Микози през лятото

Обновена: 08.03.2024|
Гъбични инфекции. Билки и витамини за женско здраве. Микози, гъбички на ноктите.

Микозите, по-известни като гъбични заболявания, са особено чести през лятото. Това се дължи на факта, че техните причинители се размножават по-лесно в горещо и влажно време. Най-разпространеният начин за предаването им е близък контакт със заразени хора и обща употреба на вещи.

Как да разпознаваме различните микози, до какви усложнения водят при недостатъчно или липсващо лечение? Имат ли връзка с COVID-19? На тези и други въпроси отговаряме днес.

 

Какво провокира различните микози?

В човешкото тяло присъстват множество гъбички. Най-общо ги разделяме на дерматофити, дрожди и плесени. Някои са прости едноклетъчни организми, а други са относително сложни. Намират се по кожата, в устата, червата, вагината и редица още органи.

 

probiotik 400
vitc 600 1
probiotik 400
vitc 600 1

При силна имунна система гъбичките са потиснати и практически безвредни, но ако настъпи здравословен проблем, те могат да се размножават активно и да причиняват заболявания.

За появата на микози най-често допринасят следните 10 рискови условия:

 1. Отслабването на имунната защита. Както вече отбелязахме, това е съществен рисков фактор, провокиран от стрес, заболявания или други причини.
 2. Навикът да не се изсушава напълно кожата след вземане на душ.
 3. Недостатъчните хигиенни грижи, особено при често изпотяване.
 4. Носенето на тесни дрехи от неестествени и непропускливи материи, както и на запарващи обувки в горещините.
 5. Общото ползване на лични вещи като кърпи, чаршафи, чехли, обувки, прибори за козметика и пр.
 6. Къпането в недобре дезинфекцирани вани и басейни.
 7. Прилагането на почистващи продукти, които не са подходящи за здравето на кожата и ноктите.
 8. Неправилната употреба на някои лекарства, особено на антибиотици.
 9. Непълноценното хранене.
 10. Телесният дискомфорт, причинен от бременност, затлъстяване, диабет, други здравословни проблеми.

 

Особености на най-честите микози

 

Микози, гъбички на ноктите.

 

Симптомите на всяка от тези инфекции варират според местоположението й. Ето примери.

 • Гъбички по ноктите

Обикновено се засяга големият пръст на крака. Настъпва белезникаво, жълтеникаво или кафяво оцветяване на нокътната плочка. Тя става чуплива и се деформира. С течение на времето инфекцията завладява и останалите пръсти.

 • Микози по стъпалата

Водят до сърбеж и лющене на кожата между пръстите. Съпроводени са с лоша миризма, напукване, зачервяване, болки, образуване на мехури и рани в увредените места. Често кожните дефекти по стъпалата се комбинират с бактериални инфекции.

 • Ингвинални гъбички

Засягат слабините, а в някои случаи и гениталиите. Могат да бъдат пренесени и в други части на тялото. Причиняват сърбеж и парене.

 • Вагинални микози

Виновни са за появата на бяло течение, упорит сърбеж, парене при уриниране и болезнени сексуални контакти. Ако проблемът хронифицира, настъпват увреждания в женския организъм, които се превръщат във фактор за безплодие.

 • Интертриго

Наблюдава се при хора с наднормено телесно тегло, живеещи във влажен климат. Представлява червеникав обрив в области, където кожата се сгъва. Поради триене, прегряване и влажност в засегнатите места възникват сърбеж и парене, които влошават живота на пострадалите.

 • Гъбички върху езика

Образуват бял или зелен слой по повърхността на езика. Обикновено причиняват неприятен дъх и проблеми с вкуса в устата.

 • Тинеа капитис

Така се нарича гъбично заболяване, което засяга скалпа и косата. Проявява се с малки петна, сърбеж и лющене на кожата в поразените зони. Лесно се предава от един човек на друг. Ако лечението се забави, може да причини трайна плешивост.

 • Микози на ануса

Най-често се провокират от гъбички, наречени Кандида албиканс. Типичните им симптоми са силен сърбеж и парене.

 • Черна гъбичка след ковид

През последните месеци епидемиолози са установили увеличаване на случаите на черни гъбички при хора, прекарали COVID-19. Според експертите това се дължи на продължителна употреба на някои лекарства, както и на отслабнала имунна защита след прекарана коронавирусна инфекция.

Жертви на черната гъбичка са още пациенти с ХИВ, както и страдащи от онкологични и някои други хронични заболявания.

Въпросната микоза протича с повишена телесна температура, хрема, кашлица, оток на лицето, болка в гърдите, задух, повръщане, стомашни болки, диария.

Когато инфекцията е локализирана върху кожата, се появяват зачервявания, мехури и разранявания в засегнатата област. Цветът на увредените места може да се промени към черно. Ако заразата се разпространи по кръвен път, има вероятност да увреди сърцето и мозъка.

 

Как се диагностицират микози?

 

Алергия към йод. Микози

 

Тъй като повечето гъбични инфекции показват симптоми още в своето начало, те лесно се забелязват от пациентите. За точната диагноза обаче са необходими лабораторни изследвания, чрез които се определя конкретният микроорганизъм – виновник за болестта, и срещу него се прилага най-ефективното лечение.

Обикновено се взема т.нар. проба чрез изстъргване на поразеното място и тя се подлага на микробиологично изследване. При вагиналните микози се тества проба от образувалия се секрет.

За диагностициране на сравнително редки гъбични проблеми се използват анализи, базирани на имунологични реакции, нанотехнологии, молекулярни и спектрометрични техники, които дават по-бързи, много чувствителни и точни резултати.

 

Лечението се извършва с антимикотични средства

Когато е увредена кожата, се прилагат кремове, мехлеми, лосиони, прахове и антимикотични спрейове. За да се постигне изцелителен ефект, терапевтичните средства трябва да се прилагат редовно, в продължение на 4, 6 или 12 седмици.

Ако се ползва противогъбичен лак, той се нанася върху заразените нокти веднъж дневно. След една седмица, натрупаните слоеве от лака се почистват и отново се нанася първият слой, на следващия ден – вторият и т.н . Процедурата се повтаря в продължение на много седмици, в някои случаи може да обхване година.

По лекарска преценка за лечение на микози се приемат и медикаменти през устата или се поставят интравенозно. Понякога се налага хирургично отстраняване на заразената част.

 

Повтарят ли се гъбичните заболявания?

 

Микози. Риган. Шафран. Антивирусните програми за лечение. Ефективни ли са хранителните добавки. Имунната система. Прилагане на маски и дезинфектанти.

 

Дори ако лечението е успешно, микозата може да се появи отново. Това по-често се случва в напреднала възраст, при занемарена лична хигиена, хронични травми в определени части на тялото, диабет, тютюнопушене, съдови заболявания и други.

Много важна е имунната защита

За поддържането й различни експерти – инфекционисти, имунолози, дерматолози, специалисти по обществено здраве, препоръчват:

 • Хранете се редовно и балансирано. Обърнете специално внимание на продуктите, които са богати на витамини (особено A, C, E, D и група B,), както и на микроелементи (цинк, магнезий, калций и др.).
 • Наблегнете на пробиотиците. Може да си ги набавите от домашно кисело мляко, айран, ябълков оцет, кисели краставички, боза. Пробиотиците ще подсилят имунната система и ще ви гарантират пълноценно храносмилане.
 • Осигурете си качествен и редовен сън, който продължава по 7-8 часа в денонощието. Лягайте си по едно и също време.
 • Ограничете стреса и тревожността, доколкото е възможно.
 • Движете се активно, минимум 30 минути на ден.
 • Разхождайте се сред природата. Така ще се чувствате по-добре не само телесно, но и психически.
 • Приемайте достатъчно течности. В горещините са ви нужни по 2-2,5 литра вода на ден, за да може организмът ви да функционира пълноценно.
Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 06.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:20 | Публикувана: 6 юли 2022 в 10:51 | Категория: Хранене и видове храни