Подагра и кето диета – каква е връзката?

Обновена: 22.03.2024|
Подагра и кето диета, помага ли и как.

Чували ли сте, че кето режимът може да помогне за контролиране на симптомите на подагра? Все повече проучвания се опитват да разгледат връзката между заболяването и диетата.

Днес ще се опитаме да отговорим на всички въпроси свързани с подагра и кето диета като подкрепящо лечение. За да можете да прецените всички плюсове и рискове преди да опитате, ако ви се налага.

 

Какво представлява подаграта?

Подаграта е често срещана форма на възпалителен артрит, който е много болезнен. Причинява се от състояние, известно като хиперурикемия, при което има твърде много пикочна киселина в кръвта.

Обикновено засяга една става (често тази на палеца на крака). Има моменти, когато симптомите се влошават и водят до пристъпи, и случаи, когато няма симптоми, известни като ремисия.

Повтарящите се пристъпи могат да доведат до подагрозен артрит – влошаваща се форма на артрит.

Няма лек за подагра, но състоянието може ефективно да се лекува и управлява чрез комбинации от медикаменти, добавки и съобразена с образуването на пикочна киселина диета.

 

Кои са най-честите симптоми на подагра?

Пристъпите на подагра започват внезапно и могат да продължат дни или седмици. Те са последвани от дълги периоди на ремисия – седмици, месеци или години без симптоми, преди да започнат отново.

Заедно с палеца на крака, ставите, които обикновено са засегнати, са тези на малкия пръст, глезена и коляното.

Симптомите в засегнатите стави могат да включват:

 • Болка, обикновено интензивна
 • Подуване
 • Зачервяване
 • Топлина

 

Какво трябва да знаем за пикочната киселина?

 

Подагра и кето диета, пикочна киселина.

 

Тялото произвежда пикочна киселина, когато разгражда пурините, които се намират в тялото ни и храните, които консумираме. Когато има твърде много пикочна киселина в организма, кристалите на пикочната киселина (мононатриев урат) могат да се натрупат в ставите, течностите и тъканите в тялото.

Хиперурикемията невинаги причинява подагра, но повишава значително риска от заболяването.

 

Какво трябва да знаем за пурините?

Пурините са едно от химичните съединения, които клетките използват, за да изграждат елементи на ДНК и РНК. Примери за пурини са аденин и гуанин.
 
Те се съдържат и в месото и месните продукти. Разграждат се от тялото, а като краен продукт се образува излишната пикочна киселина, която се отделя с урината.
 
 
 

Кои хора са най-податливи към развитието на подагра?

Понякога това натрупване на пикочна киселина се случва с напредване на възрастта – нашите бъбреци (които филтрират отпадъците в урината) могат да станат по-малко ефективни.

Но това не означава, че подаграта засяга само възрастните хора. Мъжете са най-склонни да развият заболяването на възраст между 30 и 50 години, при жените подаграта е по-честа след менопаузата.

Освен възрастта, има няколко други рискови фактора, които могат да увеличат опасността от развитие на това болезнено състояние:

 • Бъбречно заболяване – тази връзка може да се развие двупосочно – ако първо развием подагра, малките кристали на пикочната киселина могат да преминат през бъбреците и да ги увредят в процеса.
 • Прием на диуретици за високо кръвно налягане – хипертонията може да се контролира с различни видове лекарства, но диуретиците са популярен избор. Понякога наричани „отводняващи“, тези лекарства подтикват бъбреците да изхвърлят излишната течност, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане чрез намаляване на общия обем на кръвта, движеща се през вените и артериите. Но по-малкото количество течност прави по-трудно разтварянето на вещества, включително пикочна киселина.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло е основен рисков фактор за подагра, защото, когато ядем повече, произвеждаме повече пикочна киселина.
 • Прекомерна консумация на алкохол – бирата, виното и спиртните напитки са с високо съдържание на пурини, естествени вещества, които се превръщат в пикочна киселина, когато тялото ни ги разгражда. Хората, които консумират много алкохол, са изправени пред по-висок риск от подагра, както и тези, които ядат много храни с високо съдържание на пурини като червено месо и миди.
 • Прекаляване с фруктозата – консумирането на много фруктоза (вид захар), също е свързано с повишен риск от подагра. Изследванията показват, че мъжете, които консумират редовно безалкохолни напитки, често са изложени на риск, тъй като те са пълни с високо-фруктозен царевичен сироп.
 • Наследствена обремененост

 

 

Кето диетата като лек

Това е най-популярната диета с ниско съдържание на въглехидрати, високо – на мазнини и умерено – на протеини. Днес се използва главно с цел отслабване, но в продължение на години тя е била основен начин за контролиране на припадъците при епилепсия.

Както знаете, основното при този режим е, че тялото започва да гори запасите си от мазнини като гориво за енергия. Резултатът от това метаболитно състояние – кетоза, се изразява в намален апетит и повишена загубата на тегло.

Поради тези си свойства се смята, че диетата може да бъде полезна и при управлението на диабет, болест на Алцхаймер и др. Но дали подаграта влиза в тази група?

В следващите редове ще разберете всичко за подагра и кето диета.

 

Ролята на храненето при подагра

 

Подагра и кето диета, помага ли и как.

 

Пристъп на подагра може да се случи внезапно, на приливи и отливи. Няма открито универсално лечение за състоянието, но симптомите могат да се контролират чрез подходяща терапия.

Лечението е с лекарства, които помагат за контролиране на нивата на пикочна киселина, както и противовъзпалителни, които могат да облекчат болката от острите пристъпи.

Начинът на хранене също може да играе роля в управлението на подагра. Храни като черен дроб, аншоа, пъстърва, пуешко и бекон са с високо съдържание на пурини – вещества, които тялото разгражда, за да образува пикочна киселина.

Именно диета, включваща храни с ниско съдържание на пурини, обикновено се прилага като част от плана за лечение на подагра, за да помогне за понижаване на високите нива на пикочна киселина.

В този смисъл кето диетата обикновено е с високо съдържание на храни с животински протеин, някои богати на пурини, което на пръв поглед я прави неподходящ избор за лечение на подагра.

Въпреки това има публикации, които противоречат на тези дългогодишни вярвания и доказват, че чрез подходящ избор на храни, управлението на болезнените симптоми чрез кето диета е напълно възможно.

 

Подагра и кето диета – как се повлияват симптомите?

 

Подагра и кето диета. Фосфор. Здравословно хранене при анорексия. Мермерски. Грешки при кето диета.

 

Всъщност кетозата е това, което може да повлияе на възпалението, отговорник за много заболявания като подагра.

При пристъп на подагра, хората, които спазват кето режим, изпитват по-малко възпаление и подуване на ставите, отколкото когато не са били на кето диета.

В никакъв случай не твърдим, че кетогенната диета предотвратява или лекува подагра, но със сигурност може да открие източника на възпаление и да предотврати остри симптоми на заболяването.

Възможно е да постигнете този ефект и с помощта на екзогенни кетони.

Не трябва обаче да наблягате на червеното месо и морските дарове, а да ги замените с друг вид протеин, който не съдържа пурини. Както казахме, те могат да повишат нивата на пикочната киселина.

Това е особено наложително да се следи, особено ако вземем предвид, че се наблюдава временно повишаване на пикочната киселина през първите няколко седмици при започване на нисковъглехидратна диета. Но този ефект изчезва след около шест седмици, като нивото на пикочната киселина се връща към изходното или дори по-ниско.

Изобщо нездравословното хранене със сигурност може да доведе до повече обостряния на подагра, дори ако пикочната киселина е контролирана с лекарства. Така че стремежът към балансирана диета трябва да се приоритизира.

Поддържането на кето режим с ниско съдържание на пурини не е невъзможно и може да се окаже предизвикателство.

Междувременно наблягането на нискогликемични въглехидрати, млечни продукти и плодове също е свързано с по-ниски нива на пикочната киселина. Така че това също е един от плюсовете, и може да има връзка между подагра и кето диета.

Не на последно място намаляването на килограмите, което се наблюдава при хора, спазващи кето режим, също е едно от най-ефективните средства за намаляване на нивата на пикочна киселина и предотвратяване на обостряния при подагра.

 

 

Подагра и консумация на захар

 

Подагра и кето диета. Хранене при диабет тип 1 и тип 2. Автоимунни заболявания. Вредна ли е захарта. Витамини без захар.

 

Тъй като има много силна връзка между повишени нива на пикочна киселина, подагра, затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром, възможно е всички те да са свързани и да се влошават от едно и също нещо: високият прием на захар и други рафинирани въглехидрати.

Ето и какво е обяснението за връзката между приема на захар и нивата на пикочна киселина.

Фруктозата е добре известна с това, че директно повишава нивата на пикочната киселина в кръвта. Освен това е доказано, че повишените нива на инсулин в кръвта – свързани с диета с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, също повишават нивата на пикочна киселина, вероятно чрез намаляване на екскрецията й от бъбреците.

В този смисъл избягването на фруктозата би могло да намали риска от развитие на заболяването, както и да повлияе благоприятно върху управлението на вече налични симптоми.

Това е още един плюс във връзката между подагра и кето диета.

 

Какви са усложненията, които могат да настъпят?

Усложненията от подагра и хиперурикемия могат да включват:

 • Увреждане на ставите
 • Ставна деформация
 • Загуба на подвижност или обхват на движение
 • Загуба на костна маса
 • Тофи се отлагат в цялото тяло – меки и болезнени възловидни образувания, съдържащи уратни кристали
 • Камъни в бъбреците
 • Хронично бъбречно заболяване

 

Кога е редно да потърсим специалист?

Посетете вашия личен лекар, ако подозирате, че имате подагра и тя не е била диагностицирана преди това, особено ако болката продължава да се влошава и също така имате висока температура (треска).

Важно е диагнозата да бъде потвърдена, тъй като други състояния, които изискват спешно лечение, като например инфектирана става, понякога могат да причинят подобни симптоми.

Ако вече сте били диагностицирани със заболяването и имате пристъп, посетете вашия личен лекар, ако ви е било предписано лекарство и то не започне да действа в рамките на няколко дни.

 

Да обобщим: Какво трябва да хапвате при подагра?

Наблегнете на обилни количества растителни протеини, пресни зеленчуци и плодове, ядки, нискомаслени млечни продукти. Важно е да се консумират мазна риба, пиле и яйца в умерени количества.

Избягвайте червено месо, миди, рафинирана захар, алкохол и бира.

Важно е да запомните, че правилният вид диета може да играе важна роля в управлението на подагра, стига да се използва заедно с, а не вместо, назначените лекарства. Спазвайте насоките на лекуващия лекар и се хранете здравословно. Това ще помогне не само за проблемите ви със заболяването, но и да укрепите цялостното си здраве.

И последно – ако все пак решите да промените диетата си заради медицинско състояние като подагра, потърсете съвет от диетолог, който има опит с възпалителни състояния.

Успех!

Какво представлява подаграта?

Подаграта е често срещана форма на възпалителен артрит, който е много болезнен. Причинява се от състояние, известно като хиперурикемия, при което има твърде много пикочна киселина в кръвта.

Какви са симптомите?

Симптомите в засегнатите стави могат да включват болка, обикновено интензивна, подуване, зачервяване, топлина.

Облекчават ли се симптомите при подагра с кето диета?

При пристъп на подагра, хората, които спазват кето режим, изпитват по-малко възпаление и подуване на ставите, отколкото когато не са били на кето диета. Не трябва обаче да наблягате на червеното месо и морските дарове, а да ги замените с друг вид протеин, който не съдържа пурини.

Какво е препоръчителното хранене при подагра?

Наблегнете на обилни количества растителни протеини, пресни зеленчуци и плодове, ядки, нискомаслени млечни продукти. Важно е да се консумират мазна риба, пиле и яйца в умерени количества. Избягвайте червено месо, миди, рафинирана захар, алкохол и бира.

Категории: Здраве, Кето диета|Публикувана: 21.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:48 | Публикувана: 21 март 2022 в 17:02 | Категория: Здраве, Кето диета