Лятото е време, в което организмът ни се нуждае от по-лека, но и същевременно достатъчно питателна храна. Такава храна са зеленолистните зеленчуци.
Включете ги във вашата диета и се насладете на ползите, които те предоставят. Предлагаме ви да опитате тази лека и свежа кето салата със спанак и рукола.
Рецепта за кето салата със спанак и рукола
Тази кето салата със спанак и рукола е пълна с витамини, минерали и здравословни мазнини, които са съвместими с кето режима на хранене.
Спанакът и руколата са две хранителни съставки, които се препоръчват в здравословните хранителни режими.
Те са нискокалорични и нисковъглехидратни, като са богати на хранителни вещества и играят важна роля в поддържането на здравословно и балансирано тегло.
Насладете се на тази изобилна и вкусна салата, която ще допълни вашата кето диета с изобилие от хранителни стойности. Приятно хапване!
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати, 322 калории |
Необходими продукти:
- 1 глава броколи (300 г)
- 250 г спанак
- 250 г рукола
- 1 средна краставица (100 г)
- 1 голямо авокадо (200 г)
- 100 г фета сирене
- 1 с. л. ленено семе (15 г)/ по желание
За соса:
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 ч. л. дижонска горчица без захар
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера със солена вода, сварете броколите, нарязани на малки цветчета, за около 2-3 минути, докато леко омекнат, но е важно да останат и хрупкави. Изцедете ги и охладете под студена вода.
- Нарежете краставицата и авокадото на кубчета.
- В голяма купа смесете зеленчуците и натрошете фета сиренето.
- В малко бурканче смесете зехтина, лимоновия сок, дижонската горчица, солта и черния пипер и разклатете добре, за да се смесят.
- Полейте салатата и я разбъркайте, за да се овкуси добре с дресинга.
- Преди сервиране, поръсете лененото семе отгоре за допълнителен вкус и хранителна стойност.
Можете да се насладите на тази здравословна и вкусна кето салата със спанак и рукола, както като гарнитура към основно ястие, така и самостоятелно.
Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. |
Полезните свойства на зеленолистните зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са носители на богатство от полезни хранителни вещества и играят важна роля в поддържането на оптималното здраве. Те са изобилни на антиоксиданти, включително бета-каротин, лутеин и зеаксантин.
Тези съединения помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото, предпазвайки клетките от оксидативен стрес и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, рак и невродегенеративни разстройства.
Отлични източници са на витамини А, С и К, както и на фолат, желязо, калций и калий, и също така са богати на фибри, което ги прави отличен избор за управление на теглото.
Съдържанието на фибри ви помага да се чувствате сити за по-дълго и поддържа здравословно храносмилане.
Спанак
Спанакът е богат на антиоксиданти, като витамин C, които помагат да се намали оксидативният стрес в организма.
Това подпомага здравето на клетките и имунната система. Спанакът съдържа високи нива от витамин А и лутеин, които са важни за здравето на очите.
Консумацията му може да помогне за подобряване на зрението и предотвратяване на развитието на очни заболявания като макулна дегенерация.
Спанакът е добър източник на витамин К, който играе важна роля в здравето на костите. Този витамин помага за укрепване на костната плътност и може да намали риска от развитие на остеопороза.
Рукола
Руколата е зеленчук с дълга история и освен да добави аромат и свежест към ястията, тя предлага и множество ползи за здравето.
Изключително богата е на антиоксиданти, които допринасят да се намали оксидативният стрес в организма.
Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, което може да помогне в предотвратяването на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Витамините и минералите, които се съдържат в руколата, помагат в поддържането на здравето на костите, зрението, имунната система и общото здравословно състояние на организма.
Регулярната консумация на рукола може да подобри кръвообращението и да намали нивата на лошия холестерол в кръвта.
Броколи
Броколито е от семейството на кръстоцветните зеленчуци, но също е изобилно на полезни хранителни вещества.
То съдържа витамини С, К и А, фолиева киселина, калций, желязо и други важни хранителни вещества, които са от съществено значение за оптималното функциониране на организма.
В него се съдържа и веществото сулфорафан, което е мощен антиоксиданти и има потенциално противораково действие.
То може да помогне в борбата със свободните радикали и да намали риска от развитие на различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата и червата.
Броколито е богато на фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат в поддържането на здравето на сърцето.
Редовната консумация на броколи може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Още от здравословната ни кухня

Може да опитате и нашето лятно предложение за итън мес – традиционен английски десерт.
Ако тази кето салата ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар