Диета при подагра – позволени и забранени храни

Такъв е и случаят при развиването на подагра – болест, която засяга ставите ни по болезнен начин. В миналото тя се е срещала основно при по-заможните хора, тъй като те са имали достъп до продукти, с които днес свързваме развитието на възпалението. Разбира се, съвременната медицина е постигнала сериозен напредък в установяването на продуктите, които влияят пряко на възникването на подаграта. Дори и днес текат проучвания, които по-точно да изолират храните и напитките, които не се вписват в една диета за подагра, за да предотвратим възпалението.Храната ни помага да сме жизнени, енергични и по-здрави. За съжаление обаче, към днешна дата някои видове продукти, които ни заобикалят, могат и да ни навредят, ако не бъдем внимателни с хранителния си режим.
Какво представлява заболяването подагра?
Подаграта засяга предимно краката, но положителното е, че може да се контролира.
При около 50% от случаите заболяването се проявява именно там, макар че са известни и случаи на поява при ставите на китките, петите, пръстите на ръцете и дори коленете. В редки случаи подаграта може да бъде придружена и с изтощение, треска, камъни в бъбреците и дори медицинско състояние, известно като уратна нефропатия, свързано с отлагането на соли. При него се увеличават нивата на пикочната киселина в бъбреците. Това се смята и за основната причина за възпалението, макар че някои съвременни изследвания показват връзка и с ензим, наречен уриказа. Недостиг от него в тялото довежда до повече кристализация на солите и оттам – повече случаи на подагра.По специфично, става дума за възпаление от артритен тип на метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Това е ставата точно над палеца, по посока на глезена ни.
Какво още не знаем за подаграта?
Важно е да знаем две основни неща: подаграта, независимо при коя става възниква, обикновено се придружава от подуване и остра болка.Друг важен и интересен факт за подаграта е, че при около 60% от хората първите пристъпи на подагра може да отминат бързо дори без лечение – до седмица. В почти 100% от случаите обаче до година възпалението се завръща и е желателно да направите промени в менюто си и да се подложите на медикаментозно лечение предвид силната болка, която състоянието предизвиква. Без такива мерки във времето подаграта би могла да разруши ставната повърхност и да причини деформация на ставите, правейки всяко движение толкова болезнено, че да доведе до пълно обездвижване. На последно място е важно да споменем следното: подаграта е много по-често срещана при мъжете в напреднала възраст. Може обаче да се развие и при жени в периода на менопауза, а за съжаление в последните години все по-често се наблюдава и при по-млади хора. Данните сочат, че може да се предава и генетично.Необичайното в случая е, че тя се проявява основно през нощта – между 2 и 4 часа. Смята се, че това се случва, защото именно тогава температурата на тялото спада и остава за по-дълго време в една позиция.
Диета при подагра
Вече споменахме, че във времето подаграта се е свързвала с храни, които единствено по-заможните са могли да си позволят: месо, морски дарове, мазни храни, алкохолни напитки и продукти с много захар и/или фруктоза. Днес обаче всички те са навсякъде около нас – много от тях дори голяма част от хранителни режими.
Както при много други случаи обаче, ключът към най-правилната диета при подагра е в баланса. Добре подбраното и балансирано във времето меню ще намали до голяма степен вероятността да развиете това така неприятно възпаление, а при вече развито състояние – да го поддържа.
За правилна диета при подагра избирайте продукти с ниско съдържание на пурини, като например:
- Кисело мляко и обезмаслено мляко
- Пресни плодове и зеленчуци
- Ядки, фъстъчено масло
- Мазнини като зехтин и масло
- Картофи и ориз
- Пълнозърнести хляб и паста
- Яйца (в умерени количества)
Консумация на кафе при подагра – какво съветват специалистите?
Добрите новини са, че медицината развенча много митове в последните години. Част от тях са, че зеленчуците и някои бобови култури влияят негативно на тялото ни при подагра.
Нещо повече – изследвания доказаха още, че кафето, витамин С и млечните продукти всъщност действат много добре за превенция на подагра. Нещо, което доскоро се считаше за грешно и вредно.
Затова не изключвайте любимата си чаша кафе сутрин, ако спазвате диета при подагра. Вместо бялата захар обаче, използвайте за подслаждане натурални продукти от типа на стевия.
Примерно меню, подходящо при подагра
Ето какво би представлявало едно примерно меню, спазвайки диета при подагра. Закуска:- пълнозърнести неподсладени зърнени храни с обезмаслено или нискомаслено мляко
- 1 чаша пресни ягоди
- кафе или вода
- печени пилешки гърди или сьомга
- микс зелена салата със зеленчуци, 1 супена лъжица ядки и дресинг от балсамов оцет и зехтин
- обезмаслено или нискомаслено мляко или вода
- 1 чаша пресни череши
- вода
- печен или задушен зелен фасул
- пълнозърнеста паста със зехтин
- вода
- нискомаслено кисело мляко или 1 чаша пресен пъпеш
- билков чай
Какви други промени може да направим в начина на живот?
В този момент е нормално да се запитаме: каква диета при подагра може да помогне за контрол над болестта? Специалистите препоръчват да обърнете, поне временно, поглед към вегетариански режим, който ограничава опасните за развиване на подагра фактори.
Към него те добавят и съвет за трезвеност: алкохолът, и особено бирата, увеличават солите в урината и така правят справянето с подаграта и пристъпите й по-трудно.
Спиртните напитки всъщност са особено богати на пурини, затова е необходимо да се избягват. Движението и спортът също помагат да предотвратим развитието на възпалението в допълнение към правилната диета при подагра.
Заключение
Подаграта е състояние, което причинява болезнено възпаление на ставите, особено в краката, но може да се контролира с подходящи мерки. Основна причина за подаграта е натрупването на пикочна киселина в организма, което често се свързва с консумацията на храни с високо съдържание на пурини. Балансираната диета е ключова за превенция и управление на заболяването. Препоръчва се диега при подагра с ниско съдържание на пурини, като кисело мляко, пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, докато мазните меса, пушените храни и алкохолът трябва да се избягват. Вегетарианският режим, умереното движение и избягването на алкохола са важни аспекти за контрол над подаграта. Допълнително, кафето и витамин C могат да спомогнат за намаляване на риска от пристъпи.Често задавани въпроси
Какво представлява подаграта?
Подаграта е възпалително заболяване, причинено от натрупване на кристали пикочна киселина в ставите, което води до внезапни пристъпи на болка, оток и зачервяване, най-често в палеца на крака.
Кои храни трябва да включим в една диета при подагра?
За диета при подагра се препоръчва да се консумират храни с ниско съдържание на пурини като зеленчуци, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни изделия, череши, цитрусови плодове и много вода за изчистване на пикочната киселина.
Кои храни трбява да изключим от една диета при подагра?
В диета при подагра трябва да се избягват храни с високо съдържание на пурини като червено месо, карантии, морски дарове, алкохол (особено бира), подсладени напитки и храни, богати на фруктоза.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Болка, оток и скованост са чести симптоми на възпаление на ставите. Превенция, терапия и съвети четете в следващите редове.
Подагра е възпалителен артрит, който може да причини болка в ставите, чувствителност и ограничен обхват на движение.
Разглеждаме как са свързани подагра и кето диета като подкрепящо лечение, и как режимът може да облекчи симптомите на заболяването.








4 коментара
SIRDECNO BLAGODARYA ZAPODROBNATA INFORMATSIYA.VSICKO E NAPISANO MN.RAZBIRAEMO.SEGA VECE MOGA DA SE ORIENTIRAM ZA REJIMA NA KOVARNATA PODAGRA.
Ок….
Благодаря за полезната информация
ПРЕКРАСНА И ПОЛЕЗНА ИЗЧЕРПАТЕЛНА
ИНФОРМАЦИЯ С ОБИЧ И БЕЗКРАЙНА БЛАГОДАРНОСТ