Кандидоза – най-често срещаната инфекция при жените

Обновена: 31.01.2024|

Повечето жени (до 75%) страдат поне веднъж от вагинална гъбична инфекция (кандидоза) през живота си. Вагиналната кандидоза е една от най-честите причини за вагинит – възпаление на влагалището, характеризиращо се с неприятно течение и дразнене. Това е най-често срещаната гъбична инфекция изобщо.

Такива инфекции са по-чести по време на бременност. По-високите нива на естроген по това време карат вагината да произвежда повече гликоген (захар), който подхранва гъбичките. По същата причина хората с диабет получават кандидоза по-често.

В следващите редове ще ви разкажем подробно какво представлява заболяването, как се диагностицира и лекува. Няма да пропуснем да ви запознаем и с полезни съвети за превенция на кандидоза.

 

Какво е кандидоза?

Най-простото обяснение за състоянието е свръхрастеж на гъбички във влагалището, характеризиращ се с вагинален сърбеж, парене и секреция. Както вече споменахме, кандидозата е често срещана, но и лесно лечима при повечето жени.

Кандидата е гъбичка и обикновено се намира в малки количества във вагината, устата и стомашно-чревния тракт. Когато гъбичките се размножат размножат прекомерно, те не могат да бъдат контролирани от лактобацилите, които произвеждат вещество, токсично за патогените и поддържат здравословни нива на киселинност във влагалището.

При свръхразмножаването на кандиди и проникването им в дълбоките клетъчни слоеве на влагалището се развива гъбична инфекция. Това причинява и неприятните симптоми.

Неконтролираният диабет, употребата на антибиотици, диафрагми и противозачатъчни са свързани с по-висок риск от кандидоза.

Някои жени са по-склонни да развият гъбични инфекции и поради генетична предразположеност. Мутациите на няколко гена могат да попречат на способността на имунната система да се защитава срещу кандида, което води до повтарящи се инфекции при някои хора.

 

Как се поставя диагноза за гъбична инфекция?

 

Кандидоза, симптоми, лечение.

 

Поради широкото разпространение на тези инфекции, жените често са склонни да диагностицират кандидоза сами и да се лекуват с продукти без рецепта. Обръщаме внимание, че това е изключително погрешно!

Няколко други инфекции причиняват подобни симптоми, а погрешната диагноза само усложнява и удължава лечението.

Вагиналните гъбични инфекции могат да причинят следните симптоми:

 • Вагинален сърбеж и/или болезненост – гъст секрет, подобен на извара, с миризма на риба е сигнал за бактериална вагиноза, а не за гъбична инфекция. Възможно е също така да няма секрет при гъбична инфекция или секрет, който е малък като количество и воднист.
 • Парещ дискомфорт около вагиналния отвор, особено ако урината влезе в контакт с областта.
 • Болка, сухота или дискомфорт по време на сексуално проникване.
 • Зачервяване и подуване на вулвата и вагината.
 • Поява на генитален флуор, подобен на извара, със специфична, но не много силна миризма

Така нареченото бяло течение понякога се бърка с друго често болестно състояние при жените – бактериална вагиноза. Тя се провокира от няколко вида микроби, начело с бактерията Гарднерела вагиналис. Характерно за бактериалната вагиноза е отделянето на сиво-белезникаво течение с миризма на риба, което не е съпроводено със сърбеж, парене и дискомфорт.

Ако пък се появи оскъден, воднист секрет, без цвят и мирис, той обикновено е свързан с овулацията. Това е нормално и се случва около десетия ден на месечния цикъл.       

Свържете се с гинеколог, ако изпитате някой от тези симптоми! Имайте предвид, че по време на нормалния менструален цикъл количеството и консистенцията на вагиналното течение варира. В даден момент от месеца може да имате малко количество много воднист секрет, докато друг път секретът може да е по-гъст. Всичко това е нормално.

Въпреки това, вагинално течение, което има неприятна миризма, придружено с дразнене, може да е признак на проблем. Сексуалният контакт обикновено влошава симптомите.

За да се постави правилната диагноза, е необходим гинекологичен преглед, при който да се провери за възпаление и необичайно течение. Може да се вземе проба от вагиналния секрет за лабораторно изследване под микроскоп или за култура от дрожди. Това също помага да се изключат други причини за секреция, които изискват друго лечение.

Вагиналните инфекции могат да бъдат причинени и от бактериална вагиноза – най-честата причина за вагинит при жени в детеродна възраст или трихомониаза – инфекция, предавана по полов път.

Тези две заболявания са свързани с по-сериозни проблеми с репродуктивното здраве, като преждевременно раждане и повишен риск от заразяване с болести, предавани по полов път. Затова е важно да се изключат като възможност, а това може да направи само специалист!

 

Кандидоза по време на бременност и кърмене

 

Кандидоза. Божидар Василев. Стъпки преди забременяване.

 

Проучванията показват, че до 30% от жените развиват гъбична инфекция по време на бременност. За съжаление, тя създава благоприятни условия гъбичките да се размножават. Гъбична инфекция може да възникне по всяко време, но е най-честа през втория триместър.

Ще побързаме да ви успокоим, че кандидозата не засяга по никакъв начин развитието на бебето. Тя обаче може да увеличи дискомфорта на бъдещата майка като доведе до умора или храносмилателни проблеми. Това също не е маловажно.

Локални кремове или вагинални супозитории са препоръчителните възможности за лечение на гъбична инфекция по време на бременност или кърмене. Когато се ползват по лекарско предписание, те могат да се справят безопасно и ефективно с кандида.

Обикновено се прилагат от три до седем дни. Важно е да се завърши целият курс на лечение, за да се предотврати повторна поява на инфекцията.

Гъбичните инфекции са по-рядко срещани сред кърмещите жени, тъй като нивата на естроген спадат драстично в периода след раждането, което затруднява развитието на дрождите. 

Но, ако гъбички се появят по време на кърмене, разумно е да се потърсят безопасни, алтернативни лечения.

Много важно е да се четат листовките, приложени към всяко лекарство. Например в някои от указанията за орален прием на продукти с активна съставка флуконазол е посочено, че това вещество през първия триместър на бременността причинява спонтанен аборт или дефекти на ембриона.

Подобни продукти може да не са подходящи за кърмачки, защото флуконазолът преминава в кърмата. Разбира се, значение имат дозировката и състоянието на всяка отделна пациентка.

Млечницата обикновено е лека и често се причинява от същите гъбички. Лекува се със 7- до 14-дневен курс на същите противогъбични лекарства като гъбична инфекция във влагалището.

 

Лечение на вагинални гъбични инфекции

 

Кандидоза, симптоми, лечение.

 

Вече загатнахме какво е възможното лечение на кандидоза по време на бременност, но с това вариантите не се изчерпват.

Първо ще споменем различни препарати без рецепта, които се приемат в еднодневни, три- и седемдневни дози. Те включват:

 • бутоконазол
 • терконазол
 • тиоконазол
 • миконазол
 • клотримазол

 

Разликите между медикаментите с тези биологично активни вещества включват посочената продължителност на лечението, вида на препарата и цената. По-краткият курс на лечение е по-удобен, но често по-скъп.

Предлагат се и противогъбични лечения с рецепта. Обикновено те се предписват на жени, които:

 • Никога не са имали гъбична инфекция.
 • Имат треска и/или коремна болка.
 • Вагиналното течение е с много неприятна миризма, което е сигнал за комбинирана инфекция.
 • Имат диабет или са ХИВ-позитивни.
 • Са предприели лечение без рецепта, но симптомите не са овладени.

 

Приемът на хранителна добавка с внимателно подбрани съставки също има ефект срещу гъбични инфекции и съдейства на организма в изчистването му и постигане на правилния баланс.

Много важен съвет! Противогъбичните лекарства могат да възпрепятстват действието на презервативите и диафрагмите, затова, ако използвате такова лекарство, вземете други предпазни мерки срещу бременност и полово предавани болести.

Също така, не използвайте тампони, докато лекувате гъбични инфекции с лекарства, поставени във влагалището.

 

Възможни усложнения

Гъбичните инфекции също могат да изчезнат без никакво лечение. Има обаче много малък шанс гъбичната инфекция да доведе до сериозна такава, известна като системна кандидоза. Това усложнение обикновено се среща само при жени с нарушена имунна система.

Системната кандидоза е спектър от гъбични инфекции, причинени от различни видове кандида. Това е сериозна инфекция, която може да засегне кръвта, сърцето, мозъка, очите, костите или други части на тялото.

Въпреки че има над 200 вида кандида, пет от тях причиняват 90% от системната кандидоза.

Най-честата форма на тази инвазивна гъбична инфекция е, когато кандида навлезе в кръвта (кандидемия). Признаците за нея включват висока температура и втрисане, които не се подобряват с антибиотици. Симптомите на други видове системна кандидоза зависят от органа или системата, които са заразени.

 

Какво можете да направите, за да се предпазите от кандидоза?

Сред съветите, които ще ви помогнат да предотвратите вагинални гъбични инфекции, са:

 • Поддържане на външната генитална област чиста и суха.
 • Избягване на дразнещи сапуни и вагинални спрейове.
 • Честа смяна на тампоните и дамските превръзки.
 • Носене на свободно памучно бельо, което не задържа влага.
 • При наличие на диабет – поддържане на стабилни нива на кръвната захар.
 • Прием на антибиотици само в краен случай.
 • Избърсване отпред назад след изхождане или уриниране.
 • Избягване на вагиналните душове.

 

Могат ли мъжете да получат кандидоза?

 

Кандидоза, симптоми, лечение.

 

Тези инфекции са по-чести при жените, но мъжете също могат да получат кандидоза. Когато тя засяга пениса, говорим за гъбична инфекция на пениса. Областта на слабините е особено предразположена към свръхрастеж на кандида поради кожните гънки и влагата.

И все пак гъбичните инфекции на пениса се причиняват най-вече от незащитен вагинален полов акт с жена, която има инфекцията. Можете да предотвратите това като използвате презервативи по време на секс. Редовното къпане също може да помогне.

Симптомите на гъбична инфекция при мъжете може да не са толкова изявени, като характерни са най-вече зачервяване и бели петна по пениса, както и усещане за парене и сърбеж.

И така, разбрахте, че кандидозата е често срещано явление, но бързото лечение ще помогне за намаляване на неприятните симптоми в рамките на няколко дни. Като имате предвид собствените си рискови фактори, можете да предотвратите бъдещи инфекции.

Ако изпитвате вагинален сърбеж или други неприятни признаци на гъбична инфекция, незабавно се консултирайте с гинеколог.

Бъдете здрави!

Какво е кандидоза?

Това е свръхрастеж на гъбички във влагалището. Кандидата е гъбичка и обикновено се намира в малки количества във вагината, устата и стомашно-чревния тракт. Когато гъбичките се размножат, във влагалището се развива гъбична инфекция. 

Какви са симптомите на кандидоза?

Вагиналните гъбични инфекции протичат с болка и сърбеж, парене, сухота, зачервяване.

Опасна ли е кандидоза при бременност и кърмене?

 Кандидозата не засяга по никакъв начин развитието на бебето. Тя обаче може да увеличи дискомфорта на бъдещата майка като доведе до умора или храносмилателни проблеми. Възможно е кърмещата майка и бебето да прекарат млечница – гъбична инфекция, която обикновено расте в устата и гърлото. Ако това се случи, и двамата трябва да бъдат лекувани, за да се спре инфекцията.

Какво е лечението на кандидоза?

Най-често се прилагат препарати без рецепта, съдържащи бутоконазол, терконазол, миконазол и др., както и противогъбични лечения с рецепта.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 31 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 януари 2023 в 15:30 | Категория: Здраве