Нови и стари средства срещу ревматоиден артрит

Обновена: 07.03.2024|
Средства срещу ревматоиден артрит.

В тази статия представяме възможностите за лечение на ставния проблем, като започваме от най-съвременните подходи и стигаме до отдавна прилаганите, традиционни целебни средства срещу ревматоиден артрит. За по-доброто им разбиране припомняме симптомите на болестта и характерните за нея атаки на имунната система срещу собствения си организъм.

 

Какво обърква телесната защита?

Все още се изследват причините, поради които имунната система погрешно напада здравите тъкани в ставите и около тях. Не са напълно изяснени условията за възпаление, проявяващо се с оток, болка, зачервяване и нарушени функции на поразените стави.

Някои хора са предразположени към ревматоиден артрит, защото са наследили от родителите си гени, свързани с повишен риск от развитие на този здравословен проблем. За него обаче допринасят и травмите, инфекциите, хормоналните промени, микробиомът (сборът от микроорганизмите в човешкото тяло), тютюнопушенето и други условия.

Засега се приема, че автоимунното заболяване е резултат от комбинирано въздействие на множество фактори.

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

 

Симптоми при ревматоиден артрит

Проявите на болестта са различни по тежест и продължителност за отделните пациенти. Най-чести са следните оплаквания:

 • Болки в ставите. Първоначално се засягат пръстите, китките, глезените и стъпалата. Пораженията са симетрични – увреждат се едни и същи стави от двете страни на тялото.
 • Скованост. Тя трае повече от 30 минути. Сковаността е най-силно проявена сутрин или след продължително обездвижване.
 • Подуване и зачервяване на ставите. Както вече отбелязахме, отокът и зачервяването са резултат от възпаление, причинено от атаките на имунната система.
 • Намалена гъвкавост. Ограничен е диапазонът на движение в поразените места.
 • Формиране на твърди, болезнени възли под кожата. Обикновено възлите се появяват около увредените стави. Засягат се предимно възрастни хора и страдащи от тежка форма на ревматоиден артрит.
 • Проблеми извън ставите. Повечето пациенти се оплакват от умствена и телесна умора. По-рядко настъпват възпаления на очите, плеврата, сърдечния мускул и други органи.

 

Иновативни средства срещу ревматоиден артрит

 

Средства срещу ревматоиден артрит.

 

Да разгледаме някои от съвременните подходи, които могат да облекчат състоянието.

Терапия с целенасочени инхибитори на JAK

Това са клас биологични лекарства, които потискат активността на определен вид ензими (т.е. ускорители на биохимични процеси), известни като JAK или Janus кинази. Въпросните ензими играят важна роля в сигнализацията на цитокините (протеини, които регулират различни функции на имунната система).

Блокирането на JAK киназите потиска сигнализацията на цитокините и така ограничава възпалението. Целенасочените инхибитори на JAK обаче могат да проявяват и нежелани ефекти като:

 • Увеличен риск от инфекции
 • Повишени нива на лошия холестерол (LDL) в кръвта
 • Трудно кръвосъсирване

 

Причината е, че някои от тези лекарствени средства срещу ревматоиден артрит намаляват броя на тромбоцитите.

Лечение с блокери на интерлевкини

Тези медикаменти са известни още като интерлевкинови инхибитори. Те намаляват проявите на ревматоиден артрит като блокират сигналите, които водят до производство на възпалителни цитокини. Според експерти, терапията с блокери на интерлевкини може да потиска активността на Т-клетките, участващи в автоимунната атака.

Лечебните ефекти на интерлевкиновите инхибитори обаче варират и при някои пациенти се отчитат само частични подобрения.

Прилагане на таргетни синтетични лекарства

Тези медикаменти се създават чрез химически синтез, а не от живи организми. Действат подобно на биологичните лекарства, като се свързват насочено с определени молекули в тялото на пациента. По-евтини са, по-лесно е тяхното производство, съхранение и транспортиране в сравнение с биологичните продукти.

Допуска се, че могат да имат нежелани реакции, които не се наблюдават при биологичните лекарства.

Клетъчна терапия

При нея на болния човек се присаждат стволови клетки, изтеглени от костния му мозък или мастната тъкан. Могат да се вземат и от пъпната връв. След лабораторна обработка клетките се инжектират обратно на пациента. В някои случаи се ползват клетки от донор при доказана висока съвместимост между болния и дарителя.

Целта на лечението е промяна в имунния отговор, така че да се намалят симптомите на ревматоиден артрит и да се постигне възстановяване на ставните тъкани. Не е изключен рискът от инфекции и други усложнения. Клетъчната терапия не е подходяща за всеки пациент с ревматоиден артрит. Този подход все още се проучва, включително за ефективност и безопасност.

Генна терапия

Идентифицирани са множество гени, които са свързани с повишен риск от ревматоиден артрит. Те са отговорни за различни функции на имунната система. През последните години се експериментира с въвеждане на генетичен материал в клетките на пациента. По този метод може да се коригира дефектен ген или да се добави нов, който да намали риска от болестта.

Необходими са още изследвания, за да се прецени до каква степен е ефективна и безопасна генната терапия като част от иновативните средства срещу ревматоиден артрит.

 

Традиционни лечения

 

Средства срещу ревматоиден артрит.

 

 • Приемане на нестероидни противовъзпалителни средства срещу ревматоиден артрит. Те облекчават болката и възпалението, действат бързо – в рамките на няколко часа. Независимо, че в аптечната мрежа се предлагат без рецепта, нестероидните противовъзпалителни средства трябва да се приемат след консултация с лекар, защото могат да причинят главоболие, стомашно-чревни проблеми, както и влияят на кръвното налягане. Освен това взаимодействат с други лекарства и не са ефективни при тежки форми на ревматоиден артрит.
 • Прилагане на кортикостероиди. Тази група медикаменти значително намалява болката, възпалението и сковаността, но се прилага краткосрочно поради потенциални странични ефекти – увеличен риск от инфекции, повишаване на телесното тегло, остеопороза, стомашни проблеми и други.
 • Хирургична намеса. Понякога се предприема операция за възстановяване на увредена става и облекчаване на болката.
 • Физиотерапия. Болката и възпалението могат да се облекчат с прилагане на топлина или лед, чрез масажи и упражнения за подобряване гъвкавостта и обхвата на движенията.

 

Алтернативни средства срещу ревматоиден артрит

 

Средства срещу ревматоиден артрит.

 

Леко потискане на симптомите при ревматоиден артрит може да се постигне чрез прилагане на компреси с мед, джинджифил, лайка или други билки с противовъзпалително действие.

Срещу болката и възпалението помага акупунктура. Този метод трябва да се прилага от квалифициран специалист по традиционна китайска медицина. Чрез лечебни процедури, при които се поставят тънки игли в определени точки от тялото на пациента, се подобрява функцията на ставите.

Облекчаващо действа и хидротерапията, която включва упражнения под душ или в басейн. Естествено, алтернативните подходи не могат да заместят специализираната медицинска намеса. Те обаче са добро допълнение към лечебния план.

Във всички случаи изборът на терапия и средства срещу ревматоиден артрит зависи от тежестта на заболяването и индивидуалните особености на пациента. Значение имат здравословното хранене, приемането на хранителни добавки (желязо, витамин D, цинк, селен) при необходимост, правилното редуване на движения и почивки, както и овладяването на стреса чрез йога, медитация и разходки сред природата.

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, но при ранно откриване и подходяща терапия, може успешно да контролира. Много пациенти с ревматоиден артрит водят активен и качествен живот.

 

Кои са някои от иновативните средства срещу ревматоиден артрит?

Някои по-нови лечения за ревматоиден артрит включват биологични лекарства, като инхибитори на Янус киназа (JAK). Тези лекарства действат чрез насочване към специфични пътища, участващи във възпалителния процес. Също така се прилагат генна или клетъчна терапии.

Кои са традиционните средства срещу ревматоиден артрит?

Приемане на нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, хирургично лечение или физиотерапия.

Какви алтернативни средства срещу ревматоиден артрит можем да приложим?

Прилагане на компреси с противовъзпалителни билки като лайка и джинджифил, акупунктура за облекчаване на болката, хидротерапия.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 март 2024 в 12:00 | Категория: Здраве