Поява на отоци – кога възникват и 9 начина да ги премахнем

Обновена: 16.01.2024|

Замисляли ли сте се защо повечето праисторически изображения на Богинята майка представляват женско тяло с подчертано масивни форми, напомнящи телесни отоци? Това вероятно е свързано с основната майчина функция – раждането на деца.

Сега е изчислено, че през бременността жената увеличава теглото си средно с 11 кг, от които 4 са течност, натрупана в подкожната и съединителната тъкан.

Всъщност отокът (в медицината се нарича едем) е състояние на нарушен баланс между постъпващата и отделяната от тялото течност, при което твърде много от нея се задържа в определeни тъкани.

 

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Какви са симптомите при появата на отоци?

Праисторическите богини илюстрират външните прояви на отока: подути клепачи, които почти закриват очите; подпухнало тяло; нехармонично уголемени ръце и крака.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Това се дължи на натрупаните течности, които рязко увеличават телесното тегло. Понякога се наблюдава прекомерно изпотяване.

Обикновено се отчитат високо кръвно налягане и ускорена сърдечна дейност. Кожата над подутото място може да бъде опъната и блестяща. При натиск върху нея за около 15 секунди се появява трапчинка. Наличието й е важен диагностичен белег.

 

Кога възникват отоци?

При бременност в организма на жената се секретират хормони, които създават условия за задържане на повече натрий и вода. Това причинява подпухване на лицето, ръцете и крайниците.

Отокът на краката, особено след 20-тата гестационна седмица, изисква лекарска консултация и постоянно наблюдение, за да се избегнат усложнения като:

 • прееклампсия – състояние на повишено кръвно налягане и ускорено отделяне на протеини с урината
 • еклампсия – спазъм на кръвоносните съдове, поради който могат да настъпят: оток на мозъка и белите дробове; бъбречна, сърдечна и дихателна недостатъчност, гърчове и кома

Огромен брой заболявания протичат с отоци:

 • При тумори
 • проблеми със съсирването на кръвта
 • инфекции и възпаления
 • при увреждане на щитовидната жлеза, черния дроб, сърцето, бъбреците и други органи

При изброените балансът на течностите в тялото се нарушава. Те се задържат в различни тъкани и причиняват отоци. Това налага да се правят лабораторни анализи на кръв и урина, също и образни изследвания (рентгенови снимки, ядрено-магнитен резонанс и др. ), за да се потвърдят или изключат предполагаеми заболявания.

 

За какво индикира разположението на оттока?

 

Отоци. Изтръпване на крайниците. Псориазис. Млада жена, която изпитва болка в стъпалото - симптом за диабетно стъпало

 

Ориентация за оттоците може да се придобие и по разположението им.

Например, при сърдечна недостатъчност, когато миокардът не изпомпва правилно кръвта, първо се подуват краката, по-късно и по-рядко – лицето и ръцете.

В тежък, напреднал стадий на сърдечно-съдово увреждане се събира течност в коремната кухина. Тогава отичат краката, лицето и клепачите.

Друг пример – при чернодробна цироза отоците са предимно в корема и краката.

Някои медикаменти (нестероидни противовъзпалителни средства, блокери на калциевите канали, вазодилататори, естрогени, химиотерапевтици и др.) променят скоростта на движение на течностите в тялото. Това води до отоци.

При заседяване мускулите на краката остават дълго време неподвижни, кръвта се задържа във вените и се натрупват течности в областта на глезените и стъпалата. Проблемът често възниква, когато човек е принуден, за час или повече, да остане в едно положение (например, при пътуване в автобус или самолет).

Горещината също причинява отоци, защото разширява кръвоносните съдове и така улеснява преминаването на течност към тъканите. Високата влажност задълбочава настъпилите неблагоприятни промени.

Солената храна е отдавна известен фактор за отоци. Телесните тъкани се нуждаят от определена доза сол, но когато тя е в голямо количество, за разреждането й тялото задържа повече вода. От солта най-често отичат клепачите, лицето и краката.

 

Лечението зависи от тежестта на пораженията

Лекият оток обикновено преминава от само себе си. В тежките случаи трябва да се помогне на организма да изхвърли излишната течност във вид на урина.

За целта се предписват диуретици (лекарства, ускоряващи отделянето на урина). След това терапията се насочва към премахване на основния фактор за отока.

Ако липсва причинно лечение, състоянието може да се усложни и да затрудни движението на организма, създавайки риск от инфекции и разязвяване на кожата.

 

9 начина за противодействие

 

1. Ограничете приема на натриев хлорид

Като начало не поставяйте солници на трапезата си и не консумирайте преработени храни – консервирани зеленчуци и меса, чипсове, солети, пуканки и.т.н.

Използвайте сол, която съдържа калий. За здравите хора необходимото дневно количество натриев хлорид е не повече от половин чаена лъжичка (2,5 г).

При диабет, сърдечни, бъбречни и други заболявания консумацията на сол за един ден не бива да надхвърля 1,5 г.

 

2. Наблегнете на храни, богати на витамин В6, магнезий и калий

Неотдавнашно проучване показа, че поемането на 1,7 мг витамин В6 (пиридоксин) или на 200 мг магнезий дневно намалява склонността към задържане на течности.

Добри източници на пиридоксин са орехите и месните храни. Достатъчно магнезий може да си набавите от ядки, зеленолистни зеленчуци и черен шоколад.

Калият също допринася за намаляване на отоците като действа по два начина – понижава количеството на натрий в организма и увеличава отделянето на урина.

Богати на калий са сушените кайсии, бананите, авокадото, гъбите, доматите, спанака и други зеленолистни зеленчуци.

 

3. Възползвайте се от растенията, които действат диуретично

Срещу отоци народната медицина препоръчва:

 • салата от листа на глухарче
 • редовна консумация на чесън, магданоз и копър
 • отвара от коприва или от царевична коса
 • чай от хвощ
 • сок от червена боровинка

 

4. Стойте далече от рафинирани въглехидрати

 

Отоци. Затлъстяването. Белодробен тромбемболизъм.

 

Отдавна е доказано, че те повишават нивата на хормона инсулин, който от своя страна увеличава количеството на натрия и води до задържане на течности в организма.

 

5. Поддържайте добра двигателна активност

Тя стимулира кръвоносната система и допринася за регулирането на баланса на течностите в организма. Освен гимнастика при ставане от сън, препоръчително е многократно раздвижване в рамките на деня.

Например, при работа на компютър, повдигането на ръцете над главата на всеки 30 минути предпазва от оток в раменния пояс, а 5-минутната разходка на всеки час ограничава образуването на отоци по краката.

 

6. Не пренебрегвайте лимфодренажния масаж

Това е вид терапия, при която чрез нежни повтарящи се движения се облекчава състоянието на лимфната система. Най-добре е този масаж да се извършва от специалист по физиотерапия или мануална терапия.

В домашни условия може да поглаждате отеклата област в посока към сърцето чрез твърд, но не с болезнен натиск. Това помага за разнасяне на излишната течност от засегнатата област.

 

7. Приложете метода на повдигането

Например, докато спите или си почивате в легнало положение, може да поставяте краката си върху навито на руло одеяло. Така ще намалите риска от отоци в глезените и подбедриците.

 

8. Не се отказвайте от компресионни чорапи, ръкави или ръкавици, ако ви ги е препоръчал лекар

Чрез тези средства ще поддържате необходимия натиск върху крайниците си и ще преодолявате по-нататъшното събиране на течности в тъканите.

 

9. Следете състоянието на тялото си

Кожата ви не бива да е суха, напукана, зачервена или ожулена. Тя трябва да е достатъчно хидратирана, без отоци, наранявания и инфекции.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.06.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Ангел Димитров 04.12.2023 at 20:17 - Отговор

  Здравейте. В кратце : Мама е на 82. г.
  – на 17.08.23г. й откриха рак на стомаха – 4-ти стадий с метастази.
  – на 01.09. операция и й е поставен обходен път.
  – на 20.10. приемане в болница с нисък хемоглобин
  – на 25.11. приемане в болница, заради отоци по краката и болки по тялото.
  Ефект от лечението – няма.
  Посъветвайте ме,ако обичате. Каква да е следващата стъпка и в каква посока?

Оставете коментар

Обновена: 16 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 юни 2021 в 15:00 | Категория: Здраве