Някои проучвания предполагат, че изборът на подходящите растения за дома не само ще го направи по-красив и уютен, но и ще помогне за пречистване на въздуха в помещенията.

Според НАСА има редица стайни растения, които пречистват въздуха от токсини, прах и микроби. Все пак ще са ви нужни няколко с такива качества, за да могат да работят заедно за един по-чист въздух във вашия дом, особено ако живеете на оживена улица.

Ето списък с най-добрите пречистващи въздуха растения, който да ви бъде отправна точка. Някои от тях може би вече имате у дома, други може би са ви непознати, затова ще ви дадем и няколко полезни съвета за отглеждането им.

 

  1. Бръшлян

Това лесно за отглеждане многогодишно растение е особено ефективно при намаляване на въздушните отпадни частици, което го прави идеалното пречистващо средство за въздуха в банята. Известен е с това, че може да премахне четири от най-често срещаните химикали от въздуха – ксилол, бензен, формалдехид и трихлоретилен.

В допълнение, проучванията показват, че бръшлянът може да помогне и в борбата с плесените. Растението се отглежда много лесно. Осигурете му щедро поливане и четири часа пряка слънчева светлина на ден и то ще ви се отплати с пречистен въздух.

И веднага ще ви успокоим – макар и смятан за отровен, бръшлянът не е опасен. Все пак препоръчваме да го държите далеч от деца и животни.

 

  1. Змийско растение

Въпреки страшното му име, това растение е много полезно. Ако го сложите в спалнята, ще се насладите на спокоен нощен сън. Този сукулент отделя кислород през нощта и ще ви помогне да дишате по-добре, докато спите. Дори може да намали хъркането. Това също е едно от най-добрите растения, които пречистват въздуха.

Относно съветите за отглеждане ви предупреждаваме да не го преполивате, тъй като корените му са склонни да гният във влажна почва. Що се отнася до местоположението в стаята, имате пълна свобода в избора.

Растението не се нуждае задължително от много светлина.

 

  1. Хлорофитум (Зелена лилия)

 

Растения, пречистват въздуха.

 

За тези, на които не им се отдава да гледат цветя или тепърва се сблъскват с това предизвикателство, хлорофитума е идеалният избор.

За тези от вас, които са начинаещи със стайните растения, еластичното растение паяк е идеалният избор. Той кротичко ще се бори с токсините, включително въглероден окис и ксилол, без да иска особени грижи. Хубавото е, че ако имате домашни любимци, това е едно от малкото стайни растения, което е напълно безопасно за тях. Така че спокойно можете да оставите котката или кучето да си похапва.

Хлорофитумът може да оцелее в много различни, екстремни условия откъм светлина и температура. Направо можем да ви кажем, че трудно ще „убиете“ това растение, затова е подходящо за начинаещи.

 

  1. Алое

Лечебно растение алое е прекрасно допълнение към перваза на прозореца на вашата кухня, тъй като обича слънчевите места. Така ще ви е под ръка, за да успокои някое нелепо изгаряне в кухнята и същевременно ще пречиства въздуха от вредните вещества.

Алое вера филтрира отлично: бензен, формалдехид и въглероден окис.

Нямаме специални съвети за грижите, алоето не изисква много такива. Просто му осигурете светлина и малко вода.

 

  1. Аглаонема

 

Растения, пречистват въздуха.

 

Това тропическо по своята същност растение също е доказано ефективно средство за прочистване на въздуха от формалдехид и бензен.

Допълнително аглаонемата повишава производителността, концентрацията и паметта, като същевременно намалява стреса и повишава настроението.

Можете да я откриете в голямо разнообразие от нюанси – розово, червено, оранжево, жълто и сиво.

Аглаонемата обича слабо осветени и влажни условия, така че също е подходяща за банята. Ако решите да държите растението някъде другаде, не забравяйте да пръскате листата с вода от време на време, за да предотвратите потъмняване и изсъхване.

 

  1. Драцена

Драцената е много популярно стайно растение у нас. Тя всъщност произлиза от горите в Африка и е едно от най-ефективните стайни растения, които пречистват въздуха. Освен това е изключително красива. Драцената подобрява концентрацията и паметта, което я прави идеална за вашия домашен офис.

Това растение изисква по-малко вода от другите, така че внимавайте. Уверете се, че почвата остава влажна, но не и мокра. Преполиването може да доведе до загниване на корените.

 

  1. Антуриум

Антуриумът е известен като „цветето на страстта“, тъй като цветовете му приличат на сърце и символиката се предава във времето. Красиво и също пречистващо въздуха растение. Антуриумът филтрира успешно токсините като: амоняк, толуен, формалдехид.

Важно е да държите антуриума на светло, но не на пряка слънчева светлина. За да сте сигурни, че ще цъфти, поливайте веднъж или два пъти седмично. Можете да го поставите и във влажни зони, като банята или кухнята.

 

  1. Фикус бенджамин

 

Растения, пречистват въздуха.

 

Фикус бенджамин, или просто бенджамин, е популярно стайно растение от векове. Той присъства в почти всеки български дом, защото също създава уют и е лесен за отглеждане.

Това, което може би не знаете е, че също е сред растенията, които пречистват въздуха от формалдехид, ксилол и толуен.

Най-важният съвет, който можем да ви дадем за отглеждането му е, че бенджаминът не обича промените. Така че трябва да го поставите на място, където ще си стои постоянно, на непряка светлина и далеч от течения.

Изпълнявайки тези указания, ще си осигурите надежден пречиствател на въздуха за много години напред.

 

  1. Спатифилум

Още едно непретенциозно растение с чудодейни свойства. Спатифилумът може да помогне за филтрирането на някои вредни съединения във въздуха.

Особено подходящ е за спалнята, защото подобрява съня и нормализира влажността в стаята.

Ако възнамерявате да добавите това цвете към вашата растителна колекция, е добре да знаете, че е отровно за котки и кучета.

Спатифилумът може да издържи кратки периоди на суша, но листата му ще започнат да покафеняват. Ако искате да цъфти, го поставете на ярка, непряка светлина и поддържайте почвата постоянно влажна.

 

  1. Арека (Кокосова палма)

Палмата Арека е родом от Мадагаскар и носи тропически вибрации във всяко пространство. Тя не само почиства въздуха, но също така отделя влага и действа като естествен овлажнител. Известна е най-вече с това, че премахва формалдехида от въздуха на 90%.

Ареката е перфектният избор за условия със слаба осветеност. Поливайте я редовно през вегетационния период. Препоръчва се обаче да оставите повърхността на почвата да изсъхне леко преди следващото поливане.

 

Дано сме предизвикали интереса ви са тази по-различна тема. Растенията са важни не само за чистия въздух навън, но и за въздуха, който дишаме у дома. Така че ако се сдобиете дори с едно-две от тези растения, които пречистват въздуха у дома, със сигурност ще бъдете по-спокойни, отпочинали и здрави.