Офика – 7 ползи от митичното дърво

Обновена: 22.05.2024|
Плодове на офика.

Офика – дървото, при което митология и медицина се преплитат. Известно е със своята защитна аура срещу злонамерени духове във фолклора. Със своята буйна зеленина и гроздове от живи плодове, то е символ на устойчивост и естествена красота.

Но това мистично дърво също дава и изобилие от ползи за здравето.

 

Какво е офика?

Офикац - Sorbus aucupariaе, е мистично растение. Това е широколистно дърво, което произхожда от Европа, Северна Азия и части от Северна Америка.

Принадлежи към семейство Розоцветни и обикновено достига височина от 15 до 20 метра. Известно е със своя впечатляващ външен вид и екологично значение. Има ползи и в народната медицина.

 

През пролетта дървото оживява с гроздове от нежни бели цветя, привличащи опрашители като пчели и пеперуди. С настъпването на лятото тези цъфтежи отстъпват място на малки, кръгли плодове, известни като плодове от офика.

Те са първоначално зелени, но постепенно стават яркочервени. В края на лятото може да се насладим на жив контраст от подовете срещу тъмнозелената корона на дървото.

Гъстата му зеленина осигурява подслон за различни видове птици и дребни бозайници. Едно от най-привлекателните характеристики на офика са плодовете й, които може да видим дори през зимата.

Ценена е заради ролята си в поддържането на дивата природа точно поради тази причина, тъй като дървото е жизненоважен източник на храна за птиците през зимните месеци.

Освен декоративната си стойност, от офиката може да се приготви чай или сладко. Тя също има културно значение във фолклора и традиционната медицина, но тях ще разгледаме по-подробно надолу в статията.

ЧАСТИ НА ОФИКАТА ОПИСАНИЕ
Листа Те са са под формата на перо. Всяко се образува от 5–8 чифта малки листчета, разположени едно срещу друго, плюс едно „терминално“ на върха. Всяко е дълго, овално и назъбено.
Цветя Офиката е хермафродит, което означава, че всяко цвете съдържа мъжки и женски репродуктивни части. Цветята са събрани в гъсти гроздове, всяка от които има пет кремаво бели венчелистчета.
Плодове След успешно опрашване от насекоми, цветовете се развиват в алени плодове. Семената се разпръскват от птици.

 

Състав

Растението съдържа сорбоза, флавоноиди, пектини, танини, антоциани, витамин С, Р, органични киселини, каротеноиди, органични киселини и други.

 

Митология и символика

 

Цветове на офика.

 

Някога офиката е била често срещана, засадена по къщите като защита срещу вещици и върколаци. Червеният цвят се е смятал за най-добрия за борба със злото и затова яркочервените плодове на дървото се свързвали с магия и вещици.

Дървото се използвало за разбъркване на мляко, за да се предотврати подсирването му. Офиката била още талисман срещу ревматизъм и се е използвала за направата на гадателски пръти.

В Ирландия дърветата се засаждали близо до къщи, за да ги предпазват от духове, а в Уелс – в църковните дворове.

Отсичането на офика се е смятало за табу в Шотландия.

В шотландския фолклор дървото било възприемано като връзка с Отвъдното или с царството на феите. Имали са теории, че офиковите дървета отбелязват входовете към приказни могили или порталите към други царства.

В келтската митология растението понякога е наричано „Дървото на живота“ поради връзката си със защита, изцеление и жизненост. Смятало се, че яденето на плодовете на офика може да донесе добро здраве и дълголетие.

Дървото се свързва с богинята Бригид (или Бриджид) – символ на сила, смелост и издръжливост. Воините носели офика или талисмани от нея в битка за защита и победа.

 

7 ползи от офика

 

Офика през зимата.

 

Офиката предлага редица ползи за здравето, приписвани на различни части от растението.

Трябва да се внимава при брането на плодове, тъй като офиката може да се обърка с други дървета.

Плодовете, листата и цветовете на дървото са били използвани в традиционната медицина от векове поради техните хранителни и лечебни свойства.

1. Богата на антиоксиданти

В офика са открили източници на антиоксиданти, като витамин С, флавоноиди и фенолни съединения. Те играят жизненоважна роля за насърчаване на цялостното здраве.

Като неутрализират вредните свободни радикали в тялото, тези антиоксиданти помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението.

По този начин се минимизира риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови, рак и невродегенеративни разстройства.

Антиоксидантите също подпомагат здравето на сърцето, като изчистват свободните радикали и предпазват кръвоносните съдове от увреждане.

Антиоксидантите поддържат здрава имунна система, подпомагайки защитата на организма срещу инфекции и заболявания.

За това може да благодарим на витамин С. Той е основно хранително вещество, което поддържа имунната система. Подобрява производството и функцията на белите кръвни клетки, които са от решаващо значение за борбата с инфекциите и болестите.

Редовната консумация на плодове или екстракти от офика може да помогне за укрепване на защитните сили на организма срещу патогени.

По този начин се намалява вероятността от настинки, грип и други заболявания.

 

2. Ползи за кожата

Компонентите в офика, като витамин С, флавоноиди и фенолни съединения, помагат за защита на кожата от оксидативен стрес, намаляват възпалението и насърчават цялостното здраве на кожата.

Тези свойства правят дървото източник, полезен за успокояване на дразнене, намаляване на зачервяването и подобряване на външния вид на кожата.

Включването на екстракти от офика или локални приложения в процедурите за грижа за кожата може да помогне за поддържането на здрав и сияен външен вид.

3. Противовъзпалителни ефекти

 

Плодове от офика против възпаления.

 

Дървото предлага противовъзпалителни свойства, благодарение на своите плодове и листа. Съединенията, открити в растението, като флавоноиди и фенолни съединения, притежават мощни противовъзпалителни ефекти.

Благодарение на противовъзпалителните свойства на офика, тя може да влезе в употреба при проблем с хемороиди. Съединенията, открити в растението, могат да помогнат за намаляване на подуването, дискомфорта и дразненето, свързани с хемороидите.

Те помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло. Свойствата на офика я правят полезна за хора, страдащи от състояния като артрит и възпалителни заболявания на червата.

4. Подпомага храносмилането

Растението ни предлага и храносмилателна помощ. Чрез своите богати на фибри плодове, тя насърчава здравословното храносмилане. Регулира движенията на червата и предотвратява запека.

Освен това съединенията, присъстващи в плодовете на офика, могат да помогнат за успокояване на стомашно-чревния дискомфорт, за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане и подуване на корема.

Това естествено средство се използва в традиционната медицина от векове за облекчаване на храносмилателни проблеми и насърчаване на цялостното благосъстояние.

5. За сърдечно-съдовата система

Флавоноидите в плодовете на красивото дървото помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпалението и предотвратяване на окисляването на LDL холестерола. Така те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Диуретични свойства

Дървото проявява лек диуретичен ефект, който се дължи главно на неговите плодове. Диуретичните свойства насърчават елиминирането на излишните течности и токсини от тялото, подпомагайки управлението на състояния като отоци и проблеми с пикочните пътища.

Увеличавайки производството на урина, дървото помага за поддържане на баланса на течностите и функцията на бъбреците.

Освен това леките диуретични ефекти на растението могат да помогнат за намаляване на подуването и задържането на течности, които обикновено се наблюдават по време на менструация.

Включването на екстракти или чайове от офика в диетата ни може да помогне за балансиране на хормоналните нива и да насърчи по-комфортен менструален цикъл.

Важно е обаче да се консултираме със здравен специалист, преди да използвате офиката за целите на менструалното здраве.

 

7. При диабет

 

Офика при диабет.

 

Има съединения в растенията, благодарение на които може да помогнем на организма си в борбата с диабет. Такива се явяват:

  • Берберин
  • Фитостеролови гликозиди
  • Флавоноиди и др.

 

Офиката е обещаваща при подпомагане на лечението на диабет. Плодовете й, съдържащи биоактивни съединения – полифеноли и флавоноиди, могат да повишат инсулиновата чувствителност и да регулират нивата на кръвната захар.

Редовната консумация на екстракти или чайове от офика биха могли да помогнат за контрол на глюкозния метаболизъм, потенциално от полза за хора с диабет.

Все пак са необходими още изследвания, за да се разбере пълният му терапевтичен потенциал и дозировки.

За хората с диабет е изключително важно да се консултират с лекар, преди да включат офика в своя режим с цел лечение, за да осигурят безопасно и ефективно управление на състоянието.

В българската традиционна медицина офика се е използвала още за състояния като:

 

Въпреки потенциала на състава на офика, все още протичат изследвания, които да потвърдят традиционните лечение. Също така трябва да имаме предвид и собственото си здравословно състояние, затова консултацията с лекар се препоръчва.

 

Противопоказания

 

Плодове на офика.

 

Въпреки че офиката има много положителни качества, важно е да сме наясно с потенциалните странични ефекти, свързани с определени части на дървото.

Плодове

Плодовете са годни за консумация, когато са сготвени. Те могат да причинят храносмилателен дискомфорт, ако се консумират сурови, поради високото им съдържание на танин.

Поглъщането на големи количества сурови плодове би могло да доведе до повръщане, гадене или стомашно разстройство.

Листа и кора

Листата и кората съдържат съединения, които могат да бъдат токсични, ако се погълнат в големи количества. Това може да предизвика симптоми като коремна болка, диария или повръщане.

Алергични реакции

Някои хора може да са алергични към компоненти на растението – прашец или някои съединения, открити в кората или листата.

Алергичните реакции могат да варират от леки симптоми като сърбеж или копривна треска до по-тежки реакции като затруднено дишане или анафилаксия.

Както при всяко растение, от съществено значение е да бъдем внимателни и умерени, когато използваме или консумираме части от офика. Хората с известни алергии трябва да избягват контакта напълно.

 

Заключение

Офикатa заема специално място в културните вярвания по целия свят. Известна е с множеството си ползи за здравето – богата е на антиоксиданти, витамини и противовъзпалителни съединения.

Повишава имунитета, поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система, подпомага храносмилането и др. Разнообразните й свойства насърчават цялостното благосъстояние.

Въпреки че предлага предимства като ядливи плодове и богато културно наследство, трябва да се внимава поради потенциални странични ефекти, свързани с определени части на дървото.

 

Какво е офика?

Това е широколистно дърво с латинско наименование Sorbus aucuparia. Произхожда от Европа, Северна Азия и части от Северна Америка. Има красив външен вид – зелени листа, бели цветя, след като се появяват кръгли червени плодове.

Какви са ползите от офика?

Растението е богато на антиоксиданти, притежава противовъзпалителни и диуретични свойства, които могат да помогнат при различни състояние – менструация, бъбречни проблеми, нисък имунитет и още много.

Опасна ли е офиката?

Обикновено се счита за безопасно, но плодовете (само сготвени) и листата трябва да се консумират в умерени количества, иначе стават токсични и могат да се появят симптоми като гадене, обрив и т.н. При алергия – не употребяваме растението.

Категории: Билки, Хранене и видове храни|Публикувана: 27.02.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 май 2024 в 17:53 | Публикувана: 27 февруари 2024 в 10:53 | Категория: Билки, Хранене и видове храни