Подагра – причини, лечение, симптоми

Обновена: 06.03.2024|
Подагра.

Подаграта е вид възпалителен артрит, който е резултат от отлагането на кристали на пикочната киселина в ставите и други тъкани.

Въпреки че пикочната киселина е нормален отпадъчен продукт, образуван по време на разграждането на пурините (вещества, открити в различни храни и тъкани), тя може да причини проблеми, когато нивото й е нарушено.

Състоянието подагра възниква, когато има повишено ниво на пикочна киселина в кръвта – състояние, известно като хиперурикемия. Пикочната киселина може да кристализира и да се натрупа в ставите, сухожилията и околните тъкани, което води до възпаление и болка.

Подаграта най-често засяга ставата в основата на палеца на крака. Въпреки това може да засегне и глезени, колене, лакти, китки и пръсти.

Факторите, допринасящи за хиперурикемия, включват:

 • Диета, богата на пурини
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Затлъстяване
 • Определени медицински състояния (като бъбречно или сърдечно заболяване, метаболитен синдром и други)
 • Фамилна анамнеза за подагра

 

Симптоми на подагра

 

Подагра.

 

Характерните за подагра симптоми са следните:

 • Внезапна и силна болка в ставите. Пристъпите на подагра често започват внезапно и причиняват силна болка, която е най-силна през първите 4 до 12 часа.
 • Подуване и възпаление. Засегнатата става се подува, зачервява и става топла на допир.
 • Чувствителност. Дори най-малкото докосване или натиск може да причини значителна болка.
 • Ограничен обхват на движение. Поради болката и подуването движението на засегнатата става може да бъде ограничено.
 • Червена или лилава кожа в областта. Това са визуалните признаци на възпаление на ставата.

 

Важно е да се отбележи, че симптомите на подагра често идват в епизоди, известни като подагрозни пристъпи. Между тези атаки индивидите могат да изпитат периоди без симптоми.

Пристъпите могат да продължат от няколко дни до седмици, а следващите могат да се появят периодично.

Ако подозирате, че имате подагра или изпитвате симптоми, изключително важно е да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Възможни усложнения

 

Подагра - възможни усложнения.

 

Ако не се лекува, подаграта може да доведе до образуването на тофи – бучки от кристали на пикочна киселина, които могат да се натрупват в ставите и други тъкани. Тези отлагания могат да причинят образуване на бучки или възли под кожата. Обикновено са безболезнени, но могат да доведат до увреждане на ставите и деформации, ако не се лекуват.

Продължителното възпаление може да доведе до разрушаване на хрущяла и костта, с други думи – увреждане на ставите.

Кристалите на пикочната киселина могат също да се натрупват в бъбреците, което води до образуването на камъни в бъбреците. Тези камъни могат да причинят силна болка и може да изискват медицинска намеса за отстраняване. В някои случаи подаграта може да допринесе за развитието на бъбречни проблеми.

Някои проучвания показват, че състоянието може да бъде свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

 

Диагностициране

 

Подагра.

 

За диагностициране на подагра се извършват кръвни тестове за измерване на нивата на пикочна киселина в кръвта.

Въпреки че повишените нива на пикочна киселина са показателни за здравословното състояние, не всеки с висока пикочна киселина развива състоянието и не всеки с подагра проявява повишени нива на пикочна киселина.

Ако диагнозата остане неясна, може да се извърши анализ на ставната течност (артроцентеза). Това включва изтегляне на течност от засегнатата става, за да се изследва под микроскоп за наличие на уратни кристали. Идентифицирането на тези кристали потвърждава диагнозата подагра.

Могат да се използват образни изследвания като рентгенови лъчи за оценка на увреждането на ставите или за изключване на други състояния, свързани със ставите. С помощта на ултразвук могат да се визуализират тофи, които са отлагания на кристали на пикочната киселина в и около ставите.

Получаването на навременна медицинска помощ е от решаващо значение за ефективното лекуване на състоянието и избягването на усложнения.

 

Лечение на подагра

За изчистване при подагра може да се използват лекарства и промени в начина на живот. Основните цели на лечението са облекчаване на болката по време на остри пристъпи, намаляване на възпалението, понижаване на нивата на пикочната киселина и предотвратяване на бъдещи пристъпи и усложнения.

Медикаментите, които могат да бъдат предписани, включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които се използват като болкоуспокояващо при подагра. Колхицинът пък е ефективен за лечение на остри пристъпи и предотвратяване на бъдещи такива.

Могат да се препоръчат още кортикостероиди за намаляване на възпалението, перорално или чрез инжектиране. Проблемът с пикочната киселина се третира с инхибитори на ксантин оксидазата (XOIs) за понижаване на нивата на пикочната киселина; с урикозурични средства за увеличаване екскрецията на пикочна киселина или с уриколитични препарати за метаболизиране на пикочната киселина до алантоин, който е добре разтворим и също се отделя с урината.

Консултацията с лекари, особено ревматолози, е от решаващо значение за редовно проследяване на състоянието, коригиране на лекарствата и справяне с проблемите.

 

Какво да ядем при подагра?

Спазването на специална диета при подагра може да подпомогне лечението на това състояние, като съдейства за контролиране нивото на пикочна киселина в организма.

Разрешени храни

 

Подагра - хранене.

 

Ето някои храни, които обикновено се считат за безопасни или дори полезни за хора с подагра:

 • Зеленчуци с ниско съдържание на пурини. Такива са листните зеленчуци, доматите, броколите, морковите и чушките.
 • Плодове. Черешите, ябълките, кивитата и цитрусовите плодове често се понасят добре от хората с подагра.
 • Пълнозърнести храни като кафяв ориз, овес, киноа.
 • Бобови растения – фасул, лещата и др.
 • Млечни продукти. Когато са с ниско съдържание на мазнини или без никакви мазнини, млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, могат да имат защитен ефект срещу подагра.
 • Ядки и семена. Орехите и лененото семе например са добър избор.
 • Растителни протеини. Такъв източник е тофуто.
 • Мазни риби. Риби като сьомга, пъстърва и скумрия обикновено се считат за безопасни и може дори да имат противовъзпалителни свойства.
 • Вода. Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение, защото водата помага за изхвърлянето на пикочната киселина от тялото.
 • Кафе. Някои проучвания показват, че умерената консумация на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от пристъпи на подагра.

 

Наднорменото телесно тегло е свързано с повишен риск от подагра, затова поддържането на здравословни килограми чрез режим на хранене и редовни упражнения е много важно.

Забранени храни при подагра

Важно е да се избягват или ограничават храни с високо съдържание на пурини, тъй като пурините се разграждат до пикочна киселина, което допринася за образуването на кристали на пикочната киселина в ставите.

Храните, които не са добър избор при това състояние, включват:

 • Меса от органи като например черен дроб, бъбреци и др.
 • Червено месо. Говеждото, агнешкото и свинското са с относително високо съдържание на пурини. Постните разфасовки може да са по-добър избор в умерени количества.
 • Морски дарове – например аншоа, сардини, скумрия, херинга и миди.
 • Дивечово месо – еленско, заешко и др.
 • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.
 • Алкохол. Бирата често се свързва с повишен риск от пристъпи на подагра поради високото съдържание на пурин и факта, че може да наруши отделянето на пикочна киселина. Спиртните напитки и виното могат да се консумират умерено.
 • Преработени храни, особено тези с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и трансмазнини.
 • Подсладени напитки.

 

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към определени храни могат да варират и това, което работи за един човек, може да не работи за друг.

Диетичните препоръки могат да бъдат съобразени въз основа на цялостното здраве на индивида, други медицински състояния и употребата на лекарства. За целта трябва да се работи с лекар и, ако е възможно, с регистриран диетолог, за да разработят персонализиран диетичен план.

 

Заключение

Подаграта е възпалителен артрит, причинен от отлагането на кристали на пикочната киселина в ставите и тъканите. Честите симптоми включват внезапна и силна болка в ставите, подуване, чувствителност и ограничен обхват на движение.

Лечението има за цел да облекчи болката, да намали възпалението, да понижи нивата на пикочната киселина и да предотврати бъдещи пристъпи. Необходимият лек за подагра зависи от индивидуалното ни състояние и може да включва комбинация от медикаменти и промени в диетата и начина на живот.

Храните, които трябва да се избягват или ограничават, са тези, които имат високо съдържание на пурини.

Какво е подагра?

Подаграта е възпалителен артрит, причинен от отлагането на кристали на пикочната киселина в ставите и тъканите.

Какви са симптомите?

Честите симптоми включват внезапна и силна болка в ставите, подуване, чувствителност и ограничен обхват на движение.

Какви храни трябва да се избягват при подагра?

Храни с високо съдържание на пурини не бива да се консумират или трябва да се ограничат. Примери са месо от органи, червено или дивечово месо, определени морски дарове, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, алкохол (особено бира), преработени храни и подсладени напитки.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:45 | Публикувана: 28 февруари 2024 в 09:43 | Категория: Здраве