Недоспиване с бебе у дома – съвети за изтощени родители

Обновена: 25.03.2024|
Недоспиване с бебе у дома.

По-голямата част от родителите с първородно дете (да бъдем честни, най-вече майките) са изправени пред нелек проблем: недоспиване с бебе у дома. За съжаление, макар и организмът да привиква към режим със системна липса на сън, това има своите последици във времето.

Днес ще ви разкажем какви могат да бъдат тези последствия в здравословен план и как да ги избегнете.

 

Кога говорим за системно недоспиване с бебе у дома?

Може да си поставите такава „диагноза“, ако лишаването от сън първоначално причинява умора, а след време започвате да наблюдавате и влошаване на здравето. Това може да бъде хронично недоспиване (по-малко тежко, но протича за дълъг период от време) или остро (внезапно и с видими симптоми).

 

Разбира се, с този сериозен проблем може да се сблъскате във всеки момент от живота си, но има период, в който това е неизбежно, а именно в първите две години на майчинството. Точно върху това ще се фокусираме в тази статия.

Между нощните събуждания, храненето и все още непреминалия стрес от раждането, сънят остава мираж за новите родители. Това оказва влияние върху всички по отношение на настроението, здравето, безопасността и дори връзката между родителите.

 

Какви са симптомите, че хроничното недоспиване ви вреди?

Липсата на сън се отразява неблагоприятно на мозъка и когнитивната функция, има и своите физически проявления. Ще ви помогнем да откриете проблема със списък от различните симптоми, разделени в няколко групи:

Физически симптоми:

 • Прозяване
 • Умора
 • Летаргия

Биологични симптоми:

 • Повишен апетит и желание за въглехидрати
 • Намалено сексуално желание
 • Намален имунитет
 • Главоболие
 • Повишено тегло
 • Повишено кръвно налягане
 • Повишени нива на кръвната захар
 • Нарушено производство на хормони

Когнитивни симптоми:

 • Неспособност за концентрация
 • Забравяне
 • Липса на мотивация
 • Дезориентация
 • Несвързана реч
 • Халюцинации

Емоционални симптоми:

 • Раздразнителност
 • Избухливост
 • Депресия
 • Социално оттегляне

Ще ви успокоим, че недоспиване с бебе у дома не може да ви убие. Но макар и да не е фатално само по себе си, определено има последици за здравето. Това, с което можем да ви успокоим на първо време е, че няма да е все така.

 

Дълготрайни последици от системно недоспиване с бебе у дома

 

Недоспиване с бебе у дома.

 

Много нови родители подценяват ефекта от нарушения сън върху емоционалното и физическото здраве, както и върху взаимоотношенията. Той обаче е реален и в голямата си част много неблагоприятен. Ето с какви проблеми можете да се сблъскате, ако страдате от системно недоспиване с бебе у дома.

 • Нарушена хармония между родителите

Никой няма да отрече, че с появата на бебето се появява напрежение между партньорите и това е нормално. Все пак новата роля пред, която са изправени, особено при първо дете, се отразява върху връзката и е необходимо и двамата да се напаснат към новите условия.

Когато добавим и липсата на сън към картинката, нещата още повече се усложняват. Умората си казва думата и възникват спорове за най-малкото, битовизмите надделяват. За съжаление, често се стига и до по-сериозни конфликти, докато и двамата се борят да се справят с физиологичните и емоционални ефекти от хроничното недоспиване с бебе у дома.

 • Депресия

Лишаването от сън играе огромна роля за вашата емоционална стабилност, включително психични заболявания и депресия. При майки, които са били диагностицирани със следродилна депресия, симптомите на състоянието изчезват. Според проучванията една трета от случаите на постнаталната депресия се причиняват от това, че майката се нуждае от сън.

Обикновено следродилната депресия се наблюдава в рамките на до три месеца след раждането. Това разстройство засяга 8 до 13% от майките, но те често пренебрегват симптомите и не предприемат нищо, което прави този период още по-труден.

 • Здравословни проблеми

Липсата на сън се отразява на тялото и чисто физически. Докато спим, имунната система произвежда антитела и клетки, борещи се с инфекциите.

Недоспиването не дава шанс на имунитета да се засили. Ако не спите достатъчно, по-вероятно е организмът да не може да се справи с някои заболявания или да му повече време да се възстанови, ако се разболеете.

Тъй като имунната система е отслабена, много по-чести са респираторни заболявания като обикновена настинка или грип. Това не само вреди на майката, но потенциално и на бебето, което също може да се зарази.

Недоспиването може да увеличи и риска от заболявания като: диабет, болест на Алцхаймер, рак и язвен колит.

 • Хормонални промени и покачване на тегло

 

Недоспиване с бебе у дома.

 

Лишаването от сън увеличава производството на хормона на стреса кортизол. Този хормон има огромен ефект върху съня на бебето (или по-скоро често е причината те да НЕ спят), но може да засегне и възрастните. Кортизолът действа като адреналин или като огромна чаша кафе, която влияе на централната нервна система.

Междувременно системното недоспиване понижава нивата на хормона лептин, който казва на мозъка, че сте яли достатъчно, което води до увеличаване на теглото. Липсата на сън кара тялото да отделя по-високи нива на инсулин след хранене, насърчавайки съхранението на мазнини и увеличавайки риска от развитие на диабет тип 2.

 • По-голям риск от инциденти и наранявания

Вземането на решения и способността за рационално мислене също са значително засегнати от недоспиването. Това не е нещо, което е добре да се случва, когато се грижите за бебе. Все пак на първо място е неговата безопасност.

Без достатъчно сън сте изложени на риск от по-дълго време за реакция, което може да увеличи риска от злополуки и катастрофи. Затова се опитайте да избягвате шофиране или работа с машини, когато сте недоспали, особено ако грижите за детето са ваша отговорност по това време.

 • Състаряване

При изследване на жени през първата им година като майки, се анализира ДНК, за да се определи тяхната „биологична възраст“, която може да се различава от хронологичната. Резултатите са, че биологичната възраст на майките, които спят по-малко от седем часа на нощ, е три до седем години по-възрастна от тези, които са спали седем часа или повече.

Докато нощният сън на участниците варира от пет до девет часа, повече от половината получават по-малко от седем часа, както шест месеца, така и една година след раждането. С всеки час допълнителен сън биологичната възраст на майката е по-добра.

 

Недоспиване с бебе у дома – какво можете да предприемете?

 

Недоспиване с бебе у дома.

 

Приоритизирането на собствения сън ще ви помогне да имате енергията да се грижите за бебето, така че да научите какво работи най-добре за вас и вашето дете е от ключово значение.

Бебетата имат по-кратък цикъл на сън от възрастните. Те спят в периоди от един до три часа, което означава, че те, а следователно и вие, се будите няколко пъти през нощта. Следващите съвети ще ви помогнат да подобрите положението.

Спете, когато бебето спи

Да, знаем, че са ви го казвали милиони пъти, но това съветват и експертите. Знаем, че може да бъде истинско предизвикателство да последвате този съвет при всички домакински задачи и грижи около бебето, но дори кратките дремки от 10-20 минути ще ви помогнат „да презаредите“.

Изследванията показват, че леката дрямка може също да намали нивото на стрес и ще ви позволи да отделите по-ползотворно време след това за неща като почистване, приготвяне на храна и др.

Казвайте „не“

Вероятно ще има много приятели, членове на семейството и други близки, които искат да видят бебето. Но докато привиквате към новия живот с дете и сте безкрайно уморени, не се колебайте да кажете „не“. Отложете гостуването за след като навлезете в някаква рутина и най-вече за време, в което сте успели да се наспите.

Без електронни устройства

Правилото „без време пред екрана преди лягане“ за децата трябва да приложите и върху самите себе си. Цялото това излагане на светлина от синия спектър от електронни устройства с подсветка причинява хаос във вашата циркадна система и ви гарантира, че ще заспите трудно. А не бива сами да си докарвате безсъние, след като вече имате бебе, което се грижи за това.

Създайте си добра среда за сън и рутина преди лягане

Добрата среда за сън е важна не само за бебето, но и за възрастните – тя е прохладна, тиха и тъмна. Уверете се, че температурата не е нито твърде студена, нито твърде висока (приблизително 18-20 градуса).

Ако спите с партньор, с когото споделяте родителските задължения (а това е и правилният подход), често срещана грешка, която може да направите, е и двамата да се будите с бебето през нощта.

Вместо това помислете за това да се редувате – единият да бъде „нащрек“ за бебето, докато другият спи с тапи за уши или дори в отделна спалня, за да може да получи качествен сън.

Помолете за помощ

Не се притеснявайте да помолите приятели, съседи и членове на семейството за помощ, когато имате нужда от малко сън или време сами. Не забравяйте да общувате с партньора си, за да създадете функционален и последователен график, докато бебето е будно.

Също така разпределете отговорностите равномерно. Осигуряването на време заедно, да излезете навън, дори за бърза разходка из квартала, може да има много положителен ефект върху психичното здраве и на двамата. А и ще отклони вниманието ви от липсата на сън.

 

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас. И все пак, имайте предвид, че всеки подхожда различно към системното недоспиване с бебе у дома. Някои търсят професионален съвет, други пък нямат нищо против да стават по няколко пъти на нощ, щом бебето се нуждае от това, трети имат чувството, че не могат да издържат повече.

Към която и група да се причислявате, знайте, че всичко има своя край. Със сигурност сте чували, че първите две години са най-трудно, после малко по малко нещата се подреждат, така че имайте търпение.

Бъдете здрави и спокойни сънища!

Категории: Бременност и женско здраве, Любопитно|Публикувана: 04.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Мария Мирчева Маринова 06.03.2022 at 0:26 - Отговор

  Благодаря за полезнта информация!

Оставете коментар

Обновена: 25 март 2024 в 15:02 | Публикувана: 4 март 2022 в 12:00 | Категория: Бременност и женско здраве, Любопитно