Балансиране на хормоните: как да го постигнем?

Обновена: 11.03.2024|

Много често в основата на множество здравословни състояния е балансиране на хормоните. Това далеч не важи само за телесното ни здраве – дори напротив. Хормоните са известни и с това, че влияят изключително много на психологическото ни състояние и баланса на настроенията. Ето защо понякога един дисбаланс в нивата им, предизвикан от външни или вътрешни фактори, може да бъде изключително неприятен. А и да доведе до много негативни последици в здравословно отношение във всички аспекти от живота ни.

 

Как да постигнем балансиране на хормоните в тялото

Когато става въпрос за балансиране на хормоните, винаги е важно да се консултираме с лекар преди да направим някакви промени в живота си. Това важи с особена сила, когато става дума за влияние с лекарствени средства. Има обаче няколко начина, по които да окажем положително въздействие на количествата хормони в тялото си.

Известно е, например, че редовното движение и спортът помагат на синтеза на някои от най-важните хормони в организма. Те са тези, които отговарят за настроението и психическото ни здраве, но и за редуцирането на стреса – една от най-сериозните опасности за всички системи в тялото ни в дългосрочен план.

meno 02 400
meno 02 600

Специалистите съветват, при проблеми с балансиране на хормоните, да намалите и захарта. Тя оказва неблагоприятен ефект върху хормоните, отговорни за теглото, както и на нивата на кръвната захар. Всичко това е пряко свързано с хормоните инсулин, лептин и грелин. Освен всичко друго, те имат влияние и върху имунната система и реакциите и при възпаления. Други храни, които е препоръчително да изключите от менюто си, са:

meno 02 400
meno 02 600
 • глутенът
 • млечните продукти
 • кофеина
 • алкохола
 • царевицата и соята

Добре е към диетата си да добавите зеленчуци от типа на зеле, хрян, броколи, аспержи, спанак, коприва – всички от клас кръстоцветни. Те няма да добавят хормони към организма, а напротив – ще го освободят от ненужните му вещества. А заедно с това ще подпомогнат тялото и имунната система с безброй витамини и минерали.

 

Какво са хормоните

 

Балансиране на хормоните. Ползи от мултивитамини. Билки против целулит.

 

Хормоните са едни от най-важните вещества за правилното ни функциониране. Като такива, те имат много особености. Всеки от тях се произвежда на строго определено място в тялото. От там той поема чрез кръвта до органите и частите от организма, които имат потребност и нужда от него. Освен това, по правило, хормоните се синтезират в малки количества. Това обаче далеч не им пречи да имат огромен ефект.

Може да се каже, че хормоните са вещества, които сигнализират на клетките в тялото ни как да се държат и какви функции да изпълняват. Разпределяме хормоните в три основни категории според начина, по който предават своите „послания“ на клетките:

 • Малки мастноразтворими молекули, които взаимодействат с елементите от вътрешното устройство на клетките.
 • Водноразтворими молекули.
 • Мастноразтворими молекули с възможност за взаимодействие с рецепторите на повърхността на клетките.

 

Как влияят различните видове хормони

В първия случай хормоните преминават през клетъчните стени и директно комуникират с вътрешните части на клетката – рецептори или пък директно с клетъчното ядро. След като осъществят този контакт, те се свързват с ДНК и се включват в регулирането на други вещества, които тялото ни произвежда от само себе си. Такъв тип хормони са стероидите (кортизол, прогестерон, тестостерон и др.) и ретиноевата киселина (която влияе на стареенето на кожата). Ефектът от тези вещества продължава дълго време – часове, дни, денонощия. Затова и се смята, че те са сред елементите от баланса в организма, които влияят най-силно на растежа и развитието на тъкани, органи и цели системи.
При втория случай – водноразтворимите хормони, начинът на действие е съвсем различен. Те не влизат в самата клетка, а напротив – прикрепят се към нея и така предават информацията на клетките. Тук говорим за два подвида хормони:
 • белтъци и пептидни хормони – инсулин и хормоните на растежа, т.нар. хипофизни хормони;
 • малки заредени молекули – различни хормони, производни на видове аминокиселини. Сред тях са допамин, епинефрин, хистамин, адреналин и др.
Ефектът от този тип хормони е бърз, но краткотраен. Затова и някои хора прибягват до допълнителен прием на подобни вещества при определени състояния. Ключово в този случай е да помним, че все пак става въпрос за крехък баланс и те могат да повлияят временно както на РНК, така и на трайното устройство на клетката.

Третият вид хормони са най-многобройни в организма. Те имат пряка връзка и с Омега-6 мастни киселини – веществата, които отговарят до голяма степен за теглото, сърдечната дейност и мозъчните функции. И тъй като този тип хормони също се прикрепят към повърхността на клетката, то те имат бързо и относително кратко действие.

 

 

Кога и как в организма настъпва проблем с балансиране на хормоните?

 

Балансиране на хормоните. Две жени, застанали една срещу друга с разлика в телесните мазнини.

 

Дотук стана ясно, че хормоните имат изключително силен и голям ефект върху всеки аспект на организма ни. Затова и трябва да се внимава много при външното им внасяне – независимо дали чрез лекарства или инжекции, в тялото. Също толкова детайлно трябва да следим и за недостига им, защото това може да доведе до последствия като забавяне на развитието и хронични и нелечими болести.

Добрата новина е, че хормоните имат способността да се регулират взаимно. Обикновено при понижаването на един хормон се активира друг от съответната група, който, от своя страна, сигнализира за нуждата от повишаване на ниво на недостатъчния. И така – в кръговрат до обратното установяване на баланса.

Установяване на проблеми с балансиране на хормоните невинаги е лесно – дори напротив. Знаците за подобна ситуация в организма често варират от сочещи към съвсем друг вид заболяване до толкова незначителни, че се считат за лек дефект. В повечето случаи за потвърждение на това дали даден здравословен проблем се дължи на недостига или пренатрупването на даден хормон в организма ни, са необходими подробни кръвни изследвания. И докато много често първото, което идва на ум, когато става въпрос за дисбаланс в хормоните, е половата система, е важно да уточним, че тук не по-малко важни са и хипофизата и хипоталамуса – другите ендокринни органи в тялото, които управляват и щитовидната и надбъбречната жлези.

 

Признаци за неправилно балансиране на хормоните

Могат да бъдат:

 • рязко отслабване или напълняване при нормален апетит – символ за промяна в работата на щитовидната жлеза
 • необичайно силно или слабо окосмяване по лицето и тялото – при нарушение в работата на половите жлези
 • промяна в качеството на зрението – промяна във функциите на хипофизата
 • кожен сърбеж – символ на повишена кръвна захар и връзката на това с ендокринната система

Не бива да забравяме обаче и още един фактор – в много случаи производството на хормони намалява с възрастта.

На последно, но не и по важност, място – обърнете внимание на стомаха и токсините в организма си. Дори най-незначителните знаци за дисбаланс в храносмилателната система всъщност могат да сигнализират за хормонални проблеми и затруднения с обработката и усвояването на всякакви вещества в тялото ни.

Категории: Здраве|Публикувана: 22.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 14:06 | Публикувана: 22 май 2020 в 10:03 | Категория: Здраве