В период на вируси най-големите ни помощници за поддържането на имунната система си остават класическите билки. Но коя е най-подходящата билка за здрав имунитет? На този въпрос сме се опитвали да отговорим и в предишна статия, която можете да прочетете тук. Днес обаче ще обърнем внимание по-специално на тези, които са най-подходящи и ефективни през преходните сезони. Същевременно ще разгледаме по-задълбочено и различните категории билки, които отличаваме, когато говорим за имунитет.

Категории билки

Най-общо казано билките се разделят на имуностимуланти, имуномодулатори и имунни тоници, като някои от тях могат да бъдат поставени в повече от една категория. Най-добре е да използваме различни билки по време на различните етапи на изграждане на имунитета. Имуностимулаторите действат най-добре през първия стадий на болест или когато сте били в пряк контакт с болни хора. Имуномодулаторите подобряват имунната система, като спомагат за нейното регулиране. Te засилват имунния отговор за борба с повтарящи се заболявания и инфекции или го балансират при свръхактивност. Имунните тоници работят за укрепване и балансиране на имунната система за дълги периоди от време.

Ехинацея

Когато говорим за билки-имуностимулатори, няма как да не започнем с ехинацеята. Тя стимулира производството на бели кръвни клетки – много важен фактор за повишаване на нашия имунитет. Ехинацеята също повишава телесната температура, което помага за борба с инфекциите и патогените. Важно е да се приема веднага след появата на първи симптоми на заболяване и лечението да продължи, докато симптомите отшумят или в продължение на поне 48 часа. Въпреки чудесните й свойства, избягвайте да приемате ехинацея ежедневно или като превантивна мярка. Хората с автоимунни заболявания и тези, които приемат имуносупресори, също трябва да избягват билката.

Салвия

Салвията, още позната като градински чай, също повишаваща имунитета, към която трябва да прибегнете при първите симптоми на възпалено гърло, а и не само. Още от древни времена се смята, че градинският чай има магически лечебни свойства и може да лекува над 20 болести (от главоболие, през храносмилателни и бъбречни проблеми до психични разстройства и депресия). Ненапразно името й в превод от латински означава „да бъдеш здрав“. Билката съдържа мощния антисептик и антибиотик туйон, който се бори срещу разпространението на вируси, бактерии и гъбички, за да подпомогне имунната система на тялото да се възстанови по-бързо. Тук на помощ идва и розмариновата киселина в растението, която инхибира ензимите, свързани с възпалителните реакции.

Шизандра

Една може би по-малко позната билка, но изключително издръжлива и в нашите географски ширини е шизандрата, позната още като китайски лимонник. В Китай е известна като „кралицата на билките“. Името й означава „плод с 5 вкуса“, тъй като комбинира всичките пет вкуса: солен, сладък, кисел, пикантен и горчив. Шизандрата е страхотен имуномодулатор, който спомага за защитата на организма от болести. Също така е антиоксидант и може да помогне за засилване на когнитивната функция. Много често се използва за възстановяване след операция или за повишаване на общата физическа издръжливост. Подобно на всички имуномодулатори, той може да стимулира недостатъчната имунна функция или да помогне за успокояване на имунния отговор при свръхактивност – с една дума да регулира имунитета.

Златен корен

Друг известен имуномодулатор е красивата билка златен корен, позната още като розов корен и родиола. Златният корен е адаптоген – естествено  вещество, което повишава устойчивостта на тялото към стрес. В този смисъл билката се използва на първо място в борбата с различни видове депресии, но нейните свойства помагат и в балансирането на цялостната имунна система. Като всички билки-чудо и златният корен има антибактериални и противовъзпалителни свойства, стабилизира нивата на холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Подобрява паметта, потентността, физическата издръжливост. Най-общо казано успява да държи организма в пълна кондиция и да го направи устойчив на всякакви неприятели под формата на вируси и бактерии.

Медицински гъби

Много имунни тоници са и имуномодулатори. Такъв пример са медицинските гъби – шиитаке, рейши, кордицепс и др. Те съдържат бета-глюкани или полизахаридно-протеинови комплекси, които подсилват имунните реакции на организма, отговорни за поддържането на хомеостазата. Медицинските гъби помагат директно и в производството и регулирането на цитокините – сигнални молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация. В допълнение, полизахаридите в гъбите имат антитуморна активност, както и способността да предотвратят програмирана клетъчна смърт. Най-добре е медицинските гъби да се приемат за период от поне няколко месеца, за да се повиши ефективно общия имунитет. Това най-добре можем да го каже с китайската поговорка: „Да лекуваш болест, когато вече си болен, е като да копаеш кладенец, докато си жаден“. Ето защо и билковите тоници се взимат с превантивна мярка.

Важно е да отбележим, че гъбите работят по различен начин от познатите ни билки – вместо да „задвижват“ имунната система, те помагат да се организират и активират отделни имунни клетки и да функционират по-добре. Те „учат“ клетките как да работят по-добре. И едно предупреждение – когато са изсушени, гъбите са изключително трудни за смилане и усвояване от организма. Затова е по-добре да се приемат под формата на бульон или чай. Разбира се, уверете се, че ги закупувате от доверен източник.

Да вземем мерки навреме

чай от мащерка, поднесен с прясна мащерка и златен сервиз. билки за имунната система.

Знаейки каква е разликата между различните билки-имуностимуланти, имуномодулатори и имунни тоници, можем превантивно да се защитим от върлуващите вируси през студените месеци . Важно е да подсилим имунната си система, особено в това време на грипни епидемии. Приготвянето на чай е нещо изключително бързо и лесно, и същевременно с много положителни ефекти за нашия организъм. Ако някоя от изброените по-горе билки я има и във вашата градина – чудесно, имате привилегията да си приготвите чудесна билкова отвара с едно пресягане на ръката.

ТУК можете да вземете и още няколко полезни съвета как да засилите имунитета си, освен с помощта на билките.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:31 | Публикувана: 27 февруари 2020 в 17:20 | Категория: Билки