Шум в ушите – как да се справим

Обновена: 13.03.2024|
Шум в ушите, причини, лечение.

Случвало ли ви се е да получите странно усещане в ушите си? Бучене, което ви дезориентира, дразни и ви пречи да извършвате обичайните си дейности през деня или да си починете вечерта? Долавянето на шум в ушите може да бъде много мъчително и неприятно. За съжаление е много обичайно явление. Затова е хубаво да знаем как да се справим с него, когато се появи в живота ни.

 

Как да се справим с шум в ушите?

Както вече споменахме, да имаш шум в ушите е мъчително. Шумът може да се изразява в бръмчене, жужене, пищене, звънене, бучене, а продължителността е неясна. В по-леките случаи трае няколко минути до няколко часа. В по-тежките – дни наред, а при някои хора се превръща дори в постоянно явление.

Медицинското наименование за състоянието, което ние разговорно наричаме шум в ушите, е „тинитус„, и се среща при около 20% от хората. По-често се случва да възникне при хора в средна или напреднала възраст. С времето шансовете за поява на шум в ушите се увеличават. Също така шумът може да засегне едното или и двете уши, и те да се редуват във времето без логична последователност.

 

За съжаление, лекарства специално за шум в ушите към момента не съществуват. Има обаче няколко техники и средства от народната медицина, които могат да облекчат симптомите. Най-важно е да установите причината за появата на шума в ушите, преди да пристъпите към самолечение. Както и да направите преглед и консултация със специалист.

На първо място възможно решение за справяне с шума в ушите е прилагането на гинко билоба. Полезното растение с източен произход съдържа много полезни вещества. То действа, когато шумът в ушите се дължи на нарушено кръвообращение или друг сърдечно-съдов проблем.

Други възможности включват старателно почистване на слуховия апарат, налагане на промени в обичайната околна среда и дори оперативна намеса. Всичко обаче зависи от конкретните симптоми и индивидуалния случай на шум в ушите при пациента.

 

Симптоми и видове шум в ушите

 

Шум в ушите. Възпаление на ухото, отит.

 

Когато шумът в ушите се появи за първи път, обикновено го игнорираме – особено ако става дума за краткотрайно явление и то не пречи на ежедневните ни дейности. Ако изчезне и не се появи повече, поне за известно време, дори можем да забравим изцяло за него.

В този смисъл трябва да знаем, че обикновено шумът в ушите и съпътстващите го симптоми се проявяват нощем или вечер – когато наглед сме спокойни и си почиваме. Тогава обаче стресът, напрежението и умората от изминалия ден ни застига и поваля.

В допълнение шумът в ушите може да бъде придружен от още по-неприятни симптоми: световъртеж и главоболие. Причината се крие в това, че ушите и шумът, който се появява в тях, са много близко разположени до вестибуларния ни апарат, който отговаря за ориентацията и равновесието ни.

Има два вида шум в ушите: обективен и субективен.

Обективният шум в ушите може да се чуе от лекар при медицински преглед. За съжаление, това е по-рядко срещаният вид. Също така той може да се причини от редица други здравословни проблеми в тялото ни: със сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове, но и със средното ухо и малките, но изключително важни кости в него. Наред с това друга причина може да бъде и проблем със съкращаването на мускулите ни, например.

Субективният шум, от друга страна, не може да се чуе от друг, освен от пациента. От една страна той може да се дължи на проблеми с ушите – и то в която и да е от частите на структурата им. Може обаче причината да се крие и в мозъка, и проблем с невроните. Затова е нужно да се направят изследвания и прегледи при специалисти, за да се установи точната причина.

 

Защо се появява шумът в ушите?

 

Шум в ушите, причини.

 

Както вече споменахме, редица причини могат да са в основата на проблема. Някои от тях са вътре в организма ни, но някои от тях могат да идват от заобикалящата ни среда.

Имайте предвид, че е нормално да изпитате симптоми на шум в ушите, ако сте били на концерт с много силен бас или музика. Те силно влияят на слуха ни, който се е адаптирал към високите нива на шум. Затова изпитваме и заглъхналост след такива събития. Но трябва да сте внимателни, защото има опасност да получите дълготрайно увреждане на слуха. Същото важи, ако работите в шумна среда. Задължително използвайте защита за ушите си в такива ситуации.

Една от най-често срещаните причина за това състояние е запушване на ухото с ушна кал. Травми на ухото или такива, предизвикани от външно налягане или нива на шума също могат да отключат проблема. При всички тях се налага оперативна намеса, след което шумът в ушите изчезва.

Вече споменахме за вероятността шумът в ушите да се дължи на проблеми с кръвоснабдяването и сърдечно-съдовата система.

Според статистиката поне 1/3 от пациентите с шум в ушите имат проблеми и със сърцето или кръвоносните съдове. По-голямата част от тях имат като симптом и повишено кръвно налягане – ключов фактор за шум в ушите.

Възможно е да имате шум в ушите и заради умора на ухото и по-точно: на слуховия нерв. Тя се получава при излагане на силен шум продължително време. Това важи за концерти, слушалки (включително и некачествени) и както споменахме – рискова работна среда.

Имате настинка или грип? Възможно е възпалението да ви докара и шум в ушите. Защо? При болки в гърлото или дори хрема се нарушава налягането и това влияе на ухото. Понякога е възможно дори лекарства да предизвикат този ефект, затова е хубаво да прочетете листовките, за да сте подготвени за шум в ушите, ако това е възможно.

Не е странно, че сред причините се нарежда и дефицитът на витамини – резон, отговорен за много заболявания и болежки в тялото ни. В по-разширения списък причини, но далеч по-редки, се нареждат още наличието на диабет, заболявания на отделителната система и бъбреците, рак, травми на главата и още много.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

9 Коментара

 1. Хари 13.01.2024 at 5:02 - Отговор

  Повече от 2 години го имам, нямам други оплаквания, но като чета, май няма оправяне.

 2. Крум 27.12.2023 at 17:15 - Отговор

  Статията добра,ама не се посочва нещо за лечението ?

 3. Кръстанка Йосифова 17.12.2023 at 14:46 - Отговор

  От един месец чувам силно как ми бие сърцето.Моля ,ако можете помогнете ми с информация!

 4. александър 25.11.2023 at 9:19 - Отговор

  пия селеногин нищо не ми помага

 5. александър 25.11.2023 at 9:17 - Отговор

  пия селеногин нищо не ми помага непрекъснат монотонен шум

  • Николай 24.12.2023 at 11:55 - Отговор

   Здравейте,
   И аз от един месец имам непрекъснат шум в ушите. Също започнах със селеногин, но и аз мисля, че няма да се повлияе от това.
   Нещо друго предписаха ли ви?

 6. Милен 13.05.2023 at 22:15 - Отговор

  Шум в ушите как дасе излекувам имам високо кравно

 7. Плами 02.08.2022 at 7:57 - Отговор

  От няколко години имам такъв проблем. Мисля, че се появи след една вирусна инфекция когато бях загубила слуха почти на 80% . Търся някакъв лек но не съм открила. Според ушните лекари за възрастта ми всичко е в норма но аз усещам че чувам по трудно ниските регистри от преди инфекцията. Сестра ми пък го получи на едното или след гмуркане. От време на време влизаме в нета да видим дали има нещо ново но за жалост не!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:06 | Публикувана: 7 октомври 2021 в 11:50 | Категория: Здраве