Пелин срещу чревни паразити

Обновена: 15.03.2024|
Пелин срещу чревни паразити.

Може да се изненадате, но по-голямата част от хората имат чревни паразити в телата си. Всъщност до 100 различни вида паразити могат да съществуват в организма на човек едновременно. Това е така, защото понякога няма забележими симптоми за присъствието им.

От векове, специално за елиминиране на чревните паразити, се използват 3 билки – пелин, черен орех и карамфил. Смята се, че те прекъсват жизнения цикъл на паразита, като по този начин успешно борят инфекцията.

Днес ще ви разкажем как действа пелин срещу чревни паразити.

 

Какво представлява пелинът?

Пелинът е многогодишно растение, което принадлежи към семейството на маргаритките, т.нар. Сложноцветни (повечето представители на това семейство имат лечебни свойства). Пелинът има характерна миризма и горчив вкус. Среща се широко из Европа (включително у нас), както и в части от Африка и Азия.

Растението е със сиво-зелено или бяло стъбло, покрито с фини косъмчета и жълтеникаво-зелени, копринени листа. Те съдържат смолисти частици, където се съхранява естественият инсектицид, благодарение на който използваме пелин срещу чревни паразити.

Пелинът може да се използва пресен или изсушен. Всички надземни части (стъбло, листа и цветове) на растението имат медицински приложения. Специално чаят от пелин се консумира при редица заболявания.

Етеричното масло се извлича от листата и цъфтящите върхове чрез парна дестилация. Изследване на етеричното масло от храстовиден пелин показва, че то съдържа най-малко 28 компонента, като основните са β-пинен (23,8%) и β-туйон (18,6%).

Биологично активните съединения на пелина включват още:

 • ацетилени
 • аскорбинова киселина (витамин С)
 • азулени
 • каротеноиди
 • флавоноиди
 • лигнини
 • фенолни киселини
 • танини
 • туйон, изотуйон  и други

 

Чревни паразити – същност

 

Пелин срещу чревни паразити.

 

Повечето хора не осъзнават колко лесно е да се заразим с паразити. Твърдите им защитни обвивки позволяват дълъг жизнен цикъл и лесно предаване. Това може да стане чрез храна, по време на плуване, лоша хигиена и др.

Различните паразити причиняват разнообразни симптоми, а някои могат да имитират други заболявания.

Най-разпознаваемите симптоми за наличие на паразита са:

 • Стомашно-чревен дискомфорт — тъй като паразитите се заселват в червата, това е мястото, където настъпват най-много щети. Диария, запек, газове, подуване на корема и гадене са общи симптоми.
 • Загуба на тегло — паразитите могат да причинят гадене и лошо усвояване на хранителните вещества, което да доведе до загуба на тегло.
 • Синдром на хроничната умора — паразитите нарушават чревния микробиом, което води до умора и мозъчна мъгла.
 • Анемия — някои паразити се хранят с червени кръвни клетки, което може да причини анемия.
 • Бруксизъм— стискането и скърцането със зъби е малко известен симптом на паразити, който е най-често срещан сред децата.
 • Треска — няколко различни паразита могат да причинят и треска. Тя може да бъде и симптом на хронична или нелекувана инфекция.

Повечето хора са чували за хелминтите, но по-малко са запознати с протозоите, въпреки че те са едни от най-често срещаните чревни паразити при хората. Добрата новина е, че можете да се отървете от тях съвсем естествено – чрез билки.

В следващите редове ще разберете как действа билката пелин срещу чревни паразити.

 

Пелин срещу чревни паразити – как и защо помага?

Пелинът е много ефективен за елиминиране на чревни паразити, включително острици, кръгли червеи и тении.

Остриците са най-честата инфекция с паразити, разпространявани директно от човек на човек.

Кръглите червеи са паразити, които също заразяват човешките черва, а тениите са дълги, плоски червеи, които могат да заразят както хора, така и животни.

Според проучванията пелинът предизвиква парализа на червеите, ултраструктурни промени и смърт. Междувременно билката повишава апетита, намалява газовете в червата и стомаха, противодейства при диария или упорит запек.

Всичко това се дължи на съединението туйон, за което вече споменахме, а в следващите редове ще говорим още за добрите и лошите му страни.

Важно е да споменем, че дори селскостопанските животни успешно се лекуват от паразитни инфекции с комбинация от пелин, цикория и обикновена вратига.

 

Предпазни мерки и странични ефекти

 

Пелин срещу чревни паразити.

 

Внимание! Пелин срещу чревни паразити не е предназначен за продължителна употреба. Уверете се, че не превишавате препоръчаните дози, защото прекомерната консумация може да бъде силно токсична заради летливото масло туйон.

Въпреки това се счита за безопасен, когато се приема в количествата, които обикновено се срещат в храни и напитки, включително горчиви напитки и вермут.

Използването на пелин за повече от четири седмици или в дози, по-високи от препоръчителните, може да доведе до гадене, повръщане, безпокойство, безсъние, световъртеж, тремор.

Продуктите от пелин, които съдържат туйон, като абсента например, могат да бъдат опасни. Ефектите включват гърчове, замаяност, бъбречна недостатъчност, задържане на урина, жажда, изтръпване на ръцете и краката, парализа и смърт.

Ето и кога да се въздържате от прием на пелин срещу чревни паразити:

 • Не приемайте тази билка под никаква форма по време на бременност и кърмене!
 • Ако сте алергични към амброзия и други растения от семейство на маргаритките, тогава пелинът може също да предизвика алергична реакция.
 • Ако имате епилепсия или друго разстройство с гърчове, говорете с лекар, преди да използвате тази билка. Споменахме, че туйонът в пелина причинява гърчове, особено при хора, които имат склонност към тях.
 • Пелинът не се препоръчва и за хора с бъбречни заболявания.
 • Не се препоръчва използването на етеричното масло в ароматерапията, тъй като съдържа изключително високо количество туйон!

 

Как се използва пелин срещу чревни паразити?

 

Пелин срещу чревни паразити.

 

Пелинът се предлага в търговската мрежа в магазините за здравословни продукти и онлайн като етерично масло, както и под формата на капсули, таблетки, тинктура и течен екстракт. Може да се използва и в прясна или суха форма за приготвяне на запарка или чай.

Най-добре да използвате пелин срещу чревни паразити в изсушена форма, която съдържа малко или изобщо туйон.

Ето и най-лесната рецепта за чай от пелин:

 • Накиснете 1/2 ч. л. изсушен или пресен пелин в една чаша вряща вода (200-250 мл) за 10 минути.
 • Важно е да използвате не повече от 1 ч. л. от листата, тъй като те са много силни и горчиви.
 • Чаят от пелин срещу чревни паразити трябва да се приема неподсладен, за да има най-добър ефект, но можете да намалите горчивината, като добавите изсушена мента или анасон.

 

За чревни проблеми, като глисти или паразити, може да приемате пелин на прах или под формата на таблетки. Ако ви се занимава, заложете и на домашно приготвена тинктура.

Можете да използвате рецептата за чай, за да направите тинктура на водна основа. Просто накиснете чая за 20 минути, за да направите по-силен разтвор. Съхранявайте в стъклен буркан или бутилка, на хладно и тъмно място.

За по-силна версия на алкохолна основа направете следното:

 • В затварящ се стъклен буркан комбинирайте 200 мл водка с 1 ч. ч. пресен или изсушен пелин.
 • Покрийте и съхранявайте на хладно и сухо място за 4 до 6 седмици.
 • Прецедете и съхранявайте по препоръките по-горе.

Приемайте от тази настойка по 20-30 капки във вода или чай дневно в продължение на две седмици.

 

Как да се предпазите от заразяване с чревни паразити?

 

Пелин срещу чревни паразити.

 

Винаги е по-лесно да се предпазите от паразити, отколкото да се отървете от тях.

За щастие има някои неща, които можете да направите, за да предотвратите паразитни инфекции:

 • Преди да ядете сурови плодове и зеленчуци, измийте ги старателно на течаща вода, която механично отлепва яйцата на паразитите.
 • Винаги мийте ръцете си със сапун и вода преди хранене.
 • Избягвайте да ядете сурова риба и месо.
 • Защитете всички хранителни продукти от прах, мухи и гризачи.
 • Поддържайте собствената си тоалетна и тоалетната на вашия домашен любимец чисти.
 • Когато пътувате, пийте бутилирана вода, и винаги дръжте под ръка добавки, полезни за стомаха.

Ако все пак се случи, имате напълно естествено и натурално средство за борба срещу паразити – пелинът. Можем да допълним, че тази билка има потенциала да победи малария, да убие някои ракови клетки, да лекува болест на Крон и има антимикробни и противогъбични свойства.

 

Трябва обаче да се приема само под наблюдението на специалист! Винаги спазвайте точно указанията и използвайте пелин срещу чревни паразити за не повече от четири последователни седмици. Ако не виждате подобрение или имате влошаване на симптомите, трябва да се потърси друго решение.

Бъдете здрави!

Какво представлява пелинът?

Пелинът е многогодишно растение, което принадлежи към семейството на маргаритките. Растението е със сиво-зелено или бяло стъбло, покрито с фини косъмчета и жълтеникаво-зелени, копринени листа. Те съдържат смолисти частици, където се съхранява естественият инсектицид, благодарение на който използваме пелин срещу чревни паразити.

Какви са симптомите за наличие на чревни паразити?

Различните паразити причиняват разнообразни симптоми, а някои могат да имитират други заболявания. Най-разпознаваемите симптоми са стомашно-чревен дискомфорт, загуба на тегло, анемия, хронична умора, треска и т.н.

Как помага пелин срещу чревни паразити?

Според проучванията пелинът предизвиква парализа на червеите, ултраструктурни промени и смърт. Междувременно билката повишава апетита, намалява газовете в червата и стомаха, противодейства при диария или упорит запек. Всичко това се дължи на съединението туйон.

Има ли странични ефекти употребата на пелин срещу чревни паразити?

 Пелин срещу чревни паразити не е предназначен за продължителна употреба. Уверете се, че не превишавате препоръчаните дози, защото прекомерната консумация може да бъде силно токсична заради летливото масло туйон.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 30.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Георги 10.02.2024 at 20:30 - Отговор

  Аз си правя отвара с пелин, карамфил и орехови листа против паразити

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 15:58 | Публикувана: 30 януари 2023 в 11:07 | Категория: Билки, Здраве