Подаграта е състояние, което често не разпознаваме и за което сякаш чуваме рядко. В исторически план през вековете е наричано „болест на богатите“ или „болест на кралете“.

В днешни дни обаче се оказва, че то е все по-разпространено, а причината е свързана пряко с храненето.

Как точно се отключва заболяването и какво е препоръчителното хранене при подагра, разберете в следващите редове.

 

Подагра и хранене – каква е връзката

Храненето е една от грижите за тялото ни, която не можем да пренебрегваме. Тя е есенциална за нашето съществуване. Освен това редица от витамините и минералите, без които животът ни не е възможен, се внасят в организма именно чрез продуктите, които консумираме, за да утолим глада си.

Храната ни помага да сме жизнени, енергични и по-здрави.

За съжаление обаче, към днешна дата, някои видове продукти, които ни заобикалят, могат и да ни навредят, ако не бъдем внимателни с хранителния си режим.

Такъв е и случаят при развиването на подагра – болест, която засяга ставите ни по болезнен начин. В миналото тя се е срещала основно при по-заможните хора, тъй като те са имали достъп до продукти, с които днес свързваме развитието на възпалението.

Разбира се, съвременната медицина е постигнала сериозен напредък в установяването на продуктите, които влияят пряко на възникването на подаграта.

Дори и днес текат проучвания, които по-точно да изолират храните и напитките, които е желателно да не консумираме, за да предотвратим възпалението.

 

Какво представлява заболяването подагра?

 

Хранене при подагра.

 

Подаграта засяга предимно краката.

По специфично, става дума за възпаление от артритен тип на метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Това е ставата точно над палеца, по посока на глезена ни.

При около 50% от случаите заболяването се проявява именно там, макар че са известни и случаи на поява при ставите на китките, петите, пръстите на ръцете и дори коленете.

В редки случаи подаграта може да бъде придружена и с изтощение, треска, камъни в бъбреците и дори медицинско състояние, известно като уратна нефропатия, свързано с отлагането на соли на пикочна киселина в бъбреците.

Това се смята и за основната причина за възпалението, макар че някои съвременни изследвания показват връзка и с ензим, наречен уриказа. Недостиг от него в тялото довежда до повече кристализация на солите и оттам – повече случаи на подагра.

Важно е да знаем две основни неща: подаграта, независимо при коя става възниква, обикновено се придружава от подуване и остра болка.

Необичайното в случая е, че тя се проявява основно през нощта – между 2 и 4 часа. Смята се, че това се случва, защото именно тогава температурата на тялото спада и остава за по-дълго време в една позиция.

Друг важен и интересен факт за подаграта е, че при около 60% от хората първите пристъпи на подагра може да отминат бързо дори без лечение – до седмица.

В почти 100% от случаите обаче до година възпалението се завръща и е желателно да направите промени в менюто си и да се подложите на медикаментозно лечение предвид силната болка, която състоянието предизвиква.

Без такива мерки във времето подаграта би могла да разруши ставната повърхност и да причини деформация на ставите, правейки всяко движение толкова болезнено, че да доведе до пълно обездвижване.

На последно място е важно да споменем следното: подаграта е много по-често срещана при мъжете в напреднала възраст. Може обаче да се развие и при жени в периода на менопауза, а за съжаление в последните години все по-често се наблюдава и при по-млади хора. Данните сочат, че може да се предава и генетично.

 

Хранене при подагра

Вече споменахме, че във времето подаграта се е свързвала с храни, които единствено по-заможните са могли да си позволят: месо, морска храна, мазни храни, алкохолни напитки и продукти с много захар и/или фруктоза. Днес обаче всички те са навсякъде около нас – много от тях дори голяма част от хранителни режими.

Както при много други случаи обаче, ключът за превенция на подаграта чрез хранене е в баланса. Добре подбраното и балансирано във времето меню ще намали до голяма степен вероятността да развиете това така неприятно възпаление.

Добрите новини са, че медицината развенча много митове в последните години. Част от тях са, че зеленчуците и някои бобови култури влияят негативно на тялото ни при подагра. За щастие това не е така и ако не спазвате режим, който ги забранява, спокойно можете да похапвате боб, грах, леща, спанак и други от това семейство.

Нещо повече – изследвания доказаха още, че кафето, витамин С и млечните продукти всъщност действат много добре за превенция на подагра. Нещо, което доскоро се считаше за грешно и вредно.

Движението и спортът също помагат да предотвратим развитието на възпалението.

 

Храни, които да избягваме

 

Режимни кето храни. Хранене при подагра.

 

Накратко казано, трябва да избягваме всички продукти, които са предпоставка за развитие на възпаления в организма. Желателно е да изключим и тези храни, които не дават хранителна стойност, но отнемат на тялото ни от силите му за преработка на веществата.

Препоръчителното хранене при подагра изключва:

  • пастети
  • животински продукти: език, черен дроб, бъбреци, сланина, език
  • бульон
  • мазно
  • пържено и пушено месо

В това отношение влиза и рибата. Макар и полезна в много отношения, при небалансиран прием морските дарове, хайвер, както и по-мазна и тлъста риба могат да се окажат чудесна предпоставка за развитие на така неприятната подагра. По-добре се откажете и от пържената и пушената риба, защото също създава тези условия.

В този смисъл в забранения списък попадат и пушените, топените и пикантните сирена. За съжаление те също съдържат възпалителни съставки и увеличават нивата на солите в урината. До тях нареждаме и всички продукти с добавена преработена захар, както и плодове с много фруктоза, но и един неочакван продукт: гъбите.

 

В този момент е нормално да се запитаме: какъв режим да спазваме при подагра? Специалистите препоръчват да обърнете, поне временно, поглед към вегетариански режим, който ограничава опасните за развиване на подагра фактори.

Към него те добавят и съвет за трезвеност: алкохолът, и особено бирата, увеличават солите в урината и така правят справянето с подаграта и пристъпите й по-трудно.