Арганово масло за нокти: защо е полезно?

Обновена: 01.04.2024|
Арганово масло за нокти.

Красивите и здрави нокти са знак за добра хигиена и издържан външен вид, а използването на арганово масло за нокти е чудесен помощник в това отношение.

По същия начин чупливите, напукани и неподдържани нокти имат обратен ефект и дори перфектната прическа, грим и облекло няма да отклонят вниманието.

В Мароко, родината на аргановото масло, то се използва в кулинарията, както и в грижата за кожата, и е задължително средство за красота за жените.

Благодарение на високото си съдържание на витамини и неговите незаменими мастни киселини, аргановото масло помага за укрепване и овлажняване на ноктите и кожичките.

Богато е на витамин Е, който помага да предпазите кожата и кутикулите от увреждане.

magnezii 01 400
zdrav sun 600
magnezii 01 400
zdrav sun 600

Арганово масло се използва в състава на много продукти за коса и кожа от висок клас, но спокойно можете да се насладите на ползите му и в естествен вид. Днес ще обърнем специално внимание на благоприятното му въздействие върху ноктите.

 

Защо се чупят ноктите?

Ръцете ни докосват всичко, с което си взаимодействаме ежедневно. Въпреки това повечето хора не мислят за защита на ноктите или ръцете си. Независимо дали става въпрос за обикновена ежедневна работа, като миене на съдовете, или кратка разходка на слънце.

Ноктите ни са постоянно изложени на UV лъчи, екстремни температурни промени, замърсявания, нездравословни масла и др. И всичко това влошава здравината и устойчивостта им.

Да не забравяме и физическото напрежение, на което ежедневно подлагаме ноктите – драскаме, скубем, остъргваме, дърпаме, гризем. Всички тези физически натоварвания могат да окажат прекомерен натиск върху структурата на ноктите и да доведат до счупване.

Ноктите често са най-пренебрегваната част от нашето тяло, въпреки всички вреди, на които ги подлагаме. Може би мислите, че няма какво да се направи? За щастие, това не е вярно. Прилагането на арганово масло за нокти може да ви помогне да ги защитите и направите по-силни и красиви от всякога.

 

Употребата на арганово масло за нокти

 

Арганово масло за нокти. Арганови семена, от които е приготвено араганово масло. То е показано на заден фон.

 

Ноктите са подобни на състав на косата, тъй като са направени от едно и също вещество – кератин.

Кератинът е изключително чувствителен към топлина, химикали и хормонални промени, и може да се повреди.

Поради тази причина ползите за ноктите от арганово масло са подобни на тези за косата. На първо място аргановото масло ще даде на ноктите ви жизнено важни хранителни вещества и ще ги хидратира, защото е с високо съдържание на есенциални мастни киселини, антиоксиданти и феноли.

Ползите за ноктите са многобройни. Здравите нокти растат по-бързо, докато чупливите и сухи нокти ще ви попречат да имате перфектните на дължина естествени нокти, които желаете.

  • Заздравява

Много жени прибягват до използването на изкуствени нокти, защото техните са чупливи и по никакъв начин не могат да пораснат до желаната дължина. Макар и да изглеждат зашеметяващо, те водят до повече вреда, отколкото полза.

Тук се намесва аргановото масло, което ще заздрави увредената нокътна плочка и ще засили растежа. Прилагането на лак за нокти пък често се комбинира с грубо отстраняване на стария лак. Това уврежда не само нокътя, но и околната кожа, известна като кутикула или нокътно легло.

Всички ацетонови продукти могат да доведат до болезнени нокти и кожички, тънки, чупливи и незадържащи влага. Аргановото масло може да помогне за възстановяване на тези щети.

  • Овлажнява

Една от основните причини за чупливи и лющещи се нокти е липсата на влага. Ноктите стават прекалено сухи. Прилагането на арганово масло помага за поддържане на правилното ниво на влага в ноктите. Решава проблемите и предотвратява повторната им поява, защото подхранва ноктите с необходимите витамини и минерали.

Така много бързо ще се откажете от слагането на изкуствени и ще покажете с гордост своите естествено дълги и красиви нокти.

 

  • Арганово масло за нокти омекотява кожичките

Друг проблем с ноктите, с който се сблъскват мъжете и жените, са сухите и твърди кожички. Това може да се случи както на краката, така и на ръцете, създавайки грозни, болезнени кутикули на ноктите.

Сухотата може да се появи поради излагане на почистващи продукти и ацетон, нервни навици като гризане на нокти, а при ноктите на краката и от определени видове обувки.

Аргановото масло може да помогне за облекчаване и дори елиминиране на този проблем само с няколко капки, нанесени върху зоната и масаж в продължение на няколко минути.

По време на маникюр, кожичките често се избутват или подрязват, за да се създаде красиво изглеждаща плочка. Прилагането на арганово масло за нокти ще ги направи по-меки и лесни за работа. Подобно на ефекта върху сухите нокти, маслото ще влее живот и на кожата около тях.

 

За най-добри резултати

 

Арганово масло за нокти. Поставяне на арганово масло върху ноктите за за здрави и красиви нокти

 

Има няколко различни техники и трикове за постигане на максимални ползи за ноктите от аргановото масло. Когато го използвате върху кожички, пети и длани, ще получите най-добрите резултати и чиста кожа.

Винаги прилагайте преди поставяне на лака за нокти, защото той може да блокира повърхността на нокътя да абсорбира хранителните вещества.

Ако го използвате редовно, ще поддържате естествените си нокти здрави и безупречни, кожичките – меки, а кожата на ръцете и краката ви ще се чувства страхотно.

За максимално добър резултат е препоръчително да се използва арганово масло, което е напълно натурално и органично. Най-лесният начин да го приложите върху ноктите, е като втриете от него с нежни движения върху плочките. След това изчакайте 10–20 минути и измийте обилно с вода.

Не забравяйте, че можете да използвате активно аргановото масло и за маски за лице и коса, в чиста форма или в комбинация с други масла и продукти, особено през по-студеното време, но също и на плажа.

Важно е да отбележим, че когато използвате арганово масло за нокти, не е необходимо да влагате големи количества. Ще се убедите, че само няколко капки могат да свършат чудеса.

Категории: Kрасота|Публикувана: 02.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 16:28 | Публикувана: 2 юли 2021 в 11:44 | Категория: Kрасота