Зелен чай матча – японската суперхрана

Обновена: 11.03.2024|
Зелен чай матча, полезни свойства.

Странно е да прочетете “чай” и “храна” за един и същ продукт в едно изречение?

Ще ви запознаем със свойствата на зелен чай матча – чудото от Далечния изток, чиито качества добиват все по-голяма популярност.

 

Зелен чай матча – произход

Матчата има вековна история и репутация на чудодеен продукт – и с право. Тя произхожда от Китай. За по-известна родина се счита обаче Япония – страната на изгряващото слънце, от която черпим знания за здравето от столетия. 

Чаят е изключително фино смлян, висококачествен продукт, който японците придобиват от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. В превод “мат-ча” означава “чай на прах”.

Технологията на отглеждане и грижа за това творение на природата е сред най-интересните факти за този вид чай. А ако трябва да сравним с останалите чайове, то можем да отбележим безспорно разликата.

Преди бране, за срок от 20 дни, растението остава на закрито, вместо да бъде изсушено на слънце или чрез друга технология. Счита се, че именно така в листата на храста се натрупват големи количества хлорофил.

Заедно с него се запазват и множество полезни за човешкия организъм хранителни вещества, които се натрупват в растението. Така те са напълно готови да влязат в полза на организма при прием.

Друг специфичен елемент от обработката на матча е методът на смилане до получаването на крайния продукт.

С традиция, наложена от столетия, той е изцяло ръчен и се прилага до степен, в която от листенцата остава само най-фин прах.

Той има аромат на прясно окосена трева и често пъти като консистенция е подобен на тази на бебешката пудра. Това се дължи на факта, че преди смилане от листенцата се отделя дръжката и по-големите жили.

Това е и причината той да бъде толкова високо ценен – за час смилане се придобиват по-малко от 50 г зелен чай матча.

 

Полезни свойства на матча чая

 

Зелен чай матча за готве.е

 

И все пак – какви са полезните свойства на този продукт, извлечен и обработен така старателно?

Макар да се причислява към зелените чайове, матчата е много повече от просто зелен чай – и то не само според обработката и отглеждането си.

В действителност, при проучвания и детайлни изследвания, специалистите разкриват, че матчата съдържа в себе си около 10 пъти повече полезни съставки от стандартния зелен чай.

Сред тях има катехини – вещества с натурален произход. Те са многократно по-ефективни от витамин С, когато се стремим да повишим имунитета си и да се борим със свободните радикали.

В матча откриваме и много хлорофил – вещество, което помага не само на растенията, но и на хората. Неговото богатство е във високите му хранителни стойности.

Нещо повече – той има и способността да помага на кръвта в преноса на кислород до всяко кътче на тялото ни.

Не на последно място, в зелен чай матча откриваме и веществото L-теанин. На него се пада ролята да понижава стреса и напрежението в организма – два фактора, от които страдаме постоянно в днешно време.

Комбинацията дори само от тези три съставки ни дарява с цялостно, по-добро усещане на организма.

Към него вървят естествено тонизиране, повече енергия, по-бистър ум и по-висок имунитет.

И тъй като все пак матча чаят е зелен чай, той още понижава холестерола, помага за регулиране на кръвното налягане и в допълнение – помага да намалим телесните мазнини.

 

 

Какво още е важно да знаете за консумацията на зелен чай матча?

Освен, че има характерен аромат, при разтваряне матча чаят прави напитката яркозелена. Това се дължи на високите количества хлорофил в листенцата.

На вкус, когато е истински, чаят е сладък, с лек тревист аромат. Характерно е, че се пени при разтваряне и не става на бучки. Ако някой от фактори не е така, то има вероятност да сте си набавили матча за готвене или дори – фалшификат.

В допълнение ви разкриваме и още няколко от тайните способности на матча. Чаят помага ефективно при кариеси и лош дъх, като унищожава бактериите, които причиняват тези проблеми. Продуктът дори стига още по-далеч в полезното си действие, като заздравява венците и зъбите.

Матча е и известно средство за регулиране на теглото. Заради множеството антиоксиданти и засищащо действие, чаят ускорява метаболизма и подпомага изгарянето на излишните мазнини в тялото.

Но действието му не спира до тук – той подпомага и черният дроб в борбата му с токсините и така извежда много от тях извън тялото преди да проникнат по-дълбоко. Затова и се счита, че матча неутрализира негативния ефект на алкохола.

Ако пък пушите, то е от изключително значение да знаете, че матча може да помогне на тялото ви да се справи с последствията от този така вреден навик.

Но дори да сте само пасивен пушач, знайте, че чаят значително намалява нивата на токсините в следствие на замърсен или наситен с пушек въздух.

 

Матча в козметиката

 

Зелен чай матча. Кръвоизлив в окото. Домашни компреси за очи. Уморени очи.

 

Толкова ценен продукт не може да остане и извън полезрението на козметичната индустрия – и има защо.

Като напълно органичен продукт без странични действия и допълнителни добавки, матча напълно оправдано и очаквано намира главна роля в редица процедури с маски за лице, тяло и коса.

Антибактериалните свойства на праха правят чудеса за почистване на порите. А тъй като прониква в дълбочина в кожата, спомага и за подмладяване на епидермиса и по-лесно отделяне на мъртвите клетки.

Категории: Билки|Публикувана: 28.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:57 | Публикувана: 28 юни 2021 в 18:09 | Категория: Билки