Как помага детокс на черния дроб за отслабване?

Обновена: 26.01.2024|
Омазняване на вътрешните органи. Детокс на черния дроб за отслабване.

Една от основните причини за развитието на чернодробно заболяване и затлъстяване е прекомерната консумация на преработени и бързи храни.

Ето защо понякога се препоръчва детокс на черния дроб, който може не само да го прочисти, но и да засили метаболизма, за да помогне за постигане на здравословно тегло.

Днес ще се фокусираме специално върху ползите от детокс на черния дроб за отслабване.

 

Какво представлява детокс на черния дроб?

Детокс, прочистване или промивка са термини, които се отнасят до отвеждане на токсините от тялото, което помага при загуба на тегло и подобрява здравето като цяло.

Черният дроб е един от най-големите органи, който е от съществено значение за правилното функциониране на организма. Той е естественият детоксикатор на тялото, тъй като пречиства кръвта, произвежда храносмилателни вещества и съхранява витамините и минералите, които се преразпределят в тялото.

Много хора вярват, че детоксът на черния дроб не само му помага да работи по-добре, но и допринася за лечение на чернодробни заболявания. Ако токсините се натрупат в черния дроб до степен, че той да не може да ги преработи, понякога настъпват сериозни усложнения.

Така че детокс на черния дроб за отслабване е добра превантивна мярка. Извършва се чрез подходящи храни и напитки, които помагат на органа да премине през процеса на превръщане на токсините в по-малко вредни вещества с течение на времето.

Всичко това веднага се отразява на здравословното състояние, защото черният дроб подобрява функциите си и по-активно регенерира клетките си.

 

Детокс на черния дроб за отслабване – как действа?

 

Детокс на черния дроб за отслабване. Индекс на телесната маса. Хранене при омазнен черен дроб.

 

Както споменахме, черният дроб участва в почти всеки метаболитен процес в тялото, включително усвояването на хранителни вещества от храната, разграждането на мазнините, съхраняването на захарта като триглицериди и др.

Когато черният дроб не функционира правилно, тялото съхранява повече мазнини, особено около средната част.

Допълнително, много по-трудно се усвояват хранителните вещества, с чиято помощ се изгарят мазнините.

Всичко това означава, че без значение каква диета изберете, загубата на тегло е почти невъзможна, ако имате проблеми с черния дроб.

С други думи, бавният метаболизъм често се дължи на твърде претоварен черен дроб. Съответно мастният черен дроб не е само следствие от напълняването, а може да бъде и причина за него. Справянето с този проблем е от решаващо значение в борбата както за възстановяване на здравето, така и за загуба на тегло.

Състоянието на черния дроб зависи и от енергията, а тя също е обвързана с теглото. Когато черният дроб не може да получи достатъчно енергия, се чувствате уморени. А оттам и мотивацията за тренировки се изпарява, както и възможността да се сдобиете с мечтаното тяло.

Детокс на черния дроб за отслабване се постига с помощта на сложна ензимна система цитохром Р450. Всичко това зависи от хранителните вещества – без правилните аминокиселини и други нутриенти, системата просто не функционира.

Така че, ако черният дроб не работи правилно или не получава правилните хранителни вещества от диетата, детоксикацията няма да бъде успешна. Това означава, че токсините ще имат повече шанс да компрометират клетъчните операции, а метаболитните механизми ще се забавят допълнително.

 

Позволени храни при детокс на черния дроб за отслабване

 

Детокс на черния дроб за отслабване. Противовъзпалителна диета. Въглехидрати или мазнини. Разрешени зеленчуци при кето диета.

 

Има толкова много опции за детокс на черния дроб. Повечето хора избират да започват деня си със смути или друга детокс напитка, тъй като това е чудесен начин за получаване на полезни хранителни вещества в една чаша.

Можете да заложите на различни рецепти като включите любимите си плодове, зeленчуци и семена, но не забравяйте да използвате с приоритет тези, които съдържат витамин C, които ще помогнат за възстановяване на функцията на червата и черния дроб.

Наблягайте повече на салатите с краставици, спанак, домати и авокадо. Освен че са полезни за детокс на черния дроб, са и много вкусни и могат да се хапват в разнообразни комбинации.

Ястия, съдържащи постно месо, като пилешко и пуешко, са високоенергийни протеинови източници, които също помагат при детокс на черния дроб за отслабване.

 

Какво е забранено за консумация при детокс на черния дроб за отслабване?

След като видяхте какви храни да добавите към диетата си за детоксикация на черния дроб, нека да разгледаме от кои храни трябва да се откажете в името на чернодробното здраве.

Пакетираните и преработени храни са най-голямото предизвикателство. Те са достъпни, имат добър вкус и лесно се консумират. Но могат да доведат до възпаление, което да добави повече токсини към черния ви дроб, поради което трябва да се избягват.

Освен това внимавайте за високо съдържание на захар както в храните, така и в напитките. Много видове сокове и газирани напитки съдържат скрита захар. Твърде много проста захар може да причини мастно натрупване около черния дроб.

Всъщност захарта влияе на черния дроб подобно на алкохола, когато се консумира в големи количества.

Ето и кратък списък на забранените продукти при детокс на черния дроб за отслабване:

 • Преработена, пакетирана храна
 • Рафинирана захар
 • Твърде много сол
 • Пържени храни
 • Наситените мазнини
 • Сладкиши
 • Глутен съдържащи продукти
 • Прости въглехидрати
 • Червено месо

 

Всички те ще попречат на успешния детокс на черния дроб и на целите ви за намаляване на теглото.

 

Полезни хранителни добавки при детокс на черния дроб за отслабване

 

Детокс на черния дроб за отслабване. Храни с куркумин. Турмерик с черен пипер. Ползите от куркумата и черния пипер, полезните свойства на куркумина и пиперина.

 

Започването на деня със смути, последвано от свежа салата и постен протеин със здравословни мазнини е чудесен план за хранене при детокс на черния дроб за отслабване, но понякога това не е достатъчно.

Приемът на определени добавки може да ускори процеса на детокс на черния дроб за отслабване и да донесе още ползи.

Това са няколко от най-добрите добавки, на които препоръчваме да заложите, наред с добре познатите витамини:

 • Алфа липоева киселина (600 мг на ден) – тя е мощен антиоксидант, който има уникалното свойство да възстанови нивата на витамин С и витамин Е – изключително важни за черния дроб.
 • Селен (400 мкг на ден) – той има способността да увеличава Т-клетките, които са важни за детоксикацията на организма като цяло.
 • Куркумин (1000 мг на ден) – този мощен екстракт от куркума е най-известен с това, че е противовъзпалително и поддържащо черния дроб хранително вещество. В нашия блог ще откриете и специална рецепта за детокс с куркума.
 • N-ацетил цистеин (600 мг на ден) – това е витаминоподобно съединение, което подтиква тялото да произвежда повече глутатион (важен ендогенен антиоксидант в човешкото тяло). Той е от ключово значение за борбата с оксидативния стрес, както и за поддържане на имунитета.

 

Дали сме ви препоръчителен прием на тези добавки, но все пак е хубаво да се консултирате със специалист, който може да предпише различни дози, в зависимост от вашите нужди.

Процесът за постигането на мечтаното красиво и здраво тяло е труден, но си заслужава. Използвайки тези съвети при детокс на черния дроб за отслабване, ще забележите бързо подобряване на кожата, чернодробните мазнини и метаболизма.

И не забравяйте да поддържате добра хидратация по време на детокса, като пиете много вода. Това също е важно условие, за да постигнете добри резултати.

Какво е детокс на черния дроб и каква е връзката му със загубата на тегло?

Детоксът на черния дроб включва подпомагане на естествените процеси на черния дроб за разграждане и елиминиране на токсините. Това, от своя страна, може да допринесе за загуба на тегло чрез насърчаване на по-здравословен метаболизъм.

Как черният дроб допринася за управлението на теглото?

Черният дроб играе ключова роля в метаболизма на мазнините и регулирането на кръвната захар. Здравият черен дроб може да подобри процесите на изгаряне на мазнини, потенциално подпомагайки загубата на тегло.

Кои са често срещаните признаци, че черният дроб може да се нуждае от детоксикация?

Признаците могат да включват умора, подуване на корема, кожни проблеми и затруднено отслабване. Въпреки това, тези симптоми могат да бъдат показателни и за различни здравословни проблеми, така че е важно да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 05.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 5 юли 2022 в 14:55 | Категория: Витамини и минерали, Здраве