени конфитюри, желета и фруктиери.

 

Има ли странични ефекти от употребата на ябълков пектин?

 

Ябълков пектин, полезни действия.

 

В повечето случаи приемът на ябълков пектин не предизвиква неприятни реакции. При някои хора обаче може да се наблюдава диария заради приема на много вода с пектина. Това лесно се решава, чрез намаляване на количеството течности.

Но, ако страдате от някое от следните състояния, е необходимо да се консултирате със специалист преди употребата на ябълков пектин:

  • Астма, защото пектинът на прах може да доведе до ринит, хрема, кашлица или дори животозастрашаващ пристъп.
  • Алергии към ядки, като шамфъстък и кашу.
  • При лечение с тетрациклинови антибиотици, лекарства за сърдечно-съдовата система и медикаменти за понижаване на холестерола, защото пектинът може да попречи или да намали ефикасността на тези лекарства.

Имайте предвид, че предозирането с всякакви лекарства и хранителни добавки може да доведе до странични ефекти. Това се отнася и за ябълковия пектин. Задължително се обърнете към лекар, ако се появят постоянни симптоми като диария, запек, стомашна болка и други стомашно-чревни проблеми.

Може да е налице специфично състояние, което трябва да бъде навременно идентифицирано и лекувано!

Ползите за здравето от ябълковия пектин са многобройни и хора от всякакви възрасти са свободни да се възползват от тях. Но не забравяйте, че за добро здраве са важни и други фактори, като поддържането на балансирана диета, редовните упражнения и отказването от лошите навици.

Приемът на естествени добавки не прави чудеса, но може да подпомогне тези процеси.

Успех!

Какво представлява ябълковият пектин?

Пектинът е невероятно съединение, което се съдържа в най-висока концентрация в ябълките, но и в много други плодове. Когато се извлече, пектинът представлява фин жълтеникав прах, който е силно разтворим във вода и образува гъсти колоидни разтвори.

Какви здравословни ползи има от употребата на пектин?

Пектинът е полезен за храносмилателното здраве, помага при отслабване и при контролиране на кръвната захар.

Как се приема ябълков пектин?

Той обикновено се предлага под формата на прах или капсули. Прахообразните продукти обикновено се приемат, смесени с напитка (за предпочитане вода) 30 минути преди хранене. Препоръчителната дневна доза е 1000-1400 мг.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 17:17 | Публикувана: 7 ноември 2022 в 12:19 | Категория: Хранене и видове храни