Вратига – полезно действие и приложение на растението

Обновена: 04.01.2024|

Красивата билка вратига има жълти цветове и силни лечебни свойства. За съжаление, в днешно време е почти забравена. Но това не винаги е било така – през годините много лечители са прибягвали до нейните лечебни сили за здравословни проблеми от целия спектър на медицината. Днес обаче ще намерите малко данни за нея, а голяма част от тях ще акцентират единствено на това, че е отровна.

В действителност, вратигата доказва истински, че макар и токсична в определени дози, тя е прекрасно лекарство, използвана по правилния начин.

 

Вратига – полезна ли е и каква част от нея се използва

За незапознатото око вратигата изглежда като цвете или бурен с приятен аромат. Ботаниците и фармацевтите знаят истинската й стойност, както и това, че е позната още с имената оборчлива билка, глистава трева, рошава кадънка, свирка и вратика. Тя е многогодишно растение, което прави отглеждането й лесно, но непопулярно, рядко срещано начинание.

Латинското й наименование е Tanacetum vulgare, в английския език го откриваме като tansy, което идва от гръцката дума за безсмъртие – athanasia.

В миналото вратигата е използвана като ароматизатор на различни десерти заради миризмата, която излъчва. Мнозина я сравняват на комбинация от розмарин и камфор. Сред изкушенията с вратига са били пудинги, кексове, дори омлети. Днес активно се използва при приготвянето на сосове в Корк, Англия, както и в Йоркшир. Там я откриваме в рецептата за приготвяне на определен тип бисквити, поднасяни при тъжни поводи.

В миналото хората са я използвали и като допълнителен аромат към алкохолни напитки с по-остър вкус, като уискито. На вкус вратигата е описвана като билка с плодов аромат. При сдъвкване освобождава флавоноиди, които ни оставят с усещане за хлад, подобно на ментата.

Първи за лекарство я отглеждат древните гърци, като с нея церят чревни проблеми.

Впоследствие е открито, че билката е изключително полезна и като инсектицид и прогонва огромно количество от насекомите, които се хранят от овощните дървета и плодните растения.

По-късно в състава на растението са открити:

 • етерични масла – около 1%;
 • алкалоиди и флавоноиди;
 • галова киселина – има противовъзпалителни функции;
 • смоли;
 • витамин C;
 • антивирусни съединения.

След опознаването на съдържанието й тя започва да се използва и като антивирусно средство за лечение на херпес.

Приложение на вратига

 

Вратига. Жена, която показва на картинка вредните навици, пречещи на прочистването на черния дроб и отслабването. Стомашни проблеми.

 

Въпреки че, както споменахме, в наши дни употребата на вратигата е доста ограничена, се смята, че тя помага при редица състояния. Специалистите са стъпили на опита на древните гърци, но и са разширили много познанията си за нея и затова е позната най-вече като противоглистно средство.

Добре известно е, че вратигата притежава и спазмолитично действие. Това значи, че помага изключително много за освобождане на натрупани в стомашно-чревния тракт газове.

От полезните свойства на вратигата могат да се възползват и дамите, които имат проблеми с месечния си цикъл. В този смисъл билката стимулира кървенето.

Полезните й свойства не спират до тук. Доказано е още, че листата на вратигата имат силно тонизиращо, стимулиращо ума и тялото действие. Вратигата още повишава кръвното налягане по естествен начин и успокоява нервната система, като заради тези нейни свойства е сравнявана с наркотик. Заедно с това, тя има свойството да стимулира растежа на косата и ноктите.

Съвременните изследвания не спират до тук и дори посочват вратигата като помощник в борбата срещу рака. В опити, проведени в Националния институт по здравето в САЩ, се забелязва намаляване на туморни образувания след третиране с вратига. В медицината вратига се използва още и за лечение на язва, ставни болки, болки в стомаха, главоболие, малария.

Хомеопатията, от своя страна, препоръчва вратига като средство срещу цял спектър болести: очни проблеми, епилепсия, абсцес и дори парализа.

 

Как да използваме вратигата?

Вратига. Възпален нерв. Шипове. Спонтанно чувство на глад. Греяна ракия.

Винаги използвайте билката след консултация с лекар и точно по начина, по който е нужно за съответния здравословен проблем, който лекувате!

В най-общия случай, вратига се прилага външно, под формата на компреси, при третирането на:

 • възпалени участъци от кожата;
 • външни отоци;
 • навяхвания;
 • пърхот (като тук се прилага екстракт от вратигата);
 • ревматизъм (правят се бани);
 • въшки, бълхи и краста – прилага се с изключително внимание, тъй като може да бъде застрашаваща за здравето.

При вътрешно приложение вратигата може да се използва след запарка за чревно обезпаразитяване и стомашни възпаления. Това се случва, като 1 супена лъжица изсушени цветове от вратига се заливат с 400 мл вряла вода. Билката се оставя да кисне два часа. От отварата се пие по 1 кафена чашка три пъти на ден преди хранене.

Под формата на запарка се употребява и за направата на бани и компреси при контузии. Помага още при запек, газове, колики, бъбречни проблеми, заболявания на черния дроб и жлъчката.

Действа и като противоглистно средство, действието на което се дължи на кетонът d-β-туйон. Рецептата, която се препоръчва в такива случаи, е: 1 супена лъжица изсушена и добре стрита вратига се смесва със 100 гр мед. Приема се по една супена лъжица от сместа през два часа, три пъти на ден, на гладно, като след това се приема и рициново масло.

 

За какво да внимаваме!

Винаги, когато използвате вратига, го правете по начина, по който е предписана от специалист! Не забравяйте, че за разлика от много други билки и вещества, тя е силно токсична и опасна в по-големи количества. Предозирането може да доведе до гадене, повръщане, стомашно-чревни разстройства. Големи дози от етеричното масло на вратигата (2-3 г) може да доведе до гърчове и дори смърт.

Тук е мястото да споменем, че именно поради тази причина вратига не трябва да се използва от бременни и кърмещи жени, както и от деца.

Категории: Хранене и видове храни, Билки|Публикувана: 27.01.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 4 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 27 януари 2021 в 11:53 | Категория: Хранене и видове храни, Билки