Диета при подагра – позволени и забранени храни

Обновена: 20.08.2025|
5 мин. четене
Хранене при подагра, препоръки, позволени.
Днес ще си поговорим за подходяща диета при подагра – състояние, което често не разпознаваме и за което сякаш чуваме рядко. В исторически план през вековете е наричано „болест на богатите“ или „болест на кралете“. В днешни дни обаче се оказва, че то е все по-разпространено, а причината е свързана пряко с храненето. Как точно се отключва заболяването и коя е препоръчителната диета при подагра, разберете в следващите редове.

Диета при подагра – как да свързани болестта и храненето?

Диета при подагра трябва за бъде с ниско съдържание на пурини. Такива храни са кисело мляко, обезмаслено мляко, плодове и зеленчуци, ядки, картофи, ориз, пълнозърнести хляб и паста и др. Това може да помогне както за превенция на състоянието, така и за контролиране на наличния здравословен проблем.

  Сигурно се чудите защо изборът на правилна диета при подагра е от такова значение. Без съмнение храненето е една от грижите за тялото ни, която не можем да пренебрегваме. Тя е есенциална за нашето съществуване. Освен това редица от витамините и минералите, без които животът ни не е възможен, се внасят в организма именно чрез продуктите, които консумираме, за да утолим глада си.

Храната ни помага да сме жизнени, енергични и по-здрави. За съжаление обаче, към днешна дата някои видове продукти, които ни заобикалят, могат и да ни навредят, ако не бъдем внимателни с хранителния си режим.

Такъв е и случаят при развиването на подагра – болест, която засяга ставите ни по болезнен начин. В миналото тя се е срещала основно при по-заможните хора, тъй като те са имали достъп до продукти, с които днес свързваме развитието на възпалението. Разбира се, съвременната медицина е постигнала сериозен напредък в установяването на продуктите, които влияят пряко на възникването на подаграта. Дори и днес текат проучвания, които по-точно да изолират храните и напитките, които не се вписват в една диета за подагра, за да предотвратим възпалението.  

Какво представлява заболяването подагра?

  Хранене при подагра.   Подаграта засяга предимно краката, но положителното е, че може да се контролира.

По специфично, става дума за възпаление от артритен тип на метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Това е ставата точно над палеца, по посока на глезена ни.

При около 50% от случаите заболяването се проявява именно там, макар че са известни и случаи на поява при ставите на китките, петите, пръстите на ръцете и дори коленете. В редки случаи подаграта може да бъде придружена и с изтощение, треска, камъни в бъбреците и дори медицинско състояние, известно като уратна нефропатия, свързано с отлагането на соли. При него се увеличават нивата на пикочната киселина в бъбреците. Това се смята и за основната причина за възпалението, макар че някои съвременни изследвания показват връзка и с ензим, наречен уриказа. Недостиг от него в тялото довежда до повече кристализация на солите и оттам – повече случаи на подагра.  

Какво още не знаем за подаграта?

Важно е да знаем две основни неща: подаграта, независимо при коя става възниква, обикновено се придружава от подуване и остра болка.

Необичайното в случая е, че тя се проявява основно през нощта – между 2 и 4 часа. Смята се, че това се случва, защото именно тогава температурата на тялото спада и остава за по-дълго време в една позиция.

Друг важен и интересен факт за подаграта е, че при около 60% от хората първите пристъпи на подагра може да отминат бързо дори без лечение – до седмица. В почти 100% от случаите обаче до година възпалението се завръща и е желателно да направите промени в менюто си и да се подложите на медикаментозно лечение предвид силната болка, която състоянието предизвиква. Без такива мерки във времето подаграта би могла да разруши ставната повърхност и да причини деформация на ставите, правейки всяко движение толкова болезнено, че да доведе до пълно обездвижване. На последно място е важно да споменем следното: подаграта е много по-често срещана при мъжете в напреднала възраст. Може обаче да се развие и при жени в периода на менопауза, а за съжаление в последните години все по-често се наблюдава и при по-млади хора. Данните сочат, че може да се предава и генетично.  

Диета при подагра

  Микс от замразени зеленчуци, поставени на дървена дъска и лъжица.   Вече споменахме, че във времето подаграта се е свързвала с храни, които единствено по-заможните са могли да си позволят: месо, морски дарове, мазни храни, алкохолни напитки и продукти с много захар и/или фруктоза. Днес обаче всички те са навсякъде около нас – много от тях дори голяма част от хранителни режими. Както при много други случаи обаче, ключът към най-правилната диета при подагра е в баланса. Добре подбраното и балансирано във времето меню ще намали до голяма степен вероятността да развиете това така неприятно възпаление, а при вече развито състояние – да го поддържа. За правилна диета при подагра избирайте продукти с ниско съдържание на пурини, като например:
  • Кисело мляко и обезмаслено мляко
  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Ядки, фъстъчено масло
  • Мазнини като зехтин и масло
  • Картофи и ориз
  • Пълнозърнести хляб и паста
  • Яйца (в умерени количества)
  Спазването на такава балансирана и добре подбрана диета при подагра може значително да облекчи симптомите и да намали риска от нови пристъпи.  

Консумация на кафе при подагра – какво съветват специалистите?

  диета при подагра, кафе   Добрите новини са, че медицината развенча много митове в последните години. Част от тях са, че зеленчуците и някои бобови култури влияят негативно на тялото ни при подагра. Нещо повече – изследвания доказаха още, че кафето, витамин С и млечните продукти всъщност действат много добре за превенция на подагра. Нещо, което доскоро се считаше за грешно и вредно. Затова не изключвайте любимата си чаша кафе сутрин, ако спазвате диета при подагра. Вместо бялата захар обаче, използвайте за подслаждане натурални продукти от типа на стевия.  

Примерно меню, подходящо при подагра

Ето какво би представлявало едно примерно меню, спазвайки диета при подагра. Закуска:
  • пълнозърнести неподсладени зърнени храни с обезмаслено или нискомаслено мляко
  • 1 чаша пресни ягоди
  • кафе или вода
Обяд:
  • печени пилешки гърди или сьомга
  • микс зелена салата със зеленчуци, 1 супена лъжица ядки и дресинг от балсамов оцет и зехтин
  • обезмаслено или нискомаслено мляко или вода
Следобедна закуска:
  • 1 чаша пресни череши
  • вода
Вечеря:
  • печен или задушен зелен фасул
  • пълнозърнеста паста със зехтин
  • вода
  • нискомаслено кисело мляко или 1 чаша пресен пъпеш
  • билков чай
С помощта на това меню ще можем да поддържаме нивата на пикочна си киселина в норма.  

Какви други промени може да направим в начина на живот?

  Диета при подагра.   В този момент е нормално да се запитаме: каква диета при подагра може да помогне за контрол над болестта? Специалистите препоръчват да обърнете, поне временно, поглед към вегетариански режим, който ограничава опасните за развиване на подагра фактори. Към него те добавят и съвет за трезвеност: алкохолът, и особено бирата, увеличават солите в урината и така правят справянето с подаграта и пристъпите й по-трудно. Спиртните напитки всъщност са особено богати на пурини, затова е необходимо да се избягват. Движението и спортът също помагат да предотвратим развитието на възпалението в допълнение към правилната диета при подагра.  

Заключение

Подаграта е състояние, което причинява болезнено възпаление на ставите, особено в краката, но може да се контролира с подходящи мерки. Основна причина за подаграта е натрупването на пикочна киселина в организма, което често се свързва с консумацията на храни с високо съдържание на пурини. Балансираната диета е ключова за превенция и управление на заболяването. Препоръчва се диега при подагра с ниско съдържание на пурини, като кисело мляко, пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, докато мазните меса, пушените храни и алкохолът трябва да се избягват. Вегетарианският режим, умереното движение и избягването на алкохола са важни аспекти за контрол над подаграта. Допълнително, кафето и витамин C могат да спомогнат за намаляване на риска от пристъпи.  

Често задавани въпроси

Какво представлява подаграта?

Подаграта е възпалително заболяване, причинено от натрупване на кристали пикочна киселина в ставите, което води до внезапни пристъпи на болка, оток и зачервяване, най-често в палеца на крака.

Кои храни трябва да включим в една диета при подагра?

За диета при подагра се препоръчва да се консумират храни с ниско съдържание на пурини като зеленчуци, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни изделия, череши, цитрусови плодове и много вода за изчистване на пикочната киселина.

Кои храни трбява да изключим от една диета при подагра?

В диета при подагра трябва да се избягват храни с високо съдържание на пурини като червено месо, карантии, морски дарове, алкохол (особено бира), подсладени напитки и храни, богати на фруктоза.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 20.07.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

9658d5a1b933cc2eefbe629cca68e6e768488ca8fb8957f6d825f6172505ad9f?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

4 коментара

  1. YUSNIE CHALIMOVA 15.08.2025 at 22:34 - Отговор

    SIRDECNO BLAGODARYA ZAPODROBNATA INFORMATSIYA.VSICKO E NAPISANO MN.RAZBIRAEMO.SEGA VECE MOGA DA SE ORIENTIRAM ZA REJIMA NA KOVARNATA PODAGRA.

  2. Кирил Грънчаров 27.03.2025 at 4:43 - Отговор

    Ок….

  3. Надка Николова 19.12.2024 at 9:58 - Отговор

    Благодаря за полезната информация

  4. НАДКА МИЛОВА 20.06.2024 at 9:23 - Отговор

    ПРЕКРАСНА И ПОЛЕЗНА ИЗЧЕРПАТЕЛНА
    ИНФОРМАЦИЯ С ОБИЧ И БЕЗКРАЙНА БЛАГОДАРНОСТ

Оставете коментар