Фенилаланинът е едно от важните хранителни вещества, необходими за производството на допамин и други хормони в човешкото тяло. Без него няма да почувствате удовлетворението, свързано с изпълнението на дадена задача или дори насладата от вкусна храна.

Най-важното е, че фенилаланинът има значителна роля в правилната функция на щитовидната жлеза. За тази и още ползи на аминокиселината ще разберете в следващите редове.

 

Същност и форми на фенилаланин

Фенилаланинът е есенциална аминокиселина. Незаменимите аминокиселини са тези, които тялото не произвежда и не може да съхранява за дълго. Това означава, че за да получите достатъчно, се нуждаете от добавка или трябва да ядете храни, богати на тази аминокиселина.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Химическата структура на аминокиселината показва, че тя е неполярна. Фенилаланинът не е нито киселина, нито основа – счита се за неутрален.

Има няколко различни форми:

 • L-фенилаланин – това е естествената форма на аминокиселината. Среща се в някои храни, включително краве мляко и сладки картофи.
 • D-форма – създадена в лаборатория и до голяма степен отразява структурата на L-фенилаланина.
 • DL-форма– известен още като DLPA, комбинира както L-, така и D-фенилаланин.

L-фенилаланинът се счита за важен за няколко телесни функции, включително здравето на щитовидната жлеза и регулирането на настроението. Това е така, защото тялото ви превръща аминокиселината в тирозин, който от своя страна се използва за производството допамин, епинефрин и норепинефрин.

Известно е, че тези невротрансмитери помагат за регулиране на настроението.

D-фенилаланин (DPA) е лабораторно създадената версия на L-фенилаланин. Докато структурата му е огледален образ на L-фенилаланин, D-формата не играе същата роля в тялото като него. Смята се, че той помага за намаляване на болката, заради способността му да инхибира енкефалиназата и да взаимодейства с опиоидните рецептори на тялото.

DL-фенилаланин се отнася до комбинацията от равни части DPA и LPA. Смята се, че тази комбинация помага както при облекчаване на болката, така и при симптоми на депресия.

 

Каква е ролята на аминокиселината във функцията на щитовидната жлеза?

 

Фенилаланин. Подготовка преди опитите за зачеване.

 

Вече споменахме, че участва в производството на тирозин. Това е аминокиселина, която е предшественик на хормоните на щитовидната жлеза. Ето и как се произвеждат те стъпка по стъпка:

 1. Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да се окисли до тироидна пероксидаза (TPO), което прави йода активен.
 2. След това активните йодни молекули могат да се прикрепят към тирозина, който се намира в тироглобулина.
 3. Когато йодът и тирозинът се съединят, те създават предшествениците на хормоните на щитовидната жлеза – монойодтирозин (Т1) и дийодтирозин (Т2).
 4. След това Т1 и Т2 се комбинират, за да образуват трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4).
 5. Т3 и Т4 са основните хормони на щитовидната жлеза, които организмът използва, за да регулира метаболитните процеси.

Хората с недостатъчно активна щитовидна жлеза могат да се възползват от добавка с фенилаланин, тъй като той може да увеличи тирозина и следователно производството на хормони. Освен това аминокиселината може също да подобри реакцията на стрес, който знаем, че често е причина за проблеми при хипотиреоидизъм и болестта на Хашимото.

Поради ролята на тирозина в производството на невротрансмитери, ще почувствате подобрение в настроението, по-ниски нива на стрес и противодействие на изчерпването на надбъбречната жлеза, което може да възникне при заболявания на щитовидната жлеза.

Хората със свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) обаче трябва да избягват добавки с аминокиселината, тъй като това може да повиши нивата на хормоните на щитовидната жлеза, които вече са твърде високи при това състояние.

 

Още няколко ползи

 

Фенилаланин. Грешни твърдения за кето диетата.

 

Освен за подобряване функцията на щитовидната жлеза, L-фенилаланинът се използва и заради потенциала си да повлияе на когнитивните функции и психично здраве.

Тъй като се смята, че по-ниските нива на допамин могат да бъдат свързани с депресия, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, повишаването на нивата на аминокиселината може да помогне за лечението им.

Ще разгледаме тези и още полезни свойства на аминокиселината по-долу:

 • За подобряване на фокуса и паметта

Споменахме, че L-фенилаланинът е предшественик на допамин, а допаминът е важен за паметта и вниманието. От това следва, че аминокиселината може да помогне за увеличаване на фокуса и дори вероятно да намали симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието след продължителна употреба.

 • За отслабване

Хората, които се занимават сериозно с културизъм, изтъкват ползите от аминокиселините. С репутацията на L-фенилаланин за подпомагане на функцията на щитовидната жлеза, няма как да не разгледаме ролята му при контролиране на теглото. Проучванията показват, че той доказано помага за намаляване на апетита и мазнините в корема.

 • При витилиго

Витилигото е заболяване, което атакува меланина в кожата. Тъй като меланинът е отговорен за тена, това заболяване води до бледи, безцветни петна по кожата. Фенилаланинът е необходим за производството на меланин, следователно, добавката заедно със светлинна терапия действа добре при лечение на витилиго.

 • За производство на аспартам

Аминокиселината се използва и като съставка в популярния изкуствен подсладител аспартам. Следователно се намира в много напитки и сладкиши. Въпреки това аспартамът може да има някои отрицателни ефекти, така че не трябва да го използвате като източник на фенилаланин.

 

Източници, прием и странични ефекти

 

Фенилаланин. Еднакви ли са всички калории. Режимни кето храни. Кето диета за начинаещи.

 

Диетичният референтен прием на аминокиселината от възрастни е около 33 мг дневно на килограм телесно тегло. L-фенилаланинът се намира в изобилие от животински продукти, но също така и в храни на растителна основа. Сред тези с най-високо съдържание на аминокиселината са:

 • Краве мляко
 • Пилешко, телешко и свинско месо
 • Сирена
 • Риба
 • Миди
 • Яйца
 • Ядки – фъстъци, орехи, бадеми
 • Артишок
 • Кориандър
 • Магданоз

Фенилаланинът влиза в богатия аминокиселинен профил на колагена, което прави колагеновия протеин жизненонеобходим за редица възстановителни процеси в организма.

 

Няма стандартна препоръчителна дозировка за добавките с аминокиселината. Въпреки това повечето специалисти насърчават пациентите да започнат с доза от 500 мг и да продължават да увеличават количеството с още 500 мг, докато се усетят подобрение. Често приемът е 1000-1500 мг, до три пъти дневно.

Въпреки че повечето хора не съобщават за нежелани ефекти от аминокиселината, има някои предполагаеми симптоми, за които трябва да се внимава:

 • Тревожност
 • Гадене
 • Умора
 • Киселини
 • Главоболие
 • Запек

Тези симптоми обикновено са леки до умерени и като цяло аминокиселината се счита за безопасна, но все пак не се препоръчва да се приема от бременни или кърмещи жени.

Също така е важно да отбележим, че хората с фенилкетонурия не трябва да приемат добавки с L-фенилаланин. Това е наследствено нарушение на метаболизма на фенилаланин. Допълнителен прием може да бъде животозастрашаващ.

По същия начин вероятно е по-добре за тези с лупус да избягват аминокиселината.

Последните изследвания предполагат, че диета с ниско съдържание на L-фенилаланин може да бъде полезна за хора с лупус.

Не забравяйте да се консултирате със специалист преди да приемете фенилаланин под каквато и да е форма. Не приемайте аминокиселината, ако взимате лекарства като баклофен, инхибитори на моноаминооксидазата, лекарства за кръвно налягане, антидепресанти или невролептици.

Бъдете здрави!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:26 | Публикувана: 29 ноември 2021 в 14:23 | Категория: Здраве, Любопитно