Краят на бременността и появата на бебето са вълнуващи за всяка жена, но много майки с трепет си задават въпроса колко време ще е нужно за възстановяване след раждане.

След красивото събитие следва преход, в който има вероятност младата майка да усети, наред с огромната радост, също и умора, болки и тревожност.

Тялото и емоциите търпят много промени в дните и седмиците след раждането. Затова в тази статия ще си поговорим за основните неща, които да очакваме, както и колко време отнема процесът по възстановяване след раждане.

 

Възстановяване след раждане – колко трае този процес?

Без значение дали бебето се е появило на този свят вагинално или чрез секцио, периодът на възстановяване след раждане обикновено обхваща първите 6 седмици след щастливото събитие.

Това не означава, че за тези малко над 40 дни всяка майка магически ще се върне към състоянието преди детето. Това се отнася по-скоро за следродилното изцеление в чисто физически план.

През първите дни жените изпитват безброй промени – от нови нива на умора до хормонални колебания. Това е напълно нормално и младите майки не бива да се чувстват уплашени или виновни заради това.

Пълното възстановяване след раждане може да отнеме месеци и в това няма нищо страшно или притеснително.

Все пак едно от най-удивителните неща на този свят е способността на женското тяло да отгледа нов живот в себе си.

Не бива да се забравя обаче, че това е и доста изтощително. Затова най-доброто, което една родилка може да направи, е да се грижи за бебето си, но и за себе си – да си почива и да се храни пълноценно.

 

Какви хормонални промени настъпват в женското тяло след раждане?

 

Захранване на бебето. Колики. Кимион. Диета след раждане. Следродилна депресия. Симптоми и лечение.

 

Хормоните са известни като химическите пратеници на тялото, които му казват как и кога да направи нещо. По време на бременността те търпят силни промени, за да поддържат растящото бебе и да подготвят организма за раждане.

След това тяхната нова „мисия“ е да помогнат на майчиното тяло да укрепне и да поеме грижата за новия живот.

Първите следродилни хормонални промени, през които тялото преминава, са:

  • Повишени нива на окситоцин, известен като хормон на любовта – той допринася за силния родителски инстинкт, грижа и внимание към новороденото
  • Увеличен пролактин – хормонът, отговорен за производството на кърма.

Всички тези неща подхранват промени в настроението, но и други следродилни симптоми, като например повишено потене и косопад.

 

Физическо възстановяване след раждане – какво да очакваме?

Трябва да се има предвид, че всяка нова майка е различна, така че темповете на възстановяване след раждане няма да бъдат напълно еднакви. Същото се отнася и за следродилните симптоми.

Майките, избрали вагинално раждане, често се чудят колко време ще отнеме, докато болката изчезне и перинеумът заздравее. Неговото възстановяване след раждане може да отнеме около 3 седмици, а при разкъсване или епизиотомия, периодът е възможно да се удължи двойно.

Жените, родили със секцио, обикновено се възстановяват по-бавно, поради което е удължен и техният престой в болницата. Освен това те имат повече ограничения, като например да не вдигат нищо по-тежко от бебето за известен период от време.

На всяка млада майка, независимо как е родила, се препоръчва да не прекалява с извършването на твърде много задачи. Това може да забави процеса по възстановяване след раждане.

Концентрацията трябва да е освен върху бебето, и върху подхранването на тялото, пиенето на много вода (особено при кърмене) и достатъчно почивка.

 

Болки в корема след раждане

 

Рак на жлъчния мехур. Болки в корема след раждане.

 

Докато матката се свива към нормалния си размер и форма, е много вероятно да се появят болки в долната част на корема. Често те се увеличават при кърмене, защото то стимулира химикал в тялото, каращ матката да контрактира (да се свива).

При много жени прилагането на топлина в областта помага за облекчаването им. Болките в коремната област трябва да намалеят с времето. Ако се влошат или не отшумят, се препоръчва консултация с лекар.

 

Вагинално кървене

След раждането е обичайно да има вагинално кървене и секреция (лохии), дори при цезарово сечение. Това е начинът на тялото да елиминира излишната кръв и тъкани, използвани за растежа и храненето на бебето.

Обикновено положението е по-тежко в началните 10-14 дни, когато се отделят и по-големи съсиреци. След това най-често има леко кървене и зацапване до 5-6 седмици.

Като част от правилното възстановяване след раждане, е важно през това време да се използват само дамски превръзки. Употребата на тампони е възможно да причини бактериална инфекция.

 

Запек

 

Запек, болки в стомаха.

 

Много млади майки се оплакват от този проблем в дните след раждането. Има няколко неща, които могат да причинят това – болкоуспокояващи, които забавят работата на червата, анестезия, а понякога следродилният запек се причинява просто от страх.

Това се отнася най-вече за жените, претърпели епизиотомия (хирургически разрез между влагалището и ануса за разширяване на вагиналния отвор) или разкъсване на тази област.

За облекчаване на запек се препоръчва много вода и храни с повече фибри, например плодове и зеленчуци. Ако проблемът продължава 4 или повече дни след раждането, е наложителна консултацията с лекар.

 

Хемороиди

Болезненото подуване на вена в ректума, по-популярно като хемороиди, е често срещано явление през бременността.

Те обаче могат да се появят и от напрежението и напъването по време на раждане и причиняват болка и кървене, а също и сърбеж. За щастие, съществуват много опции за облекчаването им.

 

Болка в перинеума

Една от областите, чието възстановяване след раждане е най-трудно, е перинеумът – зоната между вагината и ануса.

Тя често се разкъсва по време на раждане, а на лекарите може да им се наложи да направят малък разрез, за да разширят вагиналния отвор.

Дори ако нито едно от тези неща не се е случило по време на раждане, тази област е възможно да бъде възпалена, подута и болезнена няколко седмици след това.

 

Болки в зърната и гърдите

Първите няколко дни от кърменето е нормално жените да имат разранени зърна. Грижата за тях е изключително важна, както и правилната хигиена, а съвет от специалист по кърмене може да е от особена полза при проблеми.

Препоръчва се бебетата да бъдат кърмени през първите 6 месеца от живота си, тъй като майчиното мляко им осигурява ценни за здравето и имунитета вещества.

 

Шевове

Както вече споменахме, изборът на секцио забавя процеса по възстановяване след раждане. Шевовете при цезарово сечение заздравяват в различна степен.

На тези по кожата са необходими 5-10 дни, но зарастването на долните шевове, направени в мускулния слой, отнема повече време.

Те няма да се излекуват напълно за около 12 седмици. От изключително значение е всяка родилка да следи за признаци на инфекция, тоест, ако областта на разреза е червена, подута или с гной, както и за поява на треска.

 

Отслабване

 

Отслабване на кето режим-колко време отнема

 

Един от най-важните въпроси, които младите майки си задават, е колко време за възстановяване след раждане ще е нужно на фигурата.

Дамите, които се надяват на незабавна загуба на тегло след появата на бебето, ще останат разочаровани. Очакваните свалени килограми, в зависимост от размера на бебето, са средно 4-6 кг по време на раждането, след което отслабването ще се забави значително.

В зависимост от наддаденото тегло през бременността, отнема няколко месеца и дори повече да се възвърне мечтаното тяло. За много жени изглежда, че кърменето помага за насърчаване на загубата на тегло.

 

Как да ускорим процеса по възстановяване след раждане?

Има начини да си помогнем и да облекчим дискомфорта, съпровождащ щастливото събитие от появата на бебето.

Следните съвети могат да помогнат на всяка жена да ускори своето възстановяване след раждане и да се чувства по-добре.

 

Погрижете се за перинеума

Много лекари препоръчват поставянето на лед на всеки два часа през първите 24 часа след раждането. Други съветват зоната да се пръска с топла вода преди и след уриниране, за да се предпази от дразнене разкъсаната кожа.

Стремете се да избягвате дълги периоди на изправено или седнало положение и спете настрани.

 

Следете раната от цезарово сечение

Веднъж на ден почиствайте внимателно разреза и подсушавайте с чиста кърпа, след което нанесете антибиотичен мехлем. Говорете със своя лекар дали е по-добре да покриете раната с лепенка или да я оставите отворена.

Избягвайте да носите тежки неща и се въздържайте от тежка физическа активност или енергични упражнения.

 

Правете упражненията на Кегел

Няма по-добър начин от тях за възстановяване след раждане на вагината. Те връщат формата й, правят сексуалния контакт по-приятен и значително намаляват риска от уринарна инконтиненция (неволно изпускане).

Колкото по-рано се започнат упражнения на Кегел, толкова по-лесно ще дойде и така желаното възстановяване след раждане.

 

Бъдете нежни към гърдите си

При болезнени гърди опитайте да редувате топли и студени компреси с лек масаж. Също така не забравяйте да носите удобен сутиен за кърмене.

Ако кърмите, оставяйте гърдите си да се проветрят след всяко кърмене и нанасяйте крем с ланолин за предотвратяване или лечение на напукани и разранени зърна.

 

Хранете се добре

 

ползи за здравето от консумацията на плодове и зеленчуци. .Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

По този начин се облекчава умората и се предотвратява запек. Както по време на бременността, стремете се да приемате 5 по-малки хранения през деня вместо три по-големи.

Не забравяйте фибрите, за да предотвратите хемороиди. Пийте поне 8 чаши вода всеки ден и се опитайте да пропуснете алкохола и кофеина, които могат да повлияят на бебето чрез кърмата.

 

Движете се

И при нормално раждане, и при цезарово сечение не се препоръчват тежки тренировки, но движението е важно.

Без значение как сте родили, започнете с разходки. Ходенето помага при газове и запек и ускорява възстановяването чрез засилване на кръвообращението и мускулния тонус.

Освен това подобрява настроението и е доказано, че помага за облекчаване на депресивни симптоми.

И най-важното – не се притеснявайте да потърсите лекарски съвет, особено ако забележите, че симптомите се влошават с времето.

Колко време трае процесът по възстановяване след раждане?

Без значение дали бебето се е появило на този свят вагинално или чрез секцио, периодът на възстановяване след раждане обикновено обхваща първите 6 седмици. Това не означава, че за тези малко над 40 дни всяка майка магически ще се върне към състоянието преди детето. Това се отнася по-скоро за следродилното изцеление в чисто физически план.

Секцио или нормално раждане – при кое възстановяването е по-бързо?

При вагинално раждане женското тяло се възстановява по-бързо, отколкото при секцио (цезарово сечение). При втория метод пълното зарастване на шевовете може да достигне до 12 седмици.

Какво да правим, за да ускорим нашето възстановяване след раждане?

Първите дни и седмици обикновено са доста стресиращи за тялото и психиката на младите майки. Важно е да сте спокойни и освен за бебето, да се грижите добре и за себе си. Това включва здравословно хранене, умерено движение и почивка. Не се препоръчва претоварване, особено след раждане със секцио.