Моминска вратига – за какво ни помага

Обновена: 23.02.2024|
Моминска вратига, билка, ползи и употреба.

Моминската вратига или известна още като Танацетум (Tanacetum parthenium) е многогодишно растение, което расте на храст и на височина варира от 30 до 70 cm. Често се бърка с лайката заради белите си цветчета с жълт център. Може обаче лесно да ги различим по аромата.

 

Разпространение

У нас моминска вратига се среща в Стара планина, но също така е разпространена в цяла Европа, както и в Северна и Южна Америка. На места може да я открием като саксийно или бордюрно цвете, но това, което прави моминската вратига наистина специална, са лечебните й свойства. Използва се като билка с противовъзпалителен ефект и действа като аналгетик. Помага при главоболие, артритни болки и тромбози.

 

Ползи от употребата на моминска вратига

Билката има дълга история на употреба назад във времето – както в традиционната, така и в народната медицина. Била е особено популярна сред гръцките и ранните европейски билкари.

През древността растението е използвано за лечение на:

 

Употреба на моминска вратига

 

Моминска вратига, билка, ползи и употреба.

 

Традиционно билката намира широка употреба като антипиретик (лекарствено вещество, което намалява треската). Успешно помага за сваляне на телесната температура и неслучайно е известна като средновековен аспирин“. Вратигата също така се е използвала и като абортно средство, като инсектицид и за лечение на кашлица и настинка.

Друг любопитен факт е, че по време на Средновековието, хората засаждали моминска вратига около къщите си по време на чумни епидемии, защото смятали, че по този начин ще бъдат защитени. Продуктите от моминска вратига обикновено съдържат изсушени листа, но могат да се използват всички части на растението, които растат над земята.

В листата на моминската вратига се съдържа партенолид – биологично активно вещество, което има силно изразено противовъзпалително действие.

Също така, в растението има флавоноиди и летливи масла. Други потенциално активни съставки включват флавоноидни гликозиди и пинени. Те имат следните свойства:

 • противораково
 • противовъзпалително
 • кардиотонично – учестява сърдечната дейност
 • спазмолитично – премахва спазмите на гладката мускулатура
 • еменагогно – засилва притока на менструална кръв

Хранителните добавки с моминска вратига се предлагат в прясно състояние, замразени или изсушени. Те могат да се намерят под формата на капсули, таблетки или течни екстракти. Добавките с билката, използвани в клинични проучвания, съдържат стандартизирана доза от най-малко 0,2 % партенолид.

 

Моминска вратига при главоболие и мигрена

 

Моминска вратига. Изпотяване, хиперхидроза. Ранна менопауза. Кето диета против мигрена.

 

Билката моминска вратига e мощно природно средство за овладяване на главоболието и мигрената. Приготвена на отвара или като екстракт, включен в състава на редица медикаменти, вратигата носи сериозно облекчение при силно мигренозно главоболие. Силното главоболие и мигрената се отключват от отделянето на провъзпалителни съединения около нервните окончания и кръвоносните съдове в главата.

Под действието им кръвоносните съдове рязко се свиват, а нервите реагират със сигнал за болка.

Според проучване естрактът от моминска вратига повлиява благоприятно на гаденето, главоболието и свръхчувствителността към светлина и шум.

 

На какво се дължи този ефект?

Един от факторите, които отключват силното главоболие и мигрената, е отделянето на биоактивни вещества, които разширяват кръвоносните съдове в главата. Това дразни нервните окончания, разположени по продължението на тези съдове, и съответно те реагират с усещането за болка.

 Партенолидът, който се съдържа в моминската вратига, е характерен със своите противовъзпалителни и съдосвиващи ефекти. Тази комбинация помага за бързо овладяване на главоболието. В допълнение редовният прием на продукти от моминска вратига задържа секрецията на веществата, които водят до разширяване на съдовете. При редовен прием на билката или продукти с екстракт от нея се предотвратява главоболието.

Благоприятното влияние върху съкращението и отпускането на гладката съдова мускулатура позволява моминската вратига да облекчава гаденето и стомашните болки, които са провокирани от спазми на същата тази мускулатура. Ето защо моминската вратига действа благоприятно за намаляване силата и честотата на мигренозните пристъпи.

Предпазването от тромбоза е допълнителен плюс при употребата на моминска вратига. Проблемите с функциите на кръвоносните съдове при страдащите от мигрена може да се усложнят и да доведат до склонност към повишено тромбообразуване. Моминската вратига възпрепятства образуването на тромби, като повлиява на склонността на тромбоцитите да се слепват.

 

Други ползи от употребата на моминска вратига

 

Моминска вратига, билка, ползи и употреба.

 

Освен че лекува главоболие, има проучвания, че моминската вратига носи и други потенциални ползи за здравето:

 • Благодарение на противовъзпалителните си свойства помага за облекчаване на болката.
 • Резултати от лабораторни изследвания показват, че съединенията в моминската вратига могат да потиснат някои ракови клетки.
 • Повишава настроението – направени са опити при мишки, които показват, че намалява симптомите на тревожност и депресия.
 • Лечение на кожни възпаления – кремове, съдържащи екстракт от моминска вратига без съдържание на партенолид, могат да помогнат за лечението на акне розацея чрез намаляване на възпалението. Партенолидът е отстранен от тези кремове, защото може да раздразни кожата.
 • Потиска освобождаването на ензими от белите клетки, намиращи се във възпалените стави. Подобен противовъзпалителен ефект може да се прояви в кожата, което дава основание за традиционната употреба на вратигата при псориазис.

Благодарение на свойствата си помага при високо кръвно налягане, подобрява бъбречната функция и храносмилането, а също така и стимулира апетита.

 

Противопоказания при употребата на моминска вратига

Като цяло, моминската вратига е безопасна и има малко странични ефекти, но някои хора е по-добре да я избягват. Ако имате съмнения или притеснения относно приемането на билката, най-добре е да се консултирате със своя лекар.

 • Бременните жени не трябва да приемат на моминска вратига, тъй като тя може да предизвика ранни контракции. Ефектът на билката не е установен в периода на кърмене, затова е по-добре да се избягва и в този период.
 • Билката е противопоказна и при деца до 2 години. Хората с алергии към растения от семействата Asteraceae или Compositae – като маргаритки, невен и хризантеми – също трябва да стоят настрана от моминската вратига.
 • Във всички случаи, най-добре е първо да се консултирате със специалист, ако приемате момина вратига и под формата на добавка, тъй като може да взаимодейства с някои лекарства, особено с такива за разреждане на кръвта и лекарства за черния дроб.

Препоръчително е моминската вратига да се приема до 4 месеца. Употребата след този период не е желателна, тъй като проучванията, направени до момента, разглеждат само краткосрочните ефекти на моминската вратига върху организма. Дългосрочните ефекти, при прием повече от четири месеца, не са изследвани.

Важно е да имате предвид, че ако сте приемали моминска вратига за повече от една седмица, не е удачно да я спирате рязко изведнъж. Това може да доведе до възобновяване на главоболието, безпокойството, умората, мускулната скованост и болките в ставите.

Възможно е моминската вратига да предизвика странични ефекти като стомашни болки, киселини, диария, запек, гадене, замаяност, умора и промени в менструалния цикъл.

 

Какво е моминска вратига?

Моминската вратига или известна още като Танацетум (Tanacetum parthenium) е многогодишно растение, което често се бърка с лайката заради белите си цветчета с жълт център.

Какви са ползите от употребата на моминска вратига?

Използва се за облекчаване на артрит, астма, главоболие, мигрена, менструални болки, зъоббол, световъртеж и др.

На какво се дължи болкоуспокояващият ефект на моминската вратига?

В листата на моминската вратига се съдържа партенолид – биологично активно вещество, което има силно изразено противовъзпалително действие.

Има ли противопоказания употребата на моминска вратига?

Като цяло е безопасна, но не е препоръчителна за бременни жени и деца под 2 годинки. Може да взаимодейства с някои лекарства, особено с такива за разреждане на кръвта и лекарства за черния дроб.

Категории: Билки|Публикувана: 09.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:21 | Публикувана: 9 август 2022 в 12:42 | Категория: Билки