Палак шорба – спаначена крем супа

Обновена: 02.04.2024|
палак шорба

Индийската кухня е богата на аромати и вкусове, като супите със своите изразителни подправки също не правят изключение.

Сред ястията, които привличат гурме любителите от цял свят, е палак шорба – вкусна кремообразна супа, която представя отличителния почерк на индийската гастрономия.

 

Рецепта за палак шорба

Тази адаптирана кето версия на супата ви позволява да се насладите на същността на индийската кулинарна мощ, като същевременно останете в крак с вашето кето приключение.

Прегърнете нежния и деликатен вкус на индийската палак шорба, без да правите компромис с вашия нисковъглехидратен режим.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 2  6 г нетни въглехидрати, 185 калории

 

Необходими продукти:

  • 500 г листа от пресен спанак
  • половин връзка зелен лук, нарязан на ситно (60 г)
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 чаша вода (120 мл)
  • 1 чаша бадемово мляко (240 мл)
  • 2 с. л. готварска сметана, 20% масленост
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в дълбок тиган и добавете дафиновия лист.
  2. Прибавете и запържете нарязания зелен лук в тигана.
  3. Добавете спанака към зеления лук и го задушете за около 5 минути, докато омекне.
  4. След това махнете дафиновия лист от тигана.
  5. Извадете спанака и след като изстине, с помощта на блендер, го пюрирайте до гладка текстура.
  6. Върнете сместа в тигана и добавете бадемовото мляко, като намалите котлона на средна температура.
  7. Добавете водата, солта и черния пипер, като разбърквате добре и продължете да готвите за още 1-2 минути.
  8. Сервирайте супата топла и гарнирайте със сметаната в чиния или купички. Можете да украсите супата с малко свежи зелени подправки подправки.

 

Изживейте аромата и вкуса на тази традиционна индийска супа със спанак, която е лесна за приготвяне и предлага уникално изживяване за сетивата.

Така че, потапяйте лъжицата и се насладете на зеления еликсир, който свързва чудесата на Индия и кето начина на живот.

Бон апети!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за ястието

 

палак шорба

 

Индия, земята с богато културно наследство и разнообразни традиции, е и добре известна със своята жизнена гама от ароматни подправки и апетитни ястия.

Нежният и плътен вкус на палак шорба е истинска наслада за сетивата и отразява уникалната сърцевина на индийската кухня.

Думата „шорба“ има дълбоки корени в историята на кулинарията и произлиза от арабската дума „شوربة“ (shorba), която означава „супа“ или „бульон“, като арабската кухня играе важна роля в развитието на множество кулинарни традиции, включително и в Индия.

Произходът на палак шорба може да бъде проследен до района на Пенджаб, който се намира в северозападната част на Индийския субконтинент.

Пенджаб, което означава „Земята на петте реки“, е регион, известен със своята плодородна почва и изобилни реколти, което е довело до кухня, богата на вкусове и разнообразни съставки.

В Пенджаб селското стопанство е било начин на живот от векове. Там земята дава различни култури, включително спанак (палак). Наличието на пресни и питателни зеленчуци, заедно с любовта на месните към ярките подправки, повлияват за създаването на ястия като тази супа.

Скромният спанак, изобилен в региона, се превръща в главната съставка на ароматната хранителна супа, която ще проправи своя път до обикновените домакинства из цялата страна.

Освен възхитителния си вкус, тази супа предлага и множество ползи за здравето. Спанакът, известен с високото си съдържание на желязо и калций, помага за поддържане на здравето на костите и засилва имунната система.

А високо съдържание на витамини и минерала като витамин А, витамин К, витамин С, фолиева киселина (витамин B9), магнезий и калий, помагат за поддържането на здрави очи и сърдечно-съдова система.

С течение на времето палак шорба надхвърли регионалните граници и спечели популярност, освен в цяла Индия, но и извън нея. Тя намери своето място в менютата на индийските ресторанти по целия свят, завладявайки със примамливите си вкусове и жив зелен цвят.

Днес палак шорба остава неразделна част от кулинарното наследство на Пенджаб и е на трапезата по време на семейните събирания.

Със своя топъл, мек и пълен вкус тази супа продължава да въплъщава същността на пенджабската кухня, представяйки сърцето и душата на хората, които са я създали.

Тя ни пренася в сърцето на Пенджаб, където амалгамата от вкусове резонира с топлината, гостоприемството и любовта към храната, която надхвърля границите и свързва всички ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зеленчуците в кето храненето. Лятна крем супа от сьомга и тиквички. Крем супа от спанак и кейл.

Опитайте и още една свежа идея за кето супа със спанак и кейл.

 

Ако нашето предложение за тази здравословна супа, подходяща за кето режим ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 08.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 15:50 | Публикувана: 8 август 2023 в 15:33 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф