Птиче гнездо с кайма и яйце
Кето диетата значително ограничава приема на въглехидрати с храната. Когато започваме подобен режим, може ограниченията да ни се сторят драстични и трудни за следване.
По тази причина споделяме с вас рецепта за птиче гнездо с кайма и яйце – класическо ястие, което се оказва напълно подходящо и за хора на кето. Резултатите от кето режима си заслужават и не бива да се обезкуражаваме. Можем да открием редица традиционни ястия, които да хапваме без притеснения, докато преследваме целта си.
Кето рецепта за птиче гнездо с кайма и яйце
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 415 калории, 3 г нетни въглехидрати, 29 г мазнини, 31 г белтъчини |
Нужни продукти:
- 450 г кайма смес
- 4 яйца
- 1 с.л. хуск
- 100 г настърган кашкавал или пармезан
- Сол на вкус
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. риган
Начин на приготвяне:
- В отделна купа смесваме каймата, настъргания кашкавал и хуска. Разбъркваме добре с ръце или вилица.
- Добавяме подправките. Ако сместа ни се стори суха, може да добавим малко екстра върджин зехтин.
- Загряваме предварително фурната на 180 градуса.
- Разделяме сместа от кайма и кашкавал на 4 равни части.
- Оформяме дебели кюфтета от частите.
- Поставяме всяко кюфте в тавата и внимателно правим дупка в средата, като прибутваме каймата към краищата на кръга.
- Дупката трябва да побере едно яйце.
- Добавяме яйцето към оформеното гнездо от кайма и поръсваме с щипка риган.
- Печем до готовност около 15-20 минути.
Гнездата може да поставим директно в намазнена тава или да използваме хартия за печене. Ако дупките за яйцата са твърде плитки, възможно е белтъците да излязат извън гнездото от кайма.
За да бъде нашето птиче гнездо с кайма и яйце не само вкусно, но и красиво, трябва да направим краищата около дупките по-високи.
Допълнителното използване на хартия за печене може да помогне за по-лесно почистване и измиване на съдовете.
За още вкусни кето ястия може да разгледате нашите книги „Кето фантазии“. В двете части на тази кулинарна поредица ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Вариации и начин на поднасяне на птиче гнездо с кайма и яйце
Птичето гнездо е вкусно и засищащо основно ястие, което перфектно се комбинира със салата или с по-лека супа:
- Кето гаспачо
- Крем супа със спанак
- Крем супа с печени чушки
- Свежа салата със спанак и рукола
- Кето табуле
След като сме приготвили основното ястие и гарнитурата към него, можем да се почерпим с лек и приятен кето десерт:
Всяко птиче гнездо с кайма и яйце може да се хапва топло или на стайна температура, което го прави удобен и практичен избор за хапване на работното място.
Към това класическо ястие може да добавим различни съставки по наш вкус:
- По желание можем да сложим ситно нарязани гъби към гнездото преди да чукнем яйцето.
- Настърган кашкавал върху яйцето също е подходяща и вкусна добавка.
- Някои хора обичат да хапват птиче гнездо с кайма и яйце в компанията на доматен сос.
- Босилек, розмарин или чубрица могат да заместят ригана и да разнообразят гнездата от кайма, ако ги правим по-често.
- Може да направим мини гнезда с форми за мъфини, малко количество кайма и пъдпъдъчи яйца.
Съвет: За да сготвим тази рецепта по най-здравословния начин, препоръчва се да смелим каймата сами, като използваме смес от телешко и свинско месо. Ако нямаме месомелачка у дома, може да се доверим на месарски магазин да направи това за нас.
Още от нашата здравословна кето кухня
Много от любимите ни ястия в българската кухня са подходящи за хапване по време на кето режим. Някои от нашите традиционни предложения са:
Ако искате да споделите своето приготвено птиче гнездо с кайма и яйце или да предложите нови любими рецепти, ще ви очакваме с нетърпение в нашата споделена кухня във Фейсбук.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
През дългата работна седмица вероятно всеки от нас се е чудил какви идеи за
Да си направим гювечета с кайма е едно от най-неангажиращите кулинарни предложения. Лесно можем
Ароматни и засищащи пълнени гъби с кайма - любимо предястие или гарнитура към основно