Лек за хемороиди – естествени средства срещу проблема

Обновена: 13.05.2024|
Лек за хемороиди. Храносмилателни проблеми.

Всеки, който е търсел лек за хемороиди знае, че понякога това може да се окаже голямо предизвикателство. Хемороидите всъщност са една от най-честите причини за болка и ректално кървене. Дори да си мислите, че сте сами – ще ви успокоим, като кажем, че всеки трети човек поне веднъж е страдал от състоянието в по-лека или по-тежка форма.

Защо едни хора развиват заболяването, а други не, още не е известно, но пък са разпознати рискови фактори, които увеличават възможността това да се случи. С някои от тях, като запека и лошите навиците, можем да се справим. Но срещу други, като възрастта и генетичната предразположеност, няма какво да направим. Хубавото е, че често хемороидите минават сами, но в други ситуации е необходима подходяща терапия.

Днес ще разгледаме обстойно какво представляват хемороидите и какви са възможностите за домашно лечение.

 

Хемороиди и тяхната разновидност

Различни домашни средства могат да се използват като лек за хемороиди. Някои от възможностите включват гел от алое вера, кокосово масло за вътрешна или външна употреба, топла вана с английска сол, студени компреси и др. Промените в начина на живот също са от ключово значение за подобряване на състоянието.

 

Преди да преминем обаче към лечението на хемороиди, ще се спрем на тяхната същност. Най-просто казано те представляват подути вени, наподобяващи състоянието на разширени вени. Понякога стените на кръвоносните съдове се разтягат толкова много, че вените се издуват и това става причина за неприятни симптоми – болка и сърбеж, най-вече по време на дефекация.

Хемороидите могат да се развият вътре в ректума (вътрешни) или под кожата около ануса (външни).

Вътрешни хемороиди

Тези хемороиди са толкова навътре в ректума, че обикновено не можете да ги видите или усетите. Обикновено те не причиняват дискомфорт, защото там са разположени малко нервни рецептори за болка. Симптомите на вътрешните хемороиди включват, на първо място, кръв в изпражненията или върху тоалетната хартия. В определени случаи може хемороидите да излязат извън аналния отвор. Това състояние се нарича пролапс и може да бъде болезнено при дефекация. Те обикновено се връщат сами на мястото си, без да се налага намеса.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са разположени под кожата около ануса, където има много повече нерви. При тях болката може да бъде много силна, придружена с кървене, сърбеж и подуване. Този вид хемороиди по-често се нуждаят от допълнително лечение.

Тромбозирани хемороиди

Това са още един, по-специален вид хемороиди. При тях торбичките в аналния проход се изтласкват от външната страна на ануса и се пълнят с кръвни съсиреци. Това се нарича тромбоза и оттам видът е известен като тромбозирани хемороиди. Ще ги познаете по синьо-лилавия цвят. Можете отново да забележите симптоми като болка, сърбеж и кървене. Тези хемороиди най-често се нуждаят от оперативно лечение.

 

Възможни причини за появата на хемороиди

Най-предразположени към образуване на хемороиди са хората на възраст 45-65 години, но те могат да засегнат и по-млади хора, често без обяснение.

Все пак ще се опитаме да ви дадем такова чрез няколко предполагаеми причини, увеличаващи риска, без значение от пола или възрастта:

Проблеми с движението на червата

 

Лек за хемороиди. Вратига. Диета след празниците. жена и схема на чревната флора

 

Това са най-честите причини и се изразяват в хроничен запек или диария, както и напрежение по време на изхождане. Тези фактори могат да повлияят на кръвоносните съдове, разположени в така наречената хемороидна възглавница. Това е вътрешна структура на аналния канал, съставена от съединителни тъкани, гладки мускули и кръвоносни съдове, известни като синусоиди.

Напрежението от всякакъв вид може да доведе до внезапно покачване на кръвното налягане в хемороидната възглавница. Това, от своя страна, може да накара съд да се изплъзне от мускулите и връзките, предназначени да го държат на място. Хроничната диария или запек могат да влошат нещата, като предизвикат продължително възпаление на аналната и ректалната тъкан. Дългото седене на тоалетната чиния само задълбочава проблема, като разтяга стените на кръвоносните съдове толкова много, че те започват да се издуват и разширяват.

Фактори, свързани с начина на живот

Има и определени навици (или липсата на такива) в начина на живот, които могат да увеличат риска на човек както пряко, така и косвено, за развитие на хемороиди.

Най-честите сред тях са:

Дехидратация

Пиенето на по-малко от осем чаши вода на ден (приблизително 2 л) може да допринесе за запек и следователно – за развитие на хемороиди. Защо и от колко вода се нуждае всеки човек, можете да разберете в статията Колко вода трябва да пием всеки ден и какви са ползите от нея.

Диета с ниско съдържание на фибри

Диетичните фибри са от съществено значение за здравето на храносмилателната система, а много хора не приемат достатъчно от тях. Диетите с ниско съдържание на фибри (с по-малко от 25 до 30 г фибри на ден) могат също значително да увеличат риска от запек. За разлика от това, увеличеният прием на неразтворими фибри може да помогне за възстановяване на нормалната функция на червата.

Липса на физическа активност

Физическото бездействие и липсата на редовни тренировки могат да причинят обща загуба на мускулен тонус, включително на ректалните мускули. Като същевременно това засяга стомашно-чревната подвижност, което често води до редуващи се пристъпи на диария и запек.

Медицински състояния

Хемороидите често са придружаващ симптом при много здравословни състояния – някои сериозни, други не толкова. Те включват:

 • Анално нараняване – от всякакъв тип.
 • Асцит – натрупване на течност в коремната кухина, често се наблюдава при напреднало чернодробно заболяване.
 • Възпалителни заболявания на червата – като болестта на Крон и улцерозен колит (възпаление и язви на лигавицата на дебелото черво, които засягат и ректума).
 • Затлъстяване – голямата обиколка и тегло на корема поставя стрес върху мускулите на тазовото дъно и от своя страна – върху хемороидната възглавница.

Тъй като много от тези състояния са сериозни и/или лечими, важно е да не се пренебрегват хемороиди, които се влошават или нямат подобрение.

 • Бременност – хемороидите са често срещано явление и в последните седмици на бременност. Натискът, упражняван от теглото на бебето, може да допринесе за тяхното развитие. Както и хормоналните промени, които могат да причинят прекомерно подуване на кръвоносните съдове. Родилните контракции също могат да доведат до развитие на хемороиди след раждането.

Необходимо е да посетите лекар, ако кървенето е постоянно и е придружено от коремна болка, кървави изпражнения и необяснима загуба на тегло.

Генетична предразположеност

Генетиката също може да играе роля в развитието на хемороиди. Такъв пример е наследствено разстройство, при което липсата на колаген може да доведе до увреждане на тъканите на тазовото дъно. Хемороидите са често срещан симптом на това състояние и понякога могат да предвещават по-сериозно усложнение, като ректален пролапс. Ако ваши близки роднини страдат от хемороиди, шансът и вие да ги развиете също е голям.

 

Лечение на хемороиди

Преди да преминете към лечение, трябва да сте сигурни, че страдате от хемороиди. Външните хемороиди са видими, но диагностицирането на вътрешните може да включва изследване на аналния канал и ректума. Тъй като вътрешните хемороиди често са твърде меки, за да се усетят по време на ректален преглед, лекар може да изследва долната част на дебелото черво и ректума. Това става с уред – аноскоп, проктоскоп или сигмоидоскоп. Понякога се налага и колоноскопия – изследване на цялото дебело черво.

При потвърдена диагноза вече имате няколко начина за действие, в зависимост от състоянието.

 

Видове домашен лек за хемороиди и как да ги прилагаме

 

Лек за хемороиди. Растението алое вера, в момент на отделяне в домашни условия на гела от листата. Здравето на очите.

 

Леките форми на хемороиди обикновено изчезват сами след няколко седмици. Въпреки това те могат да причинят лек до тежък дискомфорт. Домашните средства могат да облекчат симптомите и да ускорят процеса на оздравяване. Най-популярни са следните:

Алое вера

Гелът от алое вера е използван като лек за хемороиди и различни кожни заболявания от векове. Смята се, че има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на дразненето. Освен това е напълно безопасен за локално приложение. Можете да го съберете директно от листата на растението.

Имайте предвид обаче, че някои хора са алергични към алое вера, особено тези, които са алергични към чесън или лук. Проверете за алергична реакция, като втриете малко количество върху предмишницата. Изчакайте 24 до 48 часа. Ако не се получи реакция, можете да нанесете на болезнената част.

Лек за хемороиди с кокосово масло

Можете да приемате кокосово масло вътрешно или да го прилагате външно. И двата метода могат ефективно да повлияят вашите симптоми. Можете също да добавите около 100 мл кокосово масло към вашата вана. Топлата вода и маслото ще успокоят и могат да помогнат за свиване на хемороидите.

Като допълнителна полза, кокосовото масло ще направи и кожата ви копринено мека. Голямо предимство е също, че кокосовото масло е безопасно за бременни жени за лечение на хемороиди, както локално, така и външно.

Внимание! Ако вашите хемороиди са причинени от диария, не използвайте кокосово масло, тъй като то може да влоши диарията и съответно – хемороидите.

 

Топла вана с английска сол

Топлите вани могат да са ефективен лек за хемороиди, като помагат за успокояване на дразненето им. Можете да използвате вана за сядане или да вземете вана за цялото тяло. Добавянето на английска сол (магнезиев сулфат) към ваната може да осигури допълнително облекчение.

Студени компреси

Прилагайте пакети с лед или студени компреси върху ануса, за да облекчите подуването за 15 минути. При големи и болезнени хемороиди това може да бъде изключително ефективно лечение. Винаги увивайте леда в кърпа или хартия и никога не нанасяйте нещо замразено директно върху кожата.

Носете широки, памучни дрехи

Особено важно е да замените синтетичните материи с памучно бельо. Това може да помогне за поддържане на аналната област чиста, суха и потенциално да намали симптомите. Избягвайте да използвате ароматизирани препарати или омекотители, за да избегнете дразненето.

 

Промени в начина на живот при лечение на хемороиди

Както вече споменахме, начинът на живот може да окаже влияние върху това дали ще развиете хемороиди.

Ето кои неща трябва да промените, за да намалите риска от появата на това неприятно състояние:

Богатото на фибри меню като лек за хемороиди

Фибрите са съществена част от всяка здравословна диета, но също така могат да ви помогнат и за лечение на хемороиди. Те омекотяват изпражненията и намаляват шанса за напрежение при дефекация. Можете да си ги осигурите чрез плодове, зеленчуци или добавки.

 

Избягвайте продължителното седене

Ако седите прекалено много време, без да се движите, това може да окаже твърде голям натиск върху хемороидите и да влоши състоянието. При продължително седене в колата, зад бюрото, в тоалетната не забравяйте да се раздвижвате на всеки час.

Ефективен лек за хемороиди – редовни тренировки

Движението е полезно, както за ума, така и за тялото, включително за вените. Редовната тренировка може да ви помогне да управлявате хемороидите по няколко начина – да регулира запека, да контролира теглото, да ви предпази от всекидневното обездвижване в офиса.

 

Лекарства за хемороиди

Разбира се, когато нито домашният лек за хемороиди, нито промените в навиците помагат, може да се наложи употреба на определени медикаменти. Облекчаващите болката лекарства като ацетаминофен, ибупрофен и аспирин могат да помогнат при симптоми на хемороиди.

Можете също да изберете от различни кремове, мехлеми и лечебни компреси без рецепта. Те съдържат лекарства като лидокаин за обезболяване на мястото, хидрокортизон или хамамелис – за да се намали подуването и сърбежа.

Всеки фармацевт ще ви насочи към правилното средство за вашия случай. Ако обаче тези лекарства не помогнат, може да се наложи консултация с лекар. Той може да предпише по-силни медикаменти или да ви насочи към последващи действия.

 

Кога е необходима операция?

Хирургичните интервенции наистина са крайна мярка, но при големи вътрешни хемороиди или изключително неудобни външни хемороиди специалист може да препоръча операция.

Има две основни техники:

 • Хемороидектомия – най-ефективната техника за напълно премахване на хемороидите. При нея обаче възстановяването е болезнено и може да отнеме няколко седмици.
 • Телбодиране на хемороиди – тази техника намалява притока на кръв към вътрешните хемороиди и премества пролабиращата тъкан на мястото й. Възстановяването е по-лесно, но има по-голям шанс хемороидите да се върнат.

По-новите процедури използват по-малко инвазивни техники за идентифициране и прекъсване на кръвоснабдяването на проблемните тъкани. Възможно е препоръчването и на коагулация или каутеризация. При тях чрез електрическа сонда, лазер или инфрачервена светлина се прави мъничко изгаряне, за да премахне тъканта и безболезнено да запечата края на хемороида, като го накара да се затвори и свие. Това работи най-добре при пролапсирали (когато има издатина извън ректума) хемороиди.

 

Хранителни добавки като лек за хемороиди

 

Хуск - ползи. Лек за хемороиди.

 

Като допълнение към всеки от изброените начини на лечение на хемороиди можете да приемате няколко добавки. Когато ги включите в ежедневието си, не само ще подпомогнете лечението, но и ще се подсигурите, че хемороидите няма да се завърнат.

Рутин

Рутинът, известен още като витамин Р, е флавоноид с много ползи за здравето. Предимствата на тази добавка при проблем с хемороидите включват повишаване здравината и гъвкавостта на капилярите. Това я прави полезен лек за хемороиди и разширени кръвоносни съдове.

Витамин C като лек за хемороиди

Той може да спомогне за поддържането на целостта на вените, които имат централна роля при хемороиди. Тъй като е водоразтворим витамин, заедно с другите си ползи, може да привлече вода в червата и да действа омекотяващо на изпражненията.

 

Добавки с фибри

Tе могат да включват таблетки с фибри, глюкоманан и др. Независимо какво изберете, ще бъде от полза, защото, както разбрахте, фибрите в диетата са много важни за лечение и превенция на хемороиди.

След обстойния преглед е време да отговорим на въпроса дали можем сами да се справим с хемороидите. Отговорът е да, стига състоянието да не е тежко. И като се има предвид, че всяко лечение е ефективно, но ако не се предприемат промени в диетата и начина на живот, хемороидите могат да се завърнат. Най-добре е, ако се сблъскате с тях, да комбинирате всички методи, за да сте сигурни, че сте се отървали от това състояние завинаги.

Бъдете здрави!

 

Често задавани въпроси

Какво са хемороиди?

Хемороидите са подути вени, наподобяващи състоянието на разширени вени. Те причиняват неприятни симптоми – болка и сърбеж, най-вече по време на дефекация. 

Какви видове хемороиди има?

Хемороидите могат да бъдат вътрешни (вътре в ректума), външни (под кожата около ануса). Тромбозирани хемороиди са третият и последен вид. При тях торбичките в аналния проход се изтласкват от външната страна на ануса и се пълнят с кръвни съсиреци.

Как се диагностицират хемороидите?

Външните хемороиди са видими, но диагностицирането на вътрешните може да включва изследване на аналния канал и ректума. Лекарят може да изследва долната част на дебелото черво и ректума. Това става с уред – аноскоп, проктоскоп или сигмоидоскоп. Понякога се налага и колоноскопия – изследване на цялото дебело черво.

Категории: Здраве|Публикувана: 02.02.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Сакура 08.05.2024 at 15:09 - Отговор

  При хемороиди е много важно да се обърне внимание на ежедневните навици и хранене.
  Хубаво е сутрин да се консумира овес накиснат във вода от предния ден, също някакъв протеин, например две варени яйца и може да си изстискате лимон разреден с вода.
  Този вид закуска помага доста, но се изисква и движение.
  Намелете кофеина,захарните изделия,алкохолът и газираното като цяло, за да дадете време и предразположите тялото да се самолекува.
  Най-лесният и ефикасен начин да третирате хемороиди в домашни условия е да затоплите леко 100-200 милиграма вода и да сложите една чаена лъжичка захар.
  Разбъркайте хубаво и след това пригответе марля или памук.
  Легнете по корем, може да опрете краката на стена за да подпомогнете движението на кръвта.
  Натопете памука във водата с разтворената захар и наложете на мястото.
  Правете леки кръгови движения за да помогнете за раздвижването на кръвта.
  Имайте в предвид, че ако хемороидите са разранени може да дразни много в началото.
  Правете това всеки ден поне по 30 минути до един час.
  Не използвайте кремове за хемороиди от аптеките. Те могат да се ползват само за ограничено време.
  Може да се мажете ежедневно с гел от Алое Вера или Джонсън Ойл за бебета със алое вера.

 2. Атанас Иванов Денов 31.01.2024 at 18:01 - Отговор

  Aлкохол от 96 / изгаря всички хемороиди.

 3. Николай Петров 22.11.2023 at 0:29 - Отговор

  Здравейте аз имам проблем с външни хемороиди какво да правя мажа се с йодасепт помага ли ?

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 13:23 | Публикувана: 2 февруари 2021 в 17:04 | Категория: Здраве